De ce-l votați pe Ciucă al vostru comandant la PNL?
Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat, miercuri, candidatura la șefia PNL silabisind chinuit, ca de obicei, de pe câteva foi de hârtie niște fraze care conțin câteva mici inexactități: ”Am decis să-mi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să-mi asum această responsabilitate după o discuţie cu colegii”.
În primul rând, premierul Ciucă n-a decis de capul lui nimic. Ca un bun soldat, a executat mereu ordinul salt înainte și misiuni. Acesta este unul dintre motivele pentru care a ajuns premier, fiind preferat din capul locului de președintele Klaus Iohannis încă de acum doi ani. Prin urmare, mai corect era dacă folosea impersonalul cazon ”s-a decis…în forurile superioare de partid și de stat”.
Anunțul candidaturii n-a fost urmat de întrebări din partea jurnaliștilor, ci s-a rezumat la o comunicare seacă, milităroasă. Spune și asta ceva despre spiritul de ordine și disciplină instalat în rândul liberalilor. Cum să n-ai nici o explicație de dat publicului și alegătorilor liberali când îți anunți candidatura, singura de altfel, la șefia ”celui mai mare partid de dreapta”, cum l-a numit însuși Ciucă?
Un ”partid de dreapta” nu e totuși o cazarmă, unde se comunică ierarhic, de sus în jos, unilateral. Jurnaliștii n-ar trebuie tratați nici ei ca niște reportofoane pe picioare, simpli curieri ai mesajelor comandantului șef. Iar publicul nu trebuie privit nici fix ca o turmă de pelicani care înghit orice le îndeasă presa aliniată pe gât. Asta într-o democrație cât de cât funcțională.
Este apoi curios cum, într-un partid liberal a dispărut, totuși, competiția internă. Alegerile pe bune, netrucate, s-au transformat de ceva timp în butaforie pură, în evenimente atent regizate. Nicolae Ciucă este singurul candidat la Congresul din 10 aprilie care va avea loc la Palatul Parlamentului. Nu are contracandidat. Până și în lumea din care vine el, bătăliile se desfășoară între doi adeversari, cel puțin, iar victoria se câștigă în luptă.
N-am văzut niciun militar care să se bată cu el însuși pe front și să se întoarcă acasă încărcat de glorie. Pentru ce fapte de arme va fi respectat Ciucă al vostru ca șef al PNL? Ce calități politice îl recomandă să vă conducă oștirile de primari și șefi de consilii județene? De ce este bun de lider? Cu ce este mai priceput Ciucă, venit din afara liberalilor și făcut candidat cu derogare de vechime, decât Cîțu, care a parcurs același traseu? Cîți ne-liberali veți mai alege să conducă PNL, câte derogări veți mai da unor anonimi pescuiți din neant de sistem?
Din 2014 încoace, PNL pare croit la vârf după standardele politice coborâte de la Cotroceni: orice șef trebuie să fie puțin mai jos ca talent politic decât Klaus Iohannis. Astfel, se ajunge mereu tot mai jos. Contraselecția se explică nu doar prin mâna proastă a președintelui Iohannis, ci și prin militarizarea deciziei politice în marile partide. Relevantă este chiar moțiunea de candidat a premierului Ciucă, marcată pe fiecare pagină cu mesajul ”E timpul oamenilor serioși” (de unde rezultă, per a contrario, că până acum PNL a fost condus de civili neserioși).
În documentul de 24 de pagini, termenul ”securitate” apare de 13 ori în diferite forme, iar ”patriotism” – de 23 de ori. O să le iasă pe nas patrioților din PNL atâta securitate când vor realiza că partidul lor s-a transformat într-o mare unitate militară, condusă pocnind din călcâie de către un general în rezervă pentru care ordinele se execută, nu se discută. Iar deciziile, ghinion, nu sunt aproape niciodată la el, ci vin în altă parte.
Aproape că devine greu de înțeles de ce premierul Nicolae Ciucă a simțit nevoia să suplimenteze cu zece miliarde de lei programul Anghel Saligny, destinat primarilor și șefilor de consilii județele, cu câteva zile de Congres. La fel a câștigat alegerile și Florin Cîțu, promițând liderilor de filiale bani de investiții, dar cel puțin el se afla într-o competiție dură internă cu Ludovic Orban. Mita electorală internă avea o oarecare rațiune. Dar acum, când Ciucă aleargă de unul singur pe culoar, cum ar putea să iasă pe locul doi?
Premierul Nicolae Ciucă are atât de puțin de-a face cu PNL și cu liberalismul încât s-a gândit, poate, că n-ar fi rău să abiă totuși o explicație solidă în caz că vreun primar sau un șef de consiliu județean l-ar întreba de ce să-l aleagă președintele PNL fără să măcăne la Congres? Pentru asta: 10 miliarde în plus vi se pare puțin? Cu banii pe masă liberalii votează oricând, legați la ochi, orice nulitate să le fie șef. Cea mai bună dovadă este că acum șase luni l-au votat pe Cîțu.
Încă două întrebări pentru liberali, pe final. Își amintesc oare cum în 2014, candidatul Klaus Iohannis își mitralia adversarul la prezidențiale, pe Victor Ponta, cu acuzațiile de plagiat? Dacă își amintesc, atunci iată și a doua întrebare: dacă îl pun pe Nicolae Ciucă șef la PNL, înseamnă că-l vor face și candidat la prezidențiale în 2024?
Dacă nu-l fac, înseamnă că, la fel ca pe Cîțu, îl pun azi șef la PNL ca să-l dea jos puțin mai încolo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
101 comentarii