G4Media.ro

De ce lumea cripto urmărește cu atenție evoluția stablecoin-ului Tether

Sursă foto: Unsplash

De ce lumea cripto urmărește cu atenție evoluția stablecoin-ului Tether

Odată cu prăbușirea stablecoin-ului UST Terra (UST) al blockchainului Terra, ochii investitorilor sunt acum ațintiți asupra celui mai mare stablecoin din lume: tether (sau USDT), a cărui capitalizare este în prezent de 79 de miliarde de dolari, potrivit Coinmarketcap, scrie BFM TV.

Joi, tether a scăzut sub nivelul de 1:1 față de dolar și s-a tranzacționat la 0,97 dolari, provocând fiori deținătorilor. De atunci și-a revenit, tranzacționându-se la 0,99 dolari la momentul publicării acestui articol.

Un stablecoin (sau o criptomonedă stabilă) este un cripto-activ (sau un activ digital) care este legat de o monedă fiduciară, cum ar fi euro sau dolarul. Un stablecoin poate fi garantat și cu alte active (cum ar fi aurul).

Atunci când prețul activului de bază crește sau scade, valoarea stablecoin-ului trebuie să urmeze aceeași tendință. Promisiunea este că paritatea va fi menținută în orice moment, de exemplu 1 USDT = 1 dolar.

La fel ca în cazul oricărui așa-numit stablecoin „clasic” (care nu trebuie confundat cu așa-numitele stablecoins „algoritmice”), tether trebuie să garanteze că are în rezervă un număr de dolari egal cu cel al stablecoins în circulație. Prin urmare, este o paritate bazată pe stocul de monedă „reală” pe care îl deține emitentul de stablecoin.

Lipsa de transparență în ceea ce privește fondurile din rezervă

Căderea USDT face parte dintr-un context general de neîncredere pe piața stablecoin. Tether a fost criticat pentru lipsa de transparență în ceea ce privește fondurile de rezervă de care dispune, deși stablecoin-ul are o capitalizare de 79 de miliarde de dolari.

Potrivit informațiilor comunicate de tether la sfârșitul lunii decembrie, compania deține aproximativ 35 de miliarde în obligațiuni de stat, 25 de miliarde în efecte comerciale și 4,16 miliarde în numerar. Restul de 16 miliarde de dolari este investit în alte produse financiare, cum ar fi criptomonedele și obligațiunile corporative. În cele din urmă, însă, compania oferă foarte puține detalii.

De exemplu, în ceea ce privește efectele comerciale, „nu știm ce companii sunt implicate și dacă aceste companii ar putea sau nu să își plătească datoria în cazul unui colaps al Tether”, a declarat Vincent Boy, analist la IG France, pentru BFM Crypto.

Dar mai există o altă mare problemă: dacă toată lumea ar vrea să-și retragă dolarii americani din acest stablecoin, ar mai avea Tether destui bani pentru a plăti acea capitalizare de 79 de miliarde de dolari? Este greu de știut.

„Ne-am putea afla într-un scenariu asemănător crizei din 1929, care ar afecta încrederea în tether, dar și în criptomonede, pentru că tether, în special, este folosit foarte mult pentru tranzacționare”, spune expertul.

Într-adevăr, în calitate de stablecoin, tether este folosit în principal pentru a tranzacționa criptomonede.

Pe lângă faptul că ar face ca persoanele fizice să piardă mulți bani, o scădere bruscă a criptomonedelor ar pune în pericol și bilanțurile multor companii care au pariat pe bitcoin, cum ar fi Tesla și Microstrategy. „Companiile care au bitcoin în trezorerie s-ar putea trezi puternic îndatorate și în imposibilitatea de a-și rambursa datoriile”, avertizează Vincent Boy.

Într-un context sumbru pe piața stablecoin, unii utilizatori se orientează către alte stablecoins, cum ar fi stablecoin-ul Binance, Binance USD, care are o capitalizare de 17 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Crypto nu erau chestiile alea care ne protejau de inflație?

  2. Panică = oportunități

    • Ce oportunitate să mai fie?
      Crezi că mai cumpără cineva? Sau că își mai revin vreodată?
      Niște fraieri au rămas fără bani, aia e.

  3. Faliment pentru toti ”investitorii” in crypto!

  4. Daca se duce usdt ca ust se duce naibii toată șandramaua