De ce muncitorii români vor plăti cu 55 de lire mai mult pentru viză în Marea Britanie – explicațiile MAE / Ministerul anunță că a semnalat deja situația și că va continua dialogul cu partea britanică
Ministerul Afacerilor Externe precizează că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată de autoritățile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți, în timp ce România a devenit parte doar la varianta revizuită a Cartei, din 1996, precizează un comunicat de presă al intituției, transmis vineri seara.
„ (..) în 1996, a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte și la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părți la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene)”, explică MAE.
MAE subliniază că această măsură nu vizează în mod direct lucrătorii români, în aceeași situație juridică regăsindu-se și cetățenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.
„MAE a semnalat aceste aspecte atât părții britanice, cât și la nivel european și a transmis argumentele pertinente care să fundamenteze continuarea dialogului pe această temă”, mai precizează Ministerul.
Europarlamentarul USR-PLUS, Dragoș Pîslaru, a susținut joi că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri, spre deosebire de cetățenii din alte state din Uniunea Europeană, și că a cerut clarificări de la Consulatul României din Londra și de la ministrul britanic al Muncii, Mims Davies, potrivit unei postări pe contul de Facebook.
Europarlamentarul a precizat că va verifica informația și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
„Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică”, a mai scris Dragoș Pîslaru, care face parte din grupul Renew Europe din Parlamentul European.
Citește și:
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii