G4Media.ro

De ce ne doare când ne despărțim? Ce spun specialiștii că se…

Photo 93375700 | Broken Heart © Poznyakov | Dreamstime.com

De ce ne doare când ne despărțim? Ce spun specialiștii că se întâmplă în creierul nostru și ce este sindromul ”inimii frânte”

Deși fiecare dintre noi suferă diferit atunci când ne despărțim, divorțăm sau pierdem pe cineva, oamenii de știință demonstrează că reacțiile corpurilor și ale creierelor noastre sunt, de fapt, cam aceleași, arată o analiză Sky News. Fie că este prima dată când treceți prin ea sau o nefericită familiaritate, există puține lovituri mai chinuitoare decât despărțirile și rupturile de cineva drag.

Îndoieli și nesiguranță din belșug; te întrebi unde, cum și de ce s-au schimbat lucrurile; și un sentiment copleșitor de „ce-ar fi fost dacă”. De unde vine durerea de cap? Dar o lipsă bruscă de energie? Și de ce mâncatul oricărui lucru, chiar și al unui produs preferat normal, pare o provocare? Se pare că știința are câteva răspunsuri.

După cum spune doctorul în neuroștiințe Lucy Brown citat de Sky News, „cu toții suntem nefericiți atunci când am fost părăsiți” – și există un cocktail chimic puternic care ajută la explicarea motivului.

Serotonina este substanța chimică a creierului asociată cu fericirea, oxitocina cu crearea de legături, iar dopamina este pompată ori de câte ori sistemul de recompensă al minții tale intră în funcțiune.

Nu e de mirare atunci că vă simțiți bine când această sfântă ”trinitate” este ridicată și vă simțiți rău când este scăzută.

Elementul chimic cheie este dopamina: drogul natural suprem.

„E ca și cum am fi dependenți”

Brown a făcut parte dintr-o echipă de cercetători care a realizat un studiu privind impactul suferinței, scanând activitatea cerebrală a 15 tineri adulți care treceau prin despărțiri nedorite.

Acestora li s-au arătat fotografii cu foștii lor parteneri, iar scanările au arătat că părți ale creierului care ne alimentează simțul motivației și al recompensei – unde trăiesc neuronii dopaminergici – au intrat în funcțiune.

Este o „hiperactivitate” pe care Brown o compară cu cea pe care o vedeți la un dependent de cocaină care încearcă să se dezbrace.

„Este ca și cum am fi dependenți unii de alții”, spune ea.

„Când pierdem pe cineva, am pierdut o parte foarte satisfăcătoare din viața noastră și din sentimentul de sine. Ei au oferit o noutate în viața ta care acum nu mai există, așa că avem nevoie de alte recompense”.

Însă privitul în urmă la mesaje și fotografii de vacanță nu e soluția.

Un corp în pericol

Florence Williams se trezise intrigată de durerea provocată de inima ei frântă. După ce își văzuse căsnicia de 25 de ani destrămându-se brusc, trauma era de așteptat. Dar faptul că se simțea rău fizic și total copleșită a luat-o prin surprindere.

„Am fost, bineînțeles, uimită de evenimentul în sine, dar apoi am fost foarte confuză și surprinsă de cât de diferită m-am simțit fizic trecând prin el”, spune ea.

„Acea senzație de a fi conectată la o priză electrică defectă; acest sentiment zbuciumat de anxietate de fond și de hipervigilență și o incapacitate de a dormi bine; pierderea în greutate și confuzia generală.

„Corpul meu se simțea amenințat”.

Experiența lui Williams și sentimentul de confuzie au trimis-o pe aceasta într-o căutare majoră de răspunsuri, documentată în cartea sa, Heartbreak: O călătorie personală și științifică.

Ea a descoperit că, deși durerea sufletească personală a fiecăruia este diferită, răspunsul corpului este aproape același: sfânta ”trinitate” e lovită din plin.

Simptome fizice „foarte reale

Și nu este vorba doar de durerea emoțională cu care vă puteți lupta. În studiul lui Brown, zonele creierului asociate cu durerea fizică au fost, de asemenea, activate.

Ea explică faptul că respingerea declanșează o parte a creierului numită cortexul insular – aceeași parte care răspunde la stresul din jurul durerii, cum ar fi atunci când se instalează panica după o înțepătură de albine deja dureroasă.

Atunci când stresul emoțional provoacă simptome fizice, cum ar fi durerile de cap și greața, termenul medical este somatizare.

„Dacă ați avut vreodată fluturi când ați fost nervos, ați experimentat acest lucru”, explică Dr. Abishek Rolands.

„Cel mai important lucru de reținut este că, chiar dacă nu există o cauză fizică, simptomele sunt foarte reale – nu sunt inventate sau „toate în cap”.”

În timpul cercetărilor sale, Williams, care are doi copii adulți cu fostul ei soț, a fost fascinată în special de impactul pe care pierderea poate să-l aibă asupra sistemului nostru imunitar.

„Este important pentru sistemul nostru nervos să ne simțim în siguranță”, spune ea.

„Dacă avem oameni în viața noastră care declanșează cascade de hormoni sănătoși, acest lucru este cu adevărat protector împotriva bolilor. Celulele noastre ascultă de fapt starea noastră mentală”.

Într-adevăr, studii anterioare au subliniat importanța unor relații sociale semnificative pentru a rămâne sănătoși.

Iar în 2021, cercetătorii americani au sugerat că sistemul nostru imunitar primește indicii de la sistemul nostru nervos dacă are probleme – luând efectiv decizii care ne-ar putea îmbolnăvi.

Sindromul inimii frânte

În cazuri rare, acest tip de stres emoțional – mai ales atunci când este livrat brusc – poate duce chiar la supranumit în mod corespunzător „sindromul inimii frânte” – sau cardiomiopatia takotsubo.

Sindy Jodar, asistentă cardiacă senior la British Heart Foundation, spune că simptomele – în principal dificultăți de respirație și dureri în piept – sunt compatibile cu un atac de cord.

„Majoritatea oamenilor au fost supuși fie unui stres fizic, fie emoțional, cum ar fi pierderea unei persoane dragi”, spune ea.

„Singura explicație pe care o avem în acest moment este că, atunci când organismul este stresat, el eliberează multe catecolamine (adrenalină), iar atunci când o cantitate mare de catecolamine se află în organism poate avea un impact asupra inimii”.

Spre deosebire de un atac de cord, afecțiunea nu provoacă blocaje în arterele coronare – dar schimbă total forma ventriculului stâng al inimii, care pompează sângele oxigenat prin corp.

Acesta este motivul pentru care afecțiunea își dă numele japonez actual, deoarece forma ventriculului devine o reminiscență a unei capcane pe care pescarii o folosesc pentru a prinde caracatița: îngustă în partea de sus, mai mare în partea de jos.

Afecțiunea afectează aproximativ 5.000 de persoane pe an doar în Marea Britanie și este mai frecventă la femeile aflate la menopauză, majoritatea recuperându-se după câteva săptămâni.

Renunțarea la dependență

La fel cum știința poate explica de ce durerea sufletească, respingerea și pierderea ne fac să ne simțim așa cum ne simțim, ea oferă și soluții.

Brown spune că durerea de inimă ar trebui tratată ca și cum „ar trebui să renunțăm la o dependență”, deși recunoaște că „dorința este mai puternică atunci când am pierdut pe cineva”.

Dar există o mulțime de drumuri pe care să le urmezi fără să te înfrupți din înghețată în timp ce te uiți la un film.

Williams subliniază importanța de a lucra pentru a activa partea parasimpatică a sistemului nervos, făcând lucruri care te fac să te simți calm. Cealaltă parte a sistemului nostru nervos autonom, cea simpatică, este cea care provoacă anxietatea și hipervigilența.

„Conectarea la natură este cu adevărat liniștitoare”, spune ea, la fel ca și la prieteni și familie.

Williams spune că astfel de lecții se aplică oricui „trece printr-un cutremur de viață emoțional”.

„Oamenii care pun capăt unei relații se confruntă, de asemenea, cu emoții mari – vinovăție, tristețe, singurătate”, adaugă ea.

Și, așa cum spune Brown, există noutatea – acel sentiment de entuziasm care trebuie reîmprospătat într-un mod sănătos și durabil.

„O strategie bună este să începi lucruri pe care nu le-ai făcut în timpul relației respective”, spune Brown.

„Oamenii își amintesc întotdeauna când au avut inima frântă – este foarte dureros. Dar asta te schimbă și, de ce nu, în bine”.

Photo 93375700 | Broken Heart © Poznyakov | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Când femeia te iubește, încalță-te și fugi.”