G4Media.ro

De ce ne îndrăgostim uneori (sau mereu) de persoane complet indisponibile pentru…

sursa foto: Unsplash/ Milada Vigerova

De ce ne îndrăgostim uneori (sau mereu) de persoane complet indisponibile pentru noi? Ce este limerence-ul

Te-ai îndrăgostit cel puțin o dată de o persoană complet indisponibilă pentru tine? S-ar putea să existe treburi neterminate din copilărie sau din copilăria timpurie pe care încerci să le închei, tânjind după ceva de neatins, arată un reportaj The Guardian. 

Fie că te-ai îndrăgostit de o persoană deja căsătorită sau aflată într-o altă relație, ori ești gay și ți-a picat cu tronc o persoană heterosexuală sau pur și simplu ți s-au aprins călcâiele după cineva care nu te place, probabil ai trecut cel puțin o dată printr-o ”iubire imposibilă”. Și nu ți s-a întâmplat doar ție, ni se întâmplă aproape tuturor. Este limerence (limerența).

  • Limerence-ul este o iubire ”nebunească”, o stare psihică și emoțională care apare involuntar și se manifestă printr-o atracție romantică față de cineva. De obicei apar și gânduri continue, obsesive poate, dar și închipuiri despre persoana respectivă și cum ar fi ca ea să-ți împărtășească sentimentele și să formați un cuplu.

Un lucru pe care l-ați putea lua în considerare este să explorați motivele care vă fac să aveți tendința de a dezvolta aceste îndrăgostiri intense de persoane indisponibile. Se pare că acesta a fost un tipar pentru tine încă din copilărie, așa că înțelegerea rădăcinilor acestui comportament te-ar putea ajuta să îți înțelegi mai bine psihicul. Iar înțelegerea poate duce la vindecare. Specialistul The Guardian sugerează câteva motive care ar putea fi cauza, în cazul în care vreunul rezonează cu tine.

S-ar putea ca undeva în copilărie să fi făcut confuzie între dorință, care este agonie, și iubire, care este fericire sau cel puțin confort. Se pare că sunteți în ”limerence”. Limerence este un termen inventat de Dorothy Tennov în 1979. Este atunci când indivizi altfel sănătoși se găsesc într-o monomanie pentru o altă persoană, lucru la care poate nu se așteptau să se întâmple, iar când își revin din această experiență, viața lor revine la normal… până data viitoare. Experiența este distinctă de simpla dorință sexuală – este mai mult obsesivă. Și puteți apela la un specialist.

Nu uitați, asta nu este dragoste adevărată. Este posibil ca aceasta să fie o reminiscență a modului în care ați învățat să vă atașați și să vă legați de ceilalți când erați bebeluș sau copil mic. Pe măsură ce ai o relație bună pe termen lung, trebuie să fi învățat și tu cum să ai atașamente sănătoase. Dar este ca și cum ar fi existat cineva pe care v-ați dorit cândva și pe care nu l-ați putut avea, poate o bonă sau o îngrijitoare care a plecat, sau poate un părinte neglijent. S-ar putea să îți proiectezi propria irizație asupra obiectului tău „de iubire”, ca și cum el, și toate obiectele anterioare care te-au făcut să devii obsedată, nu sunt doar oameni, ci zei pe piedestaluri, iar ei reprezintă o persoană din trecutul tău. În esență, s-ar putea să existe o afacere neterminată din copilărie sau din prima copilărie pe care încerci să o închei în prezent, tânjind după ceva imposibil de obținut. Poate că psihicul tău spune, poate că de data aceasta voi câștiga – chiar dacă eul tău logic știe că ar fi dezastruos.

Am observat în practica mea de psihoterapie că noi, oamenii, suntem vulnerabili la obsesii și fixații atunci când vrem să ne distragem atenția de la o problemă mai profundă la care nu putem suporta să ne gândim.

Aceasta ar putea fi faptul că nu faci față unei pierderi din viața ta sau unei pierderi care probabil se va întâmpla în curând, sau ar putea fi faptul că ai nevoie să simți o conexiune mai profundă cu tine însuți și pare mai ușor să tânjești după o conexiune mai profundă cu un altcineva de neatins. Dacă există ceva cu care nu te confrunți, numește-l și înfruntă-l – nu va fi atât de rău pe cât crezi.

Atunci când reușești să creezi o narațiune, îți va fi mai ușor să separi tu, cel esențial, de obsesia ta. Faci acest lucru observând gândurile și sentimentele obsesive, explicându-ți-le ție însuți, dar fără a fi ele. Pari foarte singur cu aceste sentimente. Este de înțeles dacă nu vreți să vă supărați partenerul sau prietenii cu ele, dar luați în considerare consultarea unui terapeut. Secretul poate încuraja limerența să se înrăutățească în loc să dispară și cred că trebuie să vorbiți despre asta.

Nu sunteți un ”idiot” și nici patetic. Mulți oameni, bărbați și femei de orice orientare sexuală, suferă de limerence. Probabil că va dispărea, dar mai mult decât atât și cu ajutorul potrivit, poate fi gestionată astfel încât să își piardă puterea asupra ta. Recuperarea de la limerence este un proces la care am avut privilegiul de a fi martor de mai multe ori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează