De ce ne trezim în toiul nopții pentru a merge la baie: Nicturia, cauzele ei și cum o putem trata/ Dieta și stilul de viață modern ar putea fi printre vinovații principali
Bărbați sau femei, tineri sau bătrâni, un număr surprinzător dintre noi nu pot rezista până dimineața fără o pauză de toaletă. Câteva schimbări simple ar putea ajuta cu această problemă, scrie The Guardian.
În fiecare săptămână, Hussain Al-Zubaidi, medic de familie, primește cel puțin un pacient care suferă de nicturie, termenul medical care desemnează nevoia omului de a se trezi noaptea pentru a merge la baie. O vezică urinară slabă este cunoscută de mult timp ca un efect secundar al îmbătrânirii, iar nocturia se pare că afectează între 69% și 93% dintre bărbații de peste 70 de ani. Aceasta este adesea legată de hiperplazia benignă de prostată, umflarea prostatei și a țesutului înconjurător care apare odată cu vârsta.
„Pentru mulți bărbați de peste 60 de ani, acest lucru înseamnă că abilitatea lor de a-și goli vezica urinară este mai slabă”, spune Al-Zubaidi, responsabil cu stilul de viață și activitatea fizică pentru Royal College of GPs. „Le ia mai mult timp atunci când stau în picioare deasupra toaletei și, în general, vor reține urina, ceea ce înseamnă că este mult mai probabil să fie provocați să se trezească și să facă pipi în timpul nopții.”
Dar Al-Zubaidi a început să observe o nouă tendință îngrijorătoare – mulți dintre pacienții care vin la el sunt bărbați sau femei de 20-30 de ani. Unii cercetători au descoperit că nicturia poate afecta până la 44% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
O teorie este că aceasta este o consecință a stilului de viață modern. „Cred că se datorează în principal obiceiurilor de băutură”, spune Al-Zubaidi. „Oamenii sunt adesea mai ocupați în timpul zilei, așa că au tendința de a nu se „încărca cu lichide” dimineața, ceea ce suntem concepuți să facem. Seara, vor bea mai multă apă pentru că le este sete, iar apoi se trezesc cu adevărat la primele ore ale dimineții, când vezica lor este plină.”
Aceste obiceiuri nesănătoase de a bea pot fi încurajate de predilecția noastră pentru platformele de streaming și social media. Un studiu recent care a folosit date din National Health and Nutrition Examination Survey din SUA a constatat că 32% dintre participanții cu vârsta de peste 20 de ani au fost nevoiți să se trezească și să urineze de două sau mai multe ori în timpul nopții. Acest risc a fost cu aproape 50% mai mare în cazul persoanelor care petreceau cinci sau mai multe ore pe zi vizionând videoclipuri în diverse formate.
„Mă întreb dacă nu cumva are legătură cu faptul că ai acel timp pentru tine însuți seara, în timp ce te uiți la Netflix, și dintr-o dată ești mai capabil să îți observi setea, să reacționezi la ea și să faci ceva în privința ei”, spune Al-Zubaidi. „Dar, până atunci, este un pic prea târziu în zi și te vei trezi în mijlocul nopții cu nevoia de a urina.”
Dar există o mulțime de alți factori care pot contribui la apariția nicturiei. Rebecca Haddad, medic la Spitalul Rothschild din Paris, care s-a specializat anterior în cercetarea privind nicturia și îmbătrânirea, spune că fumatul, consumul excesiv de alcool și inactivitatea fizică pot reduce capacitatea vezicii urinare, ceea ce face ca nevoia de a urina să fie mai frecventă.
„Există o legătură între activitatea fizică și producția de urină în timpul zilei și pe timp de noapte”, spune ea.
În special, Haddad explică faptul că petrecerea prea mult timp stând jos în timpul zilei sau privind la ecrane seara poate schimba ritmurile circadiene ale organismului și poate duce la un fenomen ciudat cunoscut sub numele de poliurie nocturnă, în care oamenii elimină cantități normale de urină în timpul zilei, dar volume mari pe timp de noapte.
Marile schimbări hormonale ale vieții explică, de asemenea, de ce nicturia devine mai frecventă odată cu vârsta. Haddad subliniază faptul că, deși este adesea percepută ca o afecțiune masculină, este o problemă la fel de mare și pentru femei, un studiu de top, numit EpiLUTS, realizat pe 30.000 de persoane, a constatat că 69% dintre bărbați și 76% dintre femeile de peste 40 de ani au trăit cu episoade de nicturie care i-au trezit cel puțin o dată în timpul nopții.
„Nicturia are cu siguranță cu mult mai mulți factori decât prostata”, spune ea.
„Menopauza este una dintre perioadele de tranziție care, în general, are un impact asupra apariției sale. Scăderea nivelurilor hormonului estrogen poate induce modificări anatomice și fiziologice ale vezicii urinare, contribuind la o reducere a capacității funcționale a vezicii urinare. Producția excesivă de urină nocturnă poate fi, de asemenea, provocată de diminuarea estrogenului.”
Menopauza poate, de asemenea, să afecteze somnul și să ducă la creșterea în greutate, o combinație de factori care determină multe cazuri de nicturie. Persoanele cu obezitate și femeile aflate în postmenopauză sunt mult mai predispuse la o afecțiune numită apnee obstructivă în somn (OSA), în care respirația se oprește și începe de sute de ori în timpul somnului, reducând cantitatea de oxigen care ajunge în sânge.
Alte cinci motive pentru care s-ar putea să vă treziți în mod regulat în timpul nopții
1. Supraîncălzirea
În timpul somnului, temperatura centrală a corpului dumneavoastră ar trebui să scadă cu 1-2C, un model comun la toate mamiferele.
Cu toate acestea, dacă vă este prea cald – lucru care poate fi declanșat fie de consumul unei mese copioase aproape de ora de culcare, fie de consumul de alcool sau cofeină seara, deoarece digestia crește rata metabolică – s-ar putea să vă luptați să ajungeți la un somn profund. De asemenea, plapuma dvs. ar putea fi prea groasă.
2. Stresul
O zi stresantă poate însemna că o rețea complexă din corpul dumneavoastră, cunoscută sub numele de axa hipotalamo-hipofizară suprarenală, care conectează creierul și diverse glande, este încă activă atunci când încercați să adormiți. Acest lucru înseamnă că cortizolul, principalul hormon al stresului, este mult mai mare decât se așteaptă organismul dumneavoastră să fie la primele ore ale dimineții. Acest lucru vă poate perturba ciclurile naturale de somn.
3. Apneea de somn
Apneea obstructivă de somn, o afecțiune care vă face să vă opriți temporar din respirație, se estimează că afectează 1,5 milioane de persoane în Marea Britanie, devenind mai frecventă la persoanele cu exces de greutate. Lipsa de oxigen rezultată activează un reflex de supraviețuire care vă trezește suficient pentru a începe să respirați din nou, întrerupându-vă ciclul de somn. Ca urmare, persoanele cu această afecțiune au tendința de a-și începe diminețile simțindu-se epuizate.
4. Arsuri la stomac
Statul întins multe ore în pat permite ca alimentele și acidul gastric să curgă în esofag, această aciditate crescând încet pe parcursul nopții până când vă treziți cu o senzație de arsură și disconfort.
Acest lucru poate fi declanșat de fumat, de consumul de mese copioase înainte de culcare sau de consumul de alimente picante, acide sau foarte grase, precum și de consumul unor cantități excesive de alcool și băuturi carbogazoase.
5. Sindromul picioarelor neliniștite
Această afecțiune surprinzător de frecventă afectează 5-10% dintre adulții din Marea Britanie și poate avea o varietate de cauze, de la predispoziție genetică până la niveluri scăzute de fier în creier.
Unele medicamente antidepresive sau antihistaminice pot exacerba această afecțiune. Persoanele care suferă de această afecțiune au de obicei senzații de furnicături sau de tracțiune la nivelul picioarelor, simptomele fiind mai intense pe timp de noapte. Se crede că cele mai bune remedii sunt exercițiile fizice zilnice, un program de somn regulat, întinderea mușchilor picioarelor înainte de culcare și o baie fierbinte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank