De ce nu a fost Pavel Popescu ”bou” când l-a făcut ”securist” pe Dan Voiculescu în direct la Antena 3: verdict oficial de colaborator al Securității comuniste, ”Felix” e acuzat că și-a turnat și rudele
Tânărul liberal Pavel Popescu a produs stupefacție în studioul Antenei 3 când a spus în direct ”Mai știu un partid înființat de un securist, Dan Voiculescu”. Mugur Ciuvică a încercat să dea o replică acidă, spunând că ”trebuie să fii mult prea bou ca să-l ataci pe Voiculescu pe tema asta, CNSAS a spus că Voiculescu nu a fost securist, i-au găsit două chestii de la serviciul lui că a dat informații la Securitate”. Care e realitatea?
Dan Voiculescu a fost declarat oficial colaborator al Securității ca poliție politică a regimului comunist. S-a întâmplat în 2006, când Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a dat verdictul în urma verificării dosarelor predate de SRI.
Voiculescu a atacat în instanță verdictul, dar a pierdut atât la Curtea de Apel, cât și la Înalta Curte, în 2011, rămânând cu verdictul oficial de colaborator al Securității. Și asta în ciuda faptului că Voiculescu semnase declarații pe propria răspundere când a candidat la alegerile parlamentare.
Acuzațiile CNSAS
Potrivit verdictului dat de CNSAS în iunie 2006, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de Securitatea comunistă în februarie 1970, primind numele conspirativ „Mircea” şi ar fi ”relatat verbal despre contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini, cu prilejul campionatelor de box din 1969, despre schimburile de valută” şi apoi, în Republica Socialistă Cehoslovacă, unde a însoţit ca translator echipele româneşti de hochei pe gheaţă.
În 1973, Dan Voiculescu a fost recrutat de rețeaua din Direcția a 3-a, având numele de cod „Felix”. Din acel moment a dat o serie de note informative despre colegi, rude plecate in străinătate şi cetăţeni străini.
Printre cetățenii despre care a dat note la Securitate s-au numărat verişoarele sale, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery. Acestea au și depus mărturie în procesul în care Dan Voiculescu a contestat verdictul de colaborare cu Securitatea.
Potrivit cererii de intervenţie în proces, Mikaela Kallbery susţinea că din cauza notelor date de Dan Voiculescu la Securitate părinții ei au fost arestaţi după ce au fost prinşi că deţineau în casă o bancnotă străină.
Voiculescu a fost, în perioada 1970-1982, şeful Departamentului de Comerţ Exterior la întreprinderea de stat Vitrocim, iar între anii 1982 și 1992 a fost director general al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internationale – Crescent Commercial& Maritime Ltd.Cyprus. Ulterior, el a fondat trustul media Intact, dar și o rețea de companii.
Cum motiva Înalta Curte în 2011 decizia de a respinge contestația lui Voiculescu la verdictul de colaborator dat de CNSAS (sursa HotNews.ro):
- Recurentul-reclamant a furnizat informatii catre structurile politiei politice comuniste. Inscrisurile invocate de recurent, respectiv declaratia acestuia si declaratia autentificata a numitului N.M. nu dovedesc contrariul.
- Prin Nota intocmita la 29.12.1977 si semnata cu numele conspirativ „Felix”, se prezinta informatia despre cetateanul austriac de origine româna L.G., care este preocupat de defaimarea politicii si metodelor comerciale folosite de România in relatiile internationale. In cadrul acestor preocupari, L.G. practica atacuri vehemente deschise, cât si tangente fine la probleme. Mai mult decât atât, in anumite situatii, L.G. da „solutii originale” pentru rezolvarea unor aspecte care dupa opinia dânsului, nu sunt corecte.
- Este semnalata tendinta lui L.G. de a atrage spiritual si material anumiti cetateni români la fuga din tara sau luarea de pozitie revolutionara fata de legile tarii noastre.
- In cuprinsul notei se mai arata ca cetateanul austriac lucreaza ca intermediar pentru exportul românesc de geamuri, bitum, materiale izolatoare si importul prin Forexim a diverselor articole de scularie si a dat de inteles ca ar fi dispus sa sprijine orice „intentie” salvatoare.
- Informatiile rezulta din discutiile purtate in perioada 1974-1977 si, in finalul notei, se face o remarca ca este „posibila abordarea de catre noi a lui L.G.”
- Colaborarea recurentului cu Securitatea este inscrisa in fisa personala a acestuia (proba noua in prezenta cauza) ce emana de la Ministerul de Interne – Directia a III-a. Potrivit fisei personale, recurentul-reclamant a fost recrutat ca informator de catre fostul serviciu 7 (Comercianti) si in timpul colaborarii a purtat numele conspirativ „Felix”. Inscrisul, chiar si in ipoteza in care nu este semnat de un ofiter de securitate a fost extras dintr-un dosar ce apartinea fostei Securitati – Directia a III-a, astfel incât prezumtia de veridicitate este pe deplin aplicabila.
Fragment din stenograma audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS înainte de a primi verdictul (sursa: HotNews.ro):
Florin Magiar: Dvs dati o nota olografa in care spuneti urmatorul lucru: „Din discutiile purtate cu Leopold in perioada anilor ’72-’77 retinem preocuparea acestuia de defaimare a politicii noastre. Cat si a metodelor comerciale folosite in relatiile internationale.”
Dan Voiculescu: Si care e problema?
Florin Magiar: In cadrul acestor preocupari practic Leopold profera atacuri vehemente deschise, cat si… Mai mult decat atat in anumite situatii da solutii originale pentru rezolvarea unor aspecte care dupa opinia dansului nu sunt corecte. Semnalam, de asemnea, tendinta lui Leopold de a atrage material si spiritual anumiti cetateni sau luarea de pozitie a unor revolutionari fata de legile tarii noastre
Dan Voiculescu: Si ce e cu asta?
Florin Maghiar: Sunt de fapt radioscopiile politice ale unui cetatean strain.
Dan Voiculescu: Nu am voie sa am opinii politice? Cu atat mai mult ca aveam curaj sa am opinii politice. Se dorea sa fie atrasi romani sa fuga din tara. Nici acum nu sunt de acord ca romanii sa fuga din tara.”
Intrebat de numele de cod „Mircea”, nume conspirativ pe care membrii CNSAS considera ca Dan Voiculescu l-a avut cand a fost recrutat ca informator, omul de afaceri nu a recunoscut nici acest nume.
Cazimir Ionescu: Dar Mircea cine era?
Dan Voiculescu: Poftim?
Cazimir Ionescu: Mircea.
Dan Voiculescu: „Asta nu stiu”, se arata in redactarea inregistrarilor de la audirea lui Dan Voiculescu la CNSAS.
Foto: Dan Voiculescu (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
81 comentarii