De ce nu se implică prima doamnă a României în criza refugiaților ucraineni? Specialist în comunicare: Cred că răceala asta vine dinspre președinte, care privilegiază un stil glacial
Specialiștii în comunicare consultați de Radio Europa Liberă critică lipsa de implicare a primei doamne în criza refugiaților ucraineni, și notează că în timp ce Carmen Iohannis este absentă din spațiul public de la acțiuni de caritate cu refugiați, alte soții de șefi de stat se implică activ.
Carmen Iohannis, soția președintelui și prima doamnă a României, nu a fost văzută, în ultimele două luni, la activități publice. Dacă primele doamne din Polonia, Letonia sau Lituania s-au implicat activ în ajutorul dat refugiaților ucraineni, Carmen Iohannis a preferat să rămână discretă.
Prima doamnă a SUA, Jill Biden, se află în România, îi vizitează pe militarii americani de la Mihail Kogălniceanu și va avea întâlniri cu refugiații ucraineni.
Specialist în jurnalism și în științele comunicării, Marcel Tolcea spune că președintele Iohannis nu conștientizează că a face niște lucruri firești, ce nu țin de propagandă, înseamnă mult mai mult decât cuvintele.
„Cred că instituția prezidențială are un organ lipsă de care nu conștientă. Adică acest reflex al comunicării în spațiul public, așa cum de pildă face orice persoană expusă în spațiul public, de la politicieni până la vedetele de cinema”, spune Marcel Tolcea.
Acesta spune că o vorbă bună din partea președintelui Klaus Iohannis sau a primei doamne, un gest firesc și uman, ar face mai mult decât 10.000 de declarații.
„Dar acest lucru nu se regăsește nici în atitudinea față de ceea ce se petrece acum în Ucraina și nu s-a regăsit, din păcate, nici în momentele de cumpănă, și aici mă refer la catastrofe și alte lucruri în care nu trebuiau organizate vizite oficiale”, observă Marcel Tolcea.
Profesorul mai spune că la nivelul instituției prezidențiale există un deficit de empatie.
„Ceea ce mă miră la doamna Iohannis este că dumneaei este o profesoară foarte apreciată de către copii. Aici e paradoxul: o persoană care e foarte apreciată, și asta se știe de când Klaus Iohannis era primarul Sibiului. Și domnul Iohannis nu se comportă ca dirigintele iubit al unei țări, din păcate. El se comportă ca un pedagog de internat”, a mai spus Marcel Tolcea.
Profesorul mai arată că, în situațiile de criză, cum e cea din Ucraina, se presupune că liderii politici ar trebui să aibă un reflex empatic față de cei aflați în suferință.
„Comunicatorii din preajma Președintelui ar fi cei dintâi care să îl sfătuiască să lase la o parte haina glacială de Președinte și să revină la cea afectivă de profesor preocupat mai ales de copiii ucraineni rătăciți pe aici. Sau, poate, și mai important, să îi spună asta Primei Doamne. E dezamăgitor că acest lucru nu s-a produs din reflex, și nu din calcul de imagine. /…/ Cred că răceala asta vine dinspre președinte, care privilegiază un stil glacial. Or, lumea are nevoie de empatie, are nevoie de căldură, are nevoie de un ‘îmi pare rău’, de ‘sunt cu voi’”, spune Marcel Tolcea.
Context
Una dintre cele mai active soții de președinte este Agata Kornhauser-Duda, soția președintelui Poloniei, Andrzej Duda, care a vizitat săptămâna trecută Bucovina.
Însoțită de ministrul Adam Kwiatkowski, Agata Kornhauser-Duda a fost întâmpinată pe aeroportul din Suceava de către ambasadorul Republicii Polone în România. Prima doamnă s-a întâlnit cu comunitatea poloneză din România, iar apoi a mers în vizită într-o comunitate poloneză din Ucraina.
Primele doamne din Ucraina, Polonia și Franța au ajutat copiii bolnavi de cancer
În luna martie, Agata Kornhauser-Duda a colaborat intens cu soțiile președinților din Ucraina și Franța, Olena Zelenska și Brigitte Macron, unindu-și forțele să ajute copiii bolnavi de cancer din Ucraina.
Sprijinul pentru refugiați l-a manifestat și prima doamnă lituaniană Diana Nausėdienė. Aceasta s-a întâlnit în primele zile de după începerea războiului cu soția președintelui Poloniei și au convenit ca cele două țări să își consolideze eforturile pentru a organiza transferul răniților din Ucraina, femeilor și copiilor pentru acordarea de ajutor umanitar.
Citește integral pe Radio Europa Liberă
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii