
De ce nu se retrage Elena Lasconi / USR, ultimul bal
O parte semnificativă dintre liderii USR încearcă de câteva zile să-și convingă propriul candidat să se retragă în favoarea lui Nicușor Dan, însă Elena Lasconi refuză. Astfel, s-a ajuns în situația fără precedent în politica românească ca un candidat să piardă susținerea partidului său. Exasperați de lipsa de realism a candidatului lor, mai mulți lideri importanți din USR au ieșit public miercuri pentru a mări presiunea, dar tot fără efect.
Liderii USR au invocat două sondaje interne care indică un rezultat dezastruos pentru Lasconi și riscul ca în turul doi să intre George Simion și Victor Ponta, doi candidați considerați un pericol pentru democrație și parcursul pro-occidental al țării. În replică, Lasconi le-a transmis că rămâne în cursă, i-a acuzat de blat și de înțelegeri oculte cu „sistemul putred”.
USR a reușit din nou să ofere imaginea de partid imatur, cu politicieni incapabili să se înțeleagă între ei. Chiar dacă în partid rămâne un singur om, scindarea va fi inevitabilă. Ultimul userist se va certa, în final, cu el însuși.
Este, probabil, ultimul bal al USR, partid care n-a depășit niciodată mentalitatea de ONG, înainte de a sfârși în irelevanță.
Cum a ajuns, totuși, USR în pragul sinuciderii politice?
Elena Lasconi, candidatul USR la prezidențiale, este convinsă că alegerile prezidențiale din noiembrie au fost anulate special pentru a o bloca să câștige alegerile. A spus-o public în repetate rânduri, inclusiv la interviul G4Media.ro.
În urmă cu cinci luni, Călin Georgescu a câștigat primul tur cu 22,94% din voturi, pe locul doi a ieșit Elena Lasconi cu 19,18%, iar pe locul trei, la diferență de câteva mii de voturi, Marcel Ciolacu cu 19,15%.
Candidatul USR chiar crede că, dacă intra în turul doi, azi era președintele României și vede o conspirație împotriva ei, după ce l-a scos din joc pe Marcel Ciolacu la o diferență frustrant de mică pentru liderul PSD și pentru sistemul aliniat în spatele său.
Cumva, i-a intrat în cap și ideea că voturile din primul tur (1.772.500) sunt voturile ei, câștigate pe bune, și nu ca rezultat al unei competiții cu candidați atât de slabi, ca Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, încât nici partidele lor n-au votat cu ei.
Pe scurt, Lasconi trăiește azi într-o realitate paralelă, în care ea trebuia să fie președintele României, dar n-a fost lăsată de forțe oculte, aceleași care-i cer azi să se retragă în favoarea lui Nicușor Dan. Amețită de succesul din primul tur, vanitoasă și foarte mulțumită de sine, nu mai reușește să vadă câteva adevăruri simple.
Numeroși alegători au preferat-o atunci pe Lasconi în lipsă de altceva mai bun, nu au votat-o cu entuziasm datorită calităților de viitor președinte. Cu toții am văzut un candidat slab pregătit, dar preferabil unor Georgescu, Simion, Ciolacu sau Ciucă. Între timp, a coborât mult nivelul discursului, dezamăgind publicul mai sofisticat și pretențios al USR, fără să câștige în popularitate.
Alegătorii ei dispun azi de alternativa Nicușor Dan, care nu exista în noiembrie. Cei care nu votează Simion, Ponta sau Antonescu vor avea de ales între Nicușor Dan și Lasconi. Mai multe sondaje arată că opțiunea pentru primarul Capitalei este clară, dar acesta rămâne totuși destul de mult în urma fostului premier, plasat pe locul doi în măsurătorile de campanie.
Este neclar dacă o eventuală retragere a sprijinului USR pentru Elena Lasconi va muta automat voturile ei către Nicușor Dan. Voturile strânse de un candidat la prezidențiale sunt, în general, pe persoană fizică, el nu datorează mare lucru partidului. Cel mai bun exemplu este Lasconi însăși, care a strâns mult peste cât a luat USR la parlamentare în decembrie (12,2%).
Pe de altă parte, s-ar putea ca sprijinul anunțat de USR pentru Nicușor Dan să aibă efect de bumerang. Primarul Capitalei și-a construit o imagine de candidat mai degrabă conservator și, în primul rând, independent. Asocierea cu USR l-ar putea vulnerabiliza în fața adversarilor, care vor încerca să lipească de el din nou etichetele de „sorosist”, „trotinetist”, „lgbt-ist”, „neomarxist” etc.
Potențialul câștig al lui Nicușor Dan este însă de ordin logistic. USR poate să-l ajute cu echipe de campanie în teritoriu și diaspora, cu infrastructura de partid, atâta câtă este, politicieni locali care să-l promoveze și, foarte important, reprezentanți în secțiile de vot. Partidul a făcut pasul către el, sperând ca, în caz de victorie, să fie inclus în formarea viitorului guvern.
Mutarea bugetului de campanie de la USR la Nicușor Dan nu se poate face decât punctual. Eventualii donatori și sponsori ar putea fi deviați de la Elena Lasconi către noul candidat, nu și banii din conturile partidului.
Este neclar acum dacă Nicușor Dan are ceva de câștigat de pe urma mișcării USR. Dar, cu siguranță, nu mai are nimic de pierdut, chiar dacă imaginea proiectată acum este de haos și disperare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
59 comentarii