De ce nu sunt interesate firmele să participe la licitații pentru contracte de zeci de milioane de euro din fonduri europene
Firmele românești nu se mai înghesuie să depună oferte pentru câștigarea proiectelor cu fonduri europene. O arată foarte clar licitațiile anulate din sistemul de achiziții publice, care s-au înmulțit în ultima perioadă, în special în sfera proiectelor de restaurare a monumentelor istorice, arată o analiză Presshub.
După ce au reușit să croiască proiecte și să semneze contracte de finanțare cu Comisia Europeană, tot mai multe autorități publice întâmpină dificultăți la implementarea acestora. Efectele pot fi radicale în multe cazuri și pot ajunge până la pierderea întregii finanțări.
Doar la Constanța, în ultimele săptămâni au fost anulate două astfel de licitații care vizau lucrările de restaurare la două monumente istorice de categoria A, proiecte cofinanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare de 16 milioane lei.
Pentru a înțelege cauzele, am stat de vorbă cu Valeria Tudora, expert în achiziții publice, Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, și Magdalena Tiță, șefa Direcției Județene pentru Cultură Constanța.
Aceștia au explicat pentru PressHub și Info Sud-Est unde greșesc autoritățile române pe parcursul implementării unui proiect european, care este situația reală a actorilor din piață implicați în acest proces și ce se poate face pentru ca proiectele deja contractate să poată fi duse la bun sfârșit.
În primul rând, Valeria Tudora crede că situația anulării licitațiilor de la Constanța nu este diferită față de ceea ce se întâmplă în întreaga țară. Și la nivel național, din ce în ce mai multe licitații sunt anulate din lipsă de ofertanți. Concluzia: multe firme de construcții au intrat în insolvență sau faliment, iar personalul calificat sau necalificat este din ce în ce mai greu de găsit.
O altă problemă ar fi perioada foarte lungă de timp care trece de la momentul întocmirii studiului de fezabilitate și până la organizarea efectivă a licitației pentru contractarea lucrărilor. În acest interval, care uneori durează și trei ani de zile, datele economice din piață se schimbă, cursul euro se ajustează, iar calculul preliminar nu se mai susține la momentul achiziției.
Citește tot articolul pe PressHub.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii