G4Media.ro

De ce nu sunt interesate firmele să participe la licitații pentru contracte…

De ce nu sunt interesate firmele să participe la licitații pentru contracte de zeci de milioane de euro din fonduri europene

Firmele românești nu se mai înghesuie să depună oferte pentru câștigarea proiectelor cu fonduri europene. O arată foarte clar licitațiile anulate din sistemul de achiziții publice, care s-au înmulțit în ultima perioadă, în special în sfera proiectelor de restaurare a monumentelor istorice, arată o analiză Presshub.

După ce au reușit să croiască proiecte și să semneze contracte de finanțare cu Comisia Europeană, tot mai multe autorități publice întâmpină dificultăți la implementarea acestora. Efectele pot fi radicale în multe cazuri și pot ajunge până la pierderea întregii finanțări.

Doar la Constanța, în ultimele săptămâni au fost anulate două astfel de licitații care vizau lucrările de restaurare la două monumente istorice de categoria A, proiecte cofinanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare de 16 milioane lei.

Pentru a înțelege cauzele, am stat de vorbă cu Valeria Tudora, expert în achiziții publice, Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, și Magdalena Tiță, șefa Direcției Județene pentru Cultură Constanța.

Aceștia au explicat pentru PressHub și Info Sud-Est unde greșesc autoritățile române pe parcursul implementării unui proiect european, care este situația reală a actorilor din piață implicați în acest proces și ce se poate face pentru ca proiectele deja contractate să poată fi duse la bun sfârșit.

În primul rând, Valeria Tudora crede că situația anulării licitațiilor de la Constanța nu este diferită față de ceea ce se întâmplă în întreaga țară. Și la nivel național, din ce în ce mai multe licitații sunt anulate din lipsă de ofertanți. Concluzia: multe firme de construcții au intrat în insolvență sau faliment, iar personalul calificat sau necalificat este din ce în ce mai greu de găsit.

O altă problemă ar fi perioada foarte lungă de timp care trece de la momentul întocmirii studiului de fezabilitate și până la organizarea efectivă a licitației pentru contractarea lucrărilor. În acest interval, care uneori durează și trei ani de zile, datele economice din piață se schimbă, cursul euro se ajustează, iar calculul preliminar nu se mai susține la momentul achiziției.

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ciumatii iau toti banii de investitii ii baga in salarii grase la stat similare cu polonia,ungaria si normal ca firmele nu gasesc mana de lucru cand toti freaca menta la stat.in loc sa faca restructurare si cei dati afara sa suplineasca lipsa fortei de munca ciumatii fac ce stiu ei mai bine sa risipeasca pe pomeni.

  2. Puterea unui stat consta in corporatiile industriale internationale nu in spalatorii de bani.

    • ”Consta” pe dracu, bai postac idiot! Cara-ti hoitul de-aici, ca esti o javra care mananca primul sau cel mult al doilea la fiecare articol, in ideea ca dai tu vreun vector de postaceala discutiei, dar nu mai dai niciun vector, doar iti iei sictireli, oricat esti tu de postac istoric pe-aici!

  3. Am citit articolul de pe Presshub, care mi se pare un site excelent, la fel ca si Rise Project. Ca intotdeauna, cauzele sunt multiple, sunt detaliate frumos in articol, si tin de stat, inainte de orice. Ca de obicei, statul prin institutiile sale se misca exact ca ochii mortului, si cum institutiile sunt capturate sau capusate de psd-alde-udmr, unde nu se misca nimic si se sta, e intotdeauna o problema de hoteala, care nu se poate face ea nestingherit si fara batai de cap, si-atunci se sta.
    Bunaoara, acel examen de acreditare pentru experti si specialisti in restaurare monumente istorice, este doar inca un examen blocat la nivelul acestui guvern de hoti si habarnisti, unde, daca nu pot sa-si impuna omul lor, stau pe loc, pana se va putea. Dau exemplu de o groaza de locuri unde se sta cu interimari : justitie, politie, jandarmerie, ministri.
    Mai spunea un domn pe-acolo ca ar trebui un site unde sa se publice ofertele, astfel incat sa poata veni firme si experti de prin alte tari. Adica, daca noi nu mai avem, sau ni-i tratam pe-ai nostri cu curu’, ne batem joc de ei si pleaca, sau se apuca de altceva, sa vina altii de prin lume. Javrelor ordinare, aici sunt locuri de munca pentru romani, pe care-i impiedicati sa le ia, si vreti vietnamezi sau mai stiu eu de care in loc, sa dispareti, nenorocitilor, care distrugeti tara asta, JOS PSD-ALDE-UDMR!

  4. E normal, pt actuala putere, să plece din țară toată forța de lucru, care, atenție, sunt toți tineri și nu sunt de acord cu cu cei care ne conduc, și să aducă în țară cât mai multă forță de lucru din alte țări, pt că pe aceștia nu-i interesează ce se întâmplă în România, și nici nu o să iasă să protesteze. Așa că o să rămânem foarte puțini băștinași tineri, să zic așa, și mulți, foarte mulți pensionari și asistați pe care-i poți controla foarte ușor.

  5. Țară de curve și hoți, condusă de alți hoți împreună cu curvele lor, în care nimic nu merge de la femeia de serviciu din grădiniță și până la fmmdragnea si taricean. Cum să mai vrea cineva să lucreze cu diverse structuri ale statului când ele sunt pline de corupți și mai grav,peste hoție mai dai si de prostie. Ei de fapt nu se plâng că nu se mai bagă lumea în combinații cu ei ci de faptul că nu mai pot fura. Cum dreaq să te mai bagi când la finalul lucrării cu vreun primar ori ajungi la pușcărie ori falit?