G4Media.ro

De ce numărul deceselor puse pe seama coronavirusului din Belgia este atât…

sursa foto: Belga

De ce numărul deceselor puse pe seama coronavirusului din Belgia este atât de mare: O problemă la sistemul de raportare sau transparență dusă la extrem?

Belgia câștigă o cursă în care nimeni nu-și dorește un loc pe podium, scrie Politico. Țara cu doar 11 milioane de locuitori a înregistrat deja peste 5000 de decese. Aceste cifre plasează Belgia pe primele locuri în ce privește numărul deceselor raportate la numărul de locuitori, depășind Italia, Spania și chiar China, presupunând că aceasta din urmă a raportat cifre corecte.

Conform autorităților belgiene, acest lucru se explică prin faptul că țara a ales un sistem de raportare care diferă destul de mult de oricare altă țară.

”Cine dorește să compare cifrele noastre cu cele din alte țări trebie să împartă la doi”, a declarat pentru Politico Steven Van Gucht, șeful comitetului guvernamental pentru combaterea coronavirusului din Belgia. ”Orice altă comparație nu este relevantă”, a adăugat acesta.

În timp ce majoritiatea țărilor numără doar cazurile de decese confirmate de coronavirus din spitale, Belgia include în numărul potențialelor cazuri de deces cauzate de coronavirus și cele din căminele de îngrijire chiar dacă ele nu au fost confirmate în urma testării.

Criticile pe tema sistemului de raportare s-au întețit dupuă ce numărul deceselor raportate la numărul de locuitori au crescut depășind chiar țări ca Italia și Spania. Experții consideră însă că abordarea Belgiei este mult mai transparentă, și că alte țări subraportează numărul total al victimelor. Dar sunt și voci care susțin că metoda de calcul utilizată de Belgia poate fi la fel de greșită, dar în extrema cealaltă.

Din numărul total al deceselor, 44% au fost înregistrate în spitale (în urma testării). Majoritatea, 54%, au decedat în cămine de îngrijire însă dintre acestea doar 7,8% au fost confirmate ca fiind în urma infectării cu coronavirus.

Sursa: Politico

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cum adică depășește „și chiar China”? TOATE țările au depășit China la decese / million populație. Cel puțin în raportările oficiale.

  2. Se cred prea destepti, asta e problema lor. Si alte guverne se cred geniale, precum cel din Olanda sau Suedia, de exemplu, care in urma imunizarii de turma au acum impreuna zeci de mii de cazuri cu infectii de COVID. Cifrele din Belgia ar putea fi reale sau aproape de adevar, deoarece numarul de camine de batrani pe km2 este foarte mare. Probabil este tara cu cei mai multi batrani din UE abandonati prin camine de batrani.

    • „Batrani abandonati in Belgia „? Multi batrani din unele tari UE, printre care si tara ta, ar dori sa fie „abandonati” intr-un camin de batrani din Belgia. Propagandista bolsevica!

  3. un amanunt important: sub 10 % din decesele la persoanele infectate SE DATOREAZA infectiei cu coronavirus.
    si Romania a adoptat politica de a raporta toate decesele in mod global indiferent daca cauza mortii a fost infectia sau nu. la datele puse la dispozitie de grupul de comunicare strategica putem estima ca din cele 450 de decese raportate in cel putin vreo 200 de cazuri cauza directa a decesului este alta. ba chiar in anumite cazuri infectia cu coronavirus nu pare a avea legatura cu decesul.

    • Nu ai inteles. Dintre decesele raportate in caminele de batrani doar 7,8% au confirmare prin analize de coronavirus, restul de 92,2% sunt decese neconfirmate prin analize de covid, doar suspecte. Stiu ca locuiesc in Belgia si urmaresc presa locala.

      Update: procentul de confirmati a ajuns la 4%, restul de decese din caminele de batrani sunt neconfirmate cu covid: „Sur les 5828 personnes décédées, 47% sont mortes à l’hôpital, 52% dans une maison de repos et de soins, 0,4% à la maison et 0,4% à un autre endroit. Les décès à l’hôpital sont tous des cas confirmés. Les décès ayant eu lieu dans des maisons de repos et de soins concernent des cas confirmés (4,0%) ou des cas suspects (96%).”
      Sursa: https://www.info-coronavirus.be/fr/news/le-nombre-de-nouvelles-admissions-a-l-hopital-continue-a-diminuer/

      Deci Belgia ori supraraporteaza la greu, ori raporteaza cum ar trebui sa raporteze toate tarile. Explicatia lor ar fi ca daca la un camin de batrani sunt cazuri de covid, atunci toate decesele de acolo le pot atribui covid.

      Nu comentez felul de raportare al Belgiei, dar comentez faptul ca ar trebui sa existe un standard de raportate la nivelul tuturor tarilor, nu fiecare sa raporteze cum are chef.

  4. Foarte destept esti, prietene, trebuia sa te faci medic. Sau poate esti cioclu…
    Sa te fereasca Dumnezeu, si pe noi la fel, sa dispara cineva drag, care mai avea zile, ani de trait, „datorita” covid. Nu cred ca ai mai gandi la fel, acest „amanunt important”…
    Foloseste-ti mintea cand scrii, ca tastatura poate s-o foloseasca oricine…

    • @rcp
      Multumesc pentru aprecierile tale si pentru gandurile bune transmise pe aceasta cale.
      legat de posibilitatea ca cineva drag sa decedeze din cauza unei anumite afectiuni fie ea covid, cancer, ciroza sau pur si simplu sa moara intr-un accident de masina nu trebuie sa te paranoizeze ci pur si simplu trebuie ca din fapte sa tragi concluziile corecte.
      sa te fereasca Dumnezeu sa iti moara cineva drag din cauza ca o tara intreaga e in paranoia covid. uite aici un exemplu putin mediatizat:
      https://www.libertatea.ro/stiri/dosar-penal-pentru-ucidere-din-culpa-si-cinci-spitale-din-prahova-anchetate-pentru-moartea-tanarului-de-25-de-ani-din-valenii-de-munte-2942413

      ceea ce comentam eu e ca grupul de comunicare strategica furnizeaza niste date incomplete. de exemplu nu spune:
      1. cati dintre cei decedati au prezentat simptome covid. unii din cei raportati ca decedati au fost testati pur si simplu pentru ca erau contacti cu o persoana intoarsa din italia.
      2. cati dintre cei decedati au necesitat suport respirator.
      3. care este perioada medie petrecuta pe suport respirator
      4. care e raportul celor vindecati fata de decese la cei admisi pe terapie intensiva sau care au necesitat suport respirator.
      5. la cati dintre decedati s-a efectuat autopsie si a fost stabilita cauza decesului.
      ma rog sunt niste intrebari care ne-ar ajuta sa ne facem o imagine mai buna asupra situatiei. din pacate grupul de comunicare strategica furnizeaza cum am zis date incomplete (la unii decedati nu se spune nimic despre comorbiditati) si practic intretine isteria generala. ascunderea adevarului voita sau nu este de condamnat.
      deci intrebarea e: trebuie sa raportezi un deces din cauza accidentului vascular cerebral drept deces cauzat de covid? (ex decesul 86: http://www.ms.ro/2020/04/01/deces-86/). cat de corecta medical si sociologic e o asemenea abordare? e ca in bancul cu fratele de 2 ani al lui bula, a murit ca l-a calcat tramvaiul pe deget. – si doar din cauza asta a murit? da, dar era cu degetul in nas.
      ca sa intelegi la ce ma refer: deja incep sa se faca comparatii gen https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23875723-coronavirus-cauze-deces-romania-diabet.htm?nomobile. or e tampenie sa compari mortalitatea printr-o afectiune acuta (covid) cu mortalitatea prin afectiuni cu evolutie cronica (diabet, tbc). mai corect ar fi sa compari cu mortalitatea prin gripa. sau cu cea prin accidente de masina, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, ciroza decompensata etc.

    • Prietene, am crezut ca am cam exagerat, dar din ce detaliezi imi dau seama ca nici pe departe… Oricum, vreo legatura cat de vaga cu orice nivel de cultura medicala este 100% exclusa, bag mana in foc pt asta, iar ce ti-ai dori tu frizeaza zona absurd-paranoia, oricum nu se poate.
      Vorbesti despre statistici si fise consumatoare de resurse, nu mai spun de autopsie, toate astea ca sa-ti satisfaca setea de cunoastere milimetrica.
      Spre linistea ta sufleteasca, mai bine te obisnuiesti cu ideea ca medicina nu este o stiinta exacta, e departe de a fi asta, nu are legi si metode universal aplicabile si aplicate, si asta se vede clar in modul cum calculeaza si raporteaza diverse tari. A fi informat si a da diverse link-uri nu inseamna nimic, cum ziceam, daca nu iti folosesti si mintea, logica, ratiunea, cand vrei sa exprimi o necesitate, un neajuns. A propos, link-ul cu „paranoia covid” e complet pointless fata de ce discutam aici. Un singur link iti propun si eu: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-information-for-the-public#number-of-cases-and-deaths (ei nu raporteaza, din principiu, vindecarile, asa au ales ei.

      Trebuie sa intelegi, si tu si cei care se plang ca problemele nu se pun si lucrurile nu se fac intocmai cum le trece lor prin cap, ca asta nu se poate, si o lume intreaga sta dovada in fata voastra pentru asta. Ca nu e covid, ca nu e grav, ca nu este abordat cum trebuie, ca nu se raporteaza cum trebuie etc. etc. Nu va doare capul de atatea nemultumiri si nazuri de rasfatati, domnilor, credeti ca cei din miezul problemei (guverne, sisteme medicale, personal medical s.a.) au resurse de timp si chef pt fite de-astea ?!…

    • Mersi pentru aprecieri.
      Bineinteles ca medicina nu e o stiinta exacta. E o arta si e statistica.
      Legat de paranoia, fiecare cu paranoia lui. Dumneata cu paranoia ca iti infectezi pe cineva drag, eu cu paranoia ca autoritatile din romania nu au nicio treaba cu combaterea raspandirii bolilor.

    • @rcp
      Era frumos sa treci peste atacurile la persoana, @anonim reuseste sa spuna ce are de spus fara sa te jgneasca. Pentru un spirit superior si pregati…t te exprimi cel putin nepotrivit. Ce spui tu, esti tu.
      Revenind la oi: stim ca un procent mic dintre cei cu manifestari si simptome ce necesita internarea (adica undeva pe la 2-3%) pot muri. Mai stim ca nu exista tratament si stim si faptul ca ventilatoarele au fost si sunt mai mult o marota, o poveste. Peste tot au fost cerute enorm de multe si cam peste tot au fost prea multe pentru ce era, de fapt, necesar. Asta pentru ca bolnavii in faza aia nu prea pot fi ajutati. Nu spune nimeni cati ajung in ATI si scapa si cati ajung in ATI si mor desi asta e extrem de usor de facut si e complet neinterpretabil. Evident ca pentru cineva care traieste in spital si lucreaza in ATI, situatia e critica: mor, probabil, mult mai multi decat esti obisnuit si nu poti face aproape nimic pentru ei. De aici si pana sa sari la gatul celor care ar prefera sa-si vada de viata chiar si daca ar trebui sa semneze ca vor refuza o eventuala internare pentru covid si ca-si asuma raspunderea… e cale lunga. Respect pentru oamenii la care tu tii, nu mi-as dori in niciun caz sa-i imbolnavesc, dar riscul pentru ei ramane constant daca eu ies sau stau acasa. Asta e opinia mea, evident.
      In alta ordine de idei: Grupul de Comunicare Strategica (ce prostie de nume!) nu comunica deloc cifre pe care te poti baza, cel putin din pricina ca n-au destule teste, sistemul de centralizare a informatiei e varza si pentru ca „sistemul” e deservit de cetateni cara au probleme cu scrisul si cititul. Este un grup, admit, este de comunicare (care-i proasta, dar este), dar n-are absolut nimic stategic acolo. Nici macar ceva tactic nu-i, despre strategie n-are rost sa vorbim. Nu au date, nu au orizont, nu comunica dotarea prin raportare la un moment de baza, nu au prognoze, nu au nicio idee despre ce urmeaza. Fix niciuna. Intre timp o sa ne bata criza economica la usa si inca 3 luni de afaceri inchise echivaleaza cu un dezastru similar unui razboi prelungit pe teritoriul nostru. Evident ca nu trebuie sa-ti pese de economie sau de mine si trebuie sa te gandesti intai la tine si la ai tai. Ei bine, la fel trebuie sa fac si eu.
      O sa vedem ce mortalitate a adus virusul chinezesc doar anul viitor cand o sa avem statisticile oficiale pe mortalitate totala. Diferenta intre ritmul mediu din ultimii 5-10 ani si ce iese in 2020 este virus chinezesc si atat e.

    • Anonimule, nu te obosi, omul e imun la logica. Ba e chiar alergic.

  5. 🙂 Da, ma rog, cu paranoia nu-i de joaca….

  6. Daca in Belgia exista un criteriu de raportare deosebit de al celorlalte state, are cine sa discute pe tema asta, astfel incat situatia sa se clarifice spre binele public si al sanatatii statisticii. Daca Belgia, cu atat de multe decese inregistrate indiferent de cauza, dar puse pe seama Covid-19, apreciaza ca are suficienti medici, cadre medicale, alti angajati in sistem, indeajuns de multe spitale si sume mai mult decat suficiente studiilor de backround , astfel incat sa faca si teste genetice holistice pe cetateni belgieni, plus pe o jumatate de Europa si sa publice concluzii rapide, considerate peremptorii privind diferentele genetice cauzate de situarea geografica a acestor oameni, atunci Belgia are o problema mai mare decat criteriul de raportare.

  7. În afară de atacurile la persoană, zăresc „postaci” care știu și și reușesc sa-si exprime părerile coerent. Mai rar, felicitări celor trei!