De ce o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Franței, care și-a angajat responsabilitatea pe reformarea sistemului de pensii, are șanse minime să fie adoptată de Parlament
Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă, ar trebui să voteze împreună toți deputații opoziției și aproximativ 30 de deputați ai grupului parlamentar al Republicanilor (LR, centru dreapta), potrivit calculelor făcute de BFM-TV. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată de la începutul legislaturii în vara lui 2022, 10 moțiuni de cenzură eșuând.
Va cădea guvernul luni? După utilizarea de către Elisabeth Borne a 49.3 pentru a trece reforma pensiilor, au fost depuse două moțiuni de cenzură semnate de cel puțin 10% dintre deputați, adică 58. Pe lângă un text semnat de grupul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) semnat de 87 de deputați, a fost depusă și o moțiune „transpartinică”, semnată de deputații grupului Libertés, indépendants, Outre-mer et territoires (LIOT), sprijinită de deputați ai grupurilor stângii și semnată de 91 de deputați.
Chiar dacă opoziția pare hotărâtă și salută acest anunț, probabilitatea ca guvernul să fie cenzurat din cauza acestei moțiuni în următoarele zile este acum scăzută.
Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată, majoritatea membrilor Adunării Naționale trebuie să voteze în favoarea ei. În prezent, 573 de deputați din totalul de 577 aleși în iunie 2022 se află în Palatul Bourbon: așadar sunt necesare cel puțin 287 de voturi ca moțiunea de cenzură să fie adoptată.
Un număr de 237 de voturi este deja asigurat pentru moțiunea „transpartinică”: cele ale grupurilor politice de stânga care alcătuiesc Nupes (149) și cele ale RN (88). La aceste voturi se adaugă cele ale deputaților neafiliați care se opun textului (+3 sau 4) și, prin urmare, cele ale membrilor grupului LIOT care au semnat moțiunea (+15 sau 16). Aceasta înseamnă, în cel mai bun caz, un total de 257 de voturi.
Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, opoziția trebuie, prin urmare, să găsească cel puțin 30 de voturi din partea grupului LR care cuprinde 61 de deputați.
Problema: „pentru a nu adăuga haos la haos”, liderul R, Eric Ciotti, a anunțat că niciunul dintre deputații grupului nu va vota pentru o moțiune de cenzură în Adunarea Națională
În urma acestei declarații, Aurélien Pradié, deputat LR din departamentul Lot, care se opune reformei pensiilor, a declarat că a pledat în cadrul unei reuniuni de partid pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.
„Fiecare deputat rămâne total liber să participe la o altă moțiune de cenzură. Personal, nu doresc să-mi asociez voturile cu cele ale partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă – n.r.) și ale RN”, a declarat el.
Joi seară, BFMTV număra șapte deputați LR care se declarau gata să voteze pentru o moțiune transpartinică. Prin urmare, totalul ar ajunge la 264. Acest număr nu este suficient pentru a răsturna guvernul.
Cu toate acestea, până luni, ziua probabilă de examinare a moțiunilor de cenzură, la această listă ar putea fi adăugați și alți aleși.
În cei 65 de ani ai celei de-a Cincea Republici guvernul și-a angajat de 99 de ori responsabilitatea pe un proiect de lege. Au fost depuse 65 de moțiuni de cenzură, toate eșuate. Guvernul Borne și-a angajat responsabilitatea de 10 ori în cele nouă luni de la învestire.
O majoritate a populației care susține cenzura, potrivit ultimului sondaj Elabe pentru BFMTV. Dacă ar putea participa la o moțiune de cenzură, după ce au folosit 49,3, 55% dintre cei chestionați ar vota pentru moțiunea de cenzură. 23% ar vota împotrivă și 22% s-ar abține.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank