De ce o să cumperi ouă de ciocolată mai scumpe de Paște și cum au contribuit schimbările climatice la asta
Poate ați observat că ouăle de Paște sunt mai scumpe în acest an. Dar știați că schimbările climatice sunt unul dintre motive? Cea mai mare parte a ciocolatei este fabricată din cacao cultivată în Africa de Vest, dar un val de căldură umedă a distrus culturile și a redus masiv randamentul, potrivit BBC.
Experții spun că schimbările climatice provocate de om au făcut ca această căldură extremă să fie de zece ori mai probabilă. Unele ouă populare au crescut în preț cu 50% sau mai mult.
Prețurile au urcat săptămâna aceasta la aproape 8.500 de dolari (6.700 de lire sterline) pe tonă.
Copacii de cacao sunt deosebit de vulnerabili la schimbările climatice. Aceștia cresc doar într-o bandă îngustă de aproximativ 20 de grade latitudine în jurul Ecuatorului. Cea mai mare parte a producției mondiale este concentrată în Africa de Vest. În 2023, 58 de milioane de kilograme de boabe de cacao, în valoare de 127 de milioane de lire sterline, au fost importate în Marea Britanie din Coasta de Fildeș și Ghana, 85% din boabele de cacao din Marea Britanie provenind din Coasta de Fildeș. Cu toate acestea, condițiile de secetă severă au afectat regiunea Africii de Vest începând cu luna februarie a acestui an.
Acest lucru a fost cauzat de temperaturile care au depășit 40 de grade Celsius, doborând recorduri în țări precum Coasta de Fildeș și Ghana. Grupul World Weather Attribution, cu sediul la Imperial College din Londra, a constatat că aceste temperaturi excepțional de ridicate au devenit de 10 ori mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de om.
Studiul lor a constatat că, dacă lumea nu reduce rapid consumul de combustibili fosili, Africa de Vest va avea parte de valuri de căldură similare la fiecare doi ani.
„Au existat rapoarte din partea fermierilor din Coasta de Fildeș. Căldura a slăbit recolta de cacao”, potrivit unuia dintre autorii studiului, Izadine Pinto, de la Universitatea din Cape Town. Acesta a spus că temperaturile ridicate au crescut rata de evaporare, lăsând culturile fără suficientă umiditate. Un alt factor care a avut un impact asupra culturilor a fost El Niño.
Acesta este o fluctuație naturală și recurentă a tiparelor meteorologice din Pacificul tropical, care determină creșterea temperaturilor globale și poate duce la fenomene meteorologice extreme în unele locuri. Un El Niño puternic este activ din iunie anul trecut.
Anii El Niño prezintă adesea provocări pentru agricultori, dar încălzirea globală exacerbează aceste schimbări, spune Ben Clarke, expert în fenomene meteorologice extreme la Institutul Grantham de la Imperial College.
„Din ce în ce mai mult, schimbările climatice determinate de utilizarea combustibililor fosili multiplică această provocare naturală în multe regiuni. Aceasta alimentează condiții mai extreme, devastează recoltele și face ca costurile alimentelor să fie mai mari pentru toți”, a declarat Clarke.
Seceta nu este singurul factor care îi afectează pe cultivatorii de cacao. Atât Coasta de Fildeș, cât și Ghana au fost lovite de o dublă lovitură de vreme extremă. În luna decembrie a anului trecut, ambele țări s-au confruntat cu ploi intense. Precipitațiile totale din Africa de Vest au fost mai mult decât duble față de media pe 30 de ani pentru această perioadă a anului. Condițiile umede și ploioase au permis înmulțirea unei infecții fungice numite boala neagră a păstăilor, care a făcut să putrezească boabele de cacao din copaci.
Rezultatul acestor diferite evenimente extreme a fost același – prețul pentru cacao a crescut de peste trei ori față de anul trecut în această perioadă și s-a dublat doar în ultimele trei luni. Fabricanții de ciocolată cumpără de obicei boabe cu luni de zile înainte, dar prețurile în creștere încep acum să afecteze prețurile din magazine.
„O mulțime de jucători au anunțat deja creșteri de prețuri. Și noi facem parte din acest grup”, a declarat Martin Hug, de la producătorul de ciocolată Lindt & Spruengli, pentru analiștii din oraș la începutul acestei luni. În februarie, Mondelez, compania care deține marca Cadbury, și producătorul american de ciocolată Hershey avertizau deja că majorarea prețurilor la cacao ar putea duce la creșterea prețului ciocolatei. Cei care resimt cel mai mult aceste fluctuații de preț sunt fermierii care cultivă cacao.
Se estimează că există aproximativ două milioane de mici agricultori în centura de cacao din Africa de Vest, care își asigură cea mai mare parte a veniturilor din această cultură intensivă în muncă.
Amber Sawyer, analist la Energy and Climate Intelligence Unit, a declarat că țările bogate, precum Marea Britanie, pot oferi sprijin financiar și tehnic țările în curs de dezvoltare pentru a-i ajuta pe fermierii acestora să facă față mai bine condițiilor meteorologice extreme. Dar ea a avertizat că, „pe măsură ce schimbările climatice se agravează, va fi nevoie, fără îndoială, de mai mult sprijin pentru a le proteja mijloacele de subzistență și pentru a menține fluxul de boabe de cacao care intră în Marea Britanie”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii