G4Media.ro

De ce ofensiva ucraineană nu dă rezultate

Photo by Anatolii Stepanov / AFP

De ce ofensiva ucraineană nu dă rezultate

Ofensiva declanșată de forțele ucrainene în urmă cu două luni nu a obținut rezultatele sperate, armata lui Volodimir Zelenski înregistrând până în acest moment un succes limitat în alungarea soldaților ruși din estul Ucrainei, în ciuda eforturilor semnificative care au dus la pierderi importante de trupe și echipamente, cred oficialii americani. Situația este cu atât mai delicată pentru guvernul de la Kiev – susținut de Washington și aliații săi – cu cât apropierea toamnei, a ploilor și a terenului noroios vor complica încercările ucrainienilor de a-i împinge pe ruși de pe teritoriul ocupat. De ce lucrurile nu merg pentru ucrainieni așa cum se spera?

O contraofensivă lentă

Contraofensiva forțelor ucrainene a fost declanșată la începutul veri, după ce a fost pregătită timp de câteva luni. Aliații americani și occidentali au antrenat peste 60.000 de soldați în tacticile NATO care pun accentul pe atacurile sincronizate între unitățile de luptă terestre, artilerie și forțele aeriene. Pentagonul a furnizat zeci de transportoare blindate de trupe, iar alți aliați au trimis tancuri și echipamente moderne. De asemenea, Statele Unite au expediat sau au promis ajutoare militare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei.

Speranțele occidentalilor privind câștigurile rapide ale ucrainienilor s-au bazat parțial pe experiența din toamna trecută, când forțele guvernului de la Kiev au preluat controlul asupra unor zone din nordul Ucrainei, în timp ce trupele ruse s-au retras în dezordine.

USA Today a scris că războiul, lansat ca o invazie ilegală, neprovocată în februarie 2022 de către președintele rus Vladimir Putin, a fost sângeros și costisitor.

Peste 9.300 de civili ucraineni au fost uciși și 16.600 au fost răniți, potrivit Națiunilor Unite. Estimările privind victimele în rândul trupelor rusești și ucrainene variază. Pierderile rușilor au totalizat aproximativ 200.000 de soldați, dintre care 40.000 au fost uciși, au estimat oficialii americani în această primăvară. Documentele secrete americane, care au fost scurse în urmă cu câteva luni pe un site dedicat fanilor de jocuiri video, au indicat aproximativ 125.000 de victime în rândul trupelor ucrainene, dintre care aproximativ 17.000 au murit în lupte.

Pentru Putin, războiul a fost o gafă strategică, a afirmat publicația americană. Determinarea ucraineană i-a zdruncinat liderului de la Kremlin speranța unei victorii rapide în câteva zile sau săptămâni. Luptele au scos la iveală deficiențe în conducerea, pregătirea și echipamentul armatei ruse. În loc să dividă NATO, alianța a adăugat Finlanda în rândurile sale și, odată cu aceasta, încă aproape 1.300 de kilometri la granița sa cu Rusia. De asemenea, Suedia este pregătită să devină a 32-a țară membră a NATO.

Dar pentru a ieși din impas și pentru a continua progresul ucrainean, oficialii occidentali spun că Ucraina va avea nevoie de mai mult ajutor în contraofensivă, inclusiv avioane de luptă avansate pentru a elimina apărarea rusă din teritoriile ocupate.

Aceasta deoarece contraofensiva nu a dat până acum rezultatele așteptate de Kiev și de occidentali. Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri minime de-a lungul unui front de circa 1.000 de kilometri în estul Ucrainei, potrivit unor oficiali americani care nu au fost autorizați să vorbească public. (În ultimele zile, s-au făcut unele eforturi potențial semnificative, a notat însă USA Today).

Dar până acum ucrainienii nu au reușit să recucerească prea mult teren. În majoritatea locurilor, progresul este măsurat în câteva sute de metri, a spus un oficial american. Asta nu este prea mult, având în vedere că Rusia ocupă ilegal aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.

Unul dintre locurile unde lucrurile arată mai bine, a spus sursa, a fost în vestul provinciei Zaporijnia din sud-estul Ucrainei, unde guvernul de la Kiev a angajat resurse și trupe, iar progresele sunt vizibile.

Avansurile acolo, totuși, ar putea fi marcate de perioade de pauză și eșecuri, potrivit unei evaluări a celor de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Trupele ucrainene au făcut câștiguri și în apropierea orașului Bahmut, a spus oficialul de la Washington. Reamintim că luptele pentru localitatea minieră aflată în partea de nord-est a provinciei Donețk, o parte din Donbas, inima industrială a Ucrainei și care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane, au durat luni de zile. Forțele ruse au bombardat orașul cu artilerie începând din mai trecut și din august au lansat constant valuri de atacuri de infanterie, conduse de mercenari din Grupul Wagner, cărora li s-au alăturat noi recruți și foști deținuți din închisoare.

Rușii au anunțat capturarea totală a orașului în luna mai a acestui an.

Ce nu merge?

Succesele din trecut ale Kievului și eșecurile militare ale Moscovei, livrările de noi arme occidentale avansate și o nouă serie de recruți ucraineni instruiți în Occident i-au făcut pe mulți oameni foarte entuziasmați – poate prea mult – despre ceea ce ar putea realiza contraofensiva Ucrainei. Lucrurile nu au stat însă deloc așa.

Comentând pe marginea lipsei de progrese a ucrainienilor, Seth Jones, vicepreședinte senior și director al programului de securitate internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a afirmat că înaintarea este lentă. “Este începutul lui august. Realitatea este că nu este clar cât de mult (teritoriu) vor putea ucrainenii să ia înapoi într-un interval de timp scurt.”

Aceasta deoarece apropierea toamnei, a ploilor și a terenului noroios vor complica încercările ucrainienilor de a-i împinge pe ruși de pe teritoriul lor.

Analiștii au încercat să explice de ce eforturile ucrainienilor sunt lente. Printre altele, experții afirmă că forțele ruse au petrecut iarna și primăvara pregătind straturi elaborate de apărare. Trupele lui Putin au amplasat câmpuri minate vaste ca primă linie de apărare, au construit baraje și au ridicat bariere de tancuri cunoscute sub denumirea de “dinți de dragon” pentru a forța trupele ucrainene să ajungă pe un teritoriu pe care îl pot acoperi cu foc de artilerie.

Experții susțin că fortificațiile rusești din Ucraina sunt unele dintre cele mai extinse din Europa de la al Doilea Război Mondial, întinzându-se peste liniile frontului, de la Herson în sud până la nord. De exemplu, Rusia a construit tranșee umplute cu explozibili, așa că atunci când soldații ucrainieni se apropie, pregătiți să neutralizeze și să elibereze o poziție rusă, forțele lui Putin le pot detona de la distanță.

Trupele ucrainene s-au confruntat cu “sute de câmpuri minate,” a spus oficialul american. Este dificil să treci prin mine în siguranță în cele mai bune circumstanțe, afirmă experții. Făcând acest lucru sub focul rușilor, un număr semnificativ de trupe ucrainene au fost ucise sau rănite, a spus oficialul. Zeci de vehicule blindate vestice au fost, de asemenea, distruse sau avariate. Oficialii americani și europeni au spus de altfel că aproximativ 20% din echipamentele occidentale au fost distruse sau avariate în luptă în primele săptămâni ale contraofensivei.

Toate acestea fac ca progresul Ucrainei să fie treptat și lent, ceea ce oferă Rusiei timp să se reîntărească și să amplaseze și mai multe mine, împiedicând și mai mult mișcarea ucraineană. “Dilema pentru Ucraina este de fapt una de manevră, pentru că pentru a depăși liniile defensive rusești pregătite, trebuie să forțeze mișcarea rușilor,” a spus Oscar Jonsson, fondatorul Phronesis Analysis și cercetător la Universitatea Suedeză de Apărare.

Experții s-au întrebat anterior, de asemenea, cât de capabile ar fi trupele ucrainene să manevreze cu arme avansate, cum ar fi tancurile de luptă principale, și dacă ar putea depăși provocările de aprovizionare și logistică.

Progresul lent nu este o surpriză și nici o acuzare a hotărârii ucrainene sau a tacticilor occidentale, a spus Seth Jones. Lipsa sprijinului aerian pentru trupele terestre ucrainene a pus piedici contraofensivei lor, a explicat expertul.

Niciun atac condus de Statele Unite nu ar implica doar o componentă a forțelor terestre, aeriene și maritime ale Pentagonului, a spus Jones. Cu toate acestea, ucrainenii s-au limitat la a ataca aproape exclusiv la sol. Piloții ucraineni folosesc un număr relativ mic de avioane din epoca sovietică, care sunt depășite de avioanele de luptă moderne și de apărarea aeriană ale Rusiei. De asemenea, folosirea cu succes de către ruși a elicopterelor de atac a avut o influență decisivă pe câmpul de luptă.

“Nu vreau să resping posibilitatea unei străpungeri într-o zonă anumită,” a afirmat Jones. Dar sincer, va fi foarte dificil să recucerești cele 19% sau 20% din teritoriul Ucrainei pe care Rusia îl ocupă.

Experții sunt de părere că unul dintre motivele pentru care ofensiva Ucrainei nu dă rezultate este acela că Kievul și forțele sale nou antrenate au eșuat în mare măsură în a desfășura operațiuni armate combinate pe scară largă – cu alte cuvinte, coordonând trupele și toate aceste arme diferite, cum ar fi vehiculele blindate și artileria, pentru a trece prin liniile rusești.

Ce urmează

În prezent, Ucraina luptă pe trei axe – două în sud și una în est, lângă Bahmut. Recucerirea localității Staromaiorske a reprezentat un progres de-a lungul unei axe foarte critice în împingerea ucraineană spre sud, unde Kievul încearcă să ajungă la Marea Azov, cu scopul de a tăia teritoriul controlat de Rusia. Echilibrul militar de putere nu s-a schimbat încă în această regiune. Dar cucerirea Staromaiorsk a fost un semn, cel puțin, că Ucraina ar putea întoarce lucrurile în această fază următoare a contraofensivei.

Potrivit sursei citate de USA Today, e de așteptat ca Administrația Biden să continue să furnizeze Ucrainei muniții în valoare de sute de milioane de dolari, echipamente de deminare și apărare antiaeriană la fiecare câteva săptămâni. Apărarea aeriană este deosebit de critică, deoarece forțele lui Putin continuă să lovească ținte civile cu drone și rachete.

Reaprovizionarea constantă cu muniție este, de asemenea, vitală. Ucrainenii au tras până la 10.000 de obuze de artilerie pe zi împotriva trupelor ruse. Munițiile cu dispersie, obuzele care împrăștie explozibili mai mici, au stârnit controverse atunci când administrația de lșa Washington a aprobat includerea lor în pachetele anterioare de ajutor militar. Armele, interzise de peste 100 de țări, pot lăsa în urmă bombe neexplodate care pot ucide sau mutila civili. În ciuda acestui fapt, oficialul american a precizat că ele vor continua să fie trimise în Ucraina.

Folosind muniții cu dispersie, ucrainenii au avut succes în atacarea concentrărilor de trupe rusești, a declarat un al doilea oficial american. Citând rapoarte recente ale serviciilor de informații, sursa a mai spus că ucrainenii au reușit să străpungă câmpuri minate în unele zone, un semn de speranță care ar putea duce la progrese mai mari.

Pe de altă parte, Seth Jones a afirmat că din arsenalul militar al Ucrainei lipsesc două elemente care ar putea accelera contraofensiva. Avioanele de luptă avansate, cum ar fi F-16, ar putea oferi acoperire pentru trupele terestre ucrainene. De asemenea, sistemul de rachete tactice al armatei americane (Tactical Missile System), cunoscut sub numele de ATACMS, are o rază de acțiune de circa 300 de kilometri și poate ajunge la punctele cheie de logistică și de comandă operate de ruși.

Cu toate acestea, cele 44 de miliarde de dolari în ajutor militar, acordate de Washington guvernului de la Kiev, au fost o investiție bună, a spus Jones. “SUA au reușit să-și slăbească unul dintre cei mai importanți adversari fără a pierde niciun soldat american,” a afirmat expertul.

Piloții ucraineni urmează să înceapă antrenamentele pe F-16, pe care aliații americani s-au angajat să le ofere, undeva în această lună. ATACMS rămâne pe lista de dorințe a Ucrainei, dar o decizie a Casei Albe de a le trimite nu este iminentă, a spus primul oficial citat de USA Today. Casa Albă și Pentagonul au evitat să trimită Ucrainei armele sofisticate precum F-16 din cauza temerilor că Rusia ar escalada războiul și ar lovi țările NATO din apropiere, declanșând un conflict mai larg. (Guvernul ucrainean a oferit asigurări că nu va folosi armele pentru a ataca în interiorul Rusiei).

Nu este însă exclus ca atât avioanele de luptă, cât și sistemele ATACMS să ajungă în curând în Ucraina, după ce diferiți lideri influenți de la Washington și-au anunțat susținerea pentru o astfel de măsură. De exemplu, senatorul democrat Richard Blumenthal, membru al Comitetului pentru Servicii Armate, sprijină trimiterea ambelor sisteme de arme poentru a întări forțele guvernului de la Kiev. “Este un pas progresiv care este bine justificat,” a afirmat acesta.

De partea ei, Rusia nu și-a rezolvat toate constrângerile logistice și de echipamente, mai ales când vine vorba de artilerie. Trupele sunt afectate de moralul scăzut, iar unele sunt slab pregătite. Ucraina încă mai poate exploata toate acestea. Dar, așa cum a spus un oficial al serviciilor secrete occidentale, la un briefing de la sfârșitul lunii iulie, “capacitatea rușilor doar de a strînge din dinți și de a trece peste nu ar trebui să fie subestimată.”

Pe de altă parte, experții afirmă că liderii Ucrainei sunt conștienți de progresul lent al contraofensivei și acum au schimbat strategiile către o abordare mult mai uzuală, încercând să degradeze forțele și logistica ruse, în timp ce își concentrează operațiunile pe trei axe de atac. “Nu este vorba atât de mult despre uciderea trupelor ruse în prima linie, ci mai mult despre slăbirea unor factori critici, cum ar fi artileria, dar și lucruri precum posturi de comandă, provizii de muniție, sisteme de război electronic, sisteme de apărare aeriană, astfel de lucruri,” a spus Niklas Masuhr, analist militar la Centrul pentru Studii de Securitate de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich.

Este o abordare prudentă și metodică, a afirmat și Federico Borsari, care se concentrează pe apărare și securitate transatlantică la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA). Această strategie ajută la reducerea numărului de victime în rândul trupelor ucrainene, dar forțează Kievul să se bazeze mai mult pe artilerie. Este o abordare lentă, prin design.

Acest model a favorizat armata Ucrainei în trecut, însă aceasta nu o transformă într-o strategie sigură. Rusia, din nou, a învățat din greșelile trecute, iar dinamica câmpului de luptă s-a schimbat de când Ucraina a recucerit părți din regiunea Harkov și a forțat o retragere a Rusiei în Herson anul trecut.

Asta face ca următoarea fază a contraofensivei Ucrainei să fie departe de a fi sigură. “Probabil, faza 1 a eșuat, dar aceasta nu înseamnă că (ucrainienii) nu pot câștiga,” a declarat Patrick Bury, lector în securitate la Universitatea din Bath. Ei pot câștiga în continuare în faza 4 sau 3 sau 5, chiar și în această vară. Ceea ce înseamnă este că există mai puțin timp pentru a face asta, a adăugat expertul. Căci venirea toamnei va complica și mai mult misiunea ucrainienilor.

Linia frontului nu s-a schimbat asadar substanțial de când Ucraina a forțat o retragere a Rusiei din Herson în noiembrie 2022. Dacă granițele rămân în mare parte înghețate mai mult de un an, o victorie decisivă pentru ambele părți va începe să pară din ce în ce mai puțin probabilă, afirmă experții. Asta nu înseamnă încă că Ucraina, care acum are probleme cu contraofensiva ei, nu se va putea impune în cele din urmă în fața Rusiei.

Surse: USA Today, Vox, New York Times

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Principala vină o au generalii ukrainieni. În al doilea rând, dotarea
    armatei cam lasă de dorit. Nu vreau să cobesc, dar războiul va dura și în 2025.

  2. * ofensiva ucrainiana da rezultate, dar nu conform cu scenariul unei ofensive duse de o armata NATO. Sprijinul militar constant sau, si mai bine, accelerat, dinspre Occident e esential.

  3. @Redactia – ce se intampla, de ce nu imi sunt aprobate comentariile?