De ce oferă SUA Israelului puternicul sistem antirachetă THAAD?
Pentagonul a confirmat că trimite Israelului un sistem antirachetă de mare altitudine operat de trupe americane. Oficialii spun că bateria THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) va consolida apărarea aeriană israeliană după atacul cu rachete al Iranului asupra țării la începutul acestei luni, potrivit BBC.
Președintele Joe Biden a declarat că sistemul este menită „să apere Israelul”, care nu a ripostat încă la atacul iranian care a implicat peste 180 de rachete balistice lansate asupra Israelului la 1 octombrie.
Decizia a ajuns în centrul atenției, deoarece implică trimiterea de soldați americani în Israel.
Există deja un număr mic de forțe americane în această țară, dar această nouă desfășurare de aproximativ 100 de soldați este semnificativă, deoarece semnalează o nouă implicare a SUA în războiul regional în expansiune.
De asemenea, se caută indicii cu privire la ceea ce înseamnă eficacitatea sistemului de apărare antirachetă al Israelului, pe măsură ce criza ia amploare.
Israelul nu a lansat încă represaliile la atacul iranian, care vor fi „letale, precise și, mai presus de toate, surprinzătoare”, potrivit ministrului apărării Yoav Gallant.
Teheranul a declarat că a lansat atacurile asupra Israelului din cauza asasinării lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, susținut de Iran, la Beirut.
Nu este încă clar dacă desfășurarea THAAD face parte din planurile de contingență ale SUA pentru a acoperi lacunele identificate în apărarea aeriană a Israelului sau dacă aceasta indică preocupările tot mai mari ale Washingtonului cu privire la un atac israelian mai puternic asupra Iranului.
Președintele Biden s-a opus oricărui atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, precum și asupra infrastructurii sale petroliere sau energetice, pe fondul temerilor că acesta ar declanșa un conflict în spirală și ar afecta economia globală.
Indiferent de contextul deciziei, aceasta semnalează o nevoie suplimentară a Israelului de asistență americană în domeniul apărării, în contextul extinderii războiului din Orientul Mijlociu.
Rachetele balistice precum Fattah-1, utilizate de Iran la începutul acestei luni, sunt lansate în sus, în atmosfera Pământului, unde își schimbă traiectoria și coboară spre țintă. Unul dintre avantajele lor militare este viteza lor imensă în comparație cu rachetele de croazieră sau dronele.
Sistemul THAAD este foarte eficient împotriva rachetelor balistice, potrivit producătorului Lockheed Martin, cel mai mare producător american de armament.
Raytheon, o altă firmă americană de armament, construiește radarul său avansat.
Sistemul numără șase lansatoare montate pe camioane, cu opt interceptoare pe fiecare lansator. Costă aproximativ 1 miliard de dolari (766 de milioane de lire sterline) pe baterie și necesită un echipaj de aproximativ 100 de persoane pentru a-l opera.
THAAD este foarte căutat, inclusiv de Ucraina, pentru a contracara atacurile cu rachete rusești.
Loviturile Iranului din 1 octombrie asupra Israelului au ucis un om la Ierihon, în Cisiordania ocupată, care a fost lovit de o rămășiță a unei rachete care a fost aparent doborâtă.
Israelul dispune de un sistem de apărare aeriană extrem de lăudat, dezvoltat împreună cu SUA, care include rachete exo-atmosferice Arrow 2 și Arrow 3.
Acestea zboară la viteză hipersonică și pot doborî rachete balistice în spațiu. Proiectanții israelieni ai sistemului au declarat că Arrow „a funcționat conform așteptărilor”, cu rezultate „minunate” împotriva atacului iranian.
SUA au sprijinit operațiunea defensivă, lansând interceptoare de pe două distrugătoare navale în estul Mediteranei, alături de sprijinul unor țări europene și arabe.
Washingtonul a prezentat atacul iranian drept „ineficient”.
Cu toate acestea, pagubele de la sol au prezentat o imagine mai puțin emfatică. Imaginile din satelit au arătat pagube la baza Nevatim a Forțelor aeriene israeliene, care adăpostește avioane de luptă F-35, inclusiv cratere pe o pistă și o cale de rulare.
Decker Eveleth de la Center for Naval Analyses (CNA) din Washington a declarat că imaginile au arătat 32 de puncte de impact, inclusiv mai multe lovituri în zona hangarelor F-35.
„Unele F-35 au fost foarte norocoase”, a scris Eveleth pe X.
Cotidianul israelian Haaretz a raportat că încă nu era clar dacă pagubele au fost cauzate direct de rachete sau de șrapnelul de interceptare.
Au existat și alte impacturi directe, inclusiv în Tel Aviv. O rachetă ar fi provocat un crater adânc de 9 metri într-o zonă dens populată, în apropiere de sediul Mossad, agenția de spionaj a Israelului.
Din punct de vedere politic, anunțul trimiterii sistemului THAAD este formulat în termeni de sprijin „de fier” al administrației Biden pentru apărarea Israelului.
Conform cifrelor israeliene, SUA au trimis Israelului armament cu o greutate de peste 50 000 de tone în ultimul an.
Dar aceasta evidențiază, de asemenea, unele dintre contorsiunile politice efectuate de Washington. Inițial, SUA au încercat să facă presiuni asupra Israelului și adversarilor săi pentru a nu escalada războiul, îndemnând în schimb la diplomație.
Atunci când această abordare a eșuat, Casa Albă a sprijinit ferm deciziile aliatului său israelian, încercând în același timp să îl protejeze diplomatic și militar.
Atacurile cu rachete iraniene au urmat asasinării de către Israel a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh (un negociator în cadrul negocierilor privind încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor), a lui Hassan Nasrallah la Beirut, atacurilor aeriene israeliene în zonele dens populate ale Beirutului și invaziei sale terestre în Liban.
Israelul a declarat că a lovit conducerea Hezbollah și a distrus uriașele sale depozite de rachete din cauza celor 11 luni de tiruri transfrontaliere de rachete asupra Israelului.
Israelul susține că doar presiunea militară și degradarea capacităților Hezbollah vor garanta că 60 000 de israelieni se pot întoarce la casele lor din nordul Israelului.
Pentagonul descrie desfășurarea THAAD ca făcând parte din „ajustările mai ample pe care armata americană le-a făcut în ultimele luni” pentru a sprijini Israelul și a apăra personalul american de atacurile Iranului și ale grupurilor susținute de Iran.
Tot Pentagonul precizase că un sistem THAAD a fost desfășurat în sudul Israelului pentru un exercițiu în 2019, ultima și singura dată când se știa că se află acolo.
O desfășurare militară americană în Israel în afara exercițiilor este extrem de rară, având în vedere propriile capacități ale Israelului.
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a avertizat duminică că SUA pun viața trupelor sale „în pericol prin desfășurarea lor pentru a opera sisteme de rachete americane în Israel”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank