De ce premierul rotativ are șanse minime să se rotească: Coaliția dintre PNL și PSD, condamnată să se rupă înainte de 2024
PNL și PSD au convenit deja asupra sistemului rotativ și ar mai trebui să agreeze cine va conduce primul viitorul guvern, dar sunt slabe șanse ca rocada să se producă vreodată. Partidul care ia șefia guvernului acum va ține cu dinții de ea până în 2024.
Toate informațiile indică faptul că liberalii vor avea primii șefia guvernului cu prețul pierderii unor portofolii importante ca finanțele, transporturile sau dezvoltarea. Altfel spus, PNL pierde banii, dar păstrează o funcție de prim ministru aproape goală de conținut.
Mai mult, cu instalarea lui Nicolae Ciucă la guvern apar premizele unor noi tensiuni în partidul condus de Florin Cîțu. Va fi o doar o chestiune de timp până când se va pune în discuție înlocuirea liderului PNL, la două luni după ce a fost ales.
La negocierile de joi seara, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, le-ar fi transmis pesediștilor că nu se poate întoarce în partid chiar cu mâna goală. Cu sau fără ministere importante, liberalii vor avea totuși șefia Guvernului, însă marja de manevră a premierului va fi destul de îngustă dacă finanțele trec sub control PSD și ministerele cu bugete generoase zboară de sub nasul liberalilor.
Această guvernare ilegitimă, care n-a fost votată la alegerile din 2020, dimpotrivă, liberalii și președintele Klaus Iohannis au făcut o virulentă campanie anti-PSD, are slabe șanse să reziste până în 2024.
Pesediștii au calculat însă corect. Au ajuns aproape la 40% în sondaje, deci au de unde să scadă. Interesul lor imediat este să capteze fluxul nemaivăzut de bani care va începe să curgă de la Bruxelles către România și din generosul program Anghel Saligny dedicat primarilor și șefilor de Consilii Județene.
Altfel spus, interesul imediat al PSD este să taie pentru ei o felie cât mai mare din tortul guvernării pe care vor trebui să-l împartă cu liberalii.
Cu buzunarele pline și foamea potolită, PSD va fi tentat să iasă de la guvernare undeva la jumătatea lui 2023, pentru a ataca cele patru șiruri de alegeri (locale, europarlamentare, generale și prezidențiale) din opoziție.
Oricât de mare ar fi tentația puterii, pesediștii știu bine că rămânerea la guvernare le scade șansele de câștig în 2024. Au procedat la fel în 2009, când au părăsit guvernul Boc din aceleași rațiuni practice și calcule simple. De ce n-ar proceda la fel?
Dar lăcomia PSD se poate întoarce oricând împotriva lor. Liberalii păstrează totuși ministerele de forță (interne, justiție), chiar dacă pierd portofoliile cu bani. Sigur, acest lucru nemulțumește masiv partidul pe termen scurt, dar îl și scutește pe termen lung de scandaluri răsunătoare de corupție.
În mod previzibil, cu apetitul lor proverbial pentru bani de la stat palmați în buzunare de partid, pesediștii riscă să ajungă din nou clienții obișnuiți ai procurorilor, în caz că DNA și Parchetul General se vor trezi la un moment dat din letargie.
De fapt, singura șansa a liberalilor de a ieșit onorabil dintr-un guvern de coaliție cu PSD este să se întoarcă la discursul anti-corupție, să consolideze instituțiile din justiție pentru a proteja fondurile europene și naționale și să se transforme în gardianul contractelor publice din moment ce adversarii lor politici se ocupa de tăierea feliilor de tort.
Să vedem însă dacă se va ajunge în cele din urmă la marea coaliție. Administrația prezidențială a anunțat vineri la prânz că președintele Iohannis a convocat partidele la consultări pentru ziua de luni. PNL, PSD și UDMR au fost chemate la pachet pentru ora 12 ca și cum negocierile s-ar fi încheiat.
Problema e că negocierile nu erau încheiate când Administrația Prezidențială a făcut acest anunț. Liderii celor trei partide împărțeau de zor ministere la Palatul Parlamentului, iar liberalii încercau din răsputeri să înhațe măcar Dezvoltarea de la UDMR pentru a nu rămâne chiar cu mâna goală. Temerea lor este că se vor întoarce de la negocierile cu PSD cu tolba mai goală decât Orban, care dăduse și el ministere importante celor de la USR.
Cu anunțul său, președintele a lăsat cumva impresia ca totul e aranjat și poate chiar așa este, numai că liberalii încă n-au aflat asta. Președintele Iohannis vrea cu orice preț marea coaliție pentru a se pune la adopost de o eventuală suspendare, sacrificând la o adică interesele propriului partid.
PSD a înțeles corect valoarea tranzacției și cere un preț foarte mare: totul pentru ei, praful de pe tobă pentru liberali, respectiv ministerele care-l interesează doar pe Iohannis.
Nu-i de mirare așadar că Marcel Ciolacu a jucat în forță, transmițându-le vineri liberalilor că dacă UDMR pierde dezvoltarea și iese de la negocieri, se retrag și pesediștii din coaliție.
Scopul lui Ciolacu este în mod evident să-i lase pe liberali fără bani și să fidelizeze UDMR. Liderul PSD le-a mai transmis că, la o adică, ar putea vota alături de UDMR și un guvern minoritar PNL, dar care care va pica la începutul viitoarei seisiuni parlamentare, adică în luna februarie.
Mai avem așadar puțin, până luni, și vom afla dacă aventurile liberalilor cu pesediștii se termină fix ca în povestirea lui Ion Creangă cu nătărăul satului sau poate chiar mai rău. Vă amintiți de Dănilă Prepeleac, neghiobul care a plecat la târg să vândă doi boi, pe care i-a schimbat cu un car, carul l-a dat pe o capră, capra pe o găscă, iar gâsca pe o pungă goală?
Cam așa au ajuns și liberalii cu istețul din capul statului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
81 comentarii