G4Media.ro

De ce rămâne UE în urma SUA și a Asiei în materie…

Sursa foto: Pixabay

De ce rămâne UE în urma SUA și a Asiei în materie de Inteligență Artificială? Curtea Europeană de Audit a demarat o investigație privind cheltuirea a 10 miliarde de euro din bugetul UE

Instituția care supraveghează bugetul UE va realiza primul audit privitor la modul în care finanțarea europeană contribuie la transformarea Europei într-un lider global în materie de inteligență artificială (AI), transmite LUXEMBOURG TIMES, citată de Rador.

Curtea Europeană de Audit (ECA), care își are sediul în zona Kirchberg a Luxembourgului, investighează dacă banii de la bugetul UE sunt cheltuiți corect și va examina în premieră dacă se face suficient pentru ca UE să nu rămână în urmă în privința AI.

Europa a rămas în urmă în anumite privințe, cum ar fi finanțarea, și se estimează că investițiile europene în AI reprezintă jumătate din cât investește SUA, afirmă ECA într-un comunicat de presă.

„Nu încape îndoială că AI va aduce beneficii multe și considerabile într-o gamă largă de domenii”, a declarat Mihails Kozlovs, membrul ECA care va coordona auditul. „Iar miza pentru competitivitatea UE e prea mare pentru a ne putea permite să greșim.”

În 2014-2027 UE a alocat în total de la buget 10 miliarde de euro pentru AI, iar cel puțin 20% din cele 724 de miliarde de euro ale fondului de redresare post-pandemie vor finanța tranziția digitală a blocului.

Totuși, în 2021, mai puțin de 10% din companiile din UE utilizau AI, conform ECA. Danemarca folosește cel mai mult AI, cu aproape un sfert din firme utilizând-o, în vreme ce în România numai 1% din firme o folosesc, conform ECA. (Traducere: Andrei Suba)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este fraudă masivă în cercetare! Sunt mult mai mulți cercetători acum decât acum 50 de ani, dar contribuțiile lor sunt tot mai nesemnificative! Majoritatea publică pentru a promova sau pentru a câștiga bani din granturi! Majoritatea își petrec timpul pentru a scrie aplicații pentru granturi sau rapoarte pentru granturi, în loc să rezolve probleme dificile! Majoritatea articolelor nu sunt citate … iar de folosit la ceva util nici nu poate fi vorba!

  2. Fără cercetare stiintifică autentică,cu oameni sclipitori si pasionati(si nu cu sugative)si fără brevete revolutionare,urmate de aplicarea lor în tehnologie licită,de orice fel,în special în combaterea încalzirii globale,U.E. rămane „fată bătrană”.Cred ca este nevoie de mai multe „Codrute”,în acest sens.O singură pisică nu face fată la atatia șoareci,iar presa ajunge mai greu la ei.Aici e nevoie de multe expertize pentru aflarea adevarului.
    Am înteles ca există un OSIM al UE,undeva prin Spania.Este foarte anonim si izolat.Sa nu aibe si UE soarta lui.

  3. E vorba de lipsa de interes. Eu astept de 20 de ani sa lucrez pe un astfel de proiect, dar nu se investeste in AI. Am sa-mi fac singura un proiect pana la urma.