De ce România are nevoie de o dezbatere Iohannis-Dăncilă
Președintele Klaus Iohannis este așteptat în fața alegătorilor săi, nu în fața Vioricăi Dăncilă. Cu ei, cu alegătorii este chemat să vorbească și să-i convingă. Nu candidatului PSD i se va adresa într-o dezbatere, ci oamenilor. Pentru a merge la vot, cetățenii au nevoie de argumente, de explicații, de motive, atât de ordin rațional, cât și emoțional.
Dacă lor le întoarce spatele, ei de ce l-ar vota? Dacă el refuză să le arate un minim respect venind în fața lor pentru a da socoteală după cinci ani de mandat, ei de ce l-ar trimite încă cinci ani la Cotroceni? De unde atâta aroganță? Cine se crede, până la urmă, încăt să trateze electoratul cu atât de mult dispreț, ca pe o turmă de oi?
Oile se vor buluci oricum la urne peste două săptămâni, pentru că, nu-i așa, una ca Viorica Dăncilă nu are cum să ajungă președintele României în locul lui. Iar cine mai țipă la președintele Iohannis să se dea jos din pat până pe data de 24 noiembrie, ține cu Dăncilă! Câtă obrăznicie din partea liberalilor să vină în fața publicului lor, ceva mai sofisticat totuși decât electoratul pesedist, cu asemenea aberații!
Este Dăncilă mediocră, incultă, un impostor politic atât de mare, încât nu merită funcția prezidențială? Evident, dar minima decență îl obligă pe Klaus Iohannis să o combată, nu să se ascundă de ea!
Confruntarea îi oferă prilejul să expună răul în toată splendoarea lui, să convingă alegătorii că se bate cu PSD-ul în mod real, direct, până la capăt, nu prin interpuși sau cu discursuri scrise de alții. Dacă tot a pus-o premier cu mâna lui și apoi a dat-o jos în Parlament, să ne spună și nouă de ce, cu ea de față, oferindu-i ocazia să se apere.
Așa arată un duel electoral corect, la capătul căruia alegătorii pot evalua prestația fiecărui candidat.
Participarea la dezbatere, confruntarea directă este singurul mod de dovedi că ești mai bun decât adversarul tău. Ce notă i-ar acorda un profesor elevului care fuge tot timpul de competiție, dar pretinde premiul I? Pentru sănătatea democrației, în semn de respect față de cei care s-au sacrificat pentru libertate în 89, vă rog să faceți, domnule președinte, acest mic efort de a vă prezenta cu ceva mai multă deferență în fața alegătorilor. Într-o Românie normală, domnule Iohannis, candidații la președinție dezbat idei, se întâlnesc și se confruntă.
Nu vrea nimeni dezbatere de dragul dezbaterii, doar din nevoia de spectacol, de scandal sau pentru a înviora o campanie atât de anostă, încât a generat cea mai slaba participare la turul I. O dezbatere decentă Dăncilă – Iohannis ne-ar oferi prilejul să ne convingem, să vedem cu toții contrastul între întuneric și lumină, între prostie politică și sclipirea talentului. Cum, nu l-ați văzut încă, nu v-a orbit deja măreția lui?
Ei, bine, nu. De ce l-am crede pe cuvânt? De ce i-am acorda un cec în alb fără o minimă verificare prealabila? Președintele vorbește rar în public, iar când o face de regulă citește de pe foi. Iată ocazia perfectă să-și pună în valoare calitățile oratorice, să-și expună cu elocință realizările din timpul mandatului. Dacă n-are încredere în televiziunile de știri, are deja oferte civilizate la Universitatea București sau la Palatul Culturii din Iași.
Sigur, se poate adresa mai departe alegătorilor prin monologuri la evenimente electorale, prin întâlniri atent regizate cu cetățenii sau participând la interviuri comode. Este mai sigur așa? Chiar crede că elimină orice riscuri? Greu de crezut că alegătorii anti-PSD vor înghiți prea ușor un candidat lipsit de cel mai elementar respect față de ei. Riscul absenteismului și boicotului masiv este mai mare decât crede, se ridică deja un periculos val de indingare.
La 30 de ani de la căderea comunismului dezbatem dacă e bine să avem o dezbatere între candidații la prezidențiale. Ar trebui să ne fie tuturor rușine că am ajuns aici. Cât de trist să te numești liberal și să pledezi cu patos împotriva ideii de dezbatere și de maximă transparență, esența democrației. Dacă fugea candidatul PSD cu elanul lui Iohannis, liberalii nu l-ar fi scos din laș, fricos, comunist cu mentalitate nedemocratică etc. Exact așa cum au și făcut cu Victor Ponta în 2014.
Cât de ridicoli au ajuns liderii PNL cu sofismele lor. Cum să susții că este foarte bine că președintele Klaus Iohannis evită chiar și un candidat înfiorător de slab ca Viorica Dăncilă fără să te faci de râs! Cum să nu stârnești valuri de dezamăgire și demobilizare în turul doi? Cum e posibil, totuși, să gândești ca un bătrân aparatcik după 30 de ani de la căderea lui Ceaușescu?
Dar dacă refuzul de a participa la o dezbatere ascunde de fapt teama că, la finalul ei, va fi destul de dificil de stabilit cine este mai lipsit de talent politic: Klaus Iohannis sau Viorica Dăncilă?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
314 comentarii