De ce s-a retras Bernie Sanders din cursa pentru președinția Statelor Unite și cum a ajuns la concluzia că drumul lui spre victorie este „practic imposibil”
Senatorul Bernie Sanders, al cărui apel la o agendă progresistă a galvanizat milioane de susţinători, s-a retras din cursa prezidenţială, dându-i fostului vicepreşedinte american Joe Biden cale liberă spre nominalizarea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din 2020 din partea Partidului Democrat.
Ieşirea lui Sanders survine după o serie de înfrângeri în faţa lui Biden, în alegerile primare.
Intensificarea pandemiei de coronavirus a însemnat că el nu a mai putut organiza acele mitinguri ample care ajunseseră să-i definească mişcarea de obşte, deşi el a atenţionat deseori asupra problemelor cu care se confruntă numeroşi americani în încercarea de a fi testaţi şi trataţi pentru infectarea cu coronavirus, ca modalitate de a-şi promova proiectul său de referinţă Medicare for All (care propune asigurări medicale de bază pentru toţi americanii – n.r.).
Întrt-un discurs de miercuri dimineaţa, Sanders l-a felicitat pe Biden pentru că este candidatul democrat. El a spus că Biden este un „bărbat decent” cu care îşi propune să coopereze pentru a „avansa ideile noastre progresiste” şi „apoi împreună, fiind uniţi, vom merge înainte pentru a-l învinge pe Donald Trump”.
El le-a adresat totodată mulţumirile sale susţinătorilor săi din rândul populaţiei care l-au propulsat acum în două campanii prezidenţiale. „Vreau să-mi exprim fiecăruia dintre dvs adânca mea gratitudine pentru a fi ajutat la crearea unei campanii politice de la bază fără precedent, care a avut un enorm impact în schimbarea naţiunii noastre”, a spus Sanders.
„Împreună noi am transformat conştiinţa americană privitor la genul de naţiune care putem deveni şi la avansul acestei ţări în lupta nesfârşită pentru justiţie economică, justiţie socială, justiţie rasială”.
Categoric lipsit de regrete, apelul lui Sanders la justiţie economică, acces universal la îngrijirea sănătăţii şi sfârşitul „clasei miliardarilor” a fost refrenul răspicat al celor două campanii prezidenţiale care au tras spre stânga Partidul Democrat.
Referindu-se la politicile progresiste din campania sa, Sanders a spus miercuri: „Nu cu mult timp în urmă, oamenii considerau aceste idei radicale şi marginale. Astăzi, ele sunt idei din curentul central şi multe din ele au fost deja implementate în oraşe din ţara întreagă. Asta am reuşit noi.”
Dar în cele din urmă, a rămas în pană. În a doua campanie prezidenţială consecutivă, autoproclamatul socialist democrat a fost al doilea clasat: încheind după Hillary Clinton în 2016 şi anul acesta fiind depăşit de fostul vicepreşedinte.
„Mi-aş fi dorit să vă dau veşti mai bune, dar eu cred că voi ştiţi adevărul”, a spus Sanders miercuri. „Şi acesta este că suntem cu vreo 300 de delegaţi în urma vicepreşedintelui Biden şi calea spre victorie este practic imposibilă. Vă rog să mă credeţi că această decizie nu a fost uşoară. De fapt, a fost o decizie foarte dificilă şi dureroasă”.
La câteva momente după anunţul lui Sanders, Biden i-a mulţumit senatorului de Vermont într-o declaraţie amplă, remarcând că impactul lui Sanders „asupra acestui scrutin şi asupra alegerilor ce vor veni este departe de a se fi încheiat”.
„Bernie şi-a pus inima şi sufletul nu doar în candidatura la prezidenţiale, dar şi în sprijinul cauzelor şi problemelor cărora le-a fost devotat întreaga sa viaţă”, a spus Biden în declaraţia sa. „Aşa că, eu ştiu cât de greu i-a fost să ia această decizie – şi cât de greu le vine milioanelor de susţinători ai săi – mai ales tineri alegători – care au fost inspiraţi şi energizaţi şi aduşi în sfera politicii de agenda progresistă pe care a promovat-o el”.
Biden a spus că împreună cu soţia sa, Jill, îi mulţumeşte lui Sanders şi soţiei sale Jane pentru decizia dificilă de suspendare a campaniei sale. „Ai plasat interesul naţiunii – şi necesitatea înfrângerii lui Donald Trump – mai presus de toate. Şi pentru asta, Jill şi cu mine îţi suntem recunoscători”, a spus Biden. „Dar totodată vrem să ştii: eu îţi voi întinde mâna. Vei fi ascultat de mine. Aşa cum spui: nu eu, noi”.
Sanders spune că va rămâne pe listele de vot pentru a câştiga delegaţi
Sanders a spus miercuri că va rămâne pe listele de vot în ultimele state în care vor avea loc alegeri primare pentru Partidul Democrat, pentru a aduna noi delegaţi.
„Deşi vicepreşedintele Biden va fi nominalizat, noi trebuie să continuăm să lucrăm pentru a aduna cât mai mulţi delegaţi posibil la convenţia Partidului Democrat, unde vom putea exercita o influenţă semnificativă asupra platformei partidului şi altor funcţii”, a spus Sanders. „Apoi împreună, fiind uniţi, vom merge înainte pentru a-l învinge pe Donald Trump, cel mai periculos preşedinte din istoria modernă americană”.
Sanders a intrat în campania pentru alegerile din 2020 beneficiind de o recunoaştere înaltă, de experienţă şi o armată de susţinători – unii numiţi peiorativ ‘Bernie Bros’ – care l-au propulsat colectiv la statutul de favorit după primarele din primele trei state federale.
Dar acest dinamism a început să se epuizeze după primarele din Carolina de Sud, din 29 februarie, când numeroşi alegători de culoare i-au acordat sprijinul lui Biden, anunţând lupta pe care Sanders urma să o dea în cadrul Super Tuesday, după trei zile.(…)
Originar din New York City, fără să-şi fi ascuns vreodată accentul puternic de Brooklyn, Sanders care are 78 de ani şi-a construit platforma naţională de susţinători cu toate că reprezenta al doilea stat cu cea mai mică populaţie din ţară. Susţinătorii lui sunt în proporţie covârşitoare tineri cu vârsta sub 35 de ani, furnizând energie campaniei lui dinamice dar fără a se prezenta întotdeauna la vot, când avea cea mai mare nevoie de ei.
Cariera lui politică era cât pe ce să nu decoleze. În 1981, dulgherul şi producătorul de filme documentare era ales la 39 de ani primar al celui mai mare oraş din Vermont, Burlington, cu numai 10 voturi din 10.000 exprimate.
După aproape un deceniu, a fost ales unicul membru din Vermont al Camerei Reprezentanţilor. După opt mandate, a câştigat un loc în Senatul SUA în 2006, folosind mandatul său pe Capitol Hill pentru a-şi construi o platformă bazată pe probleme naţionale, care a devenit baza candidaturilor sale prezidenţiale.
Sanders, care reprezintă un stat fără sistem de înregistrare în partid, este independentul cu cel mai îndelungat stagiu din istoria Congresului SUA.
El era relativ necunoscut şi candidat fără perspectivă (cu 50 de puncte în urma doamnei Clinton în unele sondaje naţionale) când şi-a lansat prima campanie prezidenţială, în primăvara anului 2015.
Înaintea primei sale candidaturi din 2016, indignarea lui Sanders faţă de „clasa miliardarilor” putea fi prezentată doar în emisiunile de pe C-SPAN şi canalele cu înclinaţii de stânga. Dar candidatura sa a schimbat acest lucru.
Sanders a câştigat în 22 de state şi 45% din delegaţi şi s-a plasat consecvent înaintea lui Clinton în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani. Campania lui a atras un număr record de 8,2 milioane de contribuţii individuale de la aproximativ 2,5 milioane de donatori, adunând aproximativ 228 de milioane de dolari în mare parte prin emailuri prin care susţinătorii erau îndemnaţi să contribuie la strângerea de fonduri.
Dar apelul său la o „revoluţie politică” a câştigat rapid dinamism pe mediile sociale, iniţiind o febră „feel the Bern” care în cele din urmă a atras aproape 1,5 milioane de oameni la mitingurile lui şi la alte evenimente din ţară bazate pe acelaşi mesaj populist care a ajutat la propulsarea republicanului Donald Trump la Casa Albă, în acel an.(…)
Sursa: USA Today / Traducerea: Adriana Buzoianu (Rador)
Foto: Protest topless la un eveniment de campanie al lui Bernie Sanders / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii