De ce s-a schimbat algoritmul de testare la coronavirus / Cum încearcă autoritățile să dezamorseze bomba din spitale
Autoritățile au modificat semnificativ, luni, fără a da explicații prea detaliate, algoritmul de testare pentru coronavirus: nicio persoană asimptomatică nu mai face testul, în schimb au prioritate pacienții cu simptome (febră, insuficiență respiratorie), indiferent dacă există sau nu indicii de unde ar fi putut contracta boala.
De ce au inversat brusc prioritățile responsabilii cu gestionarea crizei sanitare fără precedent? Este vorba de mai mulți factori. În primul rând, capacitatea redusă de testare a statului român. După cum a comunicat luni Grupul de comunicare strategică, pot fi prelucrate în prezent 1.100-1.200 de teste/zi (iar disponibilul era de 8.612 de teste în cele 11 centre din țară). Detalii aici
Până ieri, aveau prioritate la testare persoanele cu „istoric epidemiologic”: adică au venit dintr-o țară cu multe cazuri sau au avut contact cu o persoană deja confirmată cu virusul. Însă toate aceste persoane, conform deciziilor de până acum, sunt fie în carantină, fie în izolare la domiciliu pentru 14 zile și, prin urmare, nu mai au cum să răspândească virusul. Nu este de ignorat faptul că, la nivel național, marți erau în carantină peste 5.500 de persoane, iar în izolare la domiciliu peste 83.000, mult peste capacitatea de testare din România.
Concentrându-se pe acești oameni, autoritățile au ignorat cazurile care s-au dovedit adevărate bombe: pacienți „fără istoric epidemiologic”, dar cu simptome și care inițial au fost refuzați la testare, pentru că nu se încadrau în „definiția de caz”.
Ce avea în plus definiția din UE față de România? Pacientul cu infecție respiratorie acută severă (febră și cel puțin un semn / simptom al bolii respiratorii (de exemplu, tuse, febră, scurtarea respirației)) și care necesită spitalizare (SARI) și fără altă etiologie care să explice pe deplin starea clinică. Exact cazurile care au făcut deja ravagii în România.
În câteva zile, sute de medici și asistenți din mai multe spitale din țară au ajuns în izolare la domiciliu, mulți dintre ei fiind deja infectați cu coronavirus, unii devenind la rândul lor pacienți. Pe lista de până acum sunt spitalele județene din Suceava, Sfântu Gheorghe, Arad, Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, Spitalul Universitar din București și maternitatea privată MedLife Grivița.
Cum s-a ajuns aici? La toate spitalele enumerate au ajuns pacienți cu simptome de coronavirus, însă pentru că nu au călătorit recent în străinătate sau nu au avut contact cu cineva care să fie deja confirmat cu virusul, nu s-au calificat, în prima fază, la testare. Abia după ce starea lor s-a agravat au fost testați, adică după mai multe zile în care au avut contact cu alți pacienți și cu zeci de medici și asistente. Între timp, unii dintre acești pacienți au decedat, iar unele spitale au fost închise, tocmai în această perioadă în care fiecare pat dintr-un spital a devenit vital.
Acestea sunt cazurile depistate în cele din urmă, chiar dacă foarte târziu. Asemeni acestora, pot fi și alte spitale devenite focare despre care nici măcar nu se știe la ora publicării articolului, o adevărată bombă care, dacă nu este dezamorsată rapid, ar însemna o adevărată tragedie pentru România, care oricum are un sistem sanitar care se confruntă cu lipsa personalului și mai ales a dotărilor. În toată țara sunt doar 2.653 de paturi de terapie intensivă și 1.361 ventilatoare mecanice. Detalii aici
Pentru a stopa această propagare necontrolată a virusului, autoritățile au decis luni, în sfârșit, să recunoască răspândirea comunitară a coronavirusului în România (adică oriunde și de la oricine) și să îi testeze pe toți cei care ajung la spital cu simptome.
Citește și
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii