G4Media.ro

De ce s-a schimbat algoritmul de testare la coronavirus / Cum încearcă…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

De ce s-a schimbat algoritmul de testare la coronavirus / Cum încearcă autoritățile să dezamorseze bomba din spitale

Autoritățile au modificat semnificativ, luni, fără a da explicații prea detaliate, algoritmul de testare pentru coronavirus: nicio persoană asimptomatică nu mai face testul, în schimb au prioritate pacienții cu simptome (febră, insuficiență respiratorie), indiferent dacă există sau nu indicii de unde ar fi putut contracta boala.

De ce au inversat brusc prioritățile responsabilii cu gestionarea crizei sanitare fără precedent? Este vorba de mai mulți factori. În primul rând, capacitatea redusă de testare a statului român. După cum a comunicat luni Grupul de comunicare strategică, pot fi prelucrate în prezent 1.100-1.200 de teste/zi (iar disponibilul era de 8.612 de teste în cele 11 centre din țară). Detalii aici

Până ieri, aveau prioritate la testare persoanele cu „istoric epidemiologic”: adică au venit dintr-o țară cu multe cazuri sau au avut contact cu o persoană deja confirmată cu virusul. Însă toate aceste persoane, conform deciziilor de până acum, sunt fie în carantină, fie în izolare la domiciliu pentru 14 zile și, prin urmare, nu mai au cum să răspândească virusul. Nu este de ignorat faptul că, la nivel național, marți erau în carantină peste 5.500 de persoane, iar în izolare la domiciliu peste 83.000, mult peste capacitatea de testare din România.

Concentrându-se pe acești oameni, autoritățile au ignorat cazurile care s-au dovedit adevărate bombe: pacienți „fără istoric epidemiologic”, dar cu simptome și care inițial au fost refuzați la testare, pentru că nu se încadrau în „definiția de caz”.

G4Media.ro a semnalat încă din 19 martie că există diferențe între definiția UE a suspecților de coronavirus și cea din România.

Ce avea în plus definiția din UE față de România? Pacientul cu infecție respiratorie acută severă (febră și cel puțin un semn / simptom al bolii respiratorii (de exemplu, tuse, febră, scurtarea respirației)) și care necesită spitalizare (SARI) și fără altă etiologie care să explice pe deplin starea clinică. Exact cazurile care au făcut deja ravagii în România.

În câteva zile, sute de medici și asistenți din mai multe spitale din țară au ajuns în izolare la domiciliu, mulți dintre ei fiind deja infectați cu coronavirus, unii devenind la rândul lor pacienți. Pe lista de până acum sunt spitalele județene din Suceava, Sfântu Gheorghe, Arad, Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, Spitalul Universitar din București și maternitatea privată MedLife Grivița.

Cum s-a ajuns aici? La toate spitalele enumerate au ajuns pacienți cu simptome de coronavirus, însă pentru că nu au călătorit recent în străinătate sau nu au avut contact cu cineva care să fie deja confirmat cu virusul, nu s-au calificat, în prima fază, la testare. Abia după ce starea lor s-a agravat au fost testați, adică după mai multe zile în care au avut contact cu alți pacienți și cu zeci de medici și asistente. Între timp, unii dintre acești pacienți au decedat, iar unele spitale au fost închise, tocmai în această perioadă în care fiecare pat dintr-un spital a devenit vital.

Acestea sunt cazurile depistate în cele din urmă, chiar dacă foarte târziu. Asemeni acestora, pot fi și alte spitale devenite focare despre care nici măcar nu se știe la ora publicării articolului, o adevărată bombă care, dacă nu este dezamorsată rapid, ar însemna o adevărată tragedie pentru România, care oricum are un sistem sanitar care se confruntă cu lipsa personalului și mai ales a dotărilor. În toată țara sunt doar 2.653 de paturi de terapie intensivă și 1.361 ventilatoare mecanice. Detalii aici

Pentru a stopa această propagare necontrolată a virusului, autoritățile au decis luni, în sfârșit, să recunoască răspândirea comunitară a coronavirusului în România (adică oriunde și de la oricine) și să îi testeze pe toți cei care ajung la spital cu simptome.

Citește și

Toate persoanele cu infecție respiratorie acută severă, care nu au gripă, precum și personalul medical care a avut contact cu un bolnav de coronavirus vor fi testați

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. TARDIV, criminalilor!

  2. Păi dacă nu face testul…cum știi că e asimptomatic lol. Ați vrut să scrieți al doilea test? Dar e absurd oricum, cum va ști omul ăla că s-a vindecat? Că nici nu putem să-l ținem pe vecie în carantină, dar nici să-i dăm drumul.

  3. Ce retarzi astia din Guvern. Ascund lipsa testelor prin fracturi logice – persoanele asimptomatice nu vor fi testate, ci lasate sa imprastie linistit infectia.
    Fmm Arahat, DSP, Guvern si PMB. Si GCS.

  4. Ce înseamnă izolare la domiciliu??? Detalii, cum se desfășoară
    Ce înseamnă carantină institutionalzata???
    Cum este posibil sa avem atat de mult personal medical deja infectat???
    De ce nu se folosesc centre de conferințe sau sali polivalente pentru a fi tranformate in centre de tratare (avem niste corturi derizorii cand afară este iarnă si nici alea nu sunt gata)???
    Cand va fi situația in totalitatea ei transparenta si cand vom primi raspuns la întrebări???
    De ce încă insistă politicienii sa fie cea mai infecta specie de umanoizi care au umblat pamantul???
    !!!

    • de ce atata personal medical infectat???..pt că personalul nostru medical este slab pregătit profesional și fără o atitudine profesionistă față de ceea ce ar trebui să facă…pentru că managerii sunt incompetenți și au ajuns pe funcții fără a avea un merit real fără să fi avut o preocupare reală de a face spitale curate, funcționale etc…pentru că spitalele noastre sunt o mizerie, și fără acest virus se moare din cauza virusilor care colcăie acolo….spitalele vor fi o sursă de răspândire a virusului…uitati-va la spitalul din suceava ce s-a intâmplat ..efectiv o adunătură de proști…fără cuvinte…la noi cred că o treime din cei infectați sunt medici fără să fi inceput cu adevărat tavălugul.

    • @pisicu…
      Total de acord cu tine… Intrebarea era la granita retoricului
      Mesaj pentru aceia care au dat/luat șpagă pentru un post in spital : ați incercat sa mituiti si virusu?!?!?

  5. „Cum s-a ajuns aici?” Foarte previzibil pentru cei ce gandesc logic. Prin pastrarea pe functii a acelorasi medici sefi de sectii si de spitale… scoliti de asa-zisi profesori ca Astarastoaiei, care nu dadea doi bani pe carantina… Ati uitat ce spunea Astarastoaiei acum o luna ? Ia mai cautati sa vedeti !
    Dupa lectia cu dezinfectantii hexifarma sau cazul Colectiv s-a schimbat ceva ? Ceva esential ? … nu !
    De 30 de ani ne cantam unii altora „Desteapta-te romane!” Dar si acum dormim ! Somn usor !

  6. After speaking with the Chinese experts, Aleksandar Vučić said Serbia would move to a regime of mass testing, and would isolate those who tested positive in makeshift facilities, even if they had light symptoms, as lockdown alone will not work. He said he hoped the new strategy would be able to contain coronavirus in the country within a month. Serbia currently has 249 cases, and three confirmed deaths from coronavirus, though until now testing has been minimal.

  7. Realismul nu s-ar putea combina cu atitudine totusi pozitiva?

    Este obositoare atitudinea negativa din comenturi. Daca vrei sa auti cu un coment, fi macar pozitiv! Stam atatia in casa fara pic de socilizare offline, crezi ca ne ajuta sarcasmul si huiduileile turnate in cuvinte cliseu?

    Desi in ultima perioada, ca prin exceptie imi place sa fiu in preajma oamenilor „negativi” 😀

    • Uite un comentariu pozitiv:

      Sistemul medical e deja in colaps din cauza degringoladei (si fara ea, mai rezista 3-4 zile maxim), autoritatile habar n-au ce trebuie facut si chiar daca le-ar veni vreo idee fie n-au curaj fie n-au cu ce) dar – aici vine partea pozitiva! – nici noi doi daca am fi la butoane n-am putea face ceva semnificativ. Tot caine sur la vanatoare am fi fost si tot la solutia la ciomagul armatei pentru speranta aplatizarii curbei ratei infectiilor zilnice am fi apelat. 💡

      Poate ca ceva mai devreme, ca noi n-am fi vrut sa ne alegem din nou … Cam asta-i situatia.

      Multumit?

  8. N-au schimbat “algoritmul”, au hotarat sa faca mai multe decat faceau. Analfabeti, oameni de la tara, s-au gandit sa ne raman niste teste chiar daca o sa fie de 30-40 de ori mai multi bolnavi. Asta e neamul, asta e cultura. Acum vin aia care stiu sa scrie cu litera mare la inceput de propozitie sa ne explice motivele. Deosebit.

  9. bomba pentru romania au fost jefuitorii! „mama sunt eu oprisan” 10 vile.
    sute de milioane de euro averi.
    hotie fara de pedeapsa.
    coroiule, te-ai ascuns, propagandistule nemernic!