G4Media.ro

DOCUMENT De ce s-au blocat negocierile între Consiliul UE și Parlament pe…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DOCUMENT De ce s-au blocat negocierile între Consiliul UE și Parlament pe tema numirii viitorului șef al Parchetului European

Negocierile din 4 aprilie dintre Consiliul UE și Parlamentul European pe tema numirii viitorului șef al Parchetului European s-au blocat după ce echipa de negociere a Parlamentului  a cerut Consiliului să ceară un nou mandat în COREPER (votul ambasadorilor) iar Consiliul a refuzat, se arată într-o scrisoare către Antonio Tajani, președintele Parlamentului obținută de G4Media.ro. Echipa de negociere a Parlamentului informează că următoarea întâlnire a fost suspendată fără a fi stabilită o altă dată pentru aceasta.

Amintim că Parlamentul o susține pe Laura Codruța Kovesi în cursa pentru șefia Parchetului European în timp ce Consiliul îl susține pe Francois Bohnert.

”Refuzul Consiliului de a recunoaște ultimele evenimente din România drept o criză judiciară menită să submineze candidatul susținut de Parlament a fost considerat inacceptabil de delegația Parlamentului, care a solicitat un mandat de negociere actualizat din partea COREPER. Delegația Consiliului a afirmat că EPPO s-a aflat pe agenda fiecărei ședințe COREPER să ia în considerare această sugestie”, se arată în scrisoarea echipei de negociere a Parlamentului.

Scrisoarea către Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, este semnată de cei trei membrii ai echipei de negociere din partea Parlamentului: Claude Moraes (președintele Comisiei de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne – LIBE), Ingeborg Grassle (președinta Comisiei de Control Bugetar – CONT) și Judith Sargentini (vice-președinta Comisiei LIBE)

Redăm mai jos cele mai relevante pasaje:

”Agenda propusă de Consiliu a prevăzut discutarea profilului și meritelor celor doi candidați pentru care Parlamentul și Consiliul și-au exprimat preferința. În lumina recentelor evenimente din România, unde candidatul Parlamentului a fost pus sub control judiciar și atacat de autoritățile românești din punct de vedere moral și profesional, delegația Parlamentului a insistat că discuțiile nu pot continua ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, eludând actuala situație politică din România care afectează direct candidatura doamnei Kovesi (de notat că decizia controlului judiciar a fost ridicată de Înalta Curte a României pe data de 3 aprilie 2019).

Delegația de negociere a Consiliului a arătat că este conștientă de situația din România, totuși candidatul trebuie ales independent de evenimentele în desfășurare. Procurorul șef ar trebuie să fie independent și capabil să lucreze cu toate părțile implicate. Nu ar trebuie ignorat faptul că situația așa cum este descrisă mai sus ar putea afecta candidatul susținut de Parlamentul European, și ar putea, de asemenea, afecta candidatul Consiliului pe care Parlamentul nu îl susține.

Refuzul Consiliului de a recunoaște ultimele evenimente din România drept o criză judiciară menită să submineze candidatul susținut de Parlament a fost considerat inacceptabil de delegația Parlamentului, care a solicitat un mandat de negociere actualizat din partea COREPER. Delegația Consiliului a afirmat că EPPO s-a aflat pe agenda fiecărei ședințe COREPER să ia în considerare această sugestie.

Echipa de negociere a Parlamentului a subliniat totuși câteva elemente suplimentare relevante pentru adoptarea unei decizii, cum ar fi faptul că doamna Kovesi este o femeie foarte competentă și au amintit că dumneavoastră, în numele Parlamentului, ați scris deja Consiliului în martie anul acesta, cerându-i să respecte principiul echilibrului de gen în numirea funcțiilor cheie din cadrul UE. În plus, faptul că România nu deține niciun post cheie în UE, a fost de asemenea menționat. Totuși, aceste argumente nu au reușit să schimbe poziția delegației Consiliului în ce privește revizuirea mandatului referitor la susținerea candidatului.

Următoarea întâlnire a fost suspendată fără a fi stabilită o altă dată pentru aceasta. Ulterior, Consiliul a propus două date alternative pentru următoarea rundă de negociere. Delegația Parlamentului și-ar dori foarte mult să continue negocierile cu Consiliul de îndată ce Consiliul revine la masa negocierilor cu o nouă abordare, luând în considerare de îngrijorările Parlamentului. Din moment ce acest lucru nu se întâmplă, nu vedem nicio posibilitate de a ajunge la o înțelegere și ne vedem obligați să vă informăm că la acest moment nu se poate ajunge la nicio înțelegere între cele două echipe de negociere în privința alegerii șefului Parchetului European.”

Scrisoarea în original

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Oculta, bat-o vina!

  2. Prin aceasta amanare s-a castigat timp pretios pentru a se ajunge in momentul in care hamsterul va fi pus cu botul pe labe sau poate chiar ridicat din strada de ASPA Sector 1 si repartizat departamentului ”Manusi” din cadrul sectiei ”Marochinarie”…

    • Corectare: ”ridicat de pe străzi”- ca sa nu dam prilej de victimizare, cand am intentionat doar sa aratam ca un animal periculos bantuie pe strazile din Capitala…

  3. Astia sunt distrusi daca faraoanca nu primeste postul de procuror sef european, li se darama toata sandramaua !

    • nu tati, distrusi sunteti voi cu dragnea daca intra dupa gratii. bine. voi oricum sunteti niste distrusi ca numai distrusii pot fi psdisti. adica hoti.

  4. Franța si inflenta sa pentru al lor candidat.
    Plus anumite contracte date cu dedicatie de statul roman.
    Ramane după europarlamentare când deja structura va fi alta.
    Alte centre de influenta!

  5. La mijloc sunt interese imperiale, o țara corupta este o țara invinsa.

  6. Cel mai bun argument pe care PE trebuia sa-l puna in fata consiliului UE, pentru a le cere un nou vot in COREPER era faptul ca initial, la primul vot, erau 3 candidati – Laura Codruta Kovesi, francezul si germanul. In momentul de fata, dupa voturile din PE in comisiile CONT si LIBE, s-a vazut ca d-na Kovesi a devenit propunerea PE, iar germanul a fost depasit masiv. In consecinta, primul vot din COREPER II s-a referit la 3 candidati, cata vreme acum sunt doi 2 candidati clari in cursa, Codruta sustinuta de PE, si francezul sustinut de Consiliu. Un vot nou era cat se poate de normal, pentru ca germanul a luat si el 29 de puncte, in consecinta au fost ambasadori care l-au votat. In conditiile unui nou vot, pentru doar 2 candidati, ar fi absolut normal de vazut spre cine s-ar duce acum voturile luate la primul vot de german. De-asta era normal un vot nou in COREPER II, nu pe aspecte legate de egalitate de gen sau ca Romania nu detine un post-cheie in UE. De ce n-a vrut Consiliul un nou vot, dat fiind ca situatia de-acum nu mai este cea de la primul vot? Raspuns : pentru ca voturile candidatului german s-ar fi dus posibil spre candidatul roman, si n-ar mai fi avut ce sa invoce in sustinerea francezului.

    • Rationament gresit. A explicat Claude Moraes ca nu are nicio importanta scorul, ci rezultatul, chiar si in conditii de vot diferite! Nu ia nimeni in serios socoteala asta cu numarul de voturi nici cand nu-i convine, dar nici cand ii convine. Se numeste principialitate.

      La insistențele moderatorului că nu este totuși sfârșitul poveștii și că votul din Consiliu a fost „foarte puternic” pentru candidatul francez, Claude Moraes a subliniat: „Ceea ce încerc să să explic este că, în cele din urmă, la negocieri, atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere. Este adevărat că la statele membre candidatul francez a fost foarte mult înainte și la noi a fost foarte mică diferența dintre candidați, dar <strong) în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta . Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferență între cum s-a votat, dar asta este democrația, așa vrem să se întâmple voturile”.

      Aici: https://www.g4media.ro/presedintele-comisiei-libe-despre-negocierile-pentru-numirea-procurorului-european-parlamentul-si-consiliul-sunt-parteneri-egali-votul-consiliului-este-egal-cu-votul-nostru.html

    • Rationamentul meu nu este gresit deloc, iar tu n-ai inteles exact la ce s-a referit Moraes. Aici nu e vorba de cate puncte au luat in COREPER II, ci de faptul ca acel vot a fost unul indicativ, adica de a se vedea cum se pozitineaza ambasadorii statelor din UE, referitor la cei 3 candidati. La momentul respectiv al votului din coreper, despre cei 3 candidati se stia doar ceea ce evidentiase analiza celor 12 specialisti in drept. In momentul de fata, despre cei 3 candidati se stie mult mai mult, pentru ca au intervenit si auditiile celor 3 candidati in comisiile LIBE si CONT din PE, in urma carora d-na Kovesi a devenit candidatul sustinut de PE. Sa-si mentina acelasi vot din coreper II, adica pentru francez, inseamna ca pur si simplu votul din comisia de specialisti sa devina nul. Moraes ala trebuia sa ceara explicatii foarte clare legate de votul din coreper, vizavi de aspectul de vot indicativ, asa cum s-a spus initial ca este acest vot. Reiau ceea ce spuneam anterior, cui i-e teama ca nu mai iese francezul, daca se face un nou vot in coreper, cu 2 candidati? Iar negociatorul ala, moraes, nu e prea bun, e socialist si-a votat impotriva Laurei Codruta Kovesi in comisia LIBE, fix el s-a gasit acuma sa negocieze pentru ea.

  7. Va rog publicati si dvs Scrisoarea unui cetatean europena , adresata dlui Francois Bohnert „cu rugamintea de a renunta la pozitia Nr 1i in clasare Consiliului UE, explicandu-se in scrisoare motivele,. Consiliul UE votand in functie de interesele Conducerii Tarilor pe care le reprezinta , motiv de ingrijorare ptr. cetatenii europeni., privind incetinirea luptei anticoruptie.

  8. E doar problema de Macron. El vrea postul.

  9. Sunt absolut convins ca domnul Francois Bohnert , nu a ajuns procuror facut de tatal domniei sale , asa cum a ajuns procurareasa codruta , facuta procurareasa de Taica Lascu (fie-i tarana usoara ), si suita in copac de basescu .

  10. @A3 10 , A3 vine de la Antena 3 ? Că prea se simte mirosul de hazna !

  11. „Scrisoarea unui cetatean european , adresata dlui Francois Bohnert…” este exact tanguiala unui cersetor: „Da si mie boierule…”

    Si va mai mirati ca sintem vazuti ca o natie de cersetori

  12. Toata tarasenia asta arata cat de pervertite sunt mecanismele decizionale in EU – MEPii alesi de cetateni sunt torpilati de contopistii numiti din CE. Imi pare rau de LCK, pica mesa intr-o cafteala de cartier care nu are nimic de-aface cu ea.