G4Media.ro

De ce saudiții îi lasă pe americani singuri împotriva rebelilor Houthi

Sursa foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

De ce saudiții îi lasă pe americani singuri împotriva rebelilor Houthi

Arabia Saudită a început negocierile de pace cu rebelii Houthi după ce s-a luptat cu ei ani de zile și a ajuns la un acord de reconciliere cu Iranul. Aceste inițiative, ca și relațiile proaste ale prințului moștenitor cu administrația americană ar fi la originea neutralității Riadului în conflictul actual de la Marea Roșie, arată Courrier International preluat de Rador.

„Într-un trecut nu atât de îndepărtat, Arabiei Saudite i-ar fi plăcut ideea de a ataca pozițiile Houthi din Yemen împreună cu Statele Unite și Marea Britanie”, scrie Veena Ali-Khan în revista americană „Foreign Policy”. Cercetător și fost specialist în Yemen la International Crisis Group, ea amintește că Riadul a purtat un „război brutal” împotriva grupării rebele din 2015, cu scopul de a o anihila. „Dar, astăzi, o ofensivă occidentală este exact opusul a ceea ce își dorește Riadul”.

Din 2022, saudiții au fost angajați efectiv într-un „proces de pace delicat” în speranța de a „se elibera” din mlaștina acestui război pe care acum știu că nu îl pot câștiga. În septembrie anul trecut, chiar înainte de atacurile Hamas asupra Israelului și apoi de războiul israelian împotriva Gazei, au fost chiar aproape de un acord de pace cu rebelii Houthi. „Aşadar, pe măsură ce tensiunea crește în Marea Roșie, Arabia Saudită a ales să stea departe de conflict, iar canalele de comunicare cu rebelii Houthi rămân deschise”.

După primele lovituri americane-britanice împotriva pozițiilor Houthi din 11 ianuarie, Ministerul saudit de Externe și-a exprimat chiar „marea [sa] îngrijorare” și a cerut „reținere” pentru a se evita escaladarea. Astfel, Riadul încearcă să nu le ofere un pretext rebelilor Houthi pentru a lovi din nou teritoriul saudit, așa cum făcuseră de mai multe ori în trecut. Noile atacuri Houthi ar fi într-adevăr „ultimul lucru de care prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (MBS) are nevoie”, având în vedere proiectul său economic ambițios Vision 2030″, adaugă „Foreign Policy”.

În plus, saudiții nu cred că bombardamentele aeriene pot fi eficiente în înfrângerea rebelilor Houthi. „Trebuie amintit că majoritatea pozițiilor vizate [de forțele aeriene americane și britanice] fuseseră deja bombardate de mai multe ori de [saudiți] în ultimul deceniu”, confirmă Helen Lackner, specialistă în Yemen, pe site-ul „Arab Digest”.

Dar poziția saudită ilustrează și o criză de încredere în relațiile cu Washingtonul. Atacurile anglo-americane „se remarcă prin faptul că nu au sprijinul principalilor lor aliați din peninsula Golfului, și anume Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite”, notează intelectualul kuweitian Saad ben Tiflah în ziarul „The Independent”, ediţia în limba arabă. Cele două țări nu au uitat că americanii au „asistat pasiv” în trecut la atacurile rebelilor Houthi pe teritoriul lor, în Abu Dhabi și în special asupra unei instalații petroliere saudite în 2019.

Din punctul de vedere saudit, atacurile americane sunt „foarte mici” și vin „mult prea târziu”, estimează cotidianul saudit „Asharq Al-Awsat”. Ele „fac parte din lunga listă de politici eronate” a americanilor, și mai precis a președintelui Joe Biden, pe care Mohammed bin Salman (MBS) nu l-a iertat niciodată pentru că a declarat, la începutul mandatului său, că intenţiona să-l trateze ca pe „un paria”.

„În primul său discurs de politică externă în calitate de președinte, în februarie 2021, Biden a anunțat încetarea sprijinului american pentru operațiunile militare ale coaliției arabe conduse de Arabia Saudită în Yemen, precum și încetarea vânzărilor de arme către saudiți”, amintește ziarul.

„Rebelii Houthi nu mai sunt problema saudiților”, scrie el. „La acea vreme, Arabia Saudită se apăra [împotriva rebelilor Houthi], dar apăra și stabilitatea regională și securitatea navigației în Marea Roșie”, adaugă editorialistul aceluiași ziar, Abderrahmane Al-Rached.

Și a adăugat: „Pentru saudiți și yemeniți, lumea nu se învârte în jurul Gazei”, prioritatea lor fiind să pună capăt „luptelor și disputelor” care îi opun.

Dincolo de Houthi, Arabia Saudită a fost „în prima linie a unui proces de reconciliere regională”, în special cu Iranul. Riadul „nu vrea să-și vadă eforturile risipite și regiunea nevoită să adune bucățile” după operațiunile militare americane considerate aventuroase, conchide ziarul saudit anglofon „Arab News”. (Articol de Philippe Mischkowsky / Traducerea: Rodezia Costea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Eh si sa nu para ca in contextul actual musulmanii lupta impotriva musulamanilor…a vrut si regele saudit propriul lui razboi…ca deh toti autocratii viseaza la asa ceva…dar nu prea i-a iesit pasienta