G4Media.ro

De ce se atacă Iranul și Pakistanul?

Sursa Foto: CNN

De ce se atacă Iranul și Pakistanul?

Pakistanul și Iranul au efectuat bombardamente împotriva teritoriului celuilalt într-o escaladare fără precedent a ostilităților dintre cele două țări, într-un moment în care tensiunile sunt în creștere în Orientul Mijlociu, iar forțele proxy susținute de iranieni continuă să atace interesele israeliene și occidentale. Ce știm despre atacurile lansate de cele două state și care sunt riscurile de escaladare ale conflictului dintre Teheran și Islamabad?

Atacuri reciproce

Armata pakistaneză a efectuat în cursul nopţii de miercuri spre joi atacuri aeriene vizând grupuri rebele din Iran, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informaţii pakistaneze, după ce un atac iranian pe teritoriul său a ucis doi copii.

“Pot doar să confirm că am efectuat atacuri împotriva unor grupuri armate antipakistaneze care au fost vizate în Iran,” a declarat sursa. Pakistanul a spus că loviturile fac parte dintr-o operațiune numită Marg Bar Sarmachar, care se traduce prin “moartea luptătorilor de gherilă.”

Jurnalistul Salman Masood a scris pe X că forţele aeriene pakistaneze au efectuat în cursul nopţii atacuri aeriene asupra taberelor grupării separatiste Frontul de Eliberare Baloch din Iran (BLF). Potrivit relatării, au fost vizate cel puţin şapte tabere, situate între 40 şi 50 de kilometri în interiorul teritoriului iranian.

Oficialii pakistanezi au afirmat că mai mulți militanți au fost uciși în urma atacului, în timp ce presa iraniană a susținut că mai multe rachete au lovit un sat din provincia Sistan și Baluchestan, care se învecinează cu Pakistanul, ucigând cel puțin nouă persoane, inclusiv patru copii.

Aceste lovituri au loc la mai puţin de 24 de ore după ce Iranul a folosit rachete şi drone pentru a lovi două baze ale sediului central al grupării Jaish al-Adl (Armata Justiţiei, în limba arabă) în provincia pakistaneză Baluchistan.

Iranul a declarat că a folosit “rachete de precizie şi atacuri cu drone,” pentru a distruge două bastioane ale grupului militant sunnit, cunoscut în Iran sub numele de Jaish al-Dhulm, în zona Kouh-Sabz (Muntele Verde) în provincia din sud-vestul Pakistanului. Iranul a susținut că “a țintit doar teroriști iranieni de pe teritoriul Pakistanului” și că nu au fost vizați cetățeni pakistanezi.

Ministerul pakistanez de Externe a declarat că atacul iranian “a ucis doi copii nevinovaţi şi a rănit trei fete” şi a avertizat Iranul de “consecinţe grave.” Ministerul de la Islamabad a descris bombardamentele drept “o încălcare neprovocată a spaţiului său aerian de către Iran… în interiorul teritoriului pakistanez.”

“Este şi mai îngrijorător faptul că acest act ilegal a avut loc în ciuda existenţei mai multor canale de comunicare între Pakistan şi Iran,” a declarat ministerul.

În urma atacului, Pakistanul, care este o putere nucleară, a înaintat “un protest ferm” unui înalt oficial din cadrul Ministerului iranian de Externe din Teheran şi a făcut apel la însărcinatul cu afaceri iranian, afirmând că “responsabilitatea pentru consecinţe va fi pur şi simplu a Iranului.”

Grupul militant Jaish al-Adl a declarat ulterior că Gărzile Revoluţionare ale Iranului au folosit şase drone şi mai multe rachete pentru a distruge două case în care locuiau copiii şi soţiile luptătorilor săi. Militanţii au declarat că doi copii mici au fost ucişi în bombardament, în timp ce două femei şi o adolescentă au fost grav rănite.

Luna trecută, Iranul i-a acuzat pe militanţii Jaish al-Adl că au luat cu asalt o secţie de poliţie din provincia iraniană Sistan şi Baluchestan, care s-a soldat cu moartea a 11 ofiţeri de poliţie iranieni. (Aceasta este una dintre cele 30 de provincii ale Iranului, fiind situată în partea de sud-est a țării, la granița cu Pakistan și Afganistan).

Jaish al-Adl este un grup militant separatist care operează de ambele părţi ale frontierei şi care a revendicat anterior responsabilitatea pentru atacuri împotriva unor obiective iraniene. Scopul său declarat este independenţa provinciei iraniene Sistan şi Baluchestan.

Un conflict mai vechi

Iranul şi Pakistanul se acuză reciproc în mod frecvent că permit grupurilor de rebeli să opereze de pe teritoriul celeilalte ţări pentru a lansa atacuri, dar rareori forţele armate oficiale ale vreuneia dintre părți sunt implicate direct. Săptămâna acesta însă, într-o schimbare îngrijorătoare a tacticilor, cele două părți au efectuat lovituri asupra teritoriilor celuilalt într-o escaladare fără precedent a ostilităților dintre ele.

Ce stă însă la baza acestei intensificări semnificative a conflictului între cele două state, din care cel puțin una, Pakistanul, are bombe nucleare?

Cele două țări împart o graniță volatilă, care se întinde pe aproximativ 900 de kilometri, cu provincia Baluchistan a Pakistanului pe de o parte și provincia iraniană Sistan și Baluchestan pe de altă parte.

Ambele națiuni s-au luptat de mult timp cu militanții Baloch, care locuiesc de-a lungul graniței comune. Dar, în timp ce cele două țări au un inamic separatist comun, este extrem de neobișnuit ca ambele părți să atace militanții uneia pe teritoriul celeilalte.

Separatiștii Baloch

Poporul Baloch sau Baluch locuiește în regiunea unde se întâlnesc Pakistan, Afganistan și Iran. Ei au manifestat de multă vreme tendințe de independență și au respins constant ideea de a fi conduși de Islamabad sau de Teheran. Revoltele lor au zguduit regiunea de zeci de ani.

Zona în care locuiesc este, de asemenea, bogată în resurse naturale, dar separatiștii Baloch se plâng că poporul lor, unul dintre cele mai sărace din regiune, nu a fost părtaș la împărțirea bogățiilor.

Baluchistan, cea mai mare provincie a Pakistanului după suprafață, a fost martoră la o serie de atacuri mortale în ultimii ani, alimentate de o insurgență ce durează de zeci de ani a separatiștilor care cer independența față de Islamabad, supărați de ceea ce spun ei că este monopolul statului asupra exploatării resurselor minerale din regiune.

Iranul s-a confruntat, de asemenea, cu o lungă perioadă de insurgențe din partea minorităților sale kurde li arabe, precum și a separatiștilor Baloch.

Jaish al-Adl este doar unul dintre multele grupuri separatiste care operează în Iran. Inițial, a făcut parte dintr-un grup militant sunit mai mare numit Jundallah, care s-a fracturat după ce liderul său a fost executat de Iran în 2010. În locul său a apărut Jaish al-Adl, care a fost desemnată o organizație teroristă străină de către Departamentul de Stat al SUA.

Grupul atacă adesea personalul de securitate iranian, oficiali guvernamentali și civili șiiți, potrivit Centrului Național de Luptă împotriva Terorismului. (https://www.dni.gov/nctc/ftos/jaa_fto.html)

În 2015, grupul și-a aumat responsabilitatea pentru un atac care a ucis opt polițiști de frontieră iranieni, după ce militanții ar fi trecut în Iran din Pakistan. Iar în 2019, gruparea a revendicat un atentat sinucigaș cu bombă care a lovit un autobuz ce transporta membri ai armatei iraniene, ucigând cel puțin 23 de persoane în Sistan și Baluchestan.

Miercuri, la o zi după atacurile Iranului împotriva teritoriului Pakistanului, Jaish al-Adl și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac asupra unui vehicul militar iranian în Sistan și Baluchestan.

Cele mai recente bombardamente reciproce lansate de Iran și Pakistan au avut loc într-o perioadă în care aliații Iranului din Orientul Mijlociu – așa-numita axă a rezistenței – lansează atacuri asupra forțelor israeliene și a aliaților săi în contextul războiului din Gaza. Reamintim că Pakistanul este majoritar sunit – ramura dominantă a Islamului -, în timp ce Iranul și grupările din axa de rezistență sunt în mare parte șiiți.

Pakistanul a spus că de ani de zile s-a plâns că luptătorii separatiști “au refugii și sanctuare sigure” în Iran – și a fost forțat să ia lucrurile în propriile mâini cu atacurile efectuate în noaptea de miercuri spre joi.

De ce acum?

Lupta Pakistanului și Iranului împotriva separatiștilor care operează de fiecare parte a granițelor celuilalt nu este nouă.

Ciocniri mortale de-a lungul graniței comune au avut loc în mod regulat de-a lungul anilor. Chiar luna trecută, Iranul i-a acuzat pe militanții Jaish al-Adl că au luat cu asalt o secție de poliție din Sistan și Baluchestan, ceea ce a dus la moartea a 11 ofițeri de poliție iranieni, potrivit Tasnim, o agenție de presă oficială din Iran.

Analiștii au remarcat însă că, ceea ce este extrem de neobișnuit însă, este dorința fiecărei părți de a lovi ținte dincolo de frontierele respective, fără a se informa mai întâi reciproc. Și toate acestea se întâmplă în contextul campaniei militare pe care Israelul o desfășoară în Gaza ca răspuns la atacul brutal lansat de gruparea teroristă Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Experții spun că conflictul regional mai amplu ar fi încurajat Iranul să fie mai activ în urmărirea țintelor dincolo de granițele sale. Aceasta mai ales în condițiile în care Statele Unite sunt într-o poziție delicată, încercând atât reducerea ostilităților dintre diferite tabere, dar și folosirea propriei puteri militare pentru a descuraja alte mișcări ale Iranului.

De altfel, cu o zi înainte de atacurile din Pakistan, Iranul a lansat rachete în Irak și Siria, pretinzând că țintește o bază de spionaj pentru forțele israeliene și “grupuri teroriste anti-Iran.”

Între timp, confruntări violente continuă între Israel și puternicul grup Hezbollah, susținut de Iran, care operează de pe teritoriul Libanului.

Iar SUA, împreună cu britanicii și alți aliați, au lansat atacuri împotriva rebelilor Houthi în Yemen – și ei susținuți de Iran -, care au atacat nave în Marea Roșie ca răzbunare pentru campania Israelului în Gaza.

“Dacă nu cenzurați Iranul și grupările sale proxy… atunci nu-i va costa nimic ca ei să continue să desfășoare acele activități,” a declarat Karim Sadjadpour, bursier la institutul think-tank Carnegie Endowment for International Peace.

Expertul a adăugat că poziția dominantă a Iranului în Orientul Mijlociu – spre deosebire de țări precum Yemen și Siria, măcinate de conflict – o face să câștige din instabilitatea regională și “umplerea vidurilor de putere.” Iar activitățile Iranului servesc acum la promovarea mai multor dintre obiectivele sale principale, care includ susținerea cauzei palestinienilor și contracararea influenței americane în Orientul Mijlociu, a declarat Sadjadpour.

Generalul american în retragere Wesley Clark, un fost comandant suprem aliat al NATO, a declarat și el că diferitele ostilități reflectă dorința Iranului “de a-și consolida rolul de lider în regiune.”

“(Teheranul) caută hegemonia regională,” a spus el pentru CNN. “Și când Statele Unite și Israel sunt acolo și Israelul duce această campanie împotriva Hamas, atunci Iranul simte nevoia să riposteze și să se afirme.”

De partea sa, expertul indian în apărare Qamar Agha a declarat că loviturile pakistaneze ar putea fi o mișcare deliberată a Islamabadului pentru a crea un conflict șiit-sunit. (India are la rândul său tensiuni istorice cu Pakistanul).

Qamar Agha a afirmat că estimează că Iranul va încerca să atenueze tensiunile, în timp ce Pakistanul încearcă să-i mulțumească pe cei care nu doresc caTeheranul să joace un rol în regiune.

“Cred că Iranul ar putea să nu escaladeze situația. Principalul focus al Iranului în acest moment este Golful Persic sau Asia deVest. Nu ar dori să deschidă un alt front în această regiune. În al doilea rând, mișcarea Pakistanului are ca scop să creeze un conflict șiit-sunit și de a se promova ca lider al musulmanilor din lumea arabă,” a spus el.

“India menține relații foarte prietenoase cu Iranul, ministrul nostru de Externe a vizitat recent Iranul, această regiune este foarte importantă pentru noi,” a declarat analistul indian.

Ce urmeaza?

Atacurile Iranului de marți au declanșat o disputa diplomatică. Pakistanul și-a rechemat ambasadorul din Iran și a suspendat toate vizitele la nivel înalt ale iranienilor. De partea sa, după loviturile pakistaneze, Iranul a cerut joi “o explicație imediată” vecinului său, a raportat Tasmin.

Statele vecine au reacționat și ele: India a declarat că are “toleranță zero față de terorism” și că atacul a fost “o chestiune între Iran și Pakistan.” China a îndemnat ambele națiuni să exercite reținere și să evite escaladarea în continuare a tensiunilor.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, a precizat că Washingtonul lucrează pentru a preveni Orientul Mijlociu să degenereze într-un conflict pe scară largă.

“Am văzut Iranul încălcând granițele suverane a trei dintre vecinii săi doar în ultimele două zile,” a spus el, referindu-se la Pakistan, Irak și Siria. Întrebat despre posibilitatea ca Pakistanul – un aliat de lungă durată al SUA – de a riposta împotriva Iranului, Miller a afirmat: “Sperăm că aceasta este o problemă care poate fi rezolvată pașnic.”

Bombardamentele efectuate de armata pakistaneză în noaptea de miercuri spre joi arată că Islamabadul a decis să răspundă cu mai mult decât repercusiuni diplomatice.

Cu toate acestea, experții cred că nu este clar dacă vreuna dintre părți ar dori să se confrunte direct din cauza grupărilor separatiste pe care amândouă țările le consideră un inamic.

De altfel, ambele state au emis declarații după bombardamentele din ultimele zile, care sugerau o dorință de a nu vedea ca lucrurile să escaladeze.

Ministerul de Externe al Pakistanului a numit Iranul “o țară fraternă” și a subliniat necesitatea de “a găsi soluții comune.” Iar ministrul de externe iranian a numit Pakistanul “o țară prietenă” și a spus că atacurile lor sunt proporționale și vizează doar militanții.

Un expert în politică externă, Michael Kugelman, a spus și el de altfel că este un moment potrivit pentru medierea unei terțe părți, după ce Pakistanul a ripostat printr-un atac aerian împotriva Iranului.

Într-o postare pe X, el a scris: “Întrucât Pakistanul a ripostat militar împotriva Iranului, acum este timpul pentru medierea unei terțe părți pentru a se asigura că o criză bruscă, dar din ce în ce mai periculoasă, nu scapă de sub control. Beijingul este cel mai logic intermediar și are capacitatea și pârghiile pentru a reuși.”

Surse: CNN, Newsweek, Ani News, state.gov, dni.gov, X

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...