De ce se ceartă premierul canadian Trudeau cu India
Resentimentele personale cauzate de umilințele suferite în timpul vizitei recente în India, unde a participat la reuniunea G20, și căderea vertiginoasă în sondajele de opinie din Canada sunt câteva dintre motivele pentru care premierul Justin Trudeau a decis să abată atenția publicului de la problemele sale și să provoace o dispută internațională, cerând socoteală autorităților de la New Delhi din cauza morții unui separatist sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie, afirmă analiști canadieni independenți. Cearta dintre cele două țări a provocat îngrijorare în cancelariile occidentale, în special la Washingon și Londra, care se tem că retorica premierului progresist de la Ottawa va continua sa irite oficialii indieni și va sabota rolul vital al țării asiatice în contracararea amenințării reprezentate de China.
Acuzațiile lui Trudeau
Canada a declarat luni că deţine informaţii credibile care leagă agenţi guvernamentali indieni de uciderea unui lider sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie a acestui an, şi a precizat că a expulzat un oficial indian de rang înalt care lucra pentru serviciile secrete.
Premierul Justin Trudeau a declarat că orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetăţean canadian pe teritoriul canadian reprezintă “o încălcare inacceptabilă a suveranităţii.”
Hardeep Singh Nijjar a fost împuşcat mortal în faţa unui templu sikh din Columbia Britanică, la 18 iunie. Nijjar a fost împușcat în vehiculul său de doi bărbați mascați în parcarea aglomerată a centrului Guru Nanak Sikh Gurdwara din Surrey, un oraș la aproximativ 30 km est de Vancouver.
Nijjar susţinea o regiune sikh sub forma unui stat independent, Khalistani, care a început ca o insurgență în statul Punjab din India în anii 1970 și 1980 și a fost reprimată cu forța de guvernul indian.
New Delhi l-a descris anterior pe liderul sikh drept un ‘terorist’ care a condus un grup militant separatist, dar a negat orice implicare în uciderea sa. În momentul asasinării sale, Nijjar lucra la organizarea unui referendum neoficial al diasporei sikh legat de independența față de India.
De la apogeul sau, in anii ’80, mișcarea și-a pierdut o mare parte din puterea politică. Mișcarea nu este proeminentă în Punjab acum și toate partidele politice indiene i se opun în mod vocal. Marile comunități sikh din străinătate, în special din Canada, Marea Britanie și Australia, sunt însă extrem de vocale și protestează, deseori violent, împotriva guvernului indian.
“Agenţiile de securitate canadiene au investigat în mod activ acuzaţii credibile privind o posibilă legătură între agenţi ai guvernului indian şi uciderea unui cetăţean canadian, Hardeep Singh Nijjar,” a afirmat Trudeau într-o declaraţie de urgenţă făcută în faţa Parlamentului.
“Canada şi-a declarat îngrijorarea profundă în faţa celor mai înalţi oficiali din domeniul serviciilor de informaţii şi de securitate ai guvernului indian. Săptămâna trecută, la G20, i le-am comunicat personal şi direct premierului Modi, în termeni foarte clari,” a precizat Trudeau.
La rândul ei, șefa diplomației canadiene, Melanie Joly, a declarat reporterilor că Ottawa l-a expulzat pe şeful serviciilor de informaţii indiene din Canada, dar nu a oferit detalii.
Canada nu a oferit până acum nicio dovadă concretă care să lege India de asasinarea lui Nijjar.
Ceartă publică
Conflictul asasinării liderului separatist sikh are potențialul de a deraia ani de relații strânse dintre Canada și India, doi parteneri strategici cheie în domeniul securității și comerțului. Aceasta după ce, așa cum era de așteptat, India a răspuns cu furie la acuzațiile lui Trudeau, pe care le-a “respins complet,” numindu-le “absurde.”
Oficialii din New Delhi au expulzat unul dintre diplomații canadieni, iar India și-a sfătuit miercuri cetățenii să fie atenți atunci când călătoresc în Canada. Ministerul de Externe din India a emis un aviz de călătorie actualizat, îndemnându-și cetățenii, în special pe cei care studiază în țara nord-americană, să fie precauți din cauza “activităților anti-India în creștere și a crimelor motivate de ură, tolerate politic.”
Indienii ar trebui să evite, de asemenea, să meargă în locuri din Canada unde “amenințările au vizat în special diplomații indieni și secțiuni ale comunității indiene care se opun agendei anti-India,” a afirmat ministerul.
La rîndul lor, politicienii, analiștii și indienii obișnuiți au reacționat cu furie la declarațiile făcute de premierul Canadian. Canada, Justin Trudeau și Hardeep Singh Nijjar au devenit trenduri principale pe X (fostul Twitter).
Un utilizator a scris că Delhi a dat “un răspuns potrivit” Canadei, în timp ce altul a spus că guvernul l-a “pus pe Trudeau la locul lui.” Unele dintre site-urile de știri proeminente din India au publicat materiale despre modul în care India “a distrus” și “a lovit înapoi” Canada cu “răspunsul sau nemilos.”
Principala formațiune de opoziție din India, Partidul Congresului – care până de curând a fost rareori de acord cu guvernul de la New Delhi – și-a extins și ea sprijinul și a spus că nu ar trebui să existe “nici un compromis de niciun fel în lupta țării noastre împotriva terorismului.”
“Mai ales atunci când terorismul amenință suveranitatea, unitatea și integritatea Indiei. Interesele și preocupările țării noastre trebuie să fie întotdeauna primordiale,” a postat pe X purtătorul de cuvânt al partidului, Jairam Ramesh.
Subiectul separatiștilor sikh este unul delicat pentru India. Mișcarea modernă de independență a Sikhului datează din anii 1940, dar s-a transformat în insurgență în anii 1970 și 1980. În 1984, prim-ministrul de atunci al Indiei, Indira Gandhi, a ordonat declanșarea unui raid pentru a captura separatiștii înarmați care se refugiau în cel mai sfânt altar al sikhismului.
Sute de oameni au fost uciși în urma intervenției armate, iar doi dintre agenții de pază sikk ai lui Gandhi au asasinat-o la scurt timp după masacru. Ca răspuns, în India au avut loc revolte anti-sikh, în care membrii minorității au fost scoși cu forța din casele lor și uciși.
AP a scris că deși insurgența a fost înăbușită cu mult timp în urmă, guvernul primului ministru Narendra Modi a avertizat în mod repetat că separatiștii sikh încearcă să revină în prim-plan. Guvernul lui Modi a cerut mai multor țări, inclusiv Canadei, Australiei și Regatului Unit, să ia măsuri legale împotriva separatiștilor sikh.
in acest context, India a acuzat de ani de zile guvernul de la Ottawa că permite separatiștilor sikh, inclusiv lui Nijjar, să se organizeze și să desfășoare activități anti-India fără să ia vreo măsură.
Aceasta în condițiile în care India este un partener important al Canadei – India a fost al zecelea partener comercial al guvernului de la Ottawa în 2022, cu comerțul bilateral de mărfuri estimat la 11,9 miliarde de dolari în acel an, în creștere cu 56% față de anul precedent.
Canada rămâne si o destinație de top pentru studenții indieni. În 2022, țara nord-americană găzduia aproape 300.000 de studenți indieni care urmau studii superioare. De asemenea, Canada are cea mai numeroasă populație sikh în afara statului natal Punjab din India, iar țara frunzei de arțar a fost locul multor proteste care au iritat India.
Umilit la G20
Cu doar câteva luni în urmă, Canada și India făceau progrese în direcția semnării anul acesta a unui acord de liber schimb, o înțelegere la care se lucrează de mulți ani. Acum insa, discuțiile dintre Ottawa și New Delhi sunt întrerupte și o misiune comercială iminentă canadiană în India a fost amânată. Cum au ajuns lucrurile în acest punct? (https://www.bbc.com/news/world-asia-india-66851144)
Recentul summit G20 găzduit de New Delhi a oferit câteva indicii, printre cele mai importante fiind întrevederea tensionată (și scurtă) a lui Trudeau cu prim-ministrul indian Modi, precum și modul în care executivul indian l-a tratat pe premierul de la Ottawa. Gafele repetate ale acestuia din urmă au tensionat și mai mult relațiile dintre cele două țări.
Premierul canadian a devenit ținta titlurilor disprețuitoare din presa indiană după ce a refuzat “în mod stângaci” o strângere de mână cu premierul Indiei și a refuzat mai multe invitații din partea liderului de la New Delhi la evenimente cheie din timpul reuniunii G20.
De exemplu, în timpul unei ceremonii de depunere de coroane la mormântul lui Mahatma Gandhi, Trudeau a fost văzut evitând în mod deliberat o întâlnire apropiată cu premierul Modi. Liderul indian s-a dus să-l ia de mână pe Trudeau, doar pentru ca acesta să se retragă și să se îndepărteze, într-un moment clar de diviziune între ei. Potrivit agenției de presă Canadian Press, Trudeau a fost singurul lider strain care a refuzat o strângere de mână cu Modi.
Imaginile ulterioare ale celor doi, publicate după o scurtă întâlnire, au arătat înghețul dintre ei, ambii având “priviri îmbufnate,” potrivit presei indiene.
Ziarele indiene s-au grăbit să-l critice pe liderul canadian pentru atitudinea sa. De exemplu, Tribune of India l-a descris pe Trudeau drept “o figură ușor dezamăgită,” vorbind de “singuratatea lui.” La randul sau, India Today a spus că Trudeau “a stat peste primirea caldă” care i-au făcut-o indienii, după ce, într-un moment de umilință suplimentară, avionul cu care a ajuns în India s-a defectat, iar plecare lui a fost amânată cu două zile. Premierul canadian a trebuit să aștepte la hotel până ce un avion al Forțelor Aeriene de la Ottawa a mers în India ca să-l recupereze.
De asemenea, Trudeau a evitat mai multe invitații la evenimente din partea lui Modi, neparticipând la cina oficială de gală a G20 și ratând lansarea Alianței Globale pentru Biocombustibili, o inițiativă a omologului său indian.
În sfârșit, premierul progressist de la Ottawa a fost criticat pentru răspunsul vag oferit atunci când a fost presat de autoritățile indiene să condamne activitățile sikh din Canada.
“(Premierul Modi) a transmis îngrijorările noastre puternice cu privire la continuarea activităților anti-India ale elementelor extremiste din Canada. Ei promovează secesionismul și incită la violență împotriva diplomaților indieni, distrug localurile diplomatice și amenință comunitatea indiană din Canada și lăcașurile lor de cult.”
Declarația lui Trudeau despre mișcarea Khalistani nu a promis vreo acțiune directă. În schimb, premierul canadian a afirmat ambiguu: “Canada va apăra întotdeauna libertatea de exprimare, libertatea de conștiință și libertatea de protest pașnic.”
Acest lucru a fost comparat cu poziția mai fermă a lui Rishi Sunak, șeful executivului de la Londra, care a declarat că Marea Britanie lucrează cu India pentru a aborda extremismul pro-Khalistani, afirmand: “Permiteți-mi doar să spun fără echivoc că nicio formă de extremism sau violență de acest fel nu este acceptabilă în Regatul Unit.”
Călătoria dezastruoasă a lui Trudeau în India a fost subiectul unor discuții aprinse pe scena politică canadiană, premierul fiind luat peste picior atît de presa de opoziție, cât și de conservatori. Media canadiană este, în majoritatea ei, favorabilă guvernului de stânga, de la care primește regulat subvenții. (https://www.express.co.uk/news/politics/1814307/justin-trudeau-india-trip-gaffes)
Acuzațiile serioase pe care premierul Justin Trudeau le-a adus guvernului indian par să fie, cred analiștii independenți, răzbunarea acestuia după umilințele suferite recent la summit-ul G20. Disputa a provocat însă îngrijorare la Washington și în alte capitale vestice, care se tem că vor trebui să ia parte uneia sau alteia dintre părți.
Americanii și aliații lor vor fi puși între ciocan și nicovală. Canada este un partener principal în emisfera vestică, chiar dacă rolul ei international s-a diminuat dramatic în ultimii ani, iar vocea executivului de la Ottawa nu mai este una semnificativă în arena moindială.
De partea ei însă, pe marea tablă geopolitică de șah, India este un jucător cheie, a scris BBC. (https://www.bbc.com/news/world-us-canada-66856568)
Nu numai că este o putere în creștere – cea mai populată țară din lume, a cincea cea mai mare economie, văzut de Occident ca un potențial bastion împotriva Chinei.
Acest lucru a fost evident la recenta reuniune a G20 din India, când aliații occidentali ai Ucrainei au convenit asupra unui comunicat final care nu a condamnat Rusia pe nume pentru invazia sa. Vesticii au ales astfel să-și protejeze relația cu India evitând o dispută cu privire la declarația finală, o alegere care i-a înfuriat pe oficialii ucrainieni.
În acest context, trebuie spus că relațiile dintre cele două state au supraviețuit tensiunilor anterioare – Canada a reacționat ferm la testele nucleare din India în 1974 și 1998. De partea ei, India și-a exprimat dezamăgirea în 2005, după ce doi sikh canadieni acuzați de doborârea unui aparat Air India au fost achitați.
În rest, cele două națiuni au fost în mare parte în relații bune, cu excepția problemei Khalistan. Ele au multe în comun: “o tradiție comună de democrație și pluralism” și “un angajament comun față de un sistem internațional bazat pe reguli,” așa cum spune Canada însăși.
Ele sunt atât țări ale Commonwealth-ului, cât și membri ai grupului G20. Canada, care vrea o amprentă mai mare în Asia, vede India ca o contrapondere pentru China. Disputa actuală pare însă diferită, iar mare parte din vină îi este atribuită premierului Trudeau, spun analistii.
Tot mai nepopular
Mai există însă un factor pe care analiștii canadieni îl citează ca dovadă a faptului că Trudeau a provocat disputa cu India pentru a distrage atenția de la problemele lui interne. Cele mai multe sondaje de opinie recente indică faptul că premierul de stânga este în cădere liberă, fiind o figură tot mai nepopulară printre canadieni, care îi reproșează faptul că agenda sa progresistă a eșuat lamentabil.
Venit la putere în toamna anului 2015 ca un campion al cauzelor liberale, guvernul Trudeau a trecut dintr-o criză în alta. În acest moment, majoritatea canadienilor se declară frustrați din cauza prețurilor imobiliare uriașe și a costului ridicat al nivelului de trai.
Cu zece zile în urmă, chiar înaintea de reluarea activităților în Parliament, două sondaje de opinie îl arătau pe premierul Trudeau cu rate de dezaprobare aproape fără precedent.
Votanții tineri, care au fost cheia victoriei lui Trudeau în alegerile din 2015, acum se declară susținători ai conservatorilor la cote care nu au mai fost văzute din anii 1980. Un nou sondaj Abacus Data a constatat că cei din generația millennials au de două ori mai multe șanse să voteze conservatori decât liberali.
Conservatorii au condus chiar și în rândul tinerei generații Z, canadienii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani i-au favorizat pe conservatori: 32% pentru opoziția de dreapta, față de 24% pentru liberali.
De asemenea, conform noilor cifre de la Institutul Angus Reid, Trudeau are acum un rating de aprobare de doar 33%, față de un rating de dezaprobare de 63%.
National Post a scris că Trudeau a fost atât de nepopular o singură dată înainte; într-o scurtă perioadă din februarie 2020, când a fost acuzat de o serie de măsuri anti-energie și de blocare a graniței cu SUA. Chiar înainte de ridicarea blocajelor, un sondaj l-a găsit cu un rating de dezaprobare de 64%.
Motivul schimbării este destul de simplu: canadienii sunt afectați de prețurile mari la locuințe, cu prețuri care au explodat aproape peste tot, și de creșterea costului vieții. Alegătorii declară că au încredere în conservatori că vor rezolva situatia mai mult decât în actualul guvern liberal.
Ambele sondaje au constat că “creșterea costului vieții” a fost de departe problema numărul unu pentru canadienii sub 40 de ani, în timp ce problemele de mediu și schimbările climatice – promovate intens de guvernul de stânga – au căzut pe locurile trei și patru, după asistența medicală și prețuri accesibile la locuințe.
În sfârșit, conform celor mai recente proiecții de pe site-ul web 338Canada, având în vedere sondajele actuale, dacă alegerile ar avea loc acum, conservatorii ar lua o majoritate de 179 de locuri in Parlament, față de doar 103 de locuri pentru liberali și 21 pentru Noul Partid Democrat (NPD), aliați cu liberalii.
De altfel, ministrul de externe al Indiei, S Jaishankar, a declarat la începutul acestui an că răspunsul Canadei la problema Khalistan a fost determinat de “constrângerea băncii de vot,” o referire la sprijinul pe care Partidul Liberal al lui Trudeau îl primește din partea sikhilor. Executivul minoritar al lui Trudeau este susținut și de NDP, care este condus de Jagmeet Singh, el însuși sikh.
Chintamani Mahapatra, fondatorul Institutului Kalinga de Studii Indo-Pacific, a afirmat că declarațiile lui Trudeau cu privire la problema Khalistanului “învrăjbesc.”
“El ignoră sentimentele comunității mai mari indo-canadiene, care include sikh-ii canadieni, și pare părtinitor în favoarea Khalistani. Ar dori sprijin extern pentru separatiștii din Quebec? Desigur că nu,” a spus expertul, adăugând că relațiile dintre India și Canada au devenit mai stresante din cauza lui Trudeau.
Nu este așadar de mirare că, în fața acestor procente devastatoare și a sentimentului multora că el critică guvernul de la New Delhi pentru a-i face pe plac partenerului de guvernare din NPD, Trudeau încearcă să distragă atenția opiniei publice canadiene, amplificând o dispută cu India care putea fi foarte bine rezolvată diplomatic, cred comentatorii. Este interesant de urmărit dacă jocul politic riscant al liderului progresist va reuși și cum va evolua relația – în prezent, atât de tensionată – cu India lui Mori.
Surse: AP, Reuters, NDTV, BBC, National Post, Express
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank