De ce se nasc mai mulți băieți în anumiți ani? Un statistician și-a dedicat viața rezolvării misterului. La ce concluzie a ajuns
Matematicianul Hannah Fry a analizat, în primul episod al podcastului Uncharted de la Radio 4 BBC, o anomalie statistică în urma căreia numărul de băieți născuți în comparație cu cel al fetelor crește în câțiva ani anume. Statisticianul David Spiegelhalter a observat această anomalie atunci când a trasat datele privind raportul dintre sexe din 1838 până în 2012. El o descrie ca fiind „unul dintre acele grafice delicioase în care te gândești: «Ce se întâmplă aici? Este extraordinar»”.
Așadar, ce anume se întâmplă și de ce? Iată șapte constatări surprinzătoare din podcast, care ar putea explica ce se întâmplă:
Anii 1973-1974 au avut cel mai mare raport dintre băieți și fete din secolul XX
În anii 1970, numărul de băieți față de fete născuți a atins un nivel record în Anglia și Țara Galilor, pe fondul grevelor în masă, al inflației în creștere și al haosului industrial. Însă, pentru o lungă perioadă de timp, motivul a fost un mister total.
Întotdeauna se nasc mai mulți băieți decât fete
Chiar și într-un an normal, se nasc aproximativ 104 băieți la fiecare 100 de fete. Dar ceea ce este mai fascinant – și tragic – este că acest raport se echilibrează la aproximativ 50:50 în timp, deoarece băieții sunt mai predispuși să moară de tineri din cauza accidentelor sau a problemelor de dezvoltare.
Raportul dintre sexe la naștere este un lucru fluid și în continuă schimbare. În unii ani, numărul de băieți născuți în comparație cu cel al fetelor este chiar mai mare.
Vârfurile în numărul de băieți se întâmplă de obicei la sfârșitul războaielor
Acest fenomen a fost numit „efectul soldatului care se întoarce acasă”. El poate fi observat după ambele războaie mondiale, când s-au născut mai mulți copii și chiar mai mulți dintre ei decât de obicei erau băieți. De fapt, soldații care s-au întors acasă după Primul Război Mondial au fost părinții celui mai mare număr de copii din secolul XX, cu un număr incredibil de 1,1 milioane de nașteri în 1920.
Acest model nu se limitează doar la Anglia și Țara Galilor – datele din alte țări arată același lucru. Franța, Germania, Austria, Belgia, Danemarca și Țările de Jos au înregistrat o creștere a raportului dintre băieții nou-născuți și fete în anii de după războaiele mondiale.
Dar, deși este logic că mai mulți copii s-ar fi născut atunci când soldații s-au întors acasă la soțiile, iubitele și amantele lor, acest lucru nu explică de ce atât de mulți dintre ei au fost de sex masculin.
Anomalia raportului dintre sexe a fost observată încă din anii 1700
Pastorul JP Süssmilch a fost primul care a observat că se nasc mai mulți băieți decât fete, după ce a studiat cu atenție registrele parohiale. Explicația sa pentru efectul de întoarcere a soldaților a fost una cerească: el credea că Dumnezeu reechilibrează cu grijă populația pentru a compensa pentru bărbații pierduți în luptă. Cu toate acestea, această teorie se prăbușește la o analiză științifică.
Un om și-a dedicat viața rezolvării misterelor raportului dintre sexe la naștere
Statisticianul Bill James, care a murit în 2022, și-a propus să înțeleagă de ce unii oameni au mai mulți copii de sex masculin, iar alții au mai multe femei. Cu o numire onorifică la University College din Londra, el a urmărit răspunsuri cu o remarcabilă perseverență timp de decenii.
James a căutat dovezi în cărți și reviste academice, a pedalat prin Londra în căutarea unor noi surse de date și a corespondat îndelung cu prieteni și colegi din întreaga lume. El a luat în considerare o gamă imensă de influențe potențiale asupra raportului dintre sexe, de la stres la vârsta părinților și înălțimea tatălui, iar concluziile sale au fost adesea publicate în reviste.
Când a venit vorba de întrebarea de ce se nasc mai mulți băieți după războaie, James a avut o ipoteză deosebit de convingătoare: credea că se datorează faptului că oamenii din acești ani făceau sex mai des. Iată de ce…
Atunci când concepția are loc la începutul ciclului unei femei, este mai probabil să aibă un băiat
Bill James observase că șansele ca o femeie să aibă un băiat sau o fată se schimbă foarte puțin pe parcursul ciclului menstrual. Dacă rămâne însărcinată mai devreme, este puțin mai probabil să nască un copil de sex masculin. (Acest lucru ar putea avea legătură cu schimbarea hormonilor sau a nivelului de aciditate în diferite momente ale ciclului femeii).
Teoria spune că, în perioadele în care mulți oameni fac sex mai des, cum ar fi atunci când bărbații tocmai s-au întors dintr-un război, femeile au mai multe șanse să rămână însărcinate mai devreme, astfel încât se vor naște mai mulți băieți. La nivel individual, aceste variații sunt atât de mici încât sunt irelevante. Dar, pe sute de mii de sarcini, micile diferențe de probabilitate se adună.
Dar cum rămâne cu anii 1973 și 1974?
Nimeni nu se întorcea de la război la începutul anilor 1970, deci de ce numărul de băieți a atins un vârf și atunci? Se pare că totul pare să se întoarcă la același lucru: pe fondul grevelor, al inflației galopante și al prețurilor la energie foarte mari, oamenii făceau mult sex. David Spiegelhalter explică faptul că, în acea perioadă, numărul sarcinilor în rândul adolescentelor a crescut vertiginos, vârsta căsătoriei a scăzut și atitudinile sociale s-au relaxat, toate acestea indicând faptul că tinerii erau mai activi sexual. Și, după cum spune el, „mult sex înseamnă mai mulți băieți”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank