G4Media.ro

De ce se prăbușește moneda Turciei după realegerea lui Erdogan în funcția…

Foto: Wikipedia

De ce se prăbușește moneda Turciei după realegerea lui Erdogan în funcția de președinte? / Analiză Associated Press

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a fost reales luna trecută, în ciuda unei economii afectate și a unei crize a costului vieții, despre care experții spun că sunt exacerbate de politicile sale economice neconvenționale.

Erdogan a numit un fost bancher respectat la nivel internațional în funcția de ministru al finanțelor și trezoreriei, iar vineri a numit un fost co-director executiv al unei bănci cu sediul în SUA la conducerea băncii centrale.

Dar incertitudinea persistentă cu privire la direcția economică a lui Erdogan și o aparentă mișcare de relaxare a controalelor guvernamentale asupra schimburilor valutare au determinat ca moneda turcă să se prăbușească săptămâna aceasta la minime record față de dolarul american.

De la începutul anului, lira turcească s-a depreciat cu aproximativ 20% față de dolar. Acest lucru a generat temeri legate de prețuri și mai mari pentru persoanele care se luptă deja să își permită produse de bază, precum locuințele și alimentele, pe fondul unei inflații ridicate.

„Sunt neliniștit. Sunt nefericit. În curând venitul meu nu va mai plăti chiria”, a declarat Sureyya Usta, o femeie de 63 de ani care locuiește în Ankara.

Iată o privire asupra scăderii valorii lirei, a ceea ce urmează pentru economie și a modului în care oamenii au fost afectați:

Politicile economice ale lui Erdogan

Din 2021, Turcia a fost afectată de o criză monetară și de o inflație galopantă, despre care economiștii spun că sunt rezultatul convingerii neortodoxe a lui Erdogan că majorarea ratelor dobânzilor va stimula inflația.

Gândirea economică convențională – și abordarea adoptată de băncile centrale din întreaga lume – solicită opusul: mărirea ratelor pentru a controla creșterea prețurilor.

Erdogan a exercitat presiuni asupra băncii centrale a Turciei pentru a reduce costurile de împrumut.

Banca a redus dobânda sa cheie de politică monetară de la aproximativ 19% în 2021 la 8,5% în prezent, chiar și în condițiile în care inflația a atins anul trecut un nivel uluitor de 85%. Luna trecută, inflația a scăzut la 39,5%, potrivit cifrelor oficiale, dar un grup independent spune că adevărata cifră este mai mult decât dublă.

Într-o altă politică considerată neortodoxă, economiștii spun că guvernul a intervenit agresiv pe piețe pentru a susține lira înainte de alegeri, epuizând rezervele de valută ale Turciei pentru a ține sub control cursul de schimb.

„Presiunea asupra lirei era ridicată de ceva timp, dar intervențiile excesive ale băncii centrale au împiedicat” părbușirea vertiginoasă a monedei în ultimele săptămâni sau luni, a declarat Ozlem Derici Sengul, economist la Spinn Consultancy din Istanbul.

O întoarcere pe “terenul rațional”?

La câteva ore după ce a depus jurământul, Erdogan a anunțat că Mehmet Simsek, un fost bancher de la Merrill Lynch, care a fost anterior ministru de finanțe și vicepremier, se va întoarce în cabinet după o pauză de cinci ani de la politică.

Simsek a declarat că Turcia nu are altă opțiune decât să se întoarcă pe „terenul rațional”. Într-un semn că noua administrație a lui Erdogan ar putea urmări politici economice mai convenționale, Simsek a mai spus că nu există „scurtături sau soluții rapide”, dar a promis că va supraveghea finanțele Turciei cu „transparență, consecvență, responsabilitate și predictibilitate”.

Într-un alt semn, Erdogan a numit-o vineri pe Hafize Gaye Erkan la conducerea băncii centrale, preluând locul actualului șef, care a susținut reducerile de rate din 2021. Erkan, fostă co-directoare executivă a unei bănci cu sediul în SUA, devine prima femeie guvernator al băncii centrale din Turcia.

Economiștii spun, însă, că nu este clar în ce măsură Erdogan, care a condus țara cu o mână de fier, le va da frâu liber lui Erkan și Simsek.

„Piețele nu sunt încă convinse” de revenirea lui Erdogan la politicile tradiționale, a declarat Sengul. Există incertitudini cu privire la faptul dacă Erdogan „va permite independența nelimitată a băncii centrale și a altor instituții – sau va avea o altă strategie”, a spus ea.

De ce scade lira turcească?

Lira turcească s-a prăbușit la minime record față de dolar în această săptămână, scăzând mai întâi cu 7% miercuri și apoi cu 1,6% vineri.

Economiștii spun că alunecarea bruscă de la începutul săptămânii a fost rezultatul faptului că guvernul a slăbit controalele asupra monedei după numirea lui Simsek. Cu toate acestea, este posibil ca prăbușirea să fi fost mai abruptă decât s-a anticipat.

Joi, lira s-a depreciat cu un procent limitat de 0,5%, pe fondul relatărilor potrivit cărora băncilor de stat li s-a cerut să reia vânzarea de valută forte pentru a susține moneda. Vineri, lira s-a depreciat până la un nou minim istoric de 23,54 pentru un dolar.

„Intervențiile lejere, combinate cu o anumită incertitudine, au creat o depreciere excesivă a lirei într-o singură zi”, a declarat Sengul despre scăderea de miercuri. „Băncile intervin în prezent pe piața valutară, de aceea nu vom avea o altă depreciere de 7%”.

Cum sunt afectați oamenii?

Inflația ridicată afectează gospodăriile și întreprinderile prin scumpirea produselor alimentare, a facturilor la utilități și nu numai. O monedă mai slabă înseamnă că Turcia, care este dependentă de materiile prime importate, va trebui să plătească mai mult pentru toate produsele, de la energie la cereale, care sunt evaluate în dolari.

Usta, în vârstă de 63 de ani, din Ankara, lucrează la o firmă care vinde aparate de înregistrare a numerarului pentru a-și mări pensi, dar încă se chinuie să își plătească cheltuielile de trai pe fondul inflației ridicate.

Ea este îngrijorată că scăderea bruscă a lirei din această săptămână va duce la noi creșteri de prețuri și la o incertitudine financiară și mai mare pentru ea.

„Continui să tai și să tai ca să-mi permit să trăiesc, ca să pot plăti gazul și electricitatea. Dar cât de mult pot să mai reduc?”. a spus Usta. „Am uitat să mai merg la teatru și la cinema – sau să ies în oraș pentru a mă întâlni cu prietenii.”

Usta spune că chiria ei s-a dublat la începutul acestui an, dar proprietarul vrea să o mărească din nou. Mutarea nu este o opțiune, deoarece chiriile au crescut vertiginos chiar și în cartierul ei unde locuiesc oameni cu venituri mici, spune ea.

Economistul Sengul spune că este puțin probabil ca șocul valutar de o zi să aibă un impact uriaș. Cu toate acestea, dacă deprecierea nu este stăpânită, avertizează ea, „comportamentul de stabilire a prețurilor pe piață se va deteriora dramatic”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează