G4Media.ro

De ce se tem aliații SUA din Europa Centrală în privința Nord…

Sursa: Official White House Photo by David Lienemann

De ce se tem aliații SUA din Europa Centrală în privința Nord Stream 2: Biden, suspectat că va ceda în fața Germaniei, principalul beneficiar al gazoductului rusesc

Aliații Statelor Unite din Europa Centrală și de Est sunt îngrijorați că președintele Joe Biden nu pare determinat să lupte din greu pentru a opri construcția gazoductului Nord Stream 2, deoarece nu vrea să i se opună cancelarului Angela Merkel și să cauzeze pierderi semnificative părții germane, blocând accesul la sistemul financiar american pentru companiile din Germania care lucrează la proiect. Rusia vrea să folosească acest proiect pentru a exporta gaz natural în Germania prin conducte aflate sub Marea Baltică, gazoductul fiind una dintre prioritățile lui Vladimir Putin.

  • Contextul. Liderul de la Kremlin a făcut din proiectul Nord Stream 2 unul dintre obiectivele cele mai importante ale președinției sale. Rusia vrea să folosească gazoductul de 1.230 de km, cu o valoare de 11 miliarde de dolari, pentru a exporta gaz natural în Germania prin două conducte aflate sub Marea Baltică. Ucraina, care reprezintă în prezent una dintre rutele de tranzit majore pentru gazul rusesc ce ajunge în Europa, va fi marele perdant (aşa cum va fi şi Polonia). Administrațiile care s-au succedat la Washington, inclusiv cea a președintelui Donald Trump, s-au opus acestui plan care are ramificaţii geopolitice uriaşe – Kievul şi Varşovia sunt aliaţi-cheie ai Americii în regiune – şi care va creşte dependenţa Europei de resursele energetice ale Rusiei.

SUA au susținut constant că gazoductul oferă Moscovei o influență prea mare asupra aprovizionării cu gaze a Europei și ca amenință securitatea regiunii.

Merkel, care recunoaște că vor exista consecințe negative pentru Ucraina, a vorbit mereu de Nord Stream 2 ca despre un proiect pur comercial, care va oferi o mai mare flexibilitate mixului european de putere. Experţii consideră însă că această retorică naivă este contrară implicațiilor geostrategice ale gazoductului.

În plus, analiștii cred că, loc să diversifice sursele de energie, companiile germane din domeniu preferă să accepte jocurile făcute de uriaşul rusesc Gazprom, care se află în fruntea proiectului Nord Stream 2.

Finalizarea Nord Stream 2 ar fi o victorie geopolitică uriașă pentru Putin și i-ar oferi o nouă pârghie de exercitare a influenței în Europa. Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale a Ucrainei ca represalii în conflictul care le opune. In plus, ocolirea Ucrainei cu o conductă directă către Germania va ajuta Rusia să-și avanseze obiectivul de a-și izola fostul său client de Europa de Vest, în condițiile în care Kievul avansează pe calea democrației si urmareseste ruperea de Moscova.

Germania vrea acord cu SUA

Recent, mai multe surse au indicat faptul că Germania vrea să încheie un acord cu SUA pentru a finaliza controversatul proiect de gaz care a provocat fricțiuni între cele două țări și a fost o sursă persistentă de dispute transatlantice.

Potrivit informațiilor, coaliția cancelarului Angela Merkel lucrează în prezent la o propunere care va încerca să atenueze influența Rusiei asupra pieței energetice europene, răspunzând astfel unele dintre preocupările SUA cu privire la proiect. Strategia Berlinului de a convinge americanii să anuleze sancțiunile asupra proiectului include un mecanism de reglementare care ar limita capacitatea Rusiei de a manipula piața energiei.

De asemenea, Germania intenționează să-și ofere sprijinul pentru importurile de gaze naturale lichefiate din Statele Unite odată cu construcția terminalelor LNG.

Experți americani citați de Bloomberg au afirmat însă că nu va fi ușor pentru Berlin să convingă Statele Unite să renunțe la sancțiuni, mai ales că oponenții proiectului au cerut recent oprirea construcției Nord Stream 2 ca răspuns la încarcerarea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Nord Strem 2 în era Biden

Venirea la putere a președintelui Joe Biden a reaprins discuțiile despre Nord Stream 2 și impactul său asupra intereselor aliaților americani în regiune. Mai ales că noua administrație nu pare să aibă o poziție foarte clară legată de acest subiect.

Analiștii cred că lupta pentru Nord Stream 2 este primul test semnificativ care va dovedi dacă retorica dură a lui Biden împotriva liderului rus din timpul campaniei electorale din SUA se va traduce și în fapte. Adversarii rușilor se tem însă că noul lider de la Casa Albă nu dorește să o antagonizeze pe Angela Merkel și să pricinuiască pierderi semnificative germanilor.

În urmă cu câteva zile, doi senatori americani au cerut Administrației Biden să aplice sancțiuni care vizează blocarea finalizării conductei, afirmând într-o scrisoare că acceptarea acesteia nu ar fi „o cale constructivă spre un parteneriat” cu Germania.

Vinerea trecuta, Departamentul de Stat a transmis Congresului un raport care trebuia să enumere toate navele implicate în construcția Nord Stream 2, precum și toate firmele de asigurări sau alte companii ce participă la acest proiect. Scopul documentului era de a lista firmele ce vor fi supuse sanctiunilor americane.

Potrivit Wall Street Journal însă, raportul – care nu a fost făcut public până acum – nu a menționat nicio companie nouă care va fi țintă pentru sancțiunile SUA. Lipsa unei noi liste de companii vizate de sancțiuni nu face altceva decât să permită ca lucrările la conductă să continue pentru moment.

Senatorul Jim Risch (Idaho), cel mai important republican din Comitetul pentru relații externe al Senatului, a condamnat documentul ca fiind slab și incomplet. „Informațiile din domeniul supravegherii maritime arată clar că navele care nu sunt incluse în raportul de astăzi sunt active în prezent în sprijinirea construcției Nord Stream 2,” a spus Risch într-un comunicat. El a cerut „o explicație imediată” de la Administrația Biden.

Senatoarea democrată, Jeanne Shaheen (New Hampshire), a afirmat și ea că Administrația Biden trebuie să facă mai multe pentru a opri conducta și că așteaptă cu nerăbdare să fie informată despre „măsuri suplimentare” luate de președintele american și echipa sa.

Comentatorii susțin că echipa lui Biden este sensibilă la protestele privind sancțiunile extrateritoriale și caută alternative, potrivit unei surse familiare cu subiectul, citată de Bloomberg. Raportul incomplet al Departamentului de Stat, la care s-au adăugat informațiile care arată că anul trecut Germania s-a oferit să construiască terminale pentru a primi gaz natural lichefiat american dacă SUA nu impuneau sancțiuni, a alimentat zvonurile despre un posibil acord între Washington și Berlin în ceea ce privește Nord Stream 2.

Îngrijorările europene

În acest context, Axios a vorbit despre temerile aliaților Statelor Unite din Europa Centrală și de Est.  Publicația a scris că, până acum, mesajele de îngrijorare ale partenerilor europeni au fost transmise americanilor în mod privat. Luni, însă, o sursă apropiată președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat: „Ucrainenii sunt un pic dezamăgiți de faptul că președintele Biden nu s-a angajat în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen să folosească toate instrumentele aflate în puterea sa pentru a opri Nord Stream 2.”

„Dar nu este prea târziu”, a adăugat sursa apropiată de Zelenski, „ca SUA să ia măsuri decisive, iar ucrainenii speră că Administrația Biden va face acest lucru.”

Comentariile oficialului de la Kiev au venit la câteva ore după o declarație publică comună surprinzătoare făcută de guvernele polonez și ucrainean. Miniștrii de externe din cele două țări au fost co-autorii unui material de opinie publicat în Politico Europe în care l-au îndemnat pe Biden să urmeze exemplul Congresului SUA și să facă tot ce îi stă în putință pentru a bloca conducta.

„Facem apel la președintele american, Joe Biden, să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a împiedica finalizarea proiectului,” au scris Zbigniew Rau și Dimitro Kuleba. „Din păcate, Rusiei i s-a permis să avanseze până acum cu proiectul, chiar dacă continuă să încalce suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, demonstrând o ignorare flagrantă a dreptului internațional.”

„Acest proiect nu se referă la securitatea energetică a Germaniei, aliatul și partenerul nostru apropiat. Ucraina apreciază profund eforturile Germaniei de a aduce pacea în regiunea Donbass distrusă de război și sprijinul său vital pentru reformele Ucrainei. Respectăm dreptul Germaniei de a-și exprima punctul de vedere. Dar, de asemenea, credem cu tărie că aceste tipuri de proiecte nu pot fi privite în mod restrâns prin prisma relațiilor bilaterale, ci ar trebui abordate dintr-o perspectivă mai largă a intereselor și securității Europei în ansamblu,” au scris Rau și Kuleba.

„Nord Stream 2 a provocat destule daune Occidentului. E timpul să-i punem capăt,” au afirmat șefii diplomațiilor de la Varșovia și Kiev, indicând că „SUA pot juca un rol important în prevenirea finalizării proiectului.”

Răpunzând apelului public făcut de cei doi oficiali din Europa, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat: „Administrația Biden se angajează să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a contracara influența malignă a Rusiei și pentru a sprijini obiectivele transatlantice de securitate energetică.”

Price a adăugat: „Am fost clari când am spus că companiile riscă sancțiuni dacă sunt implicate în proiectul Nord Stream 2. Continuăm să examinăm entitățile implicate într-o activitate potențial sancționabilă.”

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, a afirmat că Nord Stream 2 este „o afacere proastă pentru că împarte Europa, expune Ucraina și Europa Centrală Rusiei – manipulării ruse și pentru că merge împotriva obiectivelor declarate ale Europei în materie de energie și securitate.”

Axios a afirmat că partenerii americani din Europa de Est și Centrală vor ca Biden să arate că este dispus să facă orice este nevoie pentru a opri finalizarea conductei. Aceasta ar include sancționarea întregii flote de construcții și semnalarea dorinței de a sancționa companiile de utilități germane care ar primi energia rusă.

Analiștii dau ca exemplu strategia abordată de Administrația Trump, care a recurs inclusiv la amenințări comerciale la adresa cancelarului Merkel pentru a opri Nord Stream 2. Secretarul de stat din ultimii ani ai președinției lui Trump, Mike Pompeo, a lăsat, de asemenea, calea deschisă pentru o gamă mai largă de sancțiuni, spunând de exemplu vara trecută că lansează „un avertisment clar pentru companiile care ajută și încurajează proiectele de influență malignă ale Rusiei” că acestea „nu vor fi tolerate… Ieșiți acum (din aceste proiecte) sau riscați consecințele.”

Construcția Nord Stream 2 a fost oprită în timpul președinției lui Trump, după ce administrația republicană, îndemnată de Congres, a semnat legi în 2019 și 2020 care au oprit lucrările la gazoduct.

În timp ce echipa Biden a declarat că conducta este „o afacere proastă” și că vrea să o oprească, administrația noului lider american a făcut puțin până acum pentru a sugera că este dispusă să se angajeze în acțiuni decisive. Iar rușii au remarcat acest lucru. Construcțiile la Nord Stream 2 au fost reluată cu doar câteva zile după inaugurarea președintelui Biden.

La 6 februarie, nava rusească Fortuna, vizată de sancțiuni în ultimele zile ale Administrației Trump, a început să desfasoare operațiuni de așezare a țevilor în apele daneze. Lucrările vor fi finalizate în mare parte până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit Autorității maritime din Danemarca.

În urmă cu o săptămână, vicepremierul rus, Alexander Novak, a declarat la televiziunea de stat rusă că Nord Stream 2 va fi finalizat „în ciuda abordărilor distructive” ale Statelor Unite. Potrivit informațiilor, conducta este gata în proporție de 90% și ar putea fi finalizată până în vară fără o intervenție majoră pentru a o opri. Dacă această intervenție va veni din partea Administrației Biden, rămâne de văzut.

Cert este că, cel puțin deocamdată, președintele democrat nu se grăbește să impună sancțiuni Rusiei – așa cum îi cer congresmenii americani – și, deși critică proiectul, preferă să îl menajeze pe Putin si sa dea întâietate îmbunătățirii relațiilor cu Germania.

Surse: Axios, Bloomberg, Wall Street Journal, Politico

Sursa Foto: Official White House Photo by David Lienemann

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Clovnul asta senil de la Casa Alba trebuie schimbat cat mai repede din functie daca nu dorim sa ajungem din nou sub cizma sovietica si germana. Noua axa Germania-Rusia se delimiteaza din ce in ce mai clar si nici una dintre parti nu va renunta la acest gazoduct. La asta se adauga eventual si Franta care insa are alte obiective in raport cu Rusia. Ultimul aliat de incredere al statelor estice este SUA, insa depinde de Biden daca parteneriatele cu statele estice vor continua in aceste conditii. Germania nu trebuie menajata sub nici o forma.

    • Manuel, ei sovieticii ne-au scăpat de Ceaușescu în 89, altfel pe partea românilor zero. La București, ei au strigat primii ,,Jos Ceaușescu!, spre stupefacția bucureștenilor, ei au spart mitingul, ei i-au forțat pe bucureșteni să stea la miting, ei GRU-Spetznaz le-au dat militarilor care au manevrat stația de amplificare cu aplauzele la miting, caseta specială care a transmis în creierele manifestanților zgomot de tancuri și au rupt-o la fugă călcându-se unii pe alții încât Ceaușescu nu știa ce se întâmplă. Acum Rusia este un stat democratic, dar care nu-ți permite să faci ție tot ce vrei ca în România. Pe un post TV, Cumpănașu a pus o întrebare unui ambasador din NATO, de ce nu se discută cu Rusia mai dur?Răspuns:,,Nu se poate.Dacă în 3 zile, nu vin gaze și țiței din Rusia spre vest, de la primar la șef de stat vor fi spulberați de propria populație.Cu energia nu poate risca nimeni”. Gazul lichefiat din SUA adus cu vapoare cisternă nu este o rezolvare, nu poate fi folosit în industrie, este și mai scump, este nesigur și riscant pentru siguranța enegetică a UE. Să vedem ce se va întâmpla când se va termina construcția conductei spre China.

    • Catre @Nicu. Esti un mincinos. La mitingul din 21 decembrie 1989 au fost interventii la difuzoare, (nu e nici o dovada ca au actionat la difuzoare chiar KGB / sovieticii), dar nu s-a emis la difuzoare zgomot de tancuri. Asa zisa ,,Panica provocata de tancuri” a fost produsa de unii participanti la miting care, atunci cand lumea a inceput sa freamate din cauza problemelor de la difuzoare, au inceput sa zica / strige diversionist ,,Vin tancurile, vin tancurile !”. Scopul fiind, categoric, a provocarii de panica in scopul spargerii mitingului. Daca as fi fost si eu acolo, pe 21 decembrie 1989, asi fi procedat la fel. Nu era nevoie de nici un KGB sa faca asta in locul meu.

  2. „UE – o corporatie profund ideologizata, Bruxelles-ul un comitet de partid sovietic condus de bufoni; parteneri de neincredere, neprofesionisti, nepregatiti, de acuma vom discuta doar bilateral.”
    Detalii interesante despre nordstream si nu numai, chestii care nu le auzi de la propaganda dintr-o anumita parte. Asa ca second oppinion cand devine mult prea evident…

    • Corectare – Comisia Europeana – comitet de partid sovietic.

    • Tot ce atinge Rusia este distrus si devine ruina. Transnistria ocupata si guvernata de armata ruseasca este cel mai sarac teritoriu de pe cuprinsul Europei. Au distrus absolut tot.
      Degeaba postezi sub diferite nick-uri propaganda platita a unui dement. Faptele conteaza, exista, se vad. Propaganda functioneaza doar la tine acasa in Rusia, nu aici.
      Legat de subiect, da, Biden e la stadiu de leguma. Dpdv cognitiv nu intelege nici alternanta vara/iarna deci cu atat mai putin efectul influentei rusesti.

    • Așa este Nicule, rușii au distrus peste unde au trecut. Și la revoluție în 89, deoarece românii dormeau în pantofi, ei rușii au intervenit până și fluturașii au aruncat în Timișoara și București, ei au strigat Jos Ceaușescu, ei i-au împins pe români să stea forțat la miting, în concluzie ei ne-au scăpat de Ceaușescu. Și în anul 1877, tot ei ne-au scăpat de turci, fiindcă altă treabă nu au avut. În vara 1917, tot ei i-au oprit pe austro-germani să nu ocupe și Moldova desființând astfel România.

  3. Realizarea Nord Stream 2 este un pericol pentru UE, nu numai pentru țările din Europa Centrală și de Est. Rusia ,prin Nord Stream 2 poate, ulterior șantaja Germania, măsură care poate duce la o răcire accentuată a relațiilor în cadrul UE și destrămarea UE. Nord Stream 2 nu trebuie făcut.

  4. Adică Donald Trump, marioneta instalată de Putin in Casa Albă, se opunea intereselor Rusiei?

    Iar Joe Biden, apărătorul libertății și democrației, nu?

  5. Indiferent de ce ne inchipuim noi ca reprezinta Nord Stream 2 si indiferent de sentimentalismul fiecaruia dintre noi , Germania ne arata foarte clar ca nu se pot pune toate ouale in acelasi cos . Este nevoie de solutii alternative si Germania asta face . Nord Stream 2 va fi finalizat , el este deja facut in proportie de 90 la suta . Concomitent vor fi facute cu ajutorul Germaniei si terminalele LNG ca parte a unei intelegeri cu noua administratie din SUA (fapt afirmat clar si care redefineste atitudinea SUA in privinta Nord Stream 2).Totodata se acentueaza si se cere tuturor tarilor membre UE renuntarea la energia -provenita din arderea carbunelui si marirea capacitatilor de obtinere a hidrogenului (noul combustibil al viitorului ).Administratia Americana aflata sub conducerea presedintelui Biden , obtine astfel si vinzarea gazului lichefiat cu toate avantajele ce decurg din intreg lantul de producere – desfacere si in acelasi timp negociaza si procentul din PIB -aferent fortei NATO , unde Germania si-a reafirmat deja un parcurs de crestere . Este evidenta eroarea celor care nu inteleg cum va arata viitorul si care isi canalizeza intelegerea doar la modul sentimental .

  6. Adevăratul test în a vedea cine a fost și cine e marioneta lui Putin : Trump sau Biden.
    Așteptăm și reacțiile presei în mare parte favorabile lui biden la inaugurarea ns2. Sigur va fi prezentata drept o mare victorie a calităților de negociator ale lui biden blabla