
De ce se vede Ciolacu premier încă un an cel puțin / Joacă liderul PSD cu toți candidații?
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, sâmbătă, pentru prima dată fără echivoc, că intenționează să rămână în funcția de premier cel puțin încă un an după alegerile din mai, când se va alege un nou președinte.
„Eu ce vă pot spune: o să mă gândesc dacă plec sau nu din funcția de prim-ministru după ce România aderă la OCDE și după ce finalizez PNRR-ul. Până în 2026. Eu mi-am pus aceste proiecte. Sfârșitul lui 2026 – ar fi OCDE-ul și PNRR-ul, cred că la jumătatea anului 2026 începem să finalizăm lucrurile”, a declarat Marcel Ciolacu la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, moderată de Sebastian Zachmann.
Nu este clar pe ce se bazează siguranța lui Marcel Ciolacu. Potrivit Constituției, viitorul președinte este cel care face propunerea de prim-ministru, iar Parlamentul o validează sau nu. Tot viitorul președinte, indiferent cum se va numi el, are capacitatea de a influența formarea viitoarei majorități parlamentare, care îl poate menține sau demite din funcție pe Marcel Ciolacu.
Prin urmare, cheia jocului nu pare să fie la Marcel Ciolacu, ci la viitorul președinte. Ciolacu se poate visa premier încă unu, doi sau patru ani. Dacă viitorul președinte nu-l mai dorește în funcție, este doar o chestiune de timp până când va fi dat jos de la Palatul Victoria, chiar dacă se va încăpățâna să se agațe cu dinții de putere. Vezi episodul Băsescu-Boc, 2012.
Siguranța, aroganța chiar, cu care Marcel Ciolacu proclamă public faptul că pleacă atunci când vrea el din funcția de premier indică însă cu totul altceva. Liderul PSD se crede – și, în mare parte, chiar este – arbitrul jocului mare de putere. Fără el nu se poate.
PSD poate înclina decisiv balanța în turul doi, adică se află în poziția de a decide cine va fi viitorul președinte. Tot de PSD depinde formarea viitoarei majorități parlamentare, în absența căreia șeful statului nu poate face mare lucru.
Ciolacu le spune practic candidaților cu șanse să intre în turul doi – George Simion, Victor Ponta, Nicușor Dan și, eventual, Crin Antonescu – că vrea să rămână premier indiferent cine iese. Altfel, șansele lor de a câștiga sunt mai mici, iar șansele de a forma un guvern stabil după alegeri, și mai mici. Este un mesaj de forță și pentru rivalii din partid, reduși oricum la tăcere: nu vă faceți speranțe, totul e sub control.
Ieșirea sa spulberă impresia unora că Ciolacu a înțeles, după scandalurile majore din mandatul său de premier, că a ajuns la capăt de drum. Nu mai departe de luna ianuarie, liderul PSD încă își imagina că mai poate candida la funcția de președinte, motiv pentru care s-a lansat într-o frenezie de postări pe TikTok, noua jucărie a politicienilor români după episodul Georgescu.
Alții au înghițit pe nemestecate povestea lansată de însuși liderul PSD, că a obosit și că abia așteaptă să se retragă în liniștea provincială a Buzăului. Realitatea este prezentată azi de însuși Marcel Ciolacu: nu se gândește nicio secundă la retragere. Orice mic pas înapoi, orice altă poziție de putere îi periclitează nu doar cariera politică, ci și liniștea.
Dacă s-ar mulțumi, după alegeri, cu funcția de președinte la Cameră sau orice altă funcție în statul român, a doua zi pierde partidul. Dacă pierde partidul, pierde totul, inclusiv relativa imunitate de care se bucură din poziția de premier. În acest moment însă, nu există nici cea mai mică amenințare din interiorul partidului, câtă vreme este șef la Guvern, împarte funcții, bani și resurse publice.
Dintre toți candidații, Marcel Ciolacu și i-ar dori președinți pe Nicușor Dan sau pe George Simion, în niciun caz pe instabilii Victor Ponta sau Crin Antonescu, oricâte garanții i-ar oferi cei doi astăzi că rămâne la Palatul Victoria. Nicușor Dan îi este dator vândut liderului PSD încă de la cursa pentru Primăria Capitalei, când Ciolacu l-a ajutat în mod evident să câștige al doilea mandat de primar, omorând din fașă șansele candidatului PSD, Gabriela Firea.
Cu George Simion, Marcel Ciolacu are deja o colaborare politică veche. Voturile date liderului AUR de către PSD la primul tur din noiembrie l-au scos pe Ciolacu din turul doi.
Chiar dacă acum neagă vehement, liderul PSD ar face oricând o majoritate parlamentară cu AUR, mai ales că partidul face eforturi să-și modereze discursul pentru a scăpa de eticheta de extremă dreaptă și de a intra în categoria partidelor frecventabile. Și această schimbare de strategie, semnalată de Cristian Pantazi, poate indica pregătirea pentru o eventuală intrare la guvernare.
Calculele politice ale lui Marcel Ciolacu ar putea fi corecte, pur aritmetic. Așa este, fără el nu se poate. Acest calcul cinic ignoră însă realitatea: tensiunile majore din societate se amplifică tocmai din cauza exasperării generate de încăpățânarea cu care politicieni expirați se agață de putere.
România riscă să ajungă un butoi cu pulbere, un cazan social sub presiune, dacă Ciolacu întinde coarda la nesfârșit.
Nu doar Ciolacu, ci și candidatul oficial cu care defilează PNL și PSD, Crin Antonescu, sunt figuri obosite, prăfuite, asociate cu prea multe scandaluri de corupție, compromisuri, erori și incompetență crasă promovată în funcții de conducere.
Alegătorii nu văd în ei forța reformatoare de care România are nevoie azi ca de aer, pentru a trece țara prin furtunile care se întrevăd la orizont. Dar mă tem că Marcel Ciolacu și-a pierdut luciditatea politică, nu mai înțelege ce dorește electoratul sau, pur și simplu, nu-i pasă de el: înainte de a salva țara, trebuie să se salveze pe el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii