G4Media.ro

De ce se vede Ciolacu premier încă un an cel puțin /…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

De ce se vede Ciolacu premier încă un an cel puțin / Joacă liderul PSD cu toți candidații?

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, sâmbătă, pentru prima dată fără echivoc, că intenționează să rămână în funcția de premier cel puțin încă un an după alegerile din mai, când se va alege un nou președinte.

„Eu ce vă pot spune: o să mă gândesc dacă plec sau nu din funcția de prim-ministru după ce România aderă la OCDE și după ce finalizez PNRR-ul. Până în 2026. Eu mi-am pus aceste proiecte. Sfârșitul lui 2026 – ar fi OCDE-ul și PNRR-ul, cred că la jumătatea anului 2026 începem să finalizăm lucrurile”, a declarat Marcel Ciolacu la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, moderată de Sebastian Zachmann.

Nu este clar pe ce se bazează siguranța lui Marcel Ciolacu. Potrivit Constituției, viitorul președinte este cel care face propunerea de prim-ministru, iar Parlamentul o validează sau nu. Tot viitorul președinte, indiferent cum se va numi el, are capacitatea de a influența formarea viitoarei majorități parlamentare, care îl poate menține sau demite din funcție pe Marcel Ciolacu.

Prin urmare, cheia jocului nu pare să fie la Marcel Ciolacu, ci la viitorul președinte. Ciolacu se poate visa premier încă unu, doi sau patru ani. Dacă viitorul președinte nu-l mai dorește în funcție, este doar o chestiune de timp până când va fi dat jos de la Palatul Victoria, chiar dacă se va încăpățâna să se agațe cu dinții de putere. Vezi episodul Băsescu-Boc, 2012.

Siguranța, aroganța chiar, cu care Marcel Ciolacu proclamă public faptul că pleacă atunci când vrea el din funcția de premier indică însă cu totul altceva. Liderul PSD se crede – și, în mare parte, chiar este – arbitrul jocului mare de putere. Fără el nu se poate.

PSD poate înclina decisiv balanța în turul doi, adică se află în poziția de a decide cine va fi viitorul președinte. Tot de PSD depinde formarea viitoarei majorități parlamentare, în absența căreia șeful statului nu poate face mare lucru.

Ciolacu le spune practic candidaților cu șanse să intre în turul doi – George Simion, Victor Ponta, Nicușor Dan și, eventual, Crin Antonescu – că vrea să rămână premier indiferent cine iese. Altfel, șansele lor de a câștiga sunt mai mici, iar șansele de a forma un guvern stabil după alegeri, și mai mici. Este un mesaj de forță și pentru rivalii din partid, reduși oricum la tăcere: nu vă faceți speranțe, totul e sub control.

Ieșirea sa spulberă impresia unora că Ciolacu a înțeles, după scandalurile majore din mandatul său de premier, că a ajuns la capăt de drum. Nu mai departe de luna ianuarie, liderul PSD încă își imagina că mai poate candida la funcția de președinte, motiv pentru care s-a lansat într-o frenezie de postări pe TikTok, noua jucărie a politicienilor români după episodul Georgescu.

Alții au înghițit pe nemestecate povestea lansată de însuși liderul PSD, că a obosit și că abia așteaptă să se retragă în liniștea provincială a Buzăului. Realitatea este prezentată azi de însuși Marcel Ciolacu: nu se gândește nicio secundă la retragere. Orice mic pas înapoi, orice altă poziție de putere îi periclitează nu doar cariera politică, ci și liniștea.

Dacă s-ar mulțumi, după alegeri, cu funcția de președinte la Cameră sau orice altă funcție în statul român, a doua zi pierde partidul. Dacă pierde partidul, pierde totul, inclusiv relativa imunitate de care se bucură din poziția de premier. În acest moment însă, nu există nici cea mai mică amenințare din interiorul partidului, câtă vreme este șef la Guvern, împarte funcții, bani și resurse publice.

Dintre toți candidații, Marcel Ciolacu și i-ar dori președinți pe Nicușor Dan sau pe George Simion, în niciun caz pe instabilii Victor Ponta sau Crin Antonescu, oricâte garanții i-ar oferi cei doi astăzi că rămâne la Palatul Victoria. Nicușor Dan îi este dator vândut liderului PSD încă de la cursa pentru Primăria Capitalei, când Ciolacu l-a ajutat în mod evident să câștige al doilea mandat de primar, omorând din fașă șansele candidatului PSD, Gabriela Firea.

Cu George Simion, Marcel Ciolacu are deja o colaborare politică veche. Voturile date liderului AUR de către PSD la primul tur din noiembrie l-au scos pe Ciolacu din turul doi.

Chiar dacă acum neagă vehement, liderul PSD ar face oricând o majoritate parlamentară cu AUR, mai ales că partidul face eforturi să-și modereze discursul pentru a scăpa de eticheta de extremă dreaptă și de a intra în categoria partidelor frecventabile. Și această schimbare de strategie, semnalată de Cristian Pantazi, poate indica pregătirea pentru o eventuală intrare la guvernare.

Calculele politice ale lui Marcel Ciolacu ar putea fi corecte, pur aritmetic. Așa este, fără el nu se poate. Acest calcul cinic ignoră însă realitatea: tensiunile majore din societate se amplifică tocmai din cauza exasperării generate de încăpățânarea cu care politicieni expirați se agață de putere.

România riscă să ajungă un butoi cu pulbere, un cazan social sub presiune, dacă Ciolacu întinde coarda la nesfârșit.

Nu doar Ciolacu, ci și candidatul oficial cu care defilează PNL și PSD, Crin Antonescu, sunt figuri obosite, prăfuite, asociate cu prea multe scandaluri de corupție, compromisuri, erori și incompetență crasă promovată în funcții de conducere.

Alegătorii nu văd în ei forța reformatoare de care România are nevoie azi ca de aer, pentru a trece țara prin furtunile care se întrevăd la orizont. Dar mă tem că Marcel Ciolacu și-a pierdut luciditatea politică, nu mai înțelege ce dorește electoratul sau, pur și simplu, nu-i pasă de el: înainte de a salva țara, trebuie să se salveze pe el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Elena Lasconi este singura garantie ca Ciolacu nu mai ramane premier dupa alegeri.

    • Acelasi lucru il sustin si eu.

    • Asta-i o lozinca gratuita! Nici macar „zeita” dvs. Lasconi nu poate garanta asa ceva! In componenta actuala a Parlamentului este imposibil de a constru ceva pro-occidenta fara PSD, altfel spus, totul tine de negocieri inteligente in interiorul actualei coalitii + eventual USR pentru inlocuirea lui Ciolacu, treaba care poate dura si cateva luni…sunt mai mult decat convinsa ca Lasconi nu-i capabila de negocieri inteligente, poate doar daca-si aduce langa ea consilieri ca lumea si, mai ales daca ii va asculta. In campania asta se dovedeste ca ori n-are consilieri ca lumea, ori nu-i asculta.

    • @ Adriana Negureanu
      Va citesc mesajele si observ ca aveti o mare antipatie fata de Elena Lasconi, ba de multe ori am impresia ca o urati.
      Tot timpul cautati motive sa o criticati pe E.L.
      Nu va amagiti ca ND ar fi mai bun decat ea.

    • Zeita daca nu mai candidata, Ciolacu pleca asa ca a ratat singura sansa sa il zboare pe Ciolacu… Acum doar macane ca o sa il dea afara.

    • Corect!!! Este timpul ca România să aibă și o femeie la conducerea STATULUI, cred că această femeie se numește LASCONI, având în vedere că e singura care a declarat sincer că Ciordacu trebuie să meargă în vacanță…la gratii cu hârtie igienică aruncată după el…

    • Modul disperat in care ii ataca pe adversarii multiplului repetent, incompetent si puturos, in care isi pune speranta, arata ca stie ca are sanse mici sa ramana premier.

    • @Adriana Negureanu
      Nu asculta. De Elena zic. Si nu doar ca nu asculta, dar a mai impins si tot USR-ul in spatele ei inainte de prima tentativa de primul tur, cand a lansat acuzatii despre nu’s ce fost ambasador care a facut presiuni sa se retraga. Si n-a prezentat dovezi! Nici nu conteaza daca fapta e reala. Asta a costat-o voturile multor indecisi atunci. Pentru ca e o gafa de nepermis cand te vrei presedinte de tara. Probabil multi se asteptau sa aiba un as in maneca, pe care sa-l scoata in ultimul moment, pe model Basescu.
      Si a repetat-o acum, cu un atac de neinteles si fara miza la adresa lui Nicusor.
      Si e trist, ca in timp ce formatorii de opinie, jurnalistii si partea de societate civila care intr-adevar vrea o schimbare in bine, toti se lasa antrenati intr-o discutie interminabila despre Elena si Nicusor, lasand culoarul liber unui Ponta, unui Georgica, unui Crin.
      De ce nu-i Nicusor pe blat cu Marcel. Am explicat mai jos, a dovedit-o singur in noaptea dintre 24 si 25.11.2024, cand a indemnat cetatenii din US si Canada, etc la vot pt Elena, nu pt Marcel.

  2. Nimeni nu mai pică după fentele ăstora, se votează masiv Elena Lasconi.

    • Si cum vedeti dvs. ca Lasconi ar putea face majoritate parlamentara fara PSD pentru a impune alt prim ministru? Nu cred in capacitatea ei de negociere inteligenta…o depaseste, si nici consilieri prea grozavi nu are….Dar da, daca ajunge in turul 2 voi fi nevoita s-o votez.

    • @Adriana Negureanu
      Nu zice nimeni că nu va fi greu pentru ea, pentru ei, pentru noi… dar măcar am o oarecare certitudine ca e pro-UE, pro-NATO și anti-legionari-și-alți-rahați.
      ND s-a grăbit – să facă Bucureștiul întâi, să-i vedem rezultatele bune acolo și dup-aia îi dau votul meu pentru România.
      De la ăștia 2 în jos toți restul de candidați sunt niște păcălici ordinari

    • Unde se voteaza masiv? Nu se vad in sondaje alea 1.7 milioane de voturi! Are 3% cota si in sondaje pe medie maxim 6%.

    • Cine mai crede frate on sondaje? Ăla care crede măsa-i…..cu…vă

    • @Adriana Negureanu

      Cu curaj. Cu tupeu. Cu „c0aie”.
      Ceva ce Nicusor nu o sa aiba niciodata.
      Elena Lasconi e mult mai „barbata” de cat multi dintre contracandidati.

      Nicusor este cel mai moale dintre toti.

  3. Domnule DT, Ciolacu n-a mazilit-o pe Firea pentru a-l favoriza pe ND! Firea, daca nu era mazilita ajungea sefa PSD cu sau fara sefia PMB! „Amorul” dintre Ciolacu si ND invocat de majoritatea USR-istilor si de dvs. azi, s-a fasait odata cu intrarea firei in „negura istoriei”, iar episodul cu bugetul PMB lasat „la fundul gol” este doar un mic exemplu. Sunt convinsa ca si dvs. stiti de fapt, acest lucru, dar da mai bine „la polemica”!

  4. Să trecem cu bine de alegerile prezidențiale… și apoi să vorbim despre poziția de prim-ministru.

    • ca sa fie bine sa nu fie rau…

    • Prim-ministrul se schimbă dacă se schimbă majoritatea guvernamentală.
      Și nici așa nu e sigur, că și în cazul unei coaliții psd-aur, tot Ciolacu are prima șansă.
      Nu știu de ce vă vând unii iluzii cu schimbarea lui Ciolacu după 18 mai, realitatea e că dacă nu vrea, nu pleacă

  5. Se crede Trump de Buzău.

  6. Ciolacu pleacă în 3 situații:
    1 – își dă demisia. Deloc probabil
    2 – moțiune de cenzură. Deloc probabil să se adune voturi
    3 – pnl se retrage de la guvernare. Deloc probabil.
    Hai pa

  7. Ciolacu e tare pentru că i s-a permis să fie tare. Mai exact, a fost și este susținut, că nu vocea și talentul l-au propulsat în fruntea pesedeu și a României.

    Mai degrabă talentul de vâslaș al lui Livache și de vânător cu breten Om ar și realția cu schema financiară Nordis.

    Dacă ar fi fost ales președinte I Bolojan, ar fi putut determina în anumite condiții alegeri parlamentare anticipate. Așa, nu există nici o speranță, România continuă drumul spre dezastru, indiferent cine va fi președinte.

    • Adevărul e că „Livache și breten Om” au și mare putere în psd astfel încât să le pună președintele:)))

  8. Probabil ca intentioneaza sa se retraga cu un 1-2 ani, inainte de viitoarele alegeri, in opozitie ca sa se „rebrenduiasca”, cunoastem maneva, e deja veche, si apoi sa revina cu forte noi sa obtina victoria la alegerile parlamentare.

  9. Nu sunt un fan Ciolacu, a gresit enorm in ultimul an. Dar problema cu PSD e cine il inlocuieste ? Firea, Olguta, PONTA ??? Pt ca mi se pare imposibil sa castige sefia PSD un Victor Negrescu de exemplu.

    • Daca ar fi inteles ceva dupa nov.2024, PSD-PNL-UDMR + USR l-ar fi numit candidat comun pe Bolojan, si acum am fi fost toti linistiti cu privire la viitorul Romaniei.

    • @mircea, cred că tu nu ai înțeles nimic de 1 dec 2024. Îți explic și eu: peste 50% din cei prezenți la vot au dorit alianța psd-pnl-udmr.
      Restul e vrăjeală

  10. E un singur lucru care ii da încredere lui Ciolacu. Dacă cumva iese cine nu trebuie, mai anulează odată alegerile.

    Nimeni și nimic nu poate opri ccr. Cine controlează ccr, controlează România.

    Sa ne gândim acum cine controlează ccr…

  11. Fix de asta votant masiv cu Laconic. Femeia este macar asumată în tot ce afirmă, nu o scaldă călduț precum alții.

  12. Mi se pare un pic cam rautacios la adresa lui ND, bazat pe speculatii. Sa nu uitam ca ND este primul care a indemnat cetatenii aflati in US si Canada sa voteze cu Elena, sa nu ajunga Marcel in turul doi. Chiar inainte sa o faca membrii USR. Asa ca argumentul va reusi doar sa irite electoratul cu pretentii.
    Pe ce se bazeaza Marcel? Este simplu! Pe santaj! Stie ca in orice moment poate sa joace cartea unei guvernari alaturi de AUR, SOS, POT. Sau, chiar mai rau, sa impinga PNL, USR spre o guvernare minoritara sau in bratele extremistilor. Si asta e o certitudine, pentru ca a mai jucat sceneta asta prin decembrie.
    Si castigator va fi *****, surprize, surprize, Nicusor Dan. Care ar fi „un primar mediocru cu rezultate penibile”, „dator vandut psdnl” dupa spusele adversarilor. Si totusi, un pic mai bun fata de celelalte oferte.
    Tot ce mai trebuie sa faca Nicusor este sa vina cu o pozitie clara pe politica externa, sa demonstreze ca poate negocia cu mai marii lumii si ca poate obtine maximul pentru Romania. Si sa o mai explice o data, de doua ori, de cate ori va fi nevoie pe aia cu Paun. Pe limba cegistilor si a pesedeilor, nu pe limba matematicienilor cu IQ ridicat. Si aici, toate „defectele” pe care au incercat sa le exploateze adversarii politici pot fi avantaje.
    De asta ii si deranjeaza pe cei care vor sa-si mentina puterea si privilegiile, pentru ca nu stiu cum sa-l bata.
    Plus ca, va fi foarte fun sa vedem fetzele pesedistilor daca iese Nicusor. Am senzatia ca nici un alt candidat nu le-ar provoca fetze mai triste.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.