G4Media.ro

De ce și-a cumpărat David Popovici un Porsche? Inutila dezbatere despre un…

Sursa Foto: Inquam Photos/Autor: Octav Ganea

De ce și-a cumpărat David Popovici un Porsche? Inutila dezbatere despre un drept fundamental într-o societate liberă

Profesorul de economie Cristian Păun, autointitulat liberal, a lansat pe rețelele sociale o dezbatere despre faptul că multiplul campion de natație David Popovici (20 de ani) și-a cumpărat o mașină Porsche de viteză. În discuție a intrat și publicistul CT Popescu. Amândoi s-au declarat nemulțumiți și dezamăgiți. Dezbaterea, pe cât e de aprinsă pe rețele, pe atât e de falsă. Principiul de bază al unei societăți libere e tocmai libertatea de a face ce vrei cu propria avere, cât timp nu dăunezi celui de lângă tine.

David Popovici și-a exercitat dreptul de preferință, de a fi diferit, de a-și urma un mic vis. Dacă vreți, e definiția naturii umane: muncim pentru a ne satisface nevoile și dorințele care ne diferențiază de ceilalți. E refuzul uniformității, uniformitate pe care regimuri precum cel comunist o impunea tuturor cetățenilor.

E straniu că dezbaterea a fost lansată de un profesor de economie care se autodefinește drept liberal. ”Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung. Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți”, a scris Cristian Păun.

Profesorul Păun, care în multe alte dezbateri publice se situează de partea corectă a baricadei, greșește fundamental aici. În primul rând, decizia unei persoane private legată de propria avuție nu face obiectul dezbaterii publice. Cu atât mai mult cu cât nu e nimic ilegal sau imoral în decizia lui Popovici. Apropo de imoralitate, oare profesorul Cristian Păun s-a simțit bine pe post de consultant al firmei Provident, un IFN specializat în credite cu dobânzi exorbitante?

Această încercare de uniformizare e deranjantă, ne indică de fapt o ideologie de stânga din partea unui liberal care nu s-a sfiit să accepte o sinecură politică la Fondul de Garantare pentru IMMuri atunci când Ludovic Orban, pe care îl consilia, a devenit premier.

Un alt mare dezamăgit de David Popovici e Cristian Tudor Popescu, care a scris că ”sunt uluit nu de mărimea sumei, ci de micimea marelui vis al lui David (…) Îi doresc lui David Popovici să își conducă sănătos și fericit bolidul, chiar dacă a reușit să-mi întunece oleacă raza de speranță ce mi-a dăruit-o. Lucru de care, acum, cred că puțin îi pasă”.

CTP e cunoscut pentru stilul contondent, un scrimer al metaforei care înlocuiește deseori floreta cu barda. De data asta e și el în eroare: de ce e dator un tânăr care-și câștigă singur traiul de ceva vreme să ne mulțumească pe noi, pe CTP, pe oricine? Am contribuit cumva la educația lui, e obligat cu ceva acestei societăți căreia i-a dat deja atâtea momente de bucurie?

De când reprezintă ”o micime” dorința de a avea o mașină de viteză din partea unui campion obsedat de fracțiunea de secundă? Așa aș putea vorbi și eu de ipocrizia unui ziarist bine plătit și care circula ostentativ în Dacie în anii 90, dar cine îmi dă dreptul să comentez despre preferințele lui?

Mai mult, știm că să dețină un Porsche e singurul vis al unui tânăr care a demonstrat deja că se implică serios în proiecte civice și sociale? Un tânăr campion care a luat o decizie formidabilă, de a renunța la contracte de sute de mii de euro pentru că nu vrea să promoveze pariurile, adică viciul.

Această stigmă aruncată de CTP asupra lui Popovici e nedreaptă. Ea își are aceeași sorginte ca și critica lui Cristian Păun: ideea că individul trebuie să-și uniformizeze comportamentul economic. O idee populistă, profund greșită și nocivă pentru o societate care încă învață alfabetul libertății.

E rău că ideile lui Cristian Păun și CTP au găsit enorm de mulți adepți, e bine că putem discuta liber astfel de teme. E bine că David Popovici are libertatea de a-și cumpăra cu banii lui Porsche, Dacia, Ford ori Maserati sau abonament la STB ori metrou. Și n-are nimic de-a face cu preferințele mele și-ale tale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Foarte bine spus. Se gasesc astfel de non-subiecte, in timp ce altii ne fura spectaculos – dar asta nu ne deranjeaza prea mult. Mai bine ne freaca grija de ce face baiatul asta cu banii lui munciti.

  2. E în luptă cu fracțiunea de secundă, dar sper că nu pe șoselele noastre.

  3. Profesorul Păun are dreptate, nu greșește deloc.

    El expune un principiu fundamental în economie. În perioade de incertitudine economică este recomandat să fie făcute economii sau investiții, nu cheltuieli.

    E simplu.

    Sigur ca Popovici, pe care îl prețuim și îl admirăm, poate face ceea ce vrea cu banii lui, le poate da foc. Dar principiul economic expus de Păun rămâne același.

    • Toti care nu au 1k euro in buzunar dau lectii de economie, hai ciocu’ mic…
      Omul este mai smart decat toti.

    • Lui Iulik,
      Asa cum esti tu smart si plin de bani si mare smecher.

    • profesorul ar trebui sa vorbeasca despre situatie si nu despre persoane
      insa a ales fara Jena a doua varianta, pentru a creste considerabil expunerea postarii

    • Pai copilul are cu mult mai mulți bani decat e Porschele ala! Sunt fotbaliști din divizia B cu Porsche

    • Pai copilul are cu mult mai mulți bani decat e Porschele ala! Sunt fotbaliști din divizia B cu Porsche

  4. Da, trebuie sa ai grija, sa economisesti , sa fii atent si sa faci sacrificii , poate, cine stie, candva iti vei permite un porshe.
    Sau iti iei unul cand esti tanar si ai bani.
    In cazul lui David P, fiind „number one”, merita cu atat mai mult sa se simta ca atare intr-o masina care nu exista doar pentru a exersa compromisul.

  5. Orașul nostru e plin cu Porsche și Tesla, parcă am fi intr-un oraș de prim rang d.p.d.v economic. Nu pare să constituie o problemă. Treaba băiatului, ce face cu banii . I-a câștigat prin muncă și perfirmanță, spre deosebire de impostorii și hoții.

  6. E de discutat. David Popovici poate face ce vrea cu banii lui. Fara niciun dubiu. Problema este moralitatea cheltuirii banilor lui. Si aici arata ipocrizie, mai pe scurt. O masina puternica, de genul cumparata de el, polueaza mediul inconjurator. Pe de alta parte, el se plangea ca nu are baze de inotat ca altii din alte state. Pai asa cum se vede, el in loc sa cheltuie banii acolo unde o parte din banii lui se intorc la bugetul statului roman, ca spoi statul sa aiba bani ca sa îi cheltuie in baze sportive, el imbogateste state ca Germania, firmele din Germania de fapt, care aceste firme platesc apoi taxe la bugetul statului German. Si uite asa, genul asta de sportivi, ca nu e singurul, in loc sa isi cheltuiasca banul intr-o afacere din Romania, oricare ar fi ea, si sunt multe oportunitati de afaceri, acest sportiv, arunca banii pe aceste masini scumpe. Din pacate, el face parte din gena acestui popor care asemeni acelora de dincolo care se duc la munca, si muncesc pe rupte, in loc sa investeasca banul in ceva productiv, cam cum au facut spaniolii pe timpul lui Franco, isi cumpara masini si isi fac vile, uitand ca aceste bunuri sunt consumatoare de mentenanta, adica aceste bunuri cer anual sa cheltui bani pentru intretinerea lor.
    Asa fac toti sportivii (si nu numai) care nu au minima educatie economica.

    • ar trebui sa intelegem ca dumneata folosesti exclusiv produse romanesti?
      de ce alegerea cuiva trebuie sa fie supusa filtrului moralitatii altuia?
      #noistimmaibineceebinepentrualtii

    • @Romulus Cocea – Pe bune? Moralitatea cheltuielii banilor lui? Freasca si pazeste, oameni buni, nu va mai faceti bine! E imoral pentru ca polueaza? Daca isi lua o bicicleta era mai bine? Fratilor, incercati sa spuneti cu voce tare elucubratiile pe care le scrieti aici!

    • Si vorbești de ipocrizie ? Dumneata ?

  7. A avut si David un vis pe care si l-a indeplinit : si-a cumparat o tinichea de lux 🙂

    • Gresit. A facut o foarte buna investitie pentru ca in cativa ani va vinde masina cu un castig substantial.

    • Bineînțeles ca poate face ce vrea cu banii lui. Nu-l condamna nimeni, cine zice asta?

      Profesorul Păun, care e liberal și știe și economie, amintește ca în situații de incertitudine economică este indicat să se economisească și să se investească, nu să se cheltuiască.

      Mașina aia nu este una de colecție, serie limitată, din cele cumpărate de Ţiriac, să le crească valoarea, deci nu este investiție.

      Iar David Popovici este un model social. Cei care nu-și permit mașina ca a lui, îl vor imita și vor cheltui pe altă marcă mai ieftină, dar vor vrea și ei “să-și împlinească visul”.

      Păun doar semnalează riscul de a da curând cu capul de perete. În loc de mulțumiri, văd ca unii îl înjură. Puteți să-l ignorați. El doar a zis. Dacă România era Monaco și ne permiteam toți mașini scumpe, sunt sigur ca n-ar fi zis.

  8. Daca a câștigat peste un milion e totul în regulă…

  9. Are timp și să-și facă planuri de economisire pe termen lung. Plus ca, după ce se satura de ea, poate s-o vândă la un preț bun, fără sa piardă mare lucru.
    Uite-așa așa, ii mănâncă pe unii undeva… de grija altora.

  10. Mda, acum ne-am trezit sa vorbim cum isi cheltuie un baiat banii. De fapt, de multi ani pe soselele oraselor si ale patriei se vedea o drnsitate de masini de lux neinralnita nici in marile orase europene! Pe atunci nu exista nici macar un ciot de autostrada dar ei aveau bolizi. Imi spuneam, lasa-i sa-si cheltuie banii prea multi, prea furati, dar tot ma intrebam pe ce drumuri o sa le conduca. Intre timp, am aflat ca-si cheltuie banii pe bijuterii, ceasuri, sapte case, tablouri pe care nu stiu cum le gasesc, cum de nu sunt in muzee. Au mai devenit si altii bogati, dar tot asa au ajuns si la alte idei: sa fondeze o universitate, o biblioteca, un muzeu, un spital, un parc, poate o sala de sport. Apoi, mai midern, ce fac fostii soti Gates. Dar ideile acestea nu au prins si nu prind, din pacate, nici azi in capetele majoritatii celor cu averi fabuloase.

    • *densitate
      *mai modern
      Deci, lasati-l pe David. Dar remarcati cum toti ceilalti ajung prin activitati obscure, mafiote la averi imense si, desi mai batrani, nu le trece nici macar o idee prin cap sa faca ceva bun, bine tarii acesteia. Pe care o vand cui le da puterea. Iar daca va mai fi o revolutie, jumatate se retrag in Monaco iar cealalta la Moscova sau Istanbul.

  11. Problema nu este că și-a luat nu știu ce mașină. Este dreptul fiecăruia. Problema ține de a fi autentic sau nu. Ține de ipocrizie sau PR, cum vrei să-i spui. Când declari cu nici un an în urmă că tu conduci un Audi A3 vechi de nu știu câți ani, pentru că ție nu îți place să ieși în evidență în acest fel, iar apoi îți cumperi o mașină decapotabilă, adică una care te expune, să se vadă cine este șoferul, în valoare de peste 100.000 de euro, ești ori ipocrit, ori ți-a scris altcineva discursul inițial. Asta este totul.

  12. domne, eu am inteles ca problema nu e de ce si-a luat DP Porsche. Treaba lui. dar cand preferintele sale intra in contradictie cu retorica sa pe care o impune de la inaltimea unei pozitii morale superioare, e o problema. daca e contradictie intre Porsche si ce predica el, nu comentez – dar pe aici e subiectul nu in balariile in care suntem trimisi

    • Retorica ta e că oricine își ia mașină scumpă e imoral.
      N-ai cumva un trabant să-i vinzi?

  13. se pare ca toti si-au rezolvat probleme cu popririle pentru boxe si ii intereseaza pe ce isi cheltuie popovici banii.

  14. Problema aici e ca Paun si CTP au lansat dezbaterea pentru urmaritorii lor. Voi ati adus-o in mainstream. La subiect, principial sunt de acord cu Paun. Sa dai 150k eur pe o masina daca nu ai o avere de minim 30 de milioane care produce in continuare (deci nu loto) efectiv inseamna sa nu te intereseze prea tare ce faci cu banii tai. Ceea ce denota un pic de indiferenta, care pana acum nu prea era vizibila in ceea ce spune/face campionul.

  15. Nimeni nu o sa ii ia titlurile alea, dar pe de alta parte comentariile se refera efectiv la mesajul transmis nu la faptul ca si-a luat un por.sche spyder. Si mesajul nu e unul de implicare civica, e ca si cum Greta Thornberg si-ar cumpara un ford f150 ca ii plac motoarele de 12 litri.

  16. Dar și-a donat tricoul pentru scopuri caritabile….este ok.

  17. Românii, și mai ales profesorii care predau economie, încă nu au înțeles pe deplin cât de mult înseamnă imaginea cu care te prezinți în societate.

    Este important pentru un tânăr de succes să aibă grijă de imaginea sa.

  18. Și, dacă depășește viteza legală devine problema politiei. Dar, ma îndoiesc ca se va ajunge acolo.
    Nu vorbim despre Năstase Ilie

  19. De ce nu? Ca să ajungă mai repede la antrenamente. La 5 dimineața nu e nimeni pe drum.

    • 🙂 si daca e cineva? aveti probleme de consum, de noxe, de strada libera, dar nu va ganditi ca poate e un sofer la volan. are masina o fi facut si cursuri suplimentare de conducere? maerge ca si canda r avea a3 sau z9.

    • 🙂 si daca e cineva? aveti probleme de consum, de noxe, de strada libera, dar nu va ganditi ca poate e un sofer la volan. are masina o fi facut si cursuri suplimentare de conducere? maerge ca si canda r avea a3 sau z9.

  20. Dacă nu era David Popovici în cauză și era un no name, nu-l mai tufea pe nimeni grija ce face el cu banii lui câștigați prin muncă.

  21. astia de unde nu publicau acum dubleaza comantariile

  22. Ce usor ne scuipam idolii atunci cand nu ne mai plac…Pana la urma David Popovici este un om si nu un zeu…de aceea validarile noastre de popor mic si nebagat in seama pe seama unor caractere inalte si putine este o greseala…

  23. Băiatul ăsta a muncit pentru banii ăia. Dar marii economiști, politicieni și formatori de opinie de ce nu se întreabă cât de cinstiți sunt câștigați banii ălora care dau pe o singură sticlă de șampanie cât salariul lunar al unui muncitor cu ceva copii acasă.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.