De ce și-a cumpărat David Popovici un Porsche? Inutila dezbatere despre un drept fundamental într-o societate liberă
Profesorul de economie Cristian Păun, autointitulat liberal, a lansat pe rețelele sociale o dezbatere despre faptul că multiplul campion de natație David Popovici (20 de ani) și-a cumpărat o mașină Porsche de viteză. În discuție a intrat și publicistul CT Popescu. Amândoi s-au declarat nemulțumiți și dezamăgiți. Dezbaterea, pe cât e de aprinsă pe rețele, pe atât e de falsă. Principiul de bază al unei societăți libere e tocmai libertatea de a face ce vrei cu propria avere, cât timp nu dăunezi celui de lângă tine.
David Popovici și-a exercitat dreptul de preferință, de a fi diferit, de a-și urma un mic vis. Dacă vreți, e definiția naturii umane: muncim pentru a ne satisface nevoile și dorințele care ne diferențiază de ceilalți. E refuzul uniformității, uniformitate pe care regimuri precum cel comunist o impunea tuturor cetățenilor.
E straniu că dezbaterea a fost lansată de un profesor de economie care se autodefinește drept liberal. ”Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung. Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți”, a scris Cristian Păun.
Profesorul Păun, care în multe alte dezbateri publice se situează de partea corectă a baricadei, greșește fundamental aici. În primul rând, decizia unei persoane private legată de propria avuție nu face obiectul dezbaterii publice. Cu atât mai mult cu cât nu e nimic ilegal sau imoral în decizia lui Popovici. Apropo de imoralitate, oare profesorul Cristian Păun s-a simțit bine pe post de consultant al firmei Provident, un IFN specializat în credite cu dobânzi exorbitante?
Această încercare de uniformizare e deranjantă, ne indică de fapt o ideologie de stânga din partea unui liberal care nu s-a sfiit să accepte o sinecură politică la Fondul de Garantare pentru IMMuri atunci când Ludovic Orban, pe care îl consilia, a devenit premier.
Un alt mare dezamăgit de David Popovici e Cristian Tudor Popescu, care a scris că ”sunt uluit nu de mărimea sumei, ci de micimea marelui vis al lui David (…) Îi doresc lui David Popovici să își conducă sănătos și fericit bolidul, chiar dacă a reușit să-mi întunece oleacă raza de speranță ce mi-a dăruit-o. Lucru de care, acum, cred că puțin îi pasă”.
CTP e cunoscut pentru stilul contondent, un scrimer al metaforei care înlocuiește deseori floreta cu barda. De data asta e și el în eroare: de ce e dator un tânăr care-și câștigă singur traiul de ceva vreme să ne mulțumească pe noi, pe CTP, pe oricine? Am contribuit cumva la educația lui, e obligat cu ceva acestei societăți căreia i-a dat deja atâtea momente de bucurie?
De când reprezintă ”o micime” dorința de a avea o mașină de viteză din partea unui campion obsedat de fracțiunea de secundă? Așa aș putea vorbi și eu de ipocrizia unui ziarist bine plătit și care circula ostentativ în Dacie în anii 90, dar cine îmi dă dreptul să comentez despre preferințele lui?
Mai mult, știm că să dețină un Porsche e singurul vis al unui tânăr care a demonstrat deja că se implică serios în proiecte civice și sociale? Un tânăr campion care a luat o decizie formidabilă, de a renunța la contracte de sute de mii de euro pentru că nu vrea să promoveze pariurile, adică viciul.
Această stigmă aruncată de CTP asupra lui Popovici e nedreaptă. Ea își are aceeași sorginte ca și critica lui Cristian Păun: ideea că individul trebuie să-și uniformizeze comportamentul economic. O idee populistă, profund greșită și nocivă pentru o societate care încă învață alfabetul libertății.
E rău că ideile lui Cristian Păun și CTP au găsit enorm de mulți adepți, e bine că putem discuta liber astfel de teme. E bine că David Popovici are libertatea de a-și cumpăra cu banii lui Porsche, Dacia, Ford ori Maserati sau abonament la STB ori metrou. Și n-are nimic de-a face cu preferințele mele și-ale tale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii