G4Media.ro

De ce sondajele din SUA au greșit din nou

Sursa foto: ID 340797308 | © L9871456 | Dreamstime.com

De ce sondajele din SUA au greșit din nou

Sondajele de opinie realizate înaintea alegerilor din Statele Unite au greșit din nou în mod flagrant, după ce au arătat constant că cursa electorală dintre democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump este una umăr la umăr, iar rezultatul final va fi foarte strâns. Trump pare pe cale să obțină o victorie detașată, care nu a fost surprinsă deloc de anchetele de opinie și de realizatorii de sondaje.

Sondaje manipulate?

Săptămâna trecută, Nate Silver, un cunoscut “guru electoral,” i-a criticat pe unii dintre colegii săi care realizează sondaje de opinie, acuzându-i că “au trișat” în etapa finală a alegerilor prezidențiale din 2024. Silver i-a acuzat pe aceștia că au reciclat unele rezultate pentru a lăsa impresia că cursa dintre Harris și Trump este strânsă, iar cei doi candidați continuă să se afle umăr la umăr în lupta pentru Casa Albă.

Fondatorul FiveThirtyEight a spus că realizatorii de sondaje iresponsabili își prezintă procentele “ținându-se unii după alții” sau folosesc rezultate din trecut pentru a le afecta pe cele actuale cu scopul de a-i menține pe vicepreședinta Harris și pe fostul președinte Trump la un punct sau două distanță de fiecare dată când publică o anchetă.

“Am mai puțină încredere în realizatorii de sondaje,” a spus Silver vineri în timpul podcastului său Risky Business with Nate Silver and Maria Konnikova, verificând datele oferite recent de Emerson College. “Toți, de fiecare dată când un sondaj (spune) “Oh, fiecare stat este doar plus-unu, fiecare stat este la egalitate,” nu! Vă luați naibii unii după alții! Trișați! Trișați!” a răbufnit analistul.

“Nu toate rezultatele tale vor ieși la un singur punct distanță atunci când eșantionezi 800 de oameni în zeci de sondaje,” a spus Silver.

“Mințiți! Vă puneți nenorocitul de deget pe cântar!’” ca să influențeze rezultatul anchetelor.

“Dacă un sondaj nu publică niciodată cifre care să te surprindă, atunci nu are valoare,” a spus analistul.

Silver i-a criticat pe majoritatea realizatorilor de sondaje, cu excepția New York Times, spunând că restul “doar joacă ca la nenorocitele de cărți aceste alegeri – în cea mai mare parte.”

“Dar uitați-vă, toate cele șapte state swing încă indică în sondaje că (cei doi candidați) sunt la un punct și jumătate,” a spus el.

“Nu este nevoie de un geniu pentru a ști că, dacă fiecare stat swing este la egalitate, prognoza generală este atunci o egalitate.”

Victorie detașată

După cum indică rezultatele inițiale ale scrutinului prezidențial, Trump este însă pe cale să obțină o victorie zdrobitoare în fața lui Harris, impunându-se în majoritatea statelor swing.

El a dat din nou peste cap predicțiile sondajelor, așa cum s-a întâmplat în 2016.

În urmă cu opt ani, sondajele naționale, inclusiv cele publicate chiar înainte de Election Day, preziceau o victorie facilă pentru Hillary Clinton împotriva lui Donald Trump. Aproape nouă din 10 sondaje au supraestimat însă sprijinul lui Clinton în rândul alegătorilor în acel an, a indicat o analiză Pew Research Center realizată în 2021.

De asemenea, în 2020, sondajele au arătat că candidatul democrat Joe Biden avea un avantaj puternic în fața lui Trump, care era președintele în exercițiu. Chiar înainte de alegeri, Biden conducea cu 8,4 puncte în media FiveThirtyEight și cu 7,2 puncte în media agregatorului RealClearPolitics. Cu toate acestea, democratul a câștigat votul popular cu mai puțin de 4,5 puncte – suficiente însă pentru o victorie în Colegiul Electoral. Biden a câștigat atunci votul popular cu 51,3% față de 46,8% pentru Trump, primind 306 de voturi electorale comparativ cu 232 pentru republican.

“Și chiar dacă majoritatea sondajelor au prezis corect victoria lui Biden, sondajele naționale ale cursei prezidențial din 2020 au fost cele mai puțin precise din ultimii 40 de ani,” potrivit Politico.

Istoria s-a repetat în 2024, când prognozele pre-electorale par să fie departe de rezultatele actuale. Care este însă explicația acestui eșec pentru institutele de sondare a opiniei publice și pentru numeroșii analiști care au inundat media de peste ocean cu predicțiile lor în ultimele săptămâni?

Cea mai facilă explicație este aceea că, din nou, la fel ca în 2016 și 2020, sondajele nu au reușit să surprindă entuziasmul, influența și puterea “majorității tăcute” care este devotată lui Trump.

Sondajele au continuat să ignore acest grup electoral important, cunoscut pentru faptul că nu este dispus să vorbească cu cei din media mainstream și din institutele de sondare.

O altă explicație este aceea că sondajele au fost manipulate în favoarea lui Harris, așa cum a acuzat și Nate Silver. O să aflăm poate curând dacă au făcut-o din partizanat politic sau au avut alte interese.

Cert este însă un lucru: eșecurile lor repetate de a prezice rezultate apropiate de cele finale la alegerile din 2024 vor afecta și mai mult credibilitatea institutelor de sondare a opiniei publice. Victoria lui Trump apare în prezent dominantă. Prognozele sondajelor au fost departe de acest deznodământ electoral.

Surse: New York Post, Politico, 538.com, Pew Research Center, aapor.org

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează