G4Media.ro

De ce sterilizarea îi poate salva viața prietenului tău necuvântător / Medic:…

Sursa Foto: Facebook / NAPA Neamț

De ce sterilizarea îi poate salva viața prietenului tău necuvântător / Medic: Reduce riscul de cancer mamar la femele și elimină riscul de cancer testicular la masculi/ Alte beneficii ale castrării

Este binecunoscut faptul că, odată intrați în casele și în inimile noastre, patrupezii devin un membru al familiei cu drepturi depline. Ne preocupă mult bunăstarea lor, de la hrana pe care le-o oferim și jucăriile pe care le cumpărăm, până la starea lor de sănătate. Vizitele la medicul veterinar trebuie să fie la fel de dese precum și în cazul oamenilor, iar vaccinarea, nelipsită. Este, de asemenea, foarte important să ne consultăm cu medicul veterinar cu privire la sterilizare, considerată benefică pentru câini și pisici din mai multe motive, atât pentru starea de sănătate, cât și din ce privește comportamentul. Nu în ultimul rând, reduce înmulțirea necontrolată.

Așadar, când vine vorba de beneficii pentru sănătate, sterilizarea reduce riscul de cancer mamar la femele și elimină riscul de cancer testicular la masculi. De asemenea, reduce riscul de infecții uterine și alte boli reproductive și prelungește viața necuvântătorului. În plus, animalele sterilizate sunt mai puțin agresive și mai puțin predispuse să se implice în lupte cu alte animale, reducând astfel riscul de transmitere a bolilor contagioase, a declarat medicul Cristian Cristea pentru G4media.ro.

Legea îi obligă pe proprietarii de animale să le sterilizeze. Amenzi între 3.000 și 12.000 de lei

Toți proprietarii de câini din România sunt obligați, conform legii, să-i sterilizeze pe aceia fără pedigree conform Legii nr. 258/2013. Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei. Și, cu toate că acest proces poate fi unul destul de costisitor, există diverse autorități locale și organizații non-guvernamentale (ONG-uri) care derulează programe de sterilizare gratuite sau la preț redus pentru câini și pisici.

La ce vârstă se recomandă castrarea?

Vârsta propice pentru sterilizare se calculează ținând cont de mai mulți factori, precum rasa sau mediul în care animalul trăiește. În cazul femelelor, de pildă, procedura ar trebui să aibă loc înainte de pubertate, între 6 și 9 luni. Masculii se sterilizează după 1 an și jumătate sau 2 ani, după atingerea maturității somatice. În plus, trebuie avut în vedere și că rasele de talie mare se maturizează mai greu decât cele de talie mică.

Mituri demontate de specialiști

Unii proprietari se tem că procedura de castrare ar putea provoca complicații sau probleme de sănătate pentru câinele lor. Procedura este una lipsită de riscuri în cele mai multe dintre cazuri. De asemenea, sunt și proprietari care sunt de părere că sterilizarea va schimba negativ personalitatea câinelui, îl va face leneș sau îl va depriva de „masculinitate”. Singurul aspect care se va modifica este că nu își va mai marca teritoriul peste tot. În anumite culturi sau comunități, castrarea animalelor de companie este privită ca fiind nenaturală sau nepotrivită. Aceste convingeri tradiționale pot fi puternice și dificil de schimbat.

Ce fac autoritățile? E loc de mai bine?

Autoritățile joacă un rol crucial în promovarea sterilizării animalelor de companie și în gestionarea populației de animale fără stăpân. Cu toate acestea, există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri. Este nevoie de mai multe campanii de informare pentru a educa cetățenii despre beneficiile sterilizării și despre obligațiile legale. Aceste campanii pot include materiale distribuite în comunități, reclame în mass-media și colaborări cu influenceri locali. Totodată, introducerea programelor educaționale în școli despre îngrijirea responsabilă a animalelor de companie și importanța sterilizării poate ajuta la formarea unei mentalități proactive în rândul tinerelor generații. În plus, autoritățile locale ar trebui să creeze și să extindă programele de sterilizare gratuite sau la costuri reduse, în special în zonele rurale și în comunitățile cu venituri mici. Implementarea de clinici veterinare mobile care să ofere servicii de sterilizare în zonele izolate sau defavorizate poate asigura accesul la aceste servicii pentru un număr mai mare de proprietari de animale, a mai spus Dr. Cristian Cristea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează