De ce SUA acționează diferit în conflictele din Israel și Ucraina
Factori de natură politică și practică sunt responsabili pentru modul diferit în care Statele Unite abordează relația cu Israelul, care a fost atacat sâmbătă cu rachete și drone de Iran, și Ucraina, implicată într-un război brutal cu forțele invadatoare ale lui Vladimir Putin. După atacul lansat de iranieni împotriva statului evreu, numeroase voci au chestionat modul rapid și eficient în care americanii au răspuns nevoilor israeliene în fața amenințării iraniene, comparativ cu ritmul lent al ajutorării Ucrainei, aflată într-o situație extrem de dificilă.
Atacul republicii islamice
Iranul a lansat sâmbătă seara peste 300 de drone și rachete balistice și de croazieră către Israel, în ceea ce a reprezentat primul atac direct al Teheranului împotriva statului evreu.
Atacul a fost efectuat ca răspuns după ce consulatul iranian din Damasc a fost distrus la începutul lunii aprilie în urma unui bombardament realizat, cel mai probabil, de avioane de luptă israeliene. Un important general iranian din Forțele Quds, o ramură paramilitară a grupării de elită iraniene Gărzile Republicane (IRGC), a fost eliminat în urma acelui atac, împreună cu alte cincisprezece persoane.
Atacul iranian de sâmbătă a inclus 170 de drone și 30 de rachete de croazieră, dintre care niciuna nu a pătruns pe teritoriul israelian, și cel puțin 110 de rachete balistice, dintre care un număr mic au ajuns în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei de la Ierusalim, contraamiralul Daniel Hagari.
Departamentul Apărării de la Washington a anunțat că forțele americane au interceptat zeci de rachete și drone lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen, președintele Joe Biden declarând că forțele americane “au ajutat Israelul să doboare aproape toate” dronele și rachetele lansate de Iran.
Cel puțin două avioane și două distrugătoare americane au fost implicate în interceptarea barajului iranian de rachete și drone. Distrugătoarele au desfășurat sistemul de apărare antirachetă Aegis pentru a doborî cel puțin trei rachete balistice, potrivit CNN.
Comandamentul Central al SUA (Centcom) a anunțat și el că forțele sale au distrus peste 80 de drone și cel puțin șase rachete balistice.
Operând din baze secrete din regiune, forțele americane au doborât, de asemenea, o serie de drone iraniene peste sudul Siriei, lângă granița cu Iordania, au declarat surse de securitate pentru Reuters.
De partea sa, prim-ministrul Rishi Sunak a confirmat că avioanele britanice RAF Typhoon au doborât și ele mai multe drone iraniene.
La rândul său, Iordania a interceptat și ea proiectilele iraniene care au intrat în spațiul său aerian, în timp ce armata israeliană a indicat că Franța a ajutat la patrularea spațiului aerian, dar fără să precizeze dacă avioanele franceze au doborât vreo dronă sau rachetă iraniene.
În final, doar câteva rachete iraniene au penetrat spațiul aerian israelian. “Duminică dimineață, oamenii din Tel Aviv și-au desfășurat viața în mare măsură ca de obicei, în ciuda celor 300 de drone și rachete pe care Iranul le-a tras asupra Israelului cu câteva ore înainte,” a notat Defense One.
Cu totul altfel au stat lucrurile în Harkov, la peste 3.000 de kilometri distanță. Locuitorii din orașul ucrainean “au jelit moartea a șapte persoane ucise în weekend, cele mai recente victime ale campaniei de bombardament ale rușilor, care a costat viețile a mii de civili ucraineni și a distrus infrastructura civilă.”
În ambele atacuri, atât în Israel, cât și în Ucraina, agresorii au folosit și drone Shahed 136 de fabricație iraniană.
Abordări diferite
Într-un mesaj scris pe X, președintele Volodimir Zelenski a comentat situațiile din Ucraina și Israel și rezultatele diferite ale atacurilor lansate de ruși, respectiv iranieni împotriva celor două țări: “(Dronele) Shahed de pe cerul de deasupra Ucrainei sună identic cu cele din Orientul Mijlociu. Impactul rachetelor balistice, dacă nu sunt interceptate, este același peste tot. Cerul european ar fi putut primi același nivel de protecție cu mult timp în urmă dacă Ucraina ar fi primit un sprijin deplin similar din partea partenerilor săi în interceptarea dronelor și a rachetelor. Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot, nu mai mult în unele locuri și mai puțin în altele.”
“De unde reacțiile atât de diferite? De ce avioanele americane și europene s-au ridicat de la sol pentru a ajuta Israelul, dar nu și Ucraina? De ce nu are Ucraina materiale suficiente pentru a se putea apăra?” s-a întrebat revista The Atlantic, în timp ce Bloomberg a scris că contrastul “puternic” dintre răspunsul aliaților occidentali la atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului și cel al Rusiei împotriva Ucrainei din weekend-ul trecut a fost “rușinos” și “dezgustător.”
Publicația Defense One s-a întrebat și ea “de ce putem doborî dronele iraniene peste Israel, dar nu și peste Ucraina?” afirmând că rezultatele diferite ale atacurilor din weekend din Tel Aviv și Harkov reflectă existența unor factori practici și politici care împiedică America să recurgă la acțiuni similare în Israel și Ucraina.
Factori politici și practici
Luni, reporterii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, de ce Statele Unite și aliații au doborât dronele iraniene ce amenințau Israelul, dar nu fac același lucru și în cazul Ucrainei.
“Două conflicte diferite, spații aeriene diferite, imagine diferită a amenințărilor. Președintele (Biden) a fost clar încă de la începutul războiului din Ucraina că Statele Unite nu vor fi implicate în acel conflict într-un rol (active) de luptă,” a spus Kirby.
El a menționat că SUA au furnizat Ucrainei sisteme de apărare aeriană până în momentul în care Congresul a oprit ajutorul.
“Din păcate, nu putem face asta acum. Pentru că nu avem acea finanțare suplimentară de securitate națională de care (ucrainenii) au nevoie atât de disperată,” a adăugat el.
Defense One a reamintit că Senatul de la Washington a adoptat un proiect de lege în urmă cu mai bine de două luni pentru a oferi mai mult ajutor Ucrainei. Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a blocat însă un vot asupra proiectului de lege, promițând însă recent un vot în următoarele zile privind finanțarea pentru Ucraina, Israel și alte “crize.” Planul actual al conducerii Camerei este să organizeze patru voturi separate pentru părți din pachetul de ajutor de 95 de miliarde de dolari pe care Senatul l-a adoptat în februarie.
Așa cum au notat însă comentatorii de peste ocean, membrii Camerei Reprezentanților din ambele partide par mult mai receptivi la situația Israelului decât Ucraina, care se află într-o poziție militară mult mai slabă. În weekend de exemplu, membrii camerei inferioare a Congresului de la Washington s-au întrunit pentru a oferi Tel Avivului un nou ajutor militar, trimițând proiectul de finanțare la Casa Albă în doar câteva ore.
Acest lucru nu dezvăluie doar favoritismul, ci subliniază și un eșec din partea Administrației Biden, a spus generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa.
În opinia analiștilor, există mai multe motive pentru care ajutorul american pentru Israel primează în fața celui pentru Ucraina:
- Biden trebuie să argumenteze de ce vrea să ajute Ucraina și să schițeze o strategie pentru victorie. Acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată și el “reflectă eșecul continuu al administrației de a specifica în mod clar starea finală strategică pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Principiile directoare par să limiteze posibilitatea escaladării și abia mențin Ucraina în luptă. Acesta este analfabetism strategic și servește doar la obținerea opusului managementului escaladării… Facțiunea MAGA din Congres este în mod evident responsabilă pentru blocarea ajutorului suplimentar… dar administrația a lăsat ușa deschisă pentru acest lucru din cauza eșecului său de conducere strategică,” a comentat generalul american.
- considerente practice facilitează apărarea Israelului de atacurile aeriene, potrivit Darei Massicot, de la grupul de think tank Carnegie Endowment for International Peace.
Printre altele, Israelul este mult mai mic decât Ucraina, permițându-i să creeze sisteme de apărare aeriană consolidate și stratificate.
În al doilea rând, Israelul poate folosi aeronave într-un spațiu aerian relativ îngust pentru a doborî rachete și drone.
De asemenea, aliații Israelului au capacitatea de a folosi mijloace antirachete balistice de pe nave din Marea Mediterană și aparate de luptă capabile să doboare rachetele de croazieră din baze aeriene aflate în regiune.
Cu alte cuvinte, navele de război americane au putut ajuta forțele israeliene să doboare rachetele și dronele în timp ce patrulau în apele de pe coasta mediteraneană a Israelului.
Situația este complet diferită pe coasta Mării Negre a Ucrainei. De doi ani, aceasta este aproape inaccesibilă navelor americane capabile care să ofere apărare antirachetă balistică după ce Turcia a închis strâmtoarea Bosfor pentru majoritatea vaselor de război.
- imposibilitatea de a crea o zonă no-fly deasupra Ucrainei. Statele Unite au avioane în Europa care pot doborî rachete de croazieră rusești și drone Shahed peste anumite părți ale Ucrainei – dar numai dacă Washingtonul ar impune o zonă de excludere a zborului asupra Ucrainei. Acesta este un lucru aproape imposibil de realizat de către americani, în condițiile în care Administrația de la Washington se teme că o astfel de acțiune ar provoca escaladarea conflictului cu Rusia.
- forța și capabilitățile armatei ruse, mult superioare celor ale Iranului. Ucraina se confruntă cu un inamic mai capabil, a spus Hodges. “Nu știu sau nu cred că atacurile iraniene pot egala calitatea sau capacitatea atacurilor rusești împotriva Ucrainei,” a afirmat generalul american în rezervă.
În consecință, dacă s-ar simți amenințată sau atacată direct, Rusia ar putea răspunde cu o forță brutală masivă menințărilor venite din partea SUA și a aliaților lor vestici.
- Kievului îi lipsește tipul de sprijin militar direct de care se bucură Israelul. “Iordania și chiar Arabia Saudită ajută activ la apărarea Israelului, cu avioane/piloți și cu muniții. Ucraina nu are niciun ajutor activ și primește doar o mică parte din ceea ce are nevoie pentru a se apăra,” a spus Hodges.
De exemplu, în timpul atacului iranian de sâmbătă seara, Iordania – care are un tratat de pace cu Israelul – a interceptat și ea proiectilele care au intrat în spațiul său aerian pentru a asigura siguranța cetățenilor săi, a declarat un oficial iordanian. Iordania are sisteme radar avansate și rachete aer-aer, iar piloții săi care operează aparatele F-16 au demonstrat că pot opera eficient noaptea.
- Ucraina nu beneficiază de un sistem de apărare anti-rachetă precum Iron Dome. Ucraina ar putea, de exemplu, să folosească un sistem de tipul Iron Dome al Israelului pentru a apăra orașele cheie, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus furnizarea acestei tehnologii guvernului de la Kiev.
De exemplu, așa cum au remarcat experții, în atacul iranian de sâmbătă, Israelul s-a folosit cu succes de sistemul său balistic defensiv. Pentru orice proiectil care a depășit primă linie de apărare – reprezentată de avioanele de luptă F35 care au interceptat cele mai multe dintre rachetele de croazieră lansate de Teheran – Israelul a folosit Aerial Defense Array – umbrela defensivă cu trei niveluri de sisteme de apărare antirachetă în vigoare din 7 octombrie – aparent cu un efect pozitiv.
Cel mai înalt nivel este Arrow, folosit pentru a intercepta proiectilele cu rază lungă de acțiune. De altfel, experții cred că Arrow s-a ocupat de majoritatea rachetelor balistice îndreptate spre Israel.
Potrivit BBC, imagini dramatice care par să arate că una dintre aceste rachete este doborâtă în afara atmosferei Pământului sugerează că Arrow 3 – cel mai avansat dintre aceste sisteme, folosind rachete anti-balistice hipersonice exoatmosferice – a fost folosit de israelieni.
Următorul element din scutul defensiv, David’s Sling, ar fi fost folosit pentru a proteja împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune, a rachetelor de croazieră și a dronelor. Acestea au fost interceptate și distruse uneori chiar și la 300 km distanță.
În sfârșit, sistemul Iron Dome – care este conceput pentru a intercepta rachete nedirijate care se îndreaptă spre zone rezidențiale – a fost recent modernizat pentru a face față amenințării reprezentate de drone. Armata israeliană a anunțat că niciuna dintre cele 170 de drone trase de Iran și de grupările sale proxy din Yemen, Iral și Siria nu a ajuns în spațiul aerian israelian.
- balanța puterii nucleare. Rusia deține arme nucleare și propagandiștii ei amenință periodic cu folosirea lor, a scris The Atlantic. Fapt care a făcut ca SUA și Europa să fie reticente să apară pe cerul Ucrainei. Și Israelul deține arme nucleare, însă acest fapt influențează calculul în alt mod: înseamnă că SUA, Europa și chiar și unele state arabe sunt dornice să se asigure că Israelul nu va ajunge să fie provocat atât de rău încât să le folosească ori să utilizeze arme convenționale periculoase peste medie împotriva Iranului.
- relația diferită pe care SUA o au cu Israelul, comparativ cu Ucraina. “Cred că este important să remarcăm contextul în care avem o relație complet diferită cu Ucraina și Israel, în sensul că relația noastră cu Israelul datează de zeci de ani în urmă în ceea ce privește un parteneriat de securitate,” a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în timpul unui briefing de presă desfășurat marți.
“Am avut un parteneriat de securitate de zeci de ani cu Israelul, în care le-am oferit ajutor direct, nu doar să ne întoarcem cu doi ani de conflict, ci de zeci de ani,” a continuat el, adăugând că Ucraina se află “pur și simplu într-o poziție diferită.”
“Nu am avut un astfel de acord cu (ucrainienii) înainte de lunile imediat premergătoare conflictului dintre Moscova și Kiev,” a spus Miller. “Dar ceea ce ne-ați văzut făcând de la începerea acestui conflict este să oferim (Ucrainei) echipamentul de care au nevoie pentru a se apăra.”
Dar Miller a declarat că, pentru ca Washingtonul să trimită avioane “pe cerul deasupra Ucrainei,” SUA ar trebui să fie într-un conflict militar armat cu Rusia.
“Și nu vom fi în conflict armat direct cu Rusia,” a continuat el. “Președintele Statelor Unite a exprimat asta clar și cred că este în interesul poporului american să nu fim în conflict direct armat cu Rusia, pentru că nu vrem al Treilea Război Mondial.”
Concluzia. Modul in care americanii abordeaza relatiile cu Israelul si Ucraina se bazeaza pe factori diferiti de natura politica, practica si strategica. Intre acestia, parteneriatul special pe care SUA il au cu guvernul de la Ierusalim joaca un rol special. Oricat de mult si-ar dori Ucraina si sustinatorii sai, relatia pe care America o are cu Kievul este departe de a reproduce relatia dintre Statele Unite si Israel.
In plus, statul evreu beneficiaza de o sustinere aproape partizana printre politicienii si facatorii de decizie americani. Nu este cazul Ucrainei. Tergiversarea de catre Congres a acordarii de finantare suplimentara pentru Kiev este doar unul dintre indicatorii retinerii acestora.
Aceste lucruri nu explica insa singure strategia americanilor in ceea ce priveste cele doua crize. Atitudinea fata de Rusia si posibila escaladare a conflictului din Europa de Est sunt si ele importante. Acestea, si multi alti factori, explica de ce Statele Unite s-au grabit sa opreasca valul de rachete si drone iraniene trase spre Israel si de ce nu vom vedea foarte curand piloti din US Air Force aparand cerul Ucrainei.
Surse: New York Times, Reuters, CNN, Defense One, The Guardian, BBC, The Atlantic, Bloomberg, Times of Israel, Newsweek, The Hill, X
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii