G4Media.ro

De ce SUA nu pot opri atacurile rebelilor Houthi în Marea Roșie

Sursa foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

De ce SUA nu pot opri atacurile rebelilor Houthi în Marea Roșie

Rebelii Houthi au lansat joi un nou atac cu rachete asupra unei nave deținute de SUA, în aceeași zi în care președintele Joe Biden a declarat că loviturile americane nu au descurajat acțiunile agresive ale militanților împotriva vapoarelor care tranzitează Marea Roșie. Experții încearcă acum să explice aparenta neputință a forțelor americane și aliate de a stopa atacurile lansate de grupul terorist, susținut de Iran, împotriva navelor comerciale.

Atacuri multiple

Pentru a cincea oară în mai puţin de o săptămână, armata americană i-a vizat în noaptea de miercuri spre joi pe rebelii Houthi pe teritoriul lor. Pentagonul a anunţat că a lovit 14 rachete ale rebelilor la sol, în Yemen, pentru a proteja” navigaţia în regiune.

Ulterior preşedintele Biden a declarat că loviturile lansate de SUA şi Marea Britanie care vizează ținte Houthi din Yemen vor continua atât timp cât rebelii îşi vor continua atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie.

Întrebat de jurnaliştii de la Casa Alba despre aceste lovituri, Biden a declaratÎi opresc ele pe Houthi? Nu. Vor continua? Da”.

Tot joi, guvernul american a afirmat că Statele Unite nu sunt într-un război cu rebelii din Yemen, în pofida atacurilor repetate asupra poziţiilor acestora. “Nu căutăm războiul. Nu credem că suntem în război. Nu dorim să vedem un război regional,” a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh.

Într-o confirmare a declarațiilor făcute de liderul de la Casa Albă, Singh a precizat că militanţii Houthi continuă să atace cu rachete și drone vase comerciale care navighează în Marea Roşie. “Ceea ce facem cu partenerii noştri este autoapărare. Cu siguranţă nu vrem să vedem extinderea către un război regional,” a adăugat purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării de la Washington.

Sabrina Singh a declarat că SUA au avut “mare succes” în loviturile efectuate, distrugând aproape toate țintele Houthi vizate. Ea a spus că asta i-a forțat pe rebeli să lanseze atacuri la scară mai mică.

Nu am spus niciodată că Houthi se vor opri imediat,” a afirmat Singh. “Am reușit să le degradăm, să le perturbăm și să le distrugem capacitățile începând de săptămâna trecută. Dar este cu adevărat responsabilitatea lor atunci când vor să decidă să nu mai întrerupă transportul comercial.”

Forţele navale americane au lovit așadar poziţiile Houthi de cinci ori în ultima săptămână. În timpul acestor acţiuni au fost lovite două rachete antinavă pe care rebelii le pregătiseră pentru un bombardament iminent în Marea Roşie, potrivit Pentagonului.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării a spus că loviturile militare americane vor continua dacă este necesar şi le-a cerut rebelilor yemeniți să-şi oprească atacurile împotriva transporturilor internaţionale.

Ulterior, Comandamentul central american din Orientul Mijlociu (Centcom) a precizat că militanţii au atacat cu două rachete petrolierul M/V Chem Ranger, sub pavilion Insulele Marshall, a treia acţiune de acest fel în ultimele trei zile în Marea Roşie. Atacul s-a produs joi în jurul orei locale 21:00.

Echipajul a observat impactul rachetelor cu apa în apropierea navei. Nu au fost raportaţi răniţi sau avarii ale navei, care şi-a continuat traseul,” a precizat Centcom.

O navă deținută de SUA a fost, de asemenea, lovită miercuri, la câteva ore după ce Washington i-a redesemnat pe Houthi drept organizație teroristă, respectiv Specially Designated Global Terrorists. Aceasta deși republicanii au insistat ca Administrația Biden să redesemneze mișcarea ca Foreign Terrorist Organization (FTO), o desemnare mult mai puternică pe care o adoptase Administrația Trump, dar pe care Biden a anulat-o.

Contextul

Reamintim că, de la începerea războiului între Israel şi mişcarea teroristă palestiniană Hamas în octombrie anul trecut, rebelii Houthi au început să tragă cu drone și rachete spre Israel. Majoritatea au fost interceptate.

Ulterior, militanții au folosit drone, rachete și vedete rapide pentru a ataca în repetate rânduri vase comerciale cu presupuse legături cu Israelul ce navigau în Marea Roşie și în Golful Aden. Rebelii Houthi, aflaţi în război de aproape un deceniu împotriva guvernului yemenit, spun că atacurile lor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de armata israeliană după atacul brutal al Hamas din 7 octombrie.

Atacurile Houthi au forțat companiile internaționale de transport maritim să direcționeze comerțul dintre Europa și Asia în jurul Africii, ceea ce a adăugat timp și costuri. Marile companii maritime au încetat să mai folosească Marea Roșie – prin care trece de obicei aproape 15% din comerțul maritim global – și folosesc acum în schimb o rută mult mai lungă, care trece prin jurul Africii de Sud.

Creşterea numărului atacurilor rebelilor Houthi a provocat ca răspuns atacuri americane şi britanice, care au vizat zeci de ținte din Yemen. Loviturile lansate de SUA şi Marea Britanie sunt realizate cu sprijinul Australiei, Bahreinului, Canadei şi Olandei. Danemarca, ţara de origine a armatorului Maersk, numărul doi în transportul maritim mondial care a încetat temporar să tranziteze Marea Roşie, a anunţat joi că doreşte să se alăture coaliţiei împotriva rebelilor Houthi.

În acest context reamintim că houthi sunt un grup politic și religios armat care susține minoritatea musulmană șiită din Yemen, Zaidi. Cunoscuți oficial ca Ansar Allah (Partizanii lui Dumnezeu), aceștia au apărut în anii 1990 și își iau numele de la fondatorul mișcării, Hussein al-Houthi. Liderul lor actual este fratele său, Abdul Malik al-Houthi.

Rebelii controlează Sanaa și nord-vestul Yemenului, inclusiv coasta Mării Roșii, respectiv 75% din teritoriu. Cea mai mare parte a populației Yemenului trăiește în aceste zone, iar Houthii conduc un guvern de facto care colectează taxe și imprimă bani.

Guvernul din Yemen, recunoscut la nivel internațional, are sediul în portul Aden, din sudul țării.

Conflictul de la Marea Roșie este unul dintre cele o jumătate de duzină de conflicte în care sunt implicate grupuri armate susținute de Iran în tot Orientul Mijlociu și care s-au intensificat începând cu 7 octombrie, data atacului devastator lansat de Hamas în regiunea de sud a Israelului.

Washingtonul acuză Teheranul – care conduce o așa-numită axă a rezistenței ce mai include, pe lângă Houthi, Hamas, Hezbollah din Liban și grupuri din Siria și Irak – că încearcă să răspândească conflictul în întreaga regiune.

Imposibil de oprit?

Purtătorul de cuvânt al grupului, Mohammed Abdulsalam, a declarat joi că rebelii că nu intenționează să își intensifice atacurile asupra navelor din Marea Roșie – dincolo de obiectivele lor declarate de a bloca Israelul și de a riposta împotriva SUA și Marii Britanii pentru atacurile aeriene. El a spus că grupul nu intenționează să vizeze inamicii de lungă durată – Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. 

Nu dorim ca escaladarea să se extindă. Nu aceasta este cererea noastră. Am impus reguli de implicare în care nu a fost vărsată nicio picătură de sânge sau pierderi materiale majore,” a declarat purtătorul de cuvânt. “A reprezentat o presiune doar asupra Israelului, nu a reprezentat o presiune asupra niciunei țări din lume”.

“Acum, când America s-a alăturat și a escaladat și mai mult situația, nu există nicio îndoială că Yemenul va răspunde. Nu dorim ca conflictul să se extindă în regiune și nu preferăm acest lucru, iar noi lucrăm în continuare la dezescaladare, dar decizia le aparține americanilor, atâta timp cât ei continuă să atace. Yemenul este preocupat să răspundă și este interesat să verifice sau să își mențină poziția, împiedicând navele israeliene să se îndrepte spre teritoriile palestiniene ocupate,” a spus purtătorul de cuvânt al mișcării teroriste.

O declarație mult mai agresivă a venit de la liderul Houthi, care a spus că este “o mare onoare” să fii “în confruntare directă” cu Israelul, SUA și Marea Britanie.

“Agresiunea împotriva poporului nostru drag este o încălcare, o agresiune, o încălcare directă a suveranității Yemenului și un atac direct asupra poporului yemenit,” a spus Abdul Malik al-Houthi, într-un discurs ținut joi și descris drept “înflăcărat” de analiștii occidentali.

Comentatorii susțin că afirmațiile acestuia reflectă nu doar faptul că mișcarea pare intactă după loviturile Statelor Unite, dar arată și determinarea grupării teroriste de a-și continua atacurile, punând Administrația Biden într-o poziție delicată: americanii încearcă să oprească agresiunile grupului militant yemenit, în timp ce fac eforturi pentru a facilita reluarea operațiunile comerciale globale.

Toate semnele indică însă un conflict prelungit, cred analiștii. Aceasta deși o criză prelungită între rebelii Houthi și SUA nu va face decât să intensifice perturbările maritime globale, să agraveze criza umanitară din Yemen și să inflameze și mai mult Orientul Mijlociu, în contextul în care Washingtonul încearcă să limiteze extinderea războiului.

Cum se explică însă faptul că americanii, suținuți de aliații lor, nu reușesc să stopeze atacurile rebelilor din Yemen împotriva navelor comerciale care tranzitează regiunea? Analiștii au identificat mai multe motive:

# Până în prezent, atacurile coaliției internaționale conduse de Statele Unite au fost relativ limitate, vizând țintirea capacităților radar, balistice și de lansare ale rachetelor ce aparțin mișcării teroriste. Deocamdată, tacticile aliaților sunt departe, de exemplu, de strategia shock-and-awe aplicată de americanii în preambulul războiului din Irak din 2003, când au folosit puterea militară copleșitoare, inclusiv valuri de bombardamente aeriene devastatoare, pentru a distruge și a paraliza forțele lui Saddam Hussein.

# Teroriștii Houthi au experiența războiului, după ani de zile în care au fost supuși atacurilor aeriene efectuate de Arabia Saudită și forțele susținute de SUA în Yemen.

“Houthi sunt mult mai pricepuți, pregătiți și bine echipați decât își dau seama mulți comentatori occidentali. Ei au o mare experiență în a purta războaie după ani de zile de conflict brutal,” a scris Farea Al-Muslimi, cercetător la grupul de reflecție Chatham House. 

“Cutezanța lor și dorința de a escalada în fața unei provocări este, de asemenea, semnificativă și întotdeauna subestimată,” a afirmat expertul.

# Rebelii beneficiază de un arsenal militar semnificativ, provenit în mare parte de la susținătorii lor din Iran. Printre altele, militanții au un arsenal mare de drone, rachete de croazieră și unele rachete balistice. Împotriva țintelor în mișcare, dronele pot avea un potențial ridicat de precizie, cred analiștii. În plus, militanții Houthi folosesc sateliți comerciali combinați cu capabilități radar relativ sofisticate pentru a viza navele în Marea Roșie. 

# Este foarte posibil ca americanii și aliații lor să desfășoare doar atacuri limitate împotriva țintelor Houthi de teamă să nu deraieze discuțiile de pace din Yemen între grupul rebel și guvernul yemenit.

Cele două tabere se află într-un armistițiu fragil din 2022, dar luptele pe termen lung dintre SUA și rebelii Houthi ar putea pune serios în pericol discuțiile ce vizează ajungerea la o pace mai permanentă și stoparea crizei umanitare.

# Houthi știu că sprijinul internațional pentru atacurile lansate de SUA și Marea Britanie este redus. Rezoluția recentă a Consiliului de Securitate al ONU, care a cerut rebelilor Houthi să-și înceteze atacurile, a oferit cea mai apropiată acoperire internațională pentru atacurile aeriene – deși nu a susținut în mod specific acțiunile militare. Dar țări majore s-au declarat în mod clar neinteresate să participe la aceste operațiuni militare conduse de SUA.

Saudiții, de exemplu, au optat să nu se implice, aceasta după ce după ce propriile lor atacuri aeriene împotriva rebelilor Houthi nu au reușit să obțină rezultate timp de nouă ani. Alți actori regionali rămân distanți, temându-se de efectele atacării unui grup care susține că activitățile sale din Marea Roșie sunt efectuate din solidaritate cu palestinienii.

Concluzia experților este că e foarte puțin probabil ca atacurile aeriene aliate să aibă un impact semnificativ asupra capacităților militare Houthi, în special împotriva operațiunilor lor maritime. Aceste lovituri aeriene sunt în mare parte simbolice, un răspuns la presiunile actorilor locali, firmelor de transport maritim și altor interese care au văzut costurile crescând în ultimele luni din cauza atacurilor Houthi. După ce rebelii au început să atace navele comerciale, SUA și aliații lor au atacat ținte teroriste din Yemen, provocând noi lovituri din partea militanților, care apar intacți și determinați ă provoace haos în comerțul maritim mondial.

Forța internațională, care include nave de război ce patrulează în Marea Roșie, nu a reușit până acum să oprească atacurile Houthi, iar marile companii evită în continuare această rută. Riscul ca prețurile globale să cunoască în curând o creștere semnificativă este mare. În plus, posibilitatea ca conflictul să se extindă crește de la o zi la alta. Este un moment delicat nu doar pentru regiunea Orientului Mijlociu, deja inflamată de ostilitățile dintre Israel și Hamas, dar și pentru restul planetei: cum ar putea americanii și aliații lor să stopeze agresiunile teroriștilor yemeniți și să înlesnească din nou trecerea vapoarelor prin Marea Roșie?

Surse: BBC, CNN, The Hill, Reuters, Chatham House, Substack, state.gov

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Bineinteles ca atacurile rebelilor Houthi oprite, dar vai…principii, valori…noi atacam doar rachetele, nu rebelii!

  2. Intrebarea nu e de ce ci cand o vor face. Pe masura ce tot mai multe companii vor evita starmtoarea vor fi afectate multe tari europene si asiatice. Drumul prin capul Bunei Sperante dureaza cu 10-14 zile mai mult. Un drum din Asia pana in vestul Europei prin Suez dureaza 14-28 zile. Costurile vor creste cu 50-100% pentru transport si mai rau nu vor mai putea livra acelasi volum de produse cu aceeasi flota. Nave de genul asta se fac doar la comanda si dureaza ani si nici nu e cineva care sa aiba multe capacitati de a construi atat de multe ca sa compenseze lipsa. Deci o sa avem si probleme de aprovizionare care vor creste si mai mult preturile. Acum unele tari europene evita sa se implice dar pe masura ce vor fi afectati oamenii se vor razgandi rapid. La asta adaugati si Egiptul care are probleme economice iar taxele de trecere prin Suez sunt un venit important pentru ei. Or fi dispusi egiptenii sa o duca mai rau ca sa suntina rebelii? Sigur ca nu. Livrarile de cereale din Europa de est in special pentru tarile din orientul mijlociu gen Arabia Saudita sau estul Africii vor avea preturi de transport de 5-6 ori mai mare daca ocolesc canalul.

  3. Zise trumpistul…

  4. Problema e ca navele sub pavilion rusesc si chinez rebeli Houthi le asigura integritatea.