G4Media.ro

De ce sunt arestați generalii ruși?

Sursa foto: Kremlin.ru

De ce sunt arestați generalii ruși?

Arestările în rândul oficialilor de rang înalt din Ministerul Apărării de la Moscova, inclusiv câțiva generali de top, care au avut loc în ultimele săptămâni, ar putea să fie un semn al eforturilor agresive ale președintelui Vladimir Putin de a-și reafirma controlul asupra Ministerului Apărării pe fondul războiului din Ucraina, cred analiștii străini. Aceștia nu exclud însă nici ca epurările ofițerilor să fie parte a unei lupte tăcute între armată și serviciile de securitate ale Kremlinului.

Arestări pe bandă rulantă

Valul actual de arestări a început cu fostul ministru adjunct al apărării Timur Ivanov, care a fost reținut în aprilie, fiind acuzat de acceptarea de mită.  Ivanov – unul dintre cei 12 miniștri adjuncți ai Apărării din Rusia, sancționat atât de Statele Unite, cât și de Uniunea Europeană în 2022, după ce Moscova a invadat Ucraina – a fost primul oficial arestat în ultimele săptămâni și cel mai înalt în rang până acum.

El a supravegheat proiecte de construcții de mari dimensiuni legate de armată, având acces la sume mari de bani. Printre aceste proiecte se numără reconstruirea orașului-port Mariupol, distrus în timpul luptelor dintre Ucraina și Rusia.

AP a scris că echipa condusă de fostul lider al opoziției, Alexei Navalnîi, a susținut că Ivanov și familia sa dețineau proprietăți imobiliare de lux, se bucurau de petreceri fastuoase și de călătorii în străinătate, chiar și după invadarea Ucrainei.

De asemenea, opozanții ruși au susținut că soția lui Ivanov, Svetlana, a divorțat de el în 2022 pentru a evita sancțiunile internationale și a continua să trăiască în lux.

Potrivit AP, Dmitri Peskov – purtătorul de cuvânt al Kremlinului – și Ivanov au fost cândva parte a unui episod jenant surprins de camerele de luat vederi. Echipa lui Navalnîi a distribuit imagini cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului sărbătorind la o petrecere de ziua de naștere a fostei soții a lui Ivanov, în 2022. În videoclip, Peskov, cu Ivanov alături, este văzut purtând un ceas estimat la 85.000 de dolari.

Ivanov a fost un apropiat al lui Serghei Șoigu, pe care omul forte de la Kremlin l-a demis din funcția de ministru al Apărării la scurt timp după inaugurarea lui Putin pentru un nou mandat de președinte, în luna mai.

Șoigu a fost acuzat pe scară largă pentru eșecul Rusiei de a captura Kievul la începutul operațiunii de invadare a Ucrainei și a fost acuzat de incompetență și corupție de liderul mercenar Evgheni Prigojin, care a lansat o revoltă în iunie 2023 pentru a cere demiterea lui Șoigu și a șefului de stat major general, Valeri Gherasimov.

În aprilie, Comitetul de Investigații, cea mai importantă agenție de aplicare a legii din Rusia, a raportat că Ivanov este suspectat că a luat o mită deosebit de mare – o infracțiune penală care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

De atunci, alte arestări pentru acuzații de luare de mită i-au vizat pe generalul-locotenent Iuri Kuznețov, șeful Direcției de personal din cadrul Ministerului Apărării; generalul-maior Ivan Popov, soldat de carieră și fost comandant de top în Ucraina, și generalul-locotenent Vadim Shamarin, șef adjunct al Statului Major al armatei. Shamarin este adjunctul lui Gherasimov.

În sfârșit, un al cincilea oficial al ministerului a fost arestat joia trecută. Vladimir Vertelețki, de la departamentul de achiziții al Ministerului Apărării. Acesta a fost acuzat de abuz de funcție care a dus la daune în valoare de peste 70 de milioane de ruble (aproximativ 776.000 de dolari), a declarat Comitetul de Investigații.

De asemenea, adjunctul șefului serviciului federal de penitenciare pentru regiunea Moscovei, Vladimir Telaiev, a fost arestat săptămâna trecută sub acuzația de mită pe scară largă, potrivit relatărilor din presa rusească.

Toți oficialii din Ministerul Apărării arestați sub acuzații de corupție au negat faptele imputate.

Un climat tensionat

Arestările generalilor ruși au început cu puțin timp înainte ca președintele Putin să își înceapă cel de-al cincilea mandat și să îl schimbe din funcție pe aliatul său, ministrul Serghei Șoigu.

Epurările ofițerilor de rang înalt au ridicat imediat întrebări dacă Putin încearcă astfel să își reafirme controlul asupra Ministerului Apărării pe fondul războiului din Ucraina, dacă a izbucnit o bătălie pe viață și pe moarte între armată și serviciile de securitate sau dacă în spatele ușilor închise de la Kremlin se desfășoară un alt scenariu.

Încercând să răspundă acestor întrebări, AP a scris că scandalurile de corupție nu sunt noi în Rusia, iar oficiali și funcționari înalți au fost acuzați de zeci de ani că au profitat de pe urma funcțiilor lor.

Experții străini cred că corupția în Rusia funcționează ca mijloc de recompensă și pedeapsă. Ea este o modalitate de “a încuraja loialitatea și de a îndemna oamenii să fie pe aceeași lungime de undă,” precum și o metodă de control, a declarat Sam Greene, director al Rezilienței Democratice la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).

Putin vrea ca toată lumea să aibă “un schelet în dulap,” a afirmat expertul în securitate Mark Galeotti. Dacă statul are materiale compromițătoare despre oficiali cheie, el poate alege cu grijă pe cine să vizeze, a adăugat Galeotti

Corupția “este esența sistemului,” a spus și Nigel Gould-Davies, bursier la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra.

De asemenea, războiul din Ucraina a dus la creșterea cheltuielilor pentru apărare, ceea ce a sporit oportunitățile de corupție. Să nu uităm că Rusia aproape și-a triplat bugetul de apărare. Astfel, Moscova urmează să cheltuiască între 130 și 140 de miliarde de dolari pentru apărare în 2024, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din Produsul Intern Brut și o treime din bugetul total al guvernului, a estimat Richard Connolly, expert la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.

Dar pentru că costurile și salariile sunt mai mici în Rusia decât în țările cu venituri mari, așa cum sunt multe din statele NATO, fondul de apărare al Kremlinului cumpără mult mai mult decât ar cumpăra în Statele Unite. Când se ia în considerare această conversie, bugetul de apărare al Rusiei pentru 2024 se încadrează între 360 și 390 de miliarde de dolari, a apreciat expertul.

De ce acum?

Arestările generalilor ruși sugerează că corupția “cu adevărat evidentă” din Ministerul Apărării nu va mai fi tolerată, a declarat Connolly.

Așa cum am menționat anterior, la scurt timp după reînvestirea sa în funcția de președinte, Putin l-a înlocuit din funcție pe Șoigu, ministrul rus al Apărării din 2012, înlocuindu-l cu un civil economist, Andrei Belousov. (https://www.g4media.ro/breaking-vladimir-putin-il-inlocuieste-pe-ministrul-apararii-generalul-serghei-soigu-cu-un-civil-economist-soigu-ia-sefia-consiliului-de-securitate-al-rusiei-in-locul-lui-nikolai-patrusev-un-adep.html)

De asemenea, omul forte de la Kremlin l-a demis pe ministrul adjunct al Apărării, Iuri Sadovenko, înlocuindu-l cu Oleg Saveliev, ex-ministru adjunct al economiei, care până acum a lucrat ca auditor la Curtea de Conturi a Rusiei. Experții au văzut în aceste schimbaru un alt semn al intenţiei lui Putin de a îmbunătăţi eficienţa economiei de război a federației.

Dmitri Peskov a declarat de altfel că bugetul de apărare al Rusiei, în creștere, trebuie să se încadreze în economia mai largă.

Peskov a afirmat că bugetul de apărare al federatiei reprezintă 6,7% din PIB. Acesta este un nivel care nu a mai fost văzut din epoca sovietică.

“Există opinia că acest lucru trebuie să fie cheltuit mai înțelept,” a afirmat Connolly.

AP a scris că, înainte de a muri într-un accident de avion anul trecut, Prigojin a condus o rebeliune de scurtă durată împotriva conducerii militare a țării, spunând că aceasta a gestionat greșit războiul cu Ucraina și a refuzat arme și muniții forțelor sale.

Numirea lui Belousov în fruntea Ministerului Apărării este “o recunoaștere cu părere de rău din partea Kremlinului” că trebuie să acorde atenție acestor probleme, a declarat Gould-Davies.

De asemenea, cred experții, este esențial ca războiul să fie gestionat corect, deoarece economia Rusiei depinde de el. Rușii câștigă salarii mai mari, impulsionați de sectorul de apărare în plină expansiune. Deși acest lucru a creat probleme cu inflația, el îi permite lui Putin să continue să își respecte promisiunile de creștere a nivelului de trai.

Greene a afirmat că guvernul trebuie “să continue războiul pentru a menține economia în funcțiune,” dar trebuie, de asemenea, să se asigure că costurile – și corupția – nu sunt mai mari decât este necesar.

Connolly a declarat și el că este posibil, de asemenea, ca Belousov, noul ministru al Apărării, să elimine asociații predecesorului său, transmițând astfel mesajul că “lucrurile vor fi făcute diferit.”

Analiștii au notat că în avalanșa de arestări pentru coruție, cazul lui Ivan Popov ar putea fi diferit. El a luptat în Ucraina și a fost suspendat în iulie 2023 pentru că a criticat conducerea Ministerului Apărării – la fel ca Prigojin – și a dat vina pe aceasta pentru lipsa de arme și scurtcircuiturile din liniile de aprovizionare care au dus la multe victime în rândul forțelor lui Putin. Generalul a spus că a vorbit cu Șoigu despre echipamentul insuficient care a dus la decesele excesive ale soldaților ruși și că demiterea sa a fost o lovitură “perfidă” în spate pentru forțele ruse care luptă în Ucraina.

La mai puțin de o lună după revolta eșuată a lui Prigojin de anul trecut, Popov a fost demis din funcția de comandant al Armatei a 58-a.

Forțele lui Popov luptau în acel moment în regiunea Zaporijnia, una dintre cele mai aprig contestate zone din conflictul din Ucraina. Demiterea sa a venit la o zi după ce postul de comandă al Armatei a 58-a din orașul Berdiansk a fost lovit într-un atac ucrainean, ucigând un general de rang înalt.

Arestarea lui Popov s-ar putea să fie răzbunarea pentru acea critică, care nu a fost văzută cu ochi buni de Kremlin.

Armata contra FSB?

Unii analiști occidentali afirmă că nu este clar dacă în spatele arestărilor se află Kremlinul sau serviciile de informații ale Rusiei, în special Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Experții cred că este posibil ca oficiali suficient de îndepărtați de Putin să fi fost prinși în mijlocul unui război între tabere, fără legătură cu numirea noului ministru al Apărării.

Serviciile de securitate de la Moscova, a spus Greene, ar putea încerca “să riposteze” la dominația taberei militare, observată de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Situația nu ar fi nouă. Acesta nu este primul caz în care grupuri de interese din armată și serviciile secrete se răfuiesc pe putere, influență și contracte de milioane. The Guardian a scris de altfel că foști oficiali din domeniul apărării și de la Kremlin, foști ofițeri și observatori străini au spus că probabil ieșirea lui Șoigu și pierderea protecției sale au permis FSB să doboare oficiali puternici într-o luptă pentru putere care ar putea avea efecte secundare asupra modului în care Rusia luptă în Ucraina.

“FSB și-a băgat în sfârșit dinții în Ministerul Apărării și în generali,” a declarat căpitanul John Foreman, fostul atașat al apărării al Regatului Unit la Moscova, care a spus că el crede că arestările ar putea continua după ce “răbdarea lui Putin a cedat în final.”

“Șoigu și Gerasimov au oferit un tampon, dar acum Putin a decis că trebuie să facă ceva,” a spus el. “Șoigu a ținut FSB în mare parte departe de minister pe tot parcursul mandatului său, au fost foarte puține arestări. Odată ce FSB-ul are dinții înfipți tine, cine știe până unde vor merge.”

Dmitri Peskov a declarat săptămâna trecută că recentele arestări nu reprezintă “o campanie” împotriva corupției, ci mai degrabă reflectă activitățile în curs de desfășurare în “toate organismele guvernamentale.”

Dar în timp ce Kremlinul neagă că ar avea loc vreun fel de epurare, “dacă Putin nu ar fi vrut să se întâmple (aceste arestări), ele nu s-ar fi întâmplat,” a spus Sam Greene.

Având în vedere că războiul din Ucraina s-a întors în favoarea Rusiei, Putin ar putea fi chiar încurajat “să curețe” Ministerul Apărării de persoanele incomode sau ar putea permite serviciilor de securitate să își afirme dominația pe scena de la Moscova.

În aceste condiții, experții vestici cred că vor avea loc mai multe arestări, deoarece noul ministru al Apărării vrea să arate că “există un preț de plătit” pentru corupție cu scopul de a o ține în frâu.

Greene a adăugat că este, de asemenea, posibil ca anchetatori “întreprinzători” să creadă că lansarea unui caz penal împotriva unui general este o mare oportunitate de avansare în carieră.

Rivalitățile între agenții sunt profunde în Rusia, iar înlăturarea lui Șoigu poate să fi dat anchetatorilor din FSB și din comitetul de investigație ocazia de a scoate de la naftalină dosarele penale împotriva celor mai înalți oficiali, în efortul de a căuta promovări și laude.

“Este visul oricărui anchetator să bage în închisoare un ministru adjunct al apărării, este tare, este visul vieții,” a spus un fost oficial de la Kremlin, citat de The Guardian. “Primești noi epoleți pentru asta, o promovare, un fel de premiu. Vei putea câștiga o reputație pentru asta.”

În cazul urmăririlor penale la nivel înalt, a spus oficialul, Putin ar fi fost probabil informat înainte de a se solicita arestarea. Dar, a adăugat oficialul, el a spus că este puțin probabil ca cazurile de corupție să fie inițiate chiar de Kremlin.

Un fost oficial al apărării a afirmat și el că arestările au arătat că raportul de putere s-a înclinat în favoarea serviciilor de securitate ale Rusiei, în timp ce armata este afectată de arestări.

“Departamentul de operațiuni de contrainformații al FSB (Divizia I) devine din ce în ce mai puternic. În prezent, ei dețin toate cărțile și strâng șuruburile,” a spus oficialul, care a lucrat îndeaproape cu Ivanov și Șoigu.

“Nu sosirea lui Belousov a dus la epurări, ci plecarea lui Șoigu și a resurselor sale puternice au făcut posibile arestările,” a continuat oficialul.

“Șoigu a fost, până una-alta, un silovarh (foști și actuali membri de rang înalt din serviciile de securitate de la Moscova, precum și directori executivi ai unora dintre cele mai importante companii de stat din Rusia – majoritatea cu trecut in KGB si FSB -, care sunt parte a unui cerc apropiat de președintele Putin, influența lor depășind-o cu mult pe cea a faimoșilor oligarhilor) și a avut sprijinul lor.”

Panică în sistem

Experții occidentali au mai remarcat un lucru. Deoarece corupția este atât de endemică în Rusia, aceste arestări ar putea provoca panică în întregul sistem.

Dacă oficialii sunt arestați pentru un comportament care anterior era permis chiar dacă era ilegal, acest lucru ar putea modifica “liniile roșii,” a spus Greene.

În cazul în care arestările continuă sau se extind dincolo de Ministerul Apărării, ele ar putea provoca denunțuri și găsiri de vinovați, iar unii oficiali “se vor grăbi spre ieșire,” a spus expertul, iar acesta este un lucru pe care Kremlinul vrea să îl evite.

Deoarece sistemul este construit pe corupție, a afirmat Greene, atacarea prea dură a acestuia ar putea duce la “destrămarea” sa. Vrea Putin cu adevarat sa faca asta? Următoarele săptămâni ar putea să lămurească acest lucru.

Surse: AP, CNN, BBC, Al Jazeera, The Guardian

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...