De ce sunt cruciale alegerile parlamentare pentru maghiarii din România / Mobilizare masivă la vot, în rândul comunităților maghiare / Kelemen Hunor: Acest 1 decembrie nu poate fi din nou o zi pierdută pentru noi, maghiarii
Liderii UDMR sunt îngrijorați de valul extremist care a cuprins România, astfel că au lansat mesaje de mobilizare în comunitățile maghiare, nu întâmplător – față de alte scrutinuri electorale – județul Harghita se poziționează astăzi în topul prezenței la vot, pentru alegerile parlamentare. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Radio Kossuth că nu poate decât să spere că „acest 1 Decembrie, nu va fi din nou o zi pierdută pentru noi, maghiarii”.
Pe de altă parte, și marile partide și-au mobilizat electoratul la vot, iar o prezență masivă la urne poate pune probleme serioase formațiunii maghiare, de a-și asigura pragul de 5% pentru a intra în Parlamentul României.
Liderii UDMR consideră că în ultimii ani în România s-a consolidat o tabără antimaghiară, iar semnul cel mai important l-am avut după alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, când un candidat extremist și suveranist a obținut un scor electoral masiv atât în țară cât și în diaspora.
Hunor Kelemen afirmă că toți membrii UDMR au avut grijă să explice în comunitățile maghiare care este miza alegerilor parlamentare din 1 Decembrie, mai ales după ce „forțele antimaghiare au obținut aproximativ 37% din voturi la prezidențiale”. Dacă acest scor s-ar traduce în mandate parlamentare ar însemna ca maghiarii din Transivania să-și dubleze eforturile în procesul de vot pentru a reuși să-și asigure reprezentativitatea în Parlamentul României.
Liderul UDMR a mai declarat că se așteaptă la o prezență mare la vot din partea comunității maghiare din România, dar cum maghiarii din diaspora au mult mai puține voturi decât românii, cele 70-80-90 de mii de voturi suplimentare din România ar trebui adăugate la cele 100 de mii necesare pentru a asigura o reprezentare proporțională în parlament pentru UDMR.
„Este bine ca toți maghiarii să meargă la urne și să trimită în sală acei reprezentanți și senatori care ne pot apăra patria, drepturile lingvistice, viitorul copiilor noștri, școlile noastre, cultura noastră”, a spus Kelemen Hunor.
Referindu-se la candidații suveraniști și extremiști (Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă), liderul UDMR arată că aceștia reprezintă „ramuri diferite ale aceluiași trib”, care au în comun faptul că sunt antimaghiari.
Președintele UDMR a calificat decizia Curții Constituționale a României de a dispune renumărarea voturilor exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale ca fiind „infinit de stupidă”, argumentând că instanța a dat impresia că dorește să inverseze ordinea din primul tur: „Aceasta decizie nu numai că a inflamat toate părțile, dar a polarizat și mai mult societatea, susținătorii lui Georgescu angajându-se într-o mobilizare brutală la vot”.
Hunor Kelemen a subliniat că primele cifre arată că prezența la vot în comunitățile maghiare măsurată de UDMR este mai mare decât în urmă cu o săptămână și ușor mai mare decât la alegerile similare anterioare: „Acest lucru trebuie menținut și, dacă se poate, sporit”.
Chestionat despre viitoarea alcătuire a Parlamentului și Senatului României, Hunor Kelemen a spus că toată lumea vede o ieșire într-un guvern care să poată țină piept trio-ului extremist AUR-SOS-POT. „Indiferent de rezultatul turului al doilea la prezidențiale, partidele democratice trebuie să asigure un zid de protecție împotriva unor eventuale decizii și moțiuni prezidențiale proaste”, a comentat Kelemen Hunor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii