De ce sunt dezvoltate atât de rapid vaccinurile anti-Covid? Explicațiile științifice ale unui specialist
Cât de eficientă și de sigură este dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus? Și cum se poate dezvolta atât de rapid un vaccin, dat fiind că în mod normal un asemenea proces durează peste cinci ani?
Imunologul german Thomas Kamradt a explicat pentru Deutsche Welle explicațiile pentru viteza fără precedent cu care se lucrează la un vaccin:
- Peste 170 de vaccinuri candidate împotriva SARS-CoV-2 sunt în curs de desfășurare. Șapte dintre ele se află în a treia și ultima fază a studiilor clinice
- De obicei este nevoie de peste zece ani pentru ca un vaccin să devină disponibil în cantități mari, astfel încât oricine să poată fi vaccinat. Recordul este deținut de vaccinul Ebola, ce a avut de așteptat aproximativ cinci ani până la aprobare. Or, în clipa de față lucrurile se desfășoară mult mai rapid.
- Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, la virusurile SARS și MERS se știa că proteina spike este probabil o bună structură țintă pentru un răspuns imunitar. Asta înseamnă că nu a trebuit să se înceapă de la zero cu un virus nou.
- Există, de asemenea, tehnici complet noi. Până nu cu mult timp în urmă, dezvoltarea vaccinului a necesitat transmiterea de viruși de colo-colo, în întreaga lume, care au fost apoi crescuți în culturi celulare și așa mai departe.
- Cercetătorii chinezi au pus secvența virusului online în ianuarie. Le-am putea compara cu SARS și MERS, s-a întâmplat incredibil de repede. Prin urmare, primul studiu clinic din faza 1, care a fost vaccinul mRNA produs de Moderna, a început în martie.
- Ceea ce de asemenea crește viteza întregului proces este că pașii ce se execută în mod normal unul după altul, au acum loc în paralel. De pildă, se creează deja facilități de producție pentru vaccinuri care ar putea să nu existe niciodată. Ceea ce nu trebuie să se întâmple niciodată este ca testele de securitate să fie acum tratate mai lax decât de obicei.
- În mod ideal, vaccinul ar trebui să fie eficient la vârstnici, la care evoluția bolii Covid-19 este mai dificilă. Vaccinul antigripal, de exemplu, este mai puțin eficient la persoanele în vârstă decât la persoanele mai tinere, dar acest lucru ar putea fi compensat prin dozare. Testele clinice vor trebui să demonstreze acest lucru. Apoi, vaccinul ar trebui să se adreseze în principal persoanelor în vârstă și celor cu boli cronice. De asemenea, celor care sunt deosebit de expuși și care prezintă un risc deosebit de mare de răspândire a virusului.
Foto: Imperial College London
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii