De ce sunt exercițiile fizice importante pentru sănătatea creierului/ Sportul poate reduce șansele de Alzheimer, demență și declin cognitiv
Noi studii arată că activitatea fizică poate elimina toxinele din creier, acționând în același timp ca un „fertilizator” care stimulează noi neuroni și conexiuni, transmite The Telegraph.
O noapte de somn satisfăcătoare a fost mult timp considerată ca fiind leacul pentru toate bolile, în special pentru eliminarea toxinelor dăunătoare din creier.
Neurologii au crezut mult timp că somnul profund ajută la eliminarea resturilor problematice din creier, eliminând multe dintre proteinele și metaboliții despre care se crede că sunt implicați în dezvoltarea bolii Alzheimer și a altor demențe.
Acest lucru nu este deloc liniștitor pentru insomniacii dintre noi. Cu toate acestea, dovezile definitive au fost întotdeauna greu de obținut, iar un nou studiu publicat în revista Nature Neuroscience a pus această teorie sub semnul întrebării. În timp ce somnul este încă vital pentru multe aspecte ale sănătății, Bill Wisden, profesor la Institutul britanic de cercetare a demenței, care a fost implicat în realizarea studiului, spune că a fi activ poate juca de fapt un rol mult mai important în eliminarea toxinelor.
„Am demonstrat că eliminarea din creier a toxinelor este foarte eficientă atunci când suntem treji”, spune el. „În general, a fi treaz, activ și a face exerciții fizice poate curăța mai eficient creierul de toxine”.
Aceasta este, fără îndoială, o veste bună pentru oricine se luptă să obțină șapte ore solide de somn pe noapte. La urma urmei, o plimbare vioaie de o jumătate de oră este posibilă pentru cei mai mulți dintre ei chiar și după o noapte de zvârcolit și răsucit.
Sugestia lui Wisden se potrivește cu un număr din ce în ce mai mare de descoperiri din ultimii ani, care indică importanța absolută a exercițiilor fizice pentru toate aspectele sănătății creierului.
Eliminarea toxinelor
Rolul exercițiilor fizice în eliminarea deșeurilor din creier este în prezent un domeniu de investigație activă în laboratoarele de cercetare din întreaga lume. Teoria de lucru se referă la anumite celule cerebrale care își schimbă forma, cunoscute sub numele de celule microgliale, care pot lua diferite forme în funcție de starea de sănătate.
În unele afecțiuni psihiatrice, cum ar fi schizofrenia și chiar Covidul lung, microglia poate lua o formă vizibil țepoasă, generând inflamații și interferând cu funcționarea naturală a creierului.
Cu toate acestea, cercetătorii suspectează că exercițiile fizice pot induce în mod activ microglia să ia o înfățișare antiinflamatorie mai sănătoasă. Acest lucru înseamnă că ar acționa ca niște gunoieri utili, curățând „deșeurile” și asigurându-se că conexiunile sinaptice dintre neuroni sunt curate și funcționează corect.
„Microglia este acolo pentru a supraveghea totul”, spune Dr. Rebecca MacPherson, profesor asociat la Universitatea Brock din Canada, unde conduce un laborator care studiază modul în care exercițiile fizice sunt benefice pentru creier. „Explorăm această idee că exercițiile fizice le activează într-un mod care îmbunătățește modul în care acestea curăță produsele metabolice.”
Îngrășământul pentru creier
Cercetările au arătat în repetate rânduri că a fi activ din punct de vedere fizic reduce riscul de apariție a tuturor formelor de demență cu 28% și, în special, al bolii Alzheimer cu 45%.
De-a lungul anilor, oamenii de știință au efectuat diverse experimente în care participanții au fost repartizați aleatoriu în două grupuri diferite, un grup urmând un program de exerciții fizice, iar celălalt rămânând sedentar.
Aproape toate au raportat că grupul care a urmat programul de exerciții fizice a obținut rezultate mai bune la testele cognitive, aceeași tendință fiind constatată la participanții sănătoși, la supraviețuitorii unui accident vascular cerebral și chiar la pacienții cu Alzheimer.
Se crede că o mare parte din acest lucru se datorează unei molecule numite factor neurotrofic derivat din creier, altfel cunoscută drept BDNF. Această moleculă și-a câștigat reputația în rândul neuroștiințelor ca fiind „îngrășământul creierului” pentru capacitatea sa remarcabilă de a stimula creșterea de noi neuroni și de a întări conexiunile dintre aceștia.
„Contracțiile musculare cresc BDNF, în timp ce trombocitele din sângele dumneavoastră stochează de fapt o mulțime de BDNF”, spune MacPherson. „Deci, cu un flux sanguin crescut datorită exercițiilor fizice, trombocitele dvs. pot elibera mai mult BDNF în circulație”.
Prin studii efectuate pe celule și animale, laboratorul lui MacPherson a arătat chiar că BDNF previne acumularea de fragmente mici de proteine beta-amiloide în creier prin modificarea activității diferitelor enzime, ceea ce ar putea explica de ce exercițiile fizice ajută la diminuarea riscului de Alzheimer.
Dar BDNF nu este singura moleculă benefică eliberată atunci când faceți exerciții fizice. Anul trecut, un studiu publicat în revista Neuron a arătat că exercițiile fizice determină producerea unui hormon numit irisin, care este capabil să elimine plăcile amiloide.
Christiane Wrann, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School, care a fost implicată în acest studiu, a fost atât de fascinată de irisină încât acum caută să dezvolte o formă artificială a acesteia ca terapie pentru diverse boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.
„Este un mic hormon care acționează asupra neuroinflamării și eliminării plăcilor, ceea ce îl face foarte relevant pentru boala Alzheimer”, spune ea. „Cred că există trei sau patru proprietăți ale irisinei care fac din ea o țintă medicamentoasă foarte promițătoare”.
Cât de mult și la ce intensitate trebuie să te antrenezi?
MacPherson zâmbește ironic atunci când i se adresează această întrebare. „Toată lumea vrea să știe exact ce trebuie să facă, iar acesta este un răspuns dificil de dat”, spune ea.
Serviciul Național pentru Sănătate din Marea Britanie, de exemplu, ne sfătuiește să facem un fel de exerciții aerobice, sau activități fizice care ne cresc ritmul cardiac, timp de cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.
MacPherson spune că producția de BDNF este corelată cu intensitatea exercițiilor fizice, astfel încât organismul dumneavoastră va produce mai mult atunci când efectuați exerciții de intensitate mai mare,. Cu toate acestea, ea spune că este important ca oamenii să facă ceea ce se simt capabili să facă, iar orice formă de exerciții fizice, indiferent cât de ușoară, va avea totuși un anumit beneficiu pentru organism și creier.
„Cred că, la nivel individual, trebuie să te gândești: cât timp am la dispoziție și ce îmi place?”, spune ea. „Chiar dacă sunteți în măsură să faceți doar exerciții de intensitate moderată, tot veți obține o creștere a BDNF și există, de asemenea, un flux sanguin crescut care furnizează mai mult oxigen și nutrienți la creier, ceea ce va spori, de asemenea, creșterea celulelor cerebrale.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank