De ce sunt liderii UDMR politicieni serioși
Pe liderii maghiari se poate conta, în sensul că la fiecare moțiune se comportă previzibil. Cu câteva zile înainte de votul decisiv din Parlament, liderii UDMR încep să strâmbe din nas. Dacă există o majoritate votăm moțiunea, nici un guvern nu e de neînlocuit, întotdeauna se pot găsi alții mai buni, nici o moțiune n-a adus ceva rău. Pe scurt, apelează la o serie de cimilituri cu subînțeles cât să sperie bine puterea. Vedeți că suntem gata să votăm cu opoziția. Ce aveți de oferit? Cum ne convingeți să ne răzgândim? Din kitul de negociere nu lipsește anunțul că decizia finală se va lua în ziua votării moțiunii. De regulă, acest anunț vine cu câteva ore înainte de ședință, după ce majoritatea, în cazul de față PSD-ALDE, livrează.
Liderii UDMR țin în șah puterea până în ultimul moment pentru a obține cât mai multe beneficii politice și pentru a nu-i lăsa loc de întors. Maghiarii utilizează această tactică de negociere de ani de zile, de fiecare dată cu succes. Dispun de multe voturi de care depinde în bună măsură căderea sau supraviețuirea unui Guvern.
De la Dragnea și Dăncilă au obținut retrimiterea la comisia specială a Codului Administrativ, unde au de rezolvat deja problema utilizării limbii materne în administrație. Varianta de Cod care urma să intre la vot final prevedea că limba maternă poate fi utilizată în acele administrații unde minoritățile reprezintă minim 20% din populație, un procent considerat cam mare de liderii maghiari. Ce au obținut suplimentar încă nu știm, dar vom vedea în curând în modificarea unor legi importante sau rezolvarea unor probleme pentru minoritatea maghiară.
La fel au procedat și la moțiunea împotriva cabinetului Grindeanu, când UDMR a reușit să pună pe agendă mai multe teme importante pentru comunitatea maghiară pentru a vota căderea guvernului.
În termeni mai puțin eleganți, tactica de negociere rafinată de UDMR se numește șantaj politic. Din perspectiva maghiarilor însă, aceste momente de criză politică sunt singurele când își pot atinge obiectivele politice, unele dintre ele perfect legitime, cum ar fi utilizarea limbii în administrație, altele mai puțin legitime. În restul timpului, majoritatea le ignoră doleanțele sau, mai rău, le tratează revendicările de pe poziții iraționale și naționaliste. Așa se explică parțial și lipsa lor de scrupule în relație cu majoritatea.
Problema e că obținute astfel, victoriile UDMR vin la pachet cu costuri politice mari. Până la urmă, mă cam îndoiesc că electoratul maghiar se împacă ușor cu ideea că, din cauza politicienilor trimiși de ei în Parlament, un dublu condamnat penal și un premier ridicol se mențin la putere. Merită acest troc? Merită să sufere o țară întreagă de pe urma unor meschinării politice? Merită să-și câștige în acest fel, prin compromisuri majore, dreptul lărgit de a utiliza limba maternă în administrație? Nu cumva pierdem cu toții pe termen lung din afacerea asta, români și maghiari deopotrivă? Trăim până la urmă cu toții în aceeași țară.
N-am înțeles niciodată de ce liderii UDMR au reputație de oameni serioși după ce au ridicat șantajul politic la rang de artă. În rest, da, se țin de cuvânt. După ce puterea cedează șantajului, nu-i mai pun încă o dată cuțitul la gât pentru a obține și mai mult, nu trag țepe și votează mereu cum promit. Nimeni și nimic nu-i poate întoarce din drumul lor, poate cel mult Viktor Orban. Oameni serioși.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii