De ce tinerii din România trebuie să fie mai prezenți la Bruxelles? „Ne despart 2 ani de alegerile europene, extremismul politic și euroscepticismul se adâncesc, iar tinerii sunt principalii combatanți ai acestor curente” – Francesca Cristea (Europuls), la Forumul European de Tineret
În perioada 28-29 octombrie a avut loc la Bruxelles „Level Up! Accelerating Change”, eveniment ce a adunat peste 1200 de tineri din întreaga Europă în Parlamentul European. Forumul a fost organizat de Parlamentul European, Comisia Europeană și Forumul European de Tineret, în marja Anului European al Tineretului.
Intitulat ca fiind cea mai apreciată tabără de activism civic la nivel european, evenimentul își propune să ajute și să sprijine tinerii fără afiliere organizațională, reprezentanții organizațiilor de și pentru tineret la nivel local, național sau internațional, să le dezvolte competențele și astfel, în mod indirect, să accelereze schimbarea în societate, încurajându-i să afle mai multe despre proiecte din alte țări pe care să le poată implementa în comunitatea lor.
Europuls – Centrul de Expertiză Europeană – a fost invitat la forum în calitate de organizație câștigătoare la nivel național a premiului Charlemagne 2022 pentru cel mai bun proiect de tineret ce promovează buna înțelegere la nivel european și pe plan internațional: „Forumul EUROSFAT 2021 – Europa este viitorul.
Maria Francesca Cristea, Head of Policy & Programs – Europuls a relatat pentru ENTR/G4Media ce s-a întâmplat la eveniment:
„Au fost 2 zile pline de discuții și ateliere precum:
👉Civic Tech for youth: how digital tools can support changemakers,
👉Innovative forms of participation,
👉Organising youth in Metaverse,
👉Accelerating recognition of disinformation,
👉Claim media space,
👉Localising campaigns – Revitalising democracy,
👉Activist mental wellbeing.
În cadrul sesiunii de deschidere, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a adresat tinerilor, vorbind despre importanța implicării în comunitate prin inițiative și proiecte, mai ales în contextul creșterii euroscepticismului și adâncirii crizelor economice și de energie. În casa democrației europene, s-a adresat în special tinerilor din România și Bulgaria: “Câți dintre tinerii de aici sunt din România și Bulgaria? (Aprox. 50 de tineri au ridicat mâna). Eu cred că aceste țări merită să fie în Schengen. Cred că tinerii pot pune presiune pe politicienii de acasă ca acest lucru să se întâmple. Este timpul ca tinerii să își facă vocea auzită, iar politicienii să asculte și să implementeze.” În aceeași sesiune plenară, Președintele Forumului European de Tineret (YFJ) s-a adresat participanților, evidențiind faptul că, după izbucnirea crizelor economice și sociale în cadrul societății globale, tinerii au reprezentat una dintre cele mai vulnerabile categorii. A accentuat faptul că, dacă și în cadrul alegerilor următoare, decidenții nu se vor adresa nevoilor tinerilor, mai ales în procesul de realizate al politicilor publice, vom avea parte de încă o generație dezamăgită și vom pierde mulți tineri care ar putea fi încurajați să își dezvolte comunitatea.
La nivelul Parlamentului European, avem doar 6 reprezentanți din 705 europarlamentari care au sub 30 de ani. Astfel, susținerea participării tinerilor este redusă, iar tinerii de multe ori sfârșesc prin a nu avea locuri eligibile pe liste. Susținerea implicării tinerilor în comunitate este redusă și la nivel local sau național în anumite state membre, decidenții refuzând să îi consulte sau să le ofere sprijin în organizarea inițiativelor. Suntem în Anul European al Tineretului și am făcut mult prea puține pentru a încuraja tinerii.
“Aceste 2 zile petrecute cu tinerii din întreaga Europă, au reprezentat contextul ideal ca tinerii să își împărtășească experiențele și să lege colaborări transnaționale. Conectarea tinerilor la valorile europene este misiunea organizației noastre, iar prin acest eveniment ne-am putut împărtăși experiența, ideile și am legat viitoare parteneriate pentru a oferi tinerilor noi oportunități. Decidenții se raportează mereu la tineri ca fiind “viitorul”, dar ei reprezintă, în primul rând, prezentul. Faptul că sunt recunoscuți ca ambasadori ai schimbării și implicării în societate, le conferă putere pentru a continua să creeze și să ajute alți tineri în demersurile lor. Ne despart 2 ani de alegerile europene, iar extremismul politic și euroscepticismul se adâncesc, iar tinerii sunt principalii combatanți ai acestor curente. Ei informează societatea, participă la schimburi de experiențe, călătoresc, se împrietenesc cu alți tineri din alte state membre sau dezvoltă proiecte regionale cu alte organizații de profil din alte state membre UE și au responsabilitatea de a-și defini viitorul (votul). Vocea tinerilor trebuie ascultată, nu doar auzită. Ideile lor pot fi implementate, iar ei pot fi susținuți pentru a crea o Uniune Europeană inovativă și mai unită.”
– Maria Francesca Cristea, Europuls.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii