G4Media.ro

De ce tratează pesediștii referendumul lui Iohannis cu mănuși

De ce tratează pesediștii referendumul lui Iohannis cu mănuși

Premierul Dăncilă susține că votează la referendumul pentru justiție, liderul PSD o scaldă, pretinde chiar că-i de acord cu întrebările dar în nici un caz nu îndeamnă explicit la boicot. Liderii partidului se codesc să spună clar ca NU votează. Cam bizar, veți spune. Ce i-a apucat? De ce-ar merge Dăncilă la referendum și de ce n-ar îndemna Dragnea la boicot? Ce-i reține?

Cel puțin la nivelul declarațiilor publice, pesediștii nu-și permit să spună cu subiect și predicat că NU participă la referendum sau că NU votează la întrebările ca nu cumva publicul lor să înțeleagă că duminică NU trebuie să meargă la urne. Sigur, fac tot ce pot să-l saboteze pe sub masă, dar nu la vedere.

PSD-iștii știu bine că publicul lor nu este nici foarte atent la subtilități politice, nici cu informația adusă la zi. Prin urmare, mai știu că există un risc real ca, în cazul unei campanii dure contra referendumului președintelui Iohannis, simpatizanții PSD să stea cuminți acasă în ziua alegerilor europarlamentare.

Dacă alegătorii înțeleg cumva că NU trebuie să voteze duminică? Referendum, alegeri europarlamentare, mulți nu vor face diferența și nici nu vor ști exact ce vor politicienii de la ei. Dacă le intră în cap că trebuie să stea acasă în ziua alegerilor că așa au auzit ei la televizor? Dacă la capătul unei campanii anti-referendum alegătorii decid să absenteze și de la europarlamentare?

Odată convinși că referendumul/alegerile sunt inutile, nu-i mai scoți ușor la vot.

Așa se explică reținerea afișată de Dragnea sau alți lideri. Din acest motiv oferă răspunsuri vagi, total neclare sau chiar neașteptate, de tip Dăncilă, atunci când pesediștii sunt întrebați cum votează la referendum. Mai observați că nu există nicio campanie asumată de PSD pentru votul NU la referendum.

Veți spune că este o strategie proastă, că în acest fel nu fac decât să-și zăpăcească alegătorii și să-i mărească șansele președintelui Klaus Iohannis de a avea un referendum validat de o prezență  la urne mai mare decât are nevoie. Până la urmă, orice vot în plus, cu Da sau Nu, contribuie la atingerea pragului de 30% din numărul total de alegători, condiție pentru ca referendumul să fie declarat valid.

Așa aste, însă imaginați-vă cam ce ar însemna pentru PSD ca jumătate din electorat să înțeleagă că nu e cazul să voteze duminică.

Apoi, pesediștii știu că, în realitate, există două praguri în legea referendumului. Unul spune că, pentru ca referendumul să fie declarat valid, trebuie să voteze 30% din numărul total de alegători. A doua condiție, chiar dacă prima va fi îndeplinită cu ajutorul nesperat al PSD, spune că rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Potrivit datelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total al cetățenilor înregistrați pe listele electorale este 18.266.936. Raportat la acest număr, 25% înseamnă 4.566.734 de voturi. De atâtea voturi ștampilate cu DA sau NU are nevoie Klaus Iohannis pentru ca referendumul pe justiție să treacă.

Iar PSD a aflat pe pielea lui, după referendumul eșuat pe tema familiei tradiționale din toamna lui 2018, cât de greu este să convingi lumea să iasă la vot, chiar dacă tema supusă consultării populare părea mai ofertantă decât întrebările despre justiție.

În două zile de referendum, repet, două zile, au ieșit la vot doar  3.731.704 de cetățeni din țară și alți 126.239 de români din diaspora, cu tot sprijinul acordat de Biserica Ortodoxă.

NOTĂ: Multumim cititorilor pentru observații care au dus la corectarea unor inexactități.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

61 comentarii

  1. Foarte bun articolul domnule Tapalaga !

    • Vreau sa-i semnalez d-lui Tapalaga ca mai are de corectat, fiindca ori n-a fost sesizat despre ce vreau sa zic, ori a corectat cu greseli. Redau mai jos textul incriminat:

      „……….numărul total al cetățenilor cu drept de vot înregistrați pe listele electorale este 18.949.141. Raportat la acest număr, 25% înseamnă 4.737.285 de voturi. De atâtea voturi ștampilate cu DA sau NU are nevoie Klaus Iohannis pentru ca referendumul pe justiție să treacă”.

      Daca cvorumul pentru validitate este 30% atunci e nevoie de 5.684.743 de votanti, din care 4.737.285 votanti sa puna stampila pe Da la ambele intrebari. Parca asa se intelege din textul legii….
      O zi buna

    • Vreau sa-i semnalez d-lui Tapalaga ca mai are de corectat, fiindca ori n-a fost sesizat despre ce vreau sa zic, ori a corectat cu greseli. Redau mai jos textul incriminat:

      „……….numărul total al cetățenilor cu drept de vot înregistrați pe listele electorale este 18.949.141. Raportat la acest număr, 25% înseamnă 4.737.285 de voturi. De atâtea voturi ștampilate cu DA sau NU are nevoie Klaus Iohannis pentru ca referendumul pe justiție să treacă”.
      Cu DA sau NU trebuie sa voteze cei 30% + 1 cetateni. Cei 25% trebuie sa voteze oti doar cu DA!!.
      Daca cvorumul pentru validitate este 30% atunci e nevoie de 5.684.743 de votanti, din care 4.737.285 votanti sa puna stampila pe Da la ambele intrebari. Parca asa se intelege din textul legii….
      O zi buna

    • Sa votam toti, sa scapam de hoti.

  2. Prezenta la vot va fi una istorica : peste 70%. Cu Alianta 2020 la 35% si PNL 25 %. PSD abia la 10% in timp ve ALDE nu trece pragul.
    AM ZIS !!!

    • Împlinească-se scrierea ta !

      EU YES la VOT !

    • Cred că v-a luat valul optimismului. Mi-ar place și mie așa ceva, dar totuși trebuie să fim realiști. Azi dimineață, am avut neplăcerea să aud la un post de radio, cum 4 tineri români, după voce nu aveau mai mult de 30 de ani, toți 4 la rând au spus că nu vin la vot pentru că nu știu ce să aleagă, pentru că se tem că toți politicienii sunt la fel.
      De fapt, se subînțelegea că le e lene să gândească și nu vor să se angajeze în nicio decizie. De parcă vine careva peste ei pe 27 mai și le ia gâtul fiindcă nu au făcut alegerea corectă.
      Dar toți 4 se plângeau de starea de fapt din România, de praful în ochi aruncat în repetate rânduri de către putere. Și toți ziceau că abia așteaptă să poată emigra. Dar unul nu ar fi venit la vot ca să se asigure că a făcut tot ce i-a stat în putință ca să poată emigra legal când va vrea să emigreze. Probabil că nici nu s-au gândit că dacă nu vin la vot s-ar putea să trebuiască să emigreze pe ascuns într-un container de tir.

    • Duminica incep sa beau de la pranz… pina seara vad cifrele umflate si nu risc nici o depresie in caz de altceva 🙂

    • Poate în vise alogenilor usr+ să se întâmple asta. În realitate va fi exact invers: PSD 35%, PNL 17-18%, usr 14-15%, ALDE 15%, la o prezență șa vot de puțin peste 30%. Referendumul va fi invalidat, cu o participare de max. 25%. Am zis! 🙂

  3. E greu să convingi lumea să iasă la vot într-o chestiune stupidă, aşa cum a fost aiureala cu familia „tradiţională”, dar atunci când referendumul e pe o temă cu adevărat importantă, de care depinde viitorul nostru, lumea chiar iese la vot. Eu sunt cel mai bun exemplu: am stat VOIT acasă la precedentul referendum şi mă voi duce categoric la cel de duminică. Încă un milion, două dacă mai sunt ca mine, şi eu cred că nu ne-am tâmpit chiar toţi, atunci de data aceasta vom putea spune că lumea A IEŞIT la vot. Pentru că tema a fost justă.

  4. Macar citind acest articol, cei care l-au tot acuzat pe Klaus ca n-a declansat Referendumul la un moment considerat de ei potrivit, isi dau seama de ce era atat de important ca Referendumul sa fie organizat simultan cu primele alegeri?
    Iar pesedistilor le spun doar atat: nu-i asa ca simtiti pe propria voastra piele efectele proverbului: „Mutu’ f–te Pamantul…!” ?

    • Si cat am incercat sa le explic apropiatilor asta… Tatuca un presedinte exeplar, a tacut, ne-a redat speranta ca democratic pot fi schimbati! Acum are nevoie de noi, sa-i ducen pe tava un guvern USR pe viitor, si o vom face!

    • @Scaraotchi,
      Unde o fi plecat d-l Tapalaga ca nu-l gasesc sa-l trag de maneca cu procentele din cei 18 milioane?
      A zis ca a corectat dar mie mi se pare ca mai are inca de lucru:
      30% din cei 18.266.936 inseamna 5.480.071 voturi pentru ca referendumul sa fie valid. adica atatia cetateni trebuie sa voteze DA sau NU.
      A doua conditie este ca cel putin 25% sa voteze DA.
      DECI: trebuie ca 4.566.736 votanti sa voteze DA!

    • @Jeane,
      Înainte să-l tragi de mânecă, indicat ar fi să-i ceri mai întâi să-ți citească cu voce tare paragraful ref la condiția a-II-a din Legea Referendumului ! Condiția de 25% nu cred că reprezintă procentul celor care trebuie să voteze cu „Da”, ci cred că reprezintă procentul de voturi valide, adică din total voturi exprimate sunt scazute cele anulate din diverse motive…

    • Bravo Bos! Bine punctat!

  5. Mda, cum s-o dai s-o nimerești?
    Văd că dl.Tăriceanu, ditamai Președintele Senatului României, al doilea om în stat, nu s-a sfiit deloc să-i îndemne pe români să boicoteze Referendumul.
    Numai că acum e cam târziu pentru PSD să facă același lucru. Nu de alta dar al doilea om din PSD, doamna prim-ministru a zis că va vota la Referendum. Iar dl.Dragnea a zis în repetate rânduri că PSD-ului nu-i e frică de Referendum, că PSD-ul e de acord cu întrebările de la Referendum. Să vină acum să zică, „frați români, buni români, boicotați referendumul” e prea întoarcere la 180 de grade. Nu mai înțelege nimeni NIMIC.

    • Lui tariceanu si patronului sau le convine situatia in care ceva electorat pesedist sa nu iasa la vot la europarlamentare pentru ca in felul acesta isi intareste pozitia in coalitie pentru alegerile de anul viitor care sint mult mai importante pentru ceea ce se intimpla in tara. Voiculescu il vrea pe tariceanu presedinte si este un mod de a le arata pisica pesedistilor mai ales ca iarasi dragnea are confilct cu propriul prim ministru.

  6. Incurcatura mare, lumea e deja bulversata si nu stie cu cine voteaza.

  7. Legea 3/2000 prevede 2 praguri:

    pragul de 30% prezență
    Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

    pragul de 25% voturi valabil exprimate
    (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

    Alo, cele 25% inseamna CUMULAT si raspunsurile de DA si cele de NU.

    • Asa este, ma mir ca toata lumea a propagat informatia gresita cu 25% DA.

    • Sa zicem ca participa 26% din votanti dar se indeplineste conditia ca 25% din voturi sa fie valabil exprimate.
      Va fi referendumul considerat valid fiindca 25% au fost voturi valabil exprimate?
      Eu vad aici o inadvertenta, fiindca se admite o pondere foarte mare de buletine
      cu erori
      N-are nici o logica ca sa impui un prag de 30% pentru validitate, daca admiti in acelasi timp ca e bine si daca doar 25% sunt voturi valabil exprimate. Apoi, se pune problema daca cele 13% voturi DA(pentru a fi o majoritate de peste 50%) este reprezentativa la nivel de tara.
      Sper ca si participarea si ponderea voturilor DA sa fie cat mai concludente….
      Diferenta dintre 30% si 25% reprezinta o marja prea mare de eroare, adica 16,66% dintre votanti sunt ori beti si pun stampila aiurea, ori pun degetul ca analfabetii pe vremuri cand se iscaleau….

    • @Jean-Paul
      Cele 30% prezenta nu inseamna musai tot atatea voturi valide. Este suficient ca 25% sa fie valide daca s-au prezentat 30%.
      La limta, 5% dar nu mai multi, pot scrie mascari pe buletin, pot pune trei stampile in forma de trandafiri etc… dupa cum ii duce mintea. O data ce s-au iscalit in registru ca au participat ingroasa randurile celor care participa si ridica procentul de participare la +30%.
      Sper ca nu te plictisesc, dar vad ca ti-au mai explicat cativa si tot o tii pe ata.

  8. „În două zile de referendum, repet, două zile, au ieșit la vot doar 3.731.704 de cetățeni din țară și alți 126.239 de români din diaspora, cu tot sprijinul acordat de Biserica Ortodoxă.”

    Referendumul din 2018 a fost boicotat.
    3.731.704 de oameni pentru un referendum boicotat e mult, si da, a fost mult de lucru pentru numarul asta.

    • Dupa referendumul ” familiei”, preotul din Chiojdu, jud Buzau, a venit cu LISTA de la primarie cu cei care au votat si cine nu era pe lista nu a fost impartasit si hulit in fata tuturor. Asta dupa ce inainte de referendum le explica enoriasilor de riscul la care se supun copii si nepotii lorin legatura cu homosexualii care vor navalii sa viziteze superbele locuri.

    • ” EXPUN”

  9. Nimeni nu a precizat, la referendum fiind doua întrebări si vor fi multe răspunsuri la o singura întrebare, este validata sau nu prezența la vot/referendum a persoanei!!!

    • Este validata prezenta pentru pragul de 30%, din momentul in care ai semnat pe lista ca ai luat chestionarul.
      Nu este valid pentru pragul de 25% un vot multiplu

  10. Eu daca as fi in locul lui Iohannis as iesi la TV si as spune cu subiect si predicat; ”sustinatorii mei sa vina la vot si sa voteze da pentru referendum iar sustinatorii PSD sa voteze ce le dicteaza constiinta”. Atunci PSD trebuie sa-i ameteasca obligatoriu.

    • De unde îți vin ideile astea așa de …Bine ar fi să nu vă mai dați voi cu parerea și în numele altora. Chiar sunteți penibil !

  11. Toti astia care salahorim aici pe strainatate iesim la vot nu ne ferim.
    De abia asteptam 26 mai

  12. Conform legii, pragurile de 30% respectiv 25% se raporteaza la totalul alegatorilor de pe listele electorale permanente. Numarul de alegatori pe listele electorale permanente este, conform AEP, de 18.266.936. Cifra de 18.949.141 citata in articol reprezinta numarul total al cetatenilor cu drept de vot inscrisi in registrul electoral (diferenta e data de cei care au domiciliu stabil in afara tarii).
    Un pic mai multa grija la documentare, ca e pacat de restul articolului 🙂

  13. Referendumul, cu pragurile puse asa cum au fost puse, e o forma fara fond.
    Politicienii au pus praguri de validare pentru a impiedica validarea. Normal si logic ar fi ca sa existe praguri la declansarea unui referendum (adica sa intrebi inainte de declansare daca exista sau nu interes suficient pentru problema respectiva astfel incit sa cheltui banii cu ea) nu la votare. Doar ca principiul de baza al romanului e „democratie e numai cind imi convine mie”.
    Sper ca referendumul lansat de Iohannis sa fie validat pentru ca e important, dar daca nu va fi vom auzi o multime de voci plingindu-se de aceleasi lucruri care le-au convenit la referendumul de acum ceva timp al conservatorilor.
    Inca o data, referendumul e un instrument democratic foarte important si nu trebuie sa poata fi infrint prin boicot.

  14. Eu merg la vot.

    Cine are minte, merge la vot.

    Prostii n-au decat sa frece menta.

  15. Orice om cu scaun la cap fuge cât îl țin picioarele cînd aude că cineva îi cere să fie de acord cu INTERZICEREA a ceva, indiferent ce. Dacă președintele dorea și era interesat să atragă oamenii la referendum nu folosea interdicția ( sunteți de acord să nu fim de acord cu … ), căuta întrebări pozitive nu negative. Din această cauză și din felul în care a dus campania de promovare a referendumului ( da la referendum înseamnă nu pentru psd ) rezultatul va fi unul negativ, indiferent de „mănușile” folosite de PSD sau de pumnul gol al ALDE.

    • @Liță,
      De data aceasta sunt de acord cu d-ta, întrebările potrivite ar fi fost următoarele:
      1) Sunteți de acord să fie…bărbierit după datină, înainte de a fi expediat spre Purgatoriu?
      2) Sunteti de acord ca PSD-ul să se numească de acum înainte „Ciuma Roșie”, inclusiv în nomenclatorul B.E.C. și cel O.S.I.M. și să aibă drept semn electoral un bacil privit prin microscop?

    • Stai relaxat, pentru votantii PSD e greu sa priceapa o intrebare. Votantii USR+ si o mare parte din votantii PNL sunt oameni cu un IQ suficient petru a intelege 2 intrebari cu doar doua variante de raspuns, DA sau NU

  16. @all
    Nu e suficient sa mergem la vot. Trebuie sa convingem si pe apropiatii nostri sa o faca, membri ai familiei, prieteni, vecini si, mai ales, colegi. Trebuie sa marturisim cu curaj participarea la vot. Nu e nicio ilegalitate si nicio rusine sa spui ca vei vota si sa indemni si pe altii sa o faca.

    Nu luati antidepresivele de dimineata si nici incepand de pe la pranz. Nu le luati deloc, daca vreti sa savurati victori!

    • Vezi că Dragnea a fost condamnat pentru că le-a spus altora să meargă să voteze…

    • Sunt de părere că te-ai putea încadra mai degrabă în categoria „noaptea minții”, apropo de explicațiile date ref la prima condamnare !
      A fost condamnat pentru că a adus MORȚII la vot, nicidecum pentru că i-ar fi adus pe cei vii.. ! Pricepi care e diferența sau vrei să te…invit puțintel…la subsol, să vezi cum arată un mort din categoria „păcătos” ? Dacă vrei să vezi morți din cealaltă…categorie, trebuie să te adresezi…echipei adverse, vorba maestrului Toma Caragiu, D-zeu să-l odihnească !

  17. „PSD-iștii știu bine că publicul lor nu este nici foarte atent la subtilități politice, nici cu informația adusă la zi. Prin urmare, mai știu că există un risc real ca, în cazul unei campanii dure contra referendumului președintelui Iohannis, simpatizanții PSD să stea cuminți acasă în ziua alegerilor europarlamentare.”

    Aceasta fraza este fondata pe un rationament complet eronat, intrucat psd e votat de activul de partid (aproape un milion de membri) care se incadreaza in majoritatea covarsitoare a functionarimii statului (cca. 2 milioane si jumatate) si o cantitate insemnata de pensionari. De aceea, aproape constant psd a fost votat de cca. 3,5-4,5 milioane de oameni din 1990 si pana azi. Asta reprezinta cam 35-40% din numarul celor care voteaza. Din 1990 si pana azi, numarul celor care au votat din totalul celor cu drept de vot a reprezentat cam 55-60%, adica undeva pe la 10,5 – 11,5 milioane de cetateni.
    Am facut paranteza de mai sus pentru a puncta argumentat urmatoarea idee: functionarimea statului actioneaza intotdeauna in acord cu vointa jupanului politic, pentru ca stie ca este numita pe functii de jupanul politic si primeste retributii in raport de vointa jupanului politic. Adica, functionarimea statului INTOTDEAUNA STIE cine i-a marit salariul. Spre exemplu, aseara m-am intalnit cu o doamna profesoara de matematica de liceu care spunea ca voteaza psd pentru ca vrea sa i se mentina salariul si mi-a precizat ca nu o intereseaza cum face statul rost de bani ca sa-i plateasca salariul respectiv. Aceasta idee este constanta in creierele functionarimii, indiferent de pozitia ocupata (armata, politie, servicii, ministere, consilii judetene si locale, primarii, prefecturi, institutii publice de orice fel, agentii ale statului, justitie, spitale, pompieri, consilii de administratie la biznisurile statului, scoli, universitati etc.). Pe niciunul din astia nu-i intereseaza de unde vin banii cu care li se platesc retributiile.
    Acelasi lucru in cazul pensionarilor.

    Ca atare, dle Tapalaga, votantii psd sunt intotdeauna atenti la cum trebuie sa voteze, pentru ca stiu ca jupanul care e dispus sa le plateasca salariile pe care le cer e intotdeauna psd, pentru ca psd are o singura politica: sa mituieasca la nesfarsit pe dependentii de bugetele statului in schimbul votului. Asa s-a intamplat mereu de la regimul comunist incoace si asa se va intampla de-a pururi cat psd va fin la putere in Romania. Se va intampla asta pentru ca dependentii de bugetele statului sunt dispusi sa-si vanda voturile si sufletele pentru „suta de lei in plus” cu care-i amagea Ceausescu. Asta pentru ca deocamdata nu-i intereseaza cum face statul banii pe care ii primesc ca salariu. Lucrurile se vor schimba abia in momentul in care copiii si nepotii lor isi vor gasi din ce in ce mai greu locuri de munca, vor fi din ce in ce mai prost platiti si vor fi din ce in ce mai indatorati la banci (toti astia isi folosesc pozitiile si functiile ca sa ia credite sa isi umfle standardul de viata si traiul), iar statul va fi in impas sa faca fata unor cheltuieli publice din ce in ce mai mari. Atunci isi vor da seama ca, desi „ei si-au trait traiul si si-au mancat malaiul”, totusi au facut plozi care trebuie si ei sa traiasca. Atunci isi vor da seama ca „traiul lor neneaca” a insemnat foamea copiilor si nepotilor lor (ei chiar cred ca statul nu da faliment !).

    Soacra-mea are 89 de ani si e o atenta urmaritoare de a3 si rtv … merge la biserica si dezbate la nesfarsit impreuna cu altele ca ea … desigur, pensioara ei e garantia votul;ui psd.

    Toti cei mentionati nu vor rata si „nu vor precupeti nici un efort” sa isi dea duminica votul in sensul psd. Iar psd-ul stie asta pentru ca, in esenta, chestia e statistica, ioar statistica va balansa in sens opus NUMAI DACA scade numarul dependentilor de bugetele statului.
    Dragnea stie si el asta, Dancila la fel si, in general, oricare din baroneii, baronasii ori baronetii psd e la curent cu asta. De ce credeti ca draknisor invoca poporul atunci cand e vorba de oriec decizie cretina pe care o ia sau o impune prin structurile statului, incepand cu fosta lui secretara de la MI si terminand cu prezidentul de la ccr?
    Daca poporul l-a votat pentru el inseamna ca poporul i-a legitimat orice trasnaie, inclusiv pe aia sa epureze tot sistemul judiciar daca are chef … n-am nicio indoiala ca asta i-a trecut prin scafarlie de prima data, insa s-a gandit ca ar fi prea brusca treaba … dar de luni, daca ii vor iesi 35-40% din voturi la asta sa va asteptati… si gata si cu net-ul ca e sursa de bruiaj de la spalatul de creiere … il vor „securiza” si pe asta, mai tare ca in China … fac pariu!

    • @Area,
      Mai e o variantă și mă refer aici la varianta ca votanții PSD să fie îndemnați să voteze totodată și cu ALDE, iar argumentul să fie acela că Coaliția (scuzați cacofonia) ar fi în felul acesta mai puternică și ar putea chiar să-i dea afară din Schengen pe Timmermans și Junker, așa cum visează @Asistații…

    • Fals, la rasunatorul succes al PSD-ului in 2016 au avut la CD 3.2 milioane voturi.
      Nici gand sa ia PSD-ul acum cele minim 3,5 milioane despre care vorbiti

    • Mama, ne plictisesti aici cu un mesaj mai lung decat articolul, in ideea ca vei convinge pe cineva sa faca ce??? Sa nu mearga sa voteze, probabil, ca a venit area postacul c-o tona de baliverne. Rationamentul tau ar putea fi bun, daca intr-adevar toti profesorii ar judeca asa, toti cei care lucreaza in justitie ar gandi asa, si tot asa mai departe. Insa nu e adevarat, eu sunt profesoara, si faptul ca mi-a crescut salariul cu vreo 30%, nu ma face sa votez psdeul, si la fel ca mine gandesc multi alti profesori. Suntem titulari, in consecinta nu ma are cu nimic la mana infectul psd. La fel stau lucrurile si cu pensionarii, unii sunt spalati pe creier, altii nu. Mai sunt tinerii, elevii pe care-i educ, si tuturor celor 7 clase de-a XII-a le-am spus clar sa mearga la vot si sa-si ia tot neamul, vecinii, prietenii. Pe tine nu te-apuca greata de tine insuti??

    • Este ca si cum ai zice ca oricine ar cumpara fara ezitare un smartfon, un televizor un orice, daca pretul este incredibil de mic, atat de mic incat sa n-ai nevoie nici de garantie, de la un individ dubios de pe strada, desi poate sa stie ca ar putea fi obtinut in urma unui furt, sau chiar un jaf cu violenta iar altcineva plange acum dupa obiectul respectiv, sau zace in sant intr-o balta de sange.
      Chiar crezi? Pai asta inseamna ca noi angajam talharii sa fure in locul nostru si avem nerusinarea sa ne consideram oameni cinstiti?

  18. Exact asa a zis și Olguța Vasilescu.
    Sunt convins că s-a consultat cu Codrin si alții cu scaun prin cap.

  19. TOTI LA VOT!

  20. @GC
    Pe mine ma apuca greata ca astia ca tine au avut grija sa „scoateti” vreo 40% de analfabeti functional … pe astia o sa-i hranesti matale, „tavarasa” profesoara?
    Auzi, tovarasa profesoara, matale si cu aia de zici ca nu votati psd (iar aici trebuiie sa va credem pe cuvant), veti iesi in strada ca sa urlati sa va creasca salariile peste vreo 3-4 ani, cand tarisoara va ajunge ceva similar cu Venezuela?
    Auzi, tovarasa, de cate ori s-a ridicat sangele in instalatia voastra si v-ati opus legandu-va cu lantul de calorifer impotriva rahaturilor pe care le fac directorii scolilor unde functionati, numiti pe functie de inspectoratele scolare conduse de psd?
    In fine, tovarasa, chiar ai impresia ca daca esti „titulara” ai garantata functia pe viata? Esti de acord cu mine ca esti titulara atat timp cat exista scoala in care ai „servici”? Esti fericita ca ai „servici”? Iti place sa „servesti”? Tovarasa, daca maine se inchide scoala nu mai ai „servici” si sa te vedem ce stii sa faci in viata reala cu ce predai tu la scoala…

    Schimb de idei intre gretosi …

    • @Area
      „matale si cu aia de zici ca nu votati psd (iar aici trebuiie sa va credem pe cuvant), veti iesi in strada ca sa urlati sa va creasca salariile peste vreo 3-4 ani, cand tarisoara va ajunge ceva similar cu Venezuela?”

      Nu imi amintesc ca votantii anti-psd sa fi iesit vreodata in strada pentru a cere cresterea salariilor proprii.
      Au iesit in schimb pentru a protesta impotriva abuzurilor, pentru a sprjini Justitia si lupta anti-coruptie, pentru a cere investitii in infrastructura si in sistemul de sanatate. Adica au cerut acele lucruri care aduc plus-valoare pe termen lung intregii societati – dezvoltare durabila pe baze sanatoase care in mod logic va duce ulterior si la cresterea nivelului si trai si a standardului de viata…

    • @Area

      Tu nu ai puțin obraz?

  21. Corectati dl. Tapalaga calculele, e cum zice comentatorul Jean-Paul.
    Ziceti:
    „Potrivit datelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total al cetățenilor înregistrați pe listele electorale este 18.266.936. Raportat la acest număr, 25% înseamnă 4.566.734 de voturi. De atâtea voturi ștampilate cu DA sau NU are nevoie Klaus Iohannis pentru ca referendumul pe justiție să treacă.”

    Nu e asa deloc. Ca referendumul sa treaca, adica sa fie valid, adica sa fi votat suficienti oameni, e nevoie de 30% din masa de votanti totala (nu de 25%…)
    Ca referendumul sa aiba concluzia DA, trebuie ca o masa de cel putin 25% din masa de votanti sa puna stampila pe DA. Hai, ca nu e dificil.

    Dar ramin intrebarile :
    1. Considerind ca sint 2 buletine de vot ptr referendum, cum se valideaza REZULTATUL? Daca amindoua intrebarile raspunse cu DA au intrunit 25%? Dar daca o intrebare a intrunit 26% DA iar intrebarea 2 a intrunit 15%, cum e rezultatul referendumului?
    2. Cum se contorizeaza votul unui cetatean care a votat DA pe intrebarea 1 si nu a pus nimic (sau doua stampile) pe buletinul cu intrebarea 2? E un vot valid sau anulat?

    De ce trebuie sa facem lucrurile mai complicate decit e necesar?

  22. Tăpălagă, puteai să spui simplu într-o singură propoziție „PSD sux”, nu să te apuci de un nou articol. WTF? Fă și tu economie.

  23. Votul electronic când apare ? Este foarte important pentru diaspora pentru locale și parlamentare !!!!!!!!!

  24. Desi a trecut mai bine de jumatate de an de la referendumul pentru familia traditionala manipularea continua.
    Sincer eu nu am vazut nici un PSD-ist facand campanie PRO sau CONTRA referendum. In schimb am vazut cum USR si Ciolos (a se intelege PLUS) s-au zbatut au tipat s-au dat cu fundul de pamant si au facut tot ce au putut pentru a invalida referendumul. Practic singurul partid polititc de la vremea respecctiva care a facut campanie la referendum a fost USR care a indemnat la ura la boicot, care a mintit si manipulat in cel mai grosolan mod intr-o maniera in care nici PSD nu indrazneste sa o faca.
    Apoi toata media a sarit in sus si a explicat cum ca daca votam iesim din europa, cum ca il validam pe Dragnea, cum ca votam PSD si sa vezi ce grozavie va fie. Uite ca referendumul nu a fost validat dat tot guvern PSD avem, Dragnea tot presedintele CD este, Dragnea tot in libertate este… despre ce vorbim???
    Urmeaza un nou rand de alegeti si sunt cateva certitudini pentru mine
    1. In primul rand NU voi vota cu USR care e cel mai mincinos si manipulator partid din Romania.
    2. NU voi vota cu PLUS care nu e departe de USR si PSD
    3. NU voi vota cu PSD.
    4. Voi vota DA la referendum la ambele intrebari
    5. Sustin si Votez Peter Costea, candidat independent care sustine si promoveaza valorile autentice.

    • Păi da, „aceeași mizerie” din 2016 a fost înlocuit cu „eu votez un independent” pentru aceste alegeri. Cunoastem metodele…

    • @Scaraoțchi®
      Stimabile, nu am votat niciodata PSD, la alegerile europarlamentare votez Peter Costea si fac lucrul acesta din convingere… defapt si la ultimele alegeri europarlamentare din 2014 am votat tot cu Peter Costea…. Am stat mult in cumpana daca sa dau votul PNL sau lui Peter Costea…. probabil ca nu va intra in PE domnul Peter Costea dar constiinta asa ma indeamna sa votez cu el.
      Am votat in 2016 cu USR si regret amarnic…. am fost odata pacalit de ei dar nu voi mai fi vreodata deacum inainte. Mie nu imi plac socialistii si nici progresistii cred ca politicile social-progresiste sunt falimentare pe langa asta atat USR&PLUS cat si PSD mai sunt si manipulatori si mincinosi fara coloana vertebrala…..

  25. Vazand reactia liderilor PSD fata de referendum, modul in care ei se pozitioneaza, pe cat de tiptil pe atat de ezitant, trebuie sa recunoastem ca idea de cupla acest referendum cu alegerile europarlamentare a fost, pur si simplu, magistrala.

    Ideea a pornit, probabil, de la realitatea ca aceste alegeri, in acest moment si in conjunctura actuala existenta in Romania cu un partid national-populist guvernand impotriva tuturor si impotriva tarii insisi, au o importanta exceptionala pentru perioada imediat urmatoare.
    O eventuala si asteptata infrangere a PSD ar schimba fundamental raportul de forte. PSD ar fi in postura celui care se lauda prin targ ca este cel mai potent macho, dar care este deconspirat public, cu probe irefutabile ca dimpotriva, nu este decat un nefericit impotent, lipsit complet de orice dotare adecvata domeniului de activitate.

    Iar aceasta infrangere pare, daca nu cauzata, cel putin facilitata, de aceasta introducere a referendumului in aceeasi zi cu votarea propriu-zisa. Electoratul PSD este realmente bulversat de aceasta situatie si chiar nu intelege nimic din ceea ce se intampla. Nu intelege cum adica sa voteze PSD dar sa nu participe la referendum. Este absolut sigur ca aceasta dezorientare funciara se va reflecta printr-o consistenta neparticipare la vot. De parca lehamitea deja instalata in PSD, razboaiele fratricide si partidul lui Ponta nu ar fi fost de ajuns ca sa zdrobeasca PSD chiar si asa.
    Imi mentin punctul de vedere ca PSD nu va trece, in niciun fel de 22-23% la votul de duminica, indiferent de participarea la vot. Pur si simplu, nu are cum, este imposibil. Daca insa, populatia va participa la vot si isi va manifesta optiunile indiferent care, s-ar putea sa avem surpriza placuta sa vedem PSD chiar cu un scor sub cifra 2.

  26. ma scuzati ca intervin, am vrut doar sa va anunt ca sunt un cretin. Scuze.

  27. Domnul Tapalaga ,acest independent al jurnalismului romanesc canta pentru donatorii de pe site.Imi e lehamite de tine cum imi e si de lepra de Mircea Marian si restul echipei voastre de milogi.Poate o sa-ti revii in viata asta si vei fi obiectiv si realist.Inciti la violenta si rautate in societate.

  28. Pt. „Elo” : Vezi că nu ți-ai luat medicamente le.
    Pt. „FC434: Ce fumezi, că sunt curios
    Pt. „Lita’: Da