De ce tratează pesediștii referendumul lui Iohannis cu mănuși
Premierul Dăncilă susține că votează la referendumul pentru justiție, liderul PSD o scaldă, pretinde chiar că-i de acord cu întrebările dar în nici un caz nu îndeamnă explicit la boicot. Liderii partidului se codesc să spună clar ca NU votează. Cam bizar, veți spune. Ce i-a apucat? De ce-ar merge Dăncilă la referendum și de ce n-ar îndemna Dragnea la boicot? Ce-i reține?
Cel puțin la nivelul declarațiilor publice, pesediștii nu-și permit să spună cu subiect și predicat că NU participă la referendum sau că NU votează la întrebările ca nu cumva publicul lor să înțeleagă că duminică NU trebuie să meargă la urne. Sigur, fac tot ce pot să-l saboteze pe sub masă, dar nu la vedere.
PSD-iștii știu bine că publicul lor nu este nici foarte atent la subtilități politice, nici cu informația adusă la zi. Prin urmare, mai știu că există un risc real ca, în cazul unei campanii dure contra referendumului președintelui Iohannis, simpatizanții PSD să stea cuminți acasă în ziua alegerilor europarlamentare.
Dacă alegătorii înțeleg cumva că NU trebuie să voteze duminică? Referendum, alegeri europarlamentare, mulți nu vor face diferența și nici nu vor ști exact ce vor politicienii de la ei. Dacă le intră în cap că trebuie să stea acasă în ziua alegerilor că așa au auzit ei la televizor? Dacă la capătul unei campanii anti-referendum alegătorii decid să absenteze și de la europarlamentare?
Odată convinși că referendumul/alegerile sunt inutile, nu-i mai scoți ușor la vot.
Așa se explică reținerea afișată de Dragnea sau alți lideri. Din acest motiv oferă răspunsuri vagi, total neclare sau chiar neașteptate, de tip Dăncilă, atunci când pesediștii sunt întrebați cum votează la referendum. Mai observați că nu există nicio campanie asumată de PSD pentru votul NU la referendum.
Veți spune că este o strategie proastă, că în acest fel nu fac decât să-și zăpăcească alegătorii și să-i mărească șansele președintelui Klaus Iohannis de a avea un referendum validat de o prezență la urne mai mare decât are nevoie. Până la urmă, orice vot în plus, cu Da sau Nu, contribuie la atingerea pragului de 30% din numărul total de alegători, condiție pentru ca referendumul să fie declarat valid.
Așa aste, însă imaginați-vă cam ce ar însemna pentru PSD ca jumătate din electorat să înțeleagă că nu e cazul să voteze duminică.
Apoi, pesediștii știu că, în realitate, există două praguri în legea referendumului. Unul spune că, pentru ca referendumul să fie declarat valid, trebuie să voteze 30% din numărul total de alegători. A doua condiție, chiar dacă prima va fi îndeplinită cu ajutorul nesperat al PSD, spune că rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Potrivit datelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total al cetățenilor înregistrați pe listele electorale este 18.266.936. Raportat la acest număr, 25% înseamnă 4.566.734 de voturi. De atâtea voturi ștampilate cu DA sau NU are nevoie Klaus Iohannis pentru ca referendumul pe justiție să treacă.
Iar PSD a aflat pe pielea lui, după referendumul eșuat pe tema familiei tradiționale din toamna lui 2018, cât de greu este să convingi lumea să iasă la vot, chiar dacă tema supusă consultării populare părea mai ofertantă decât întrebările despre justiție.
În două zile de referendum, repet, două zile, au ieșit la vot doar 3.731.704 de cetățeni din țară și alți 126.239 de români din diaspora, cu tot sprijinul acordat de Biserica Ortodoxă.
NOTĂ: Multumim cititorilor pentru observații care au dus la corectarea unor inexactități.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii