G4Media.ro

De ce trimite Rusia baloane peste Ucraina? Câteva explicații

Sursa foto: Wikimedia Commons / Ukrainian Air Force

De ce trimite Rusia baloane peste Ucraina? Câteva explicații

Rusia recurge la baloane militare ca „ținte false” trimise deasupra Ucrainei pentru a epuiza apărarea anti-aeriană a ucrainienilor, a spiona mișcările de trupe și echipament și pentru a-i forța pe apărători să facă risipă de muniție, susțin experții, care au vorbit despre strategia înșelătoare a Moscovei. În ultimele zile, mai multe baloane trimise de către Rusia au declanșat sirenele de raid aerian din Kiev și din alte orașe ucrainiene. În acest context, analiștii au reamintit că Rusia deține o flotă impresionantă de baloane spion care se poate dovedi periculoasă în operațiunile militare actuale.

Ținte false

Sirenele de raid aerian din Kiev au fost declanșate miercuri de „baloane militare” rusești folosite ca „ținte false”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, citat de CNN.

Autoritățile ucrainiene au declarat anterior că sistemele de apărare aeriană au angajat un atac rusesc în capitală, administrația militară a orașului scriind pe Telegram că „o țintă aeriană inamică a fost detectată pe cerul orașului Kiev”.

Ulterior, oficialii au anunțat că șase baloane rusești au fost detectate miercuri în spațiul aerian al Kievului. „Acestea erau baloane care se mișcă odată cu vântul,” a declarat administrația militară a capitalei, adăugând că baloanele ar fi putut transporta dispozitive de recunoaștere.

„Apărarea aeriană a fost în acțiune împotriva tuturor țintelor aeriene. Cele mai multe dintre obiecte au fost interceptate,” au precizat autoritățile. Ilhat a spus că Rusia a folosit baloane ca ținte false și duminică și marți, într-o campanie care pare atent planificată.

Duminică, de exemplu, Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a anunțat că forțele ruse au trimis baloane cu reflectoare de colțuri și un vehicul de recunoaștere aeropurtat, ambele fiind doborâte de armata ucraineană. Comandamentul nu a precizat ce dronă de recunoaștere a fost doborâtă de racheta anti-aeriană.

Ihnat a afirmat că baloanele rusești „au zburat chiar și în alte țări.” De exemplu, informații despre obiecte neidentificate suspecte au determinat Moldova să își închidă temporar spațiul aerian marți, acesta fiind redeschis după aproximativ trei ore. Autoritatea de aviație civilă de la Chișinău a declarat că spațiul aerian a fost închis „pentru a asigura siguranța și securitatea aviației civile.”

Obiectivul rușilor

Potrivit oficialilor militari și experților, Rusia apelează la baloane militare cu scoprul de a deruta și de a epuiza apărarea anti-aeriană a Ucrainei. „Ei folosesc (baloanele) ca ținte false, vor ca apărarea aeriană să lucreze împotriva lor. (Rușii) au nevoie să epuizeze apărarea noastră aeriană atât în ceea ce privește muniția, cât și pentru a ne distrage atenția,” a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene.

Infiltrarea cu baloane a spațiului aerian al Ucrainei de către forțele Moscovei vine într-un moment în care suntem martorii, la nivel global, a unei avalanșe de apariții și interceptări de baloane și obiecte aeriene neidentificate. De exemplu, tensiunile dintre Statele Unite și China s-au intensificat în ultimele săptămâni după ce, la ordinul președintelui Joe Biden, US Air Force a doborât recent un balon provenit din China, care a plutit deasupra Canadei și teritoriului american, trecând peste mai multe site-uri sensibile de rachete nucleare. Aparatul, care a avut dimensiunea a trei autobuze școlare și a fost încărcat cu echipamente grele, a fost doborât deasupra Oceanului Atlantic, în largul coastelor Carolinei de Sud. (De partea sa, China a susținut că baloanele de spionaj americane s-au infiltrat în spațiul său aerian de mai multe ori după ianuarie 2022).

Ulterior, aparatele de vânătoare americane au mai interceptat și distrus alte trei obiecte neidentificate, între care unul deasupra nordului înghețat canadian și unul deasupra Lacului Huron.

Ținând cont de acest context, experții cred că afirmațiile făcute de Ucraina la adresa Rusiei privind baloanele se dovedesc a fi cele mai importante, sugerând existența unei campanii planificate din partea Moscovei.

„Inamicul urmează vechile tactici. Nu este un dispozitiv de sondare, nu este un aerostat, ci doar un balon care transportă o bucată de oțel. Nimeni nu ar folosi mijloace puternice împotriva unui simplu balon,” a declarat Iuri Ihnat, adăugând că  „scopul lansării baloanelor a fost de a detecta și epuiza apărarea noastră aeriană.”

Experții cred că opinia exprimată de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene nu este departe de adevăr. Potrivit informațiilor, baloanele trimise de ruși peste Ucraina au reflectoare radar, care sunt destinate a fi utilizate ca mijloc de creștere a vizibilității. Reflectorul de colț este un dispozitiv pasiv care reflectă direct undele radio spre sursa de emisie, făcându-l un instrument valoros pentru calibrarea sistemelor radar.

Reflectorul de colț este adesea format din plăci perpendiculare care se încrucișează. Similare cu oglinzile mari, aceste ținte reflectă energia radar înapoi către senzorii aeropurtați, utilizați în principal de adversari pentru urmărirea radarului sau inducerea în eroare a acestora.

În cazul baloanelor trimise în Ucraina, unul dintre scopurile acestor reflectoare de colț pare să fie „păcălirea” rachetelor ghidate de radar care sunt lansate împotriva lor. De altfel, forțele aeriene ucrainene au precizat: „Este posibil ca scopul lor a fost ca apărarea aeriană ucraineană să le confunde cu o dronă de atac.”

Mai multe teorii

The EurAsian Times l-a citat pe Abhijit Iyer-Mitra, cercetător senior la Institute of Peace and Conflict Studies (IPCS), care s-a referit și la o altă tactică posibilă folosită de ruși, legata de inducerea in eroare a radarelor adversarului: „Este o metodă foarte veche. Suprafețele plane reflectă cel mai mult undele radar, astfel încât inamicul trimite în aer obiecte de formă ciudată, majoritatea cu laturi perpendiculare în sus. Acestea vor declanșa fiecare radar din țara gazdă. Este o tehnică normală de păcălire, folosită de zeci de ani. Este o tehnologie foarte veche.”

Ziarul a scris că Rusia a folosit de multă vreme baloane cu reflectoare radar de colț în conflictul în curs. În august 2022, EurAsian Times a publicat de altfel o analiză aprofundată a modului în care Moscova a desfășurat o serie de reflectoare radar piramidale în apă, la vest de podul Antonivski și în apropierea podului feroviar din apropiere, pentru a-i deruta pe ucraineni.

Analistul militar Vijainder K. Thakur, veteran al Forțelor Aeriene Indiene, a declarat: „Aviatorii ruși zboară în patrulă de dominație aeriană peste frontul de luptă 24 de ore. Ei sunt invariabil înarmați cu Kh-31P ARM (Kh-31 este o rachetă rusească aer-sol transportată de avioane precum MiG-29 sau Su-27). Se pare că baloanele rusești sunt dotate cu reflectoare de colț pentru a crea o semnătură radar semnificativă. Fără reflectoare de colț, balonul nu ar avea semnătură radar.”

„Oricine va observa vizual balonul rus ar putea raporta acest lucru autorităților. Forțele aeriene ucrainene ar trebui să-și pornească radarul de apărare aeriană pentru a identifica în mod pozitiv obiectul zburător ca fiind un balon. Radarul ar fi probabil captat imediat de un avion devânătoare rusesc care patrulează deasupra. Pilotul ar lansa apoi un Kh-31P împotriva sursei de radiații. Deci, probabil că Rusia momește radarele ucrainene cu baloane echipate cu reflectoare de colț.”

Tactica are slăbiciunile ei. De exemplu, înainte ca alerta aeriană să înceapă să sune în regiunea Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk, șeful Consiliului Regional, a afirmat că Rusia ar putea începe un atac cu drona Shahed de fabricație iraniană. În urma acestei alerte, balonul rusesc și drona de recunoaștere au fost doborâte de forțele ucrainiene.

Experții atrag însă atenția asupra pericolului reprezentat de utilizarea de baloane. În contextul în care un atac major cu drone ar putea distruge infrastructura electrică ucraineană, folosirea simultană de către ruși a baloanelor echipate cu reflectoare de colț ar complica lucrurile pentru ucrainieni. Baloanele ar suprasolicita sistemele de apărare aeriană, ocupate deja cu detectarea dronelor kamikaze trimise de forțele Moscovei.

De asemenea, lansarea de baloane exacerbează costurile financiare pentru ucrainieni, care sunt oricum foarte mari. Rachetele suprafață-aer folosite pentru a doborî aceste baloane ieftine, folosite ca momeală, sunt foarte scumpe. Iar problema devine și mai delicată în condițiile în care rapoartele indică faptul că Ucraina a epuizat rapid multe dintre rachetele trase din sistemele avansate de apărare aeriană donate de țările NATO.

În sfârșit, utilizarea pe scară largă a baloanelor de către ruși ar putea pune, de asemenea, în pericol radarele și apărarea antiaeriană ucrainiene, amplificând dificultățile tactice pentru forțele armate ale Ucrainei.

O flotă masivă de baloane

Blogul War Zone al celor de la The Drive a scris că baloanele au fost o componentă importantă a arsenalul Uniunii Sovietice, pentru orice, de la spionaj la bombardamente, iar Rusia le folosește și astăzi. În contextul lansărilor făcute de ruși deasupra Ucrainei, ziariștii s-au referit la flota masivă de baloane spion pe care o are Rusia și care pare să cunoască o renaștere în ultima perioadă.

Potrivit War Zone, aerostatele, inclusiv baloanele fără motor, erau foarte populare în Uniunea Sovietică înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, dar și-au  pierdut treptat importanța dupa finalul conflictului. Ulterior, odată cu declanșarea Războiului Rece, baloanele de supraveghere sovietice au revenit în forță.

Începând cu mijlocul anilor 1950, mii de baloane lansate din Occident au plutit peste țările din Pactul de la Varșovia. Multe dintre ele au zburat pe teritoriul Uniunii Sovietice. Acesta a fost imboldul pentru sovietici pentru crearea unei serii de aeronave speciale de interceptare a baloanelor vestice dar și de creare a propriilor baloane militare. În consecință, în 1956, a fost înființat biroul de proiectare OKB-424 – cunoscut și sub numele de Dolgoprudny Automatics Design Bureau (DKBA) -, în special pentru sarcina de a realiza noi aerostate militare.

Prima sarcină a lui OKB-424 a fost să copieze un balon de recunoaștere foto provenit din SUA care a aterizat pe teritoriul sovietic. În următorii 60 de ani, DKBA a produs aproximativ 20 de tipuri de tipuri de baloane care plutesc liber, cu volume diferite, fiecare dintre acestea putând transporta diferite tipuri de echipamente în misiunile lor.

În 1957, Serviciul de Aeronautică, sau Vozdukhoplavatelnaya Sluzhba, a fost înființat în structura Forțelor Aeriene sovietice. În același an, în Volsk, lângă Saratov, a fost creat Centrul de testare pentru cercetare științifică aeronautică (Vozdukhoplavatelnyi Nauchno-Issledovatelskyi Ispytatelnyi Tsentr sau VNIITs). De-a lungul timpului, sfera centrului din Volsk a fost redusă și cuvintele au fost eliminate din titlu. În prezent, acesta este cunoscut sub numele de al 13-lea Centru de testare aeronautică (Vozdukhoplavatelnyi Ispytatelnyi Tsentr) și face parte din cel de-al 929-lea Centru de testare a zborului de stat al Ministerului Apărării al Federației Ruse din Akhtubinsk.

În perioada sovietică, forțele aeriene aveau escadroane independente de aeronautică responsabile de baloane. În perioada finală a existenței Uniunii Sovietice, au fost șapte sau opt escadroane, răspândite în toată țara. Interesant este că una dintre aceste escadroane era staționată lângă Odesa, în Ucraina; până în prezent, există baloane libere AN-V1, AN-S1 și ARP-AGM, precum și aerostate AZ-55 în depozit, deși starea lor este necunoscută.

În structura actuală a Forțelor Armate Ruse, aerostatele sunt operate de doar două unități, Centru al 13-lea VIT din Volsk și de un post de serviciu la Baza Aeriană Klyuchi din Kamchatka.

War Zone a precizat că, în timp ce centrul din Volsk este situat adânc în Rusia europeană, prezența unei unități de baloane în Kamchatka este semnificativă, deoarece baza sa este la doar aproximativ 2.000 de kilometri de Alaska. Acest lucru indică faptul că rolul său include potențiale misiuni de spionaj în sau în jurul spațiului aerian al SUA.

Revenind la incursiunile baloanelor rusești în Ucraina, experții atrag atenția în legătură cu posibila lor folosire pe scară din ce în ce mai largă. Așa cum a demonstrat incidentul cu balonul spion chinez doborât de americani, aceste aparate de zbor au darul de a semăna confuzie și de a induce în eroare adversarii. Ținând cont de multiplele obiective urmărite de ruși pe care le-am descris mai sus, nu este exclus ca lansările de baloane deasupra Ucrainei să continue. Rușii sunt cunoscuți pentru tacticile militare înșelătoare la care au apelat de-a lungul istoriei. Incursiunile baloanelor spion în Ucraina – cu scopul de a obosi apărarea antiaeriană, de a păcăli radarele de la sol, de a spiona sau de a forța ucrainieni să-și epuizeze stocurile de rachete scumpe – ar putea să fie parte dintr-o campanie mai largă și atent planificată în laboratoarele Kremlinului.

Surse: CNN, EurAsian Times, The Drive, Telegram

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce? Li se termina munitia „intelgenta” si testeaza posibilitatea de a combarda Ucraina din balon.