G4Media.ro

De ce unele țări nu au multe cazuri raportate de infecții cu…

Sursa: Captura Youtube

De ce unele țări nu au multe cazuri raportate de infecții cu coronavirus? Câteva explicații ale experților americani

Numărul scăzut de kituri de testare, cenzurarea de către oficiali a datelor reale despre cei infectați sau pur și simplu lipsa obiceiurilor de a călători din cauza sărăciei populației sunt câteva dintre motivele pentru care unele țări nu au raportat până în acest moment un număr important de cazuri de infectare cu noul coronavirus, susțin experți americani din domeniul sănătății. În timp ce numărul persoanelor infectate și a celor decedate continuă să crească în Italia, Spania sau Statele Unite, numărul cazurilor confirmate de îmbolnăviri sunt reduse în unele țări cu populații numeroase, precum Mexic și Rusia, sau pe continentul african.

Potrivit datelor Center for Systems Science and Engineering de la Johns Hopkins Whiting School of Engineering, care oferă statistici live legate de coronavirus, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus se apropia duminică la prânz de circa 163.000 la nivel mondial, în 146 de țări și regiuni de pe glob. Pandemia a provocat moartea a peste 6.060 de persoane pe glob, în timp ce, din cei infectați, 75.600 de persoane s-au vindecat.

În același timp însă, alte țări și regiuni de pe glob nu au raportat cazuri sau au înregistrat un număr redus de persoane infectate, comparativ cu numărul locuitorilor lor.

De exemplu, Africa – unde există 54 de țări și o populație de aproape 1.3 miliarde de locuitori – înregistrase până vineri mai puțin de 100 de cazuri. Mai mult, doar câteva țări au raportat mai mult de un caz confirmat de persoană infectată. Conform statisticii oferite de FoxNews, printre țările care au raportat pacienți se numără Africa de Sud (51), Algeria (48), Maroc (28) și Egipt (110). În același timp, Camerun sau Kenya ar anunțat în mod oficial că au doar un singur caz de îmbolnăvire, toate provenind de la persoane care au ajuns pe continent venind din Europa.

Situația este cu atât mai ciudată, cred experții, în condițiile în care, la începutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat 13 țări din Africa cu un risc deosebit de ridicat de apariție a unui focar de coronavirus, având în vedere că au asociații directe cu China sau că sistemul lor de călătorie este legat direct de țara asiatică care a stat la originea pandemiei. Deși o erupție în masă nu s-a concretizat până în acest moment, specialiștii se tem că, pe măsură ce coronavirusul continuă să se răspândească vertiginos, în cele din urmă va afecta și Africa și va supraîncărca un sistem de sănătate deja fragil. Michael Yao, șeful operațiunilor de urgență al OMS în Africa, a afirmat că depistarea timpurie a infecțiilor este esențială, deoarece sistemele de sănătate ale continentului „sunt deja copleșite de numeroase focare de boală aflate în desfășurare.”

În afară de Africa, țări de pe alte continente au raportat un număr relativ mic de cazuri comparativ cu numărul mare de locuitori pe care îl au. De exemplu, Mexic – care are o populație de 130 de milioane de locuitori, a înregistrat 41 de cazuri, Rusia a raportat 63 de cazuri confirmate (cu opt pacienți vindecați și niciun deces), iar Ucraina, la 43 de milioane de locuitori, are doar trei cazuri confirmate până în prezent, cu un singur deces.

Dar care sunt motivele acestor numere scăzute de infecții? Specialiștii au oferit câteva explicații:

Doar pentru că oficialii nu declară infectări, nu înseamnă că virusul nu a ajuns în țară și nu îmbolnăvește locuitorii. Foarte probabil, autoritățile din țările respective, mai ales africane, nu au efectuat suficiente teste și astfel nu i-au descoperit pe cei infectați.

„Țările din Africa au sisteme de sănătate publică sărace și aproape nicio supraveghere biologică,” a remarcat Andrew Huff, un epidemiolog San Francisco. Expertul crede că Rusia ar putea cenzura rapoartele, la fel cum face și China. Huff a afirmat că „virusul se va răspândi cu repeziciune prin India, Africa, America Centrală și America de Sud. Va exista un număr mare de cazuri și rate mai mari de deces. Țările cu populații mai în vârstă vor avea o mortalitate mai mare.”

Cenzura din unele țări, așa cum este Coreea de Nord, face imposibilă raportarea de persoane infectate. Dacă Coreea de Sud a înregistrat până acum peste 8.100 de cazuri, cu 75 de morți, în nordul peninsulei, regimul de la Phenian nu a anunțat până acum niciun singur caz și nici măcar nu a recunoscut existența coronavirusului. La fel, China – care are frontieră comună cu Coreea de Nord – a înregistrat până sâmbătă peste 81.000 de cazuri de infectări și 3.194 de decese.

Numărul mult mai redus al persoanelor care circulă în afara țării. FoxNews l-a citat pe  doctorul Sarah Raskin, profesor asistent la Școala de guvernare și afaceri publice L. Douglas Wilder de la Universitatea Virginia Commonwealth, care a spus că un alt motiv pentru numărul oficial redus în anumite regiuni este acela că cei din țările mai bogate au adesea un acces mai mare la călătorii și deci o șansă mai mare de a fi infectați. „Oamenii cu bani care pot călători ar putea fi mai expuși decât persoanele care nu sunt la fel de mobile,” a spus Raskin, care a anticipat însă că „vom vedea răspândirea în comunități în țările cu resurse mai mici din cauza unei varietăți de factori,” între care sistemele de sănătate slab finanțate și lipsite de resurse sau aglomerările urbane din țările sărace unde oamenii trăiesc foarte aproape unii de alții.

În cazurile unor țări, climatul mai cald a limitat răspândirea infecțiilor. Deși nu există date exacte despre această teorie, unii experți sunt de părere că factorul climatic are un rol major în răspândirea/oprirea infecțiilor și că noul coronavirus s-a răspândit mai ales în regiunile cu climă temperată.

Sursă: FoxNews

Foto: Captura Youtube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Acuma noua ne foloseste mult faptul ca nu suntem in Shenghen, avem vami si controale vamale. Putem sa luam masuri mai usor decat celelalte state UE.