G4Media.ro

De ce unii candidați republicani se îndepărtează de Trump și cum a…

Foto: Colaj / conturile oficiale Facebook

De ce unii candidați republicani se îndepărtează de Trump și cum a redevenit Biden frecventabil printre democrați

Unii dintre candidații republicani în alegerile intermediare din luna noiembrie din Statele Unite încearcă să se distanțeze public de fostul președinte Donald Trump, aflat în mijlocul unui scandal bazat pe mai multe documente secrete descoperite de FBI în urma raidului la vila sa din Florida, deși liderul republican continuă să aibă o influență covârșitoare asupra partidului.

În același timp, Joe Biden – încurajat de o serie de victorii legislative recente – pare să redevină frecventabil printre unii candidați democrați, după o perioadă lungă în care aceștia au preferat să stea la distanță de el, din cauza crizelor multiple cu care a fost confruntat și la care a fost incapabil să răspundă în mod eficient.

Distanțarea de Trump
În ultimele câteva săptămâni, mai mulți candidați republicani, dar și figuri importante ale partidului, au făcut pași semnificativi pentru a se îndepărta de fostul președinte.

Astfel, unii dintre candidații susținuți de Trump, inclusiv candidatul republican pentru Senat în Pennsylvania, Mehmet Oz, și nominalizatul pentru funcția de procuror general din Arizona, Abe Hamadeh, au șters aspecte ale prezenței lui Trump din conturile lor de Twitter după victoriile pe care le-au înregistrat în alegerile primare din interiorul Partidului Republican.

În Arizona, candidatul republican pentru Senatul de la Washington, Blake Masters, a eliminat de pe site-ul său de campanie afirmația că, dacă alegerile prezidențiale din 2020 ar fi fost „alegeri libere și corecte, președintele Trump ar sta astăzi în Biroul Oval, iar America ar fi mult mai bine.”

De asemenea, omul responsabil de strategia de campanie a Partidului Republican pentru Camera Reprezentanților le-a transmis candidaților republicani și titularilor de mandate aflați în cursele cheie să nu se lase distrași de Donald Trump în timpul campaniei și, în schimb, să se concentreze pe problemele despre care republicanii cred că vor fi cele mai importante pentru alegători în alegeri: economie, inflație, imigrație sau criminalitate.

Sfaturile lui Tom Emmer, congresman de Minnesota, reflectă o recunoaștere tacită în rândul liderilor republicani că fostul președinte ar putea devia mesajele partidului de la chestiunile esențiale, în timp ce Partidul Republican încearcă să recâștige majoritatea Camerei Reprezentanților în această toamnă. Este, de asemenea, o schimbare față de strategia desfășurată în multe din alegerile primare republicane, unde susținerea lui Trump a fost văzută ca esențială pentru succesul electoral.

În acest sens, mai mulți republicani din districtele electorale-cheie au declarat pentru CNN că încearcă să evite să vorbească despre Trump în campania electorală, deoarece vor să atragă alegătorii moderați în această toamnă. Mulți dintre aceștia au fost dezamăgiți de Trump și de retorica lui, dar, în același timp, sunt nemulțumiți de modul greșit în care Biden a gestionat economia.

Comentând pe marginea acestor evoluții, analiștii americani au afirmat că nu este neobișnuit ca candidații să minimizeze unele dintre pozițiile mai controversate pe care le-au exprimat în timpul alegerilor primare – niște evenimente complet partizane și care tind să atragă cei mai loiali și vehemenți alegători din rândul partidelor.

Iar republicanii, așa cum au remarcat comentatorii, nu își șterg complet legăturile cu Trump. Pagina de campanie a lui Oz (cunoscut mai bine sub numele de Dr. Oz, o prezență devenită familiară după ce ani de zile a apărut în cadrul emisiunii lui Oprah Winfrey) încă prezintă o imagine a fostului președinte și notează că republicanul care candidează în Pennsylvania a fost susținut de Trump.

De asemenea, site-ul lui Masters include o insignă pe pagina sa de start pe care scrie „Aprobat de Trump.” De altfel, Trump urmează să participe sâmbătă la un miting în Pennsylvania pentru Oz și pentru candidatul republican la funcția de guvernator, Doug Mastriano.

„Susținerea (lui Trump) este prima susținere listată pe site-ul nostru și am schimbat bannerul pentru a le mulțumi locuitorilor din Pennsylvania după ce renumărarea (voturilor) a fost finalizată,” a declarat Brittany Yanick, o purtătoare de cuvânt al lui Oz, citată de The Hill.

Dar luarea de măsuri – chiar și mici – pentru a crea distanță față de Trump indică, cred analiștii, cel puțin o oarecare neliniște cu privire la efectele pe care fostul președinte le-ar putea avea asupra abilităților candidaților de a atrage gurupuri de votanți esențiale.

Strategii spun că unii dintre nominalizații Partidului Republican se află într-o postură extrem de dificilă. Candidații republicani, în special cei care s-au apropiat strâns de Trump în timpul algerilor primare, când au căutat și au primit susținerea fostului lider de la Casa Albă, s-ar putea expune riscului de a atrage furia fostului președinte și a propriului partid în cazul în care s-ar dezice de acesta doar ca să nu-și compromită șansele în noiembrie. În cazul în care doresc să meargă mai departe pe cont propriu, fără a invoca numele lui Trump în campanie, strategiile lor trebuie gândite cu mare atenție pentru a nu-i aliena pe susținătorii republicani care îi sunt încă devotați fostului ocupant al Biroului Oval.

O figură (încă) populară

Riscurile sunt mari, deoarece Trump este încă figura dominantă în partid. Un fost consilier de campanie al lui Trump a declarat de altfel: „Uitați ce e, conduci campania pe care trebuie să o conduci pentru a câștiga. Cred că ceea ce este atât de periculos în asta este că mulți dintre acești candidați încă trebuie să pună asta de acord cu faptul că și-au câștigat alegerile primare în primul rând datorită lui (Trump). El este încă cea mai populară persoană din partid și baza va conta în continuare în alegerile generale.”

„Nu cred că va renunța la nimeni sau îi va anula susținerea sau orice altceva. Dar (Trump) va observa. Dacă ești cineva care îi șterge susținerea, prioritățile, de pe site-ul campaniei sale sau orice altceva, el va observa asta,” a afirmat fostul consilier.

Mai ales că, potrivit celor mai recente sondaje, Trump rămâne cel mai important politician din Partidul Republican, iar alegătorii din formațiune și-au intensificat susținerea pentru el în urma percheziției ordonate de Departamentul Justiției la locuința sa din Mar-a-Lago.

Astfel, un sondaj USA Today/Ipsos publicat duminică a indicat că majoritatea alegătorilor republicani consideră că Trump ar trebui să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2024. Aproximativ 59% dintre alegătorii republicani au spus că Trump ar trebui să fie candidatul republican la scrutinul pentru Casa Albă de peste doi ani și că „merită reales,” în timp ce 41% au spus că este timpul pentru o schimbare în Partidul Republican și că Trump nu ar trebui să candideze. Aproximativ 82% dintre alegătorii republicani cred că Trump poate câștiga alegerile.

Interesant este că sondajul a fost efectuat după raidul FBI la Mar-a-Lago, iar rezultatele sale ilustrează controlul ferm pe care Trump îl are asupra Partidului Republican, în ciuda nenumăratelor sale probleme legale.

Riscuri majore

Influența pe care Trump continuă să o aibă printre republicani este așadar semnificativă, potrivit The Economist. A simțit asta pe propria piele și Liz Cheney, republicana care este copreședintă a Comisiei care anchetează incidentele de la 6 ianuarie, văzută ca cel mai virulent critic al lui Trump din propria formațiune. Ea a pierdut la mare distanță alegerile pentru nominalizarea republicană în Wyoming, după două mandate obținute fără probleme, în fața candidatei susținute de Trump, Harriet Hageman.

Keith Naughton, un strateg republican veteran, a declarat însă că riscul pe care și-l asumă cei care încearcă să se îndepărteze de Trump ar putea merita până la urmă. Deși Trump rămâne profund popular în rândul celor mai conservatori alegători ai Partidului Republican, el s-ar putea dovedi a fi o vulnerabilitate pentru unii dintre candidații republicani, în special în statele pe care Trump le-a pierdut la alegerile prezidențiale din 2020.

„Trebuie ca ei să facă ceea ce trebuie să facă pentru a câștiga. Trebuie să-și asume aceste șanse,” a afirmat Naughton. „Și cred că ajută. Cu cât vorbesc mai puțin despre el, cu atât mai bine. Cu cât vorbesc mai mult despre Biden și adversarii săi, cu atât sunt mai buni.”

În opinia lui Brad Bannon, un strateg democrat, unii republicani se distanțează de Trump, deoarece „Trump devine în fiecare zi mai mult o povară,” menționând recenta controversă în urma raidului FBI la Mar-a-Lago.

„Cred că Trump este în prezent pe un roller coaster spre iad. Și cred că veți vedea din ce în ce mai mulți republicani că se distanțeze pe măsură ce aceste probleme juridice și acuzațiile de spionaj și documentele clasificate devin mai proeminente. Cred că ei o vor face.”

Unul dintre cele mai recente exemple este cel al lui Kevin Priola, un senator republican moderat care reprezenta partidul în Senatul din statul Colorado, și care și-a schimbat recent afilierea la democrat, invocând îmbrățișarea pe scară largă de către Partidul Republican a conspirațiilor electorale legate de scrutinul din 2020.

Într-o scrisoare deschisă, Priola a afirmat că a fost îngrozit de insurecția din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul din Washington și a așteptat în zadar ca partidul său să respingă nu doar atacul, dar și pe fostul președinte Trump, care continuă să insiste că a fost furat.

„Această repudiere nu a venit niciodată,” a spus Priola. „Spre disperarea mea, republicani curajoși și onorabili precum Mike Pence, Liz Cheney, Mitt Romney și Adam Kinzinger s-au luptat pentru a apăra Constituția și statul de drept doar pentru a fi înconjurați de ridicol și amenințări… Nu pot continua să fac parte dintr-un partid politic care este de acord cu o încercare violentă de a răsturna niște alegeri libere și corecte și care continuă să vânture afirmații că alegerile din 2020 au fost furate,” a spus Priola.

Schimbare de atitudine

De partea lor, unii dintre candidații democrați, care până nu demult erau reticienți să se afle în compania președintelui Biden, par să-și fi modificat atitudinea față de acesta. Liderul de la Casa Albă a redevenit frecventabil printre democrați, după o perioadă lungă în care aceștia au preferat să stea la distanță de el, din cauza crizelor multiple cu care a fost confruntat, în special economice, și pe care nu a reușit să le gestioneze.

Deși starea economiei nu s-a modificat foarte mult, iar o majoritate a americanilor continuă să afirme că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, Biden a repurtat unele victorii legislative recente, iar norocul lui politic este pe cale să se schimbe, cred comentatorii.

Ca urmare, nominalizați democrați din statele-cheie swing, precum Ohio și Pennsylvania, plănuiesc să apară alături de Biden în săptămânile următoare.

Astfel, candidatul democrat pentru Senat în Ohio, Tim Ryan, candidatul pentru Senat în Pennsylvania, John Fetterman, și candidatul la funcția de guvernator în Pennsylvania, Josh Shapiro, și-au schimbat atitudinea în ultimele săptămâni: Shapiro a apărut alături de Biden marți, iar Ryan și Fetterman plănuiesc să apară cu Biden în zilele și săptămânile următoare.

„Tim a luptat cu mândrie pentru a adopta CHIPS Act, care va asigura ca lucrătorii din Ohio să domine industriile viitorului și să pună bazele investiției transformatoare a companiei Intel în Ohio și nu va rata acest moment istoric pentru nimic,” a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Ryan, Izzi Levy, referindu-se la o lege recent adoptată pentru a stimula producția de cipuri naționale și investițiile în cercetarea științifică.

Toți cei trei candidați au citat conflicte în programele lor pentru a-și justifica refuzul întâlnirilor anterioare cu președintele. Dar, luate împreună, aceste apariții sunt notabile, venind pe fundalul unor victorii legislative cheie ale lui Biden (CHIPS Act, Reduction Inflation Act și decizia de a anula o parte din creditele bancare luate de studenți fiind printre cele mai importante) și o ușoară ameliorare a ratei de favortabilitate a președintelui.

Strategul democrat Basil Smikle a atribuit schimbarea „recentelor succese legislative și ordinului executiv privind împrumuturile pentru studenți, care sperăm că va stimula mulți alegători mai tineri să iasă la vor la alegerile intermediare… Această schimbare, oricât de uşoară ar fi, este de fapt o etapă importantă.”

Candidatul democrat pentru postul de guvernator în Florida, Charlie Crist, care se va confrunta cu guvernatorul republican Ron DeSantis în noiembrie, și-a exprimat cu insistență dorința ca Biden să facă campanie cu el într-un mod în care mulți democrați în ultimele săptămâni și luni nu au făcut-o. El a spus într-un interviu pentru CNN, după ce a câștigat alegerile primare, că și-ar dori „în mod absolut” ca Biden să vină să facă campanie cu el, afirmând: „Este un om grozav. Este un mare președinte. Abia aștept să ajungă aici. Am nevoie de ajutorul lui. Vreau ajutorul lui. Și el este cel mai bun pe care l-am întâlnit vreodată.”

Keith Naughton a spus însă că decizia unor democrați de a-l îmbrățișa pe Biden poate fi pur și simplu o recunoaștere tacită a faptului că nu vor putea scăpa de el în totalitate. „Oponenții tăi vor face oricum legătura între tine și acest tip nepopular și este o bătaie prea mare de cap să încerci să-l eviți și să generezi o oarecare stare negativă în propriul tău partid,” a spus Naughton. „Candidați în aceste curse strânse nu-l vor dori pe Biden în luna octombrie.”

Bob Shrum, directorul USC Center for the Political Future, a declarat că ar fi o „greșeală” să eviți să apară alături de președinte și a afirmat că candidații Partidului Democrat care stau departe de liderul democrat nu câștigă niciun fel puncte electorale distanțându-se de Biden.

„Se poate ca există momente când vrei să faci campanie cu el (Biden), momente când nu vrei să faci campanie cu el. Și asta poate depinde de multe circumstanțe diferite,” a spus Shrum, un strateg democrat veteran care a lucrat și cu actualul președinte. „Dar nu i-aș sfătui să difuzeze un clip în care să spună Sunt diferit de Joe Biden. Ei trebuie să vorbească despre problemele care îi interesează pe oamenii din acele districte.”

Bannon, strategul democrat, a sugerat că candidații Partidului Democrat ar trebui să facă campanie cu Biden, având în vedere că el va fi un punct focal al alegerilor intermediare.

„I-aș sfătui să facă campanie cu Joe Biden, deoarece realitatea este că mulți alegători vor lua această decizie, indiferent dacă candidații democrați la Congres o doresc sau nu, mulți alegători vor lua deciziile lor în cursele pentru Camera Reprezentanților bazându-se pe sentimentelor lor despre Joe Biden,” a explicat el.

Biden, inca o vulnerabilitate

Sfaturile strategilor sunt binevenite, cred multe voci. Aceasta deoarece nu toți democrații îl îmbrățișează pe Biden cu brațele deschise, unii încercând și acum să se distanțeze de liderul de la Casa Albă, deoarece acesta continuă să sufere din cauza ratelor scăzute de favorabilitate, aflate la minimul istoric.

De exemplu, democrata Marcy Kaptur care reprezintă Ohio în Camera inferioară a Congresului de la Washington și al cărei mandat este considerat ca fiind „la bătaie” în noiembrie, a lansat la începutul acestei luni un clip electoral în care spune că „nu lucreză pentru Joe Biden. Ea lucrează pentru tine.”

La rândul său, Jared Golden, congresman democrat de Maine, care este cunoscut pentru că a avut poziții opuse partidului în privința priorităților democratice, cum ar fi planul Build Back Better sau un pachet de control al armelor de foc care a fost adoptat la începutul acestei veri, a declarat recent că „a rupt agenda agresivă de cheltuieli a lui Biden.”

Temerile acestor democrați sunt reale. Agregatorul de sondaje RealClearPolitic indica joi că Biden are o rată de favorabilitate de doar 41,9%, în timp de nivelul său de dezaprobare este de 52.9%. Cea mai mică rata de aprobare a democratului este în sondajul Harvard-Harris, unde Biden este privit favorabil de numai 37% dintre respondenți, un procent mai mic chiar decât al lui Trump.

De asemenea, sondajul USA Today/Ipsos a indicat că 56% dintre alegătorii democrați intervievați au spus că este timpul pentru schimbare în cadrul partidului, în timp ce doar 44% au spus că Biden ar trebui să fie candidatul democrat la Casa Albă în 2024 și că „merită reales.” De asemenea, doar 60% dintre democrați cred că Biden ar putea câștiga alegerile din 2024, față de cei 82% dintre republicani care au încredere că Trump va câștiga cursa pentru Biroul Oval. (Surse: The Hill, CNN, Axios, AP, The Economist, RealClearPolitics, Twitter, Ipsos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Biden a dat niște legi, pentru scăderea inflației, protecția mediului, tăierea a 300 de miliarde în taxe de studii – din care 87% pentru săraci. Normal că Biden crește în sondaje. Trump a dat 1.8 trilioane în tăieri de taxe pentru bogați.

  2. va lamuriti si cu trump dupa ce republicani pierd alegerile din toamna . dupa asta cade de tot in sondaje . guralivii nu mai sunt la moda . asvem si noi unul ce vorebeste fara rost . ciuca le taie macaroana la guralivi .

  3. Ce porcarie de articol. Mai Adrian Novac, nu numai ca republicanii castiga tot , dar ii sfarama pe democrati . Vai de capu tau. Analistu lu peste prajit.

  4. de ce nu postezi tu în rusia ta?

  5. #Țepeș….greșit! L au prins pe Monica în genunchi sub biroul lui Trump,când era și cracanelul în birou….adica,suptul la doua tatze implica și riscuri!

  6. #Țepeș….greșit! L au prins pe Monica în genunchi sub biroul lui Trump,când era și cracanelul în birou….adica,suptul la doua tatze implica și riscuri!

  7. Ce aiureala. De ce unii germani nu se distantau de „unchiul” Adolf?