De ce unii pacienți cu boli cronice se pot programa direct la vaccinarea anti-COVID, iar alții nu. Explicațiile medicului Gindrovel Dumitra / Ce trebuie să facă medicii de familie
Pacienții cu boli cronice se pot programa la vaccinarea anti-COVID în etapa a doua, indiferent de vârstă, însă nu toți pot să facă acest lucru direct în platforma STS, ci trebuie să apeleze la medicii de familie. Aceștia își pot programa pacienții, însă numai după ce au parcurs procesul destul de laborios de înscriere a cabinetului medical în platformă, a explicat pentru G4Media.ro medicul Gindrovel Dumitra de la Societatea Națională a Medicilor de Familie.
Mai mulți cititori G4Media.ro ne-au semnalat că, deși au boli cronice, nu au putut să se programeze la vaccinare prin platforma dedicată, sistemul afișând un mesaj potrivit căruia nu se regăsesc în baza de date cu boli cronice. Unii au susținut că inclusiv medicii de familie le-au spus că au întâmpinat această problemă atunci când au vrut să-i programeze.
Contactat de G4Media.ro, medicul Gindrovel Dumitra a explicat că, într-adevăr, unii dintre pacienții cu boli cronice se pot programa direct, iar alții pot fi înscriși doar de medicii de familie.
Există anumite boli din categoriile bolilor cronice pentru care există programele naționale de sănătate și baze de date cu pacienții respectivi. Acestea au fost importate în platforma de programare, sistemul recunoaște respectivele boli și atunci pacienții respectivi se pot programa direct, indiferent de vârsta pe care o au, a precizat Gindrovel Dumitra.
Pentru ceilalți pacienți cu boli cronice, programarea poate fi făcută doar de către medicii de familie.
„Medicul de familie trebuie să se înscrie în platformă cu cabinetul medical, nu ca persoană fizică. Procesul este destul de laborios și mulți medici au întâmpinat dificultăți încă din etapa I de vaccinare, astfel că unii s-au lăsat păgubași. Au fost probleme cu recunoașterea codului fiscal sau a semnăturii electronice, dar fără finalizarea acestui proces, medicii de familie nu pot programa pacienții cu boli cronice. După înscrierea cabinetului medical, medicul de familie își poate înscrie pacienții, fără a fi limitat la bolile cronice recunoscute de sistem, pentru că el certifică faptul că pacientul respectiv are o boală cronică tocmai prin faptul că este programat de către medicul de familie”, a precizat Gindrovel Dumitra.
Acesta a explicat că, de exemplu, nu toate bolile cardiovasculare sau bolile autoimune se regăsesc direct în sistem. Cum nici persoanele cu obezitate nu sunt înregistrate ca atare.
„Mulți nu își recunosc dreptul de a se vaccina, pentru că au o obezitate pe care au tolerat-o”, a explicat medicul.
Gindrovel Dumitra a dat și exemplul unui pacient pe care l-a programat la vaccinare și care deocamdată nu figurează în niciun registru cu o boală cronică:
„Este un pacient de 35 de ani pe care l-am identificat de aproximativ o lună cu hipertensiune arterială și care este încă în procedură de evaluare. Dar este un pacient cu o boală cronică pe care eu am certificat-o prin faptul că l-am înscris.”
Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:
* diabet zaharat
* obezitate
* alte boli metabolice, inclusiv congenitale
* afecţiuni cardiovasculare
* afecţiuni renale
* afecţiuni oncologice
* afecţiuni pulmonare
* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
* afecţiuni hepatice moderate/severe
* afecţiuni autoimune
* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.
Citește și
Foto: Gindrovel Dumitra / Inquam Photos / Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii