De ce vine Wess Mitchell în România: Întâlniri cu demnitari de rang înalt și discuții despre Parteneriatul strategic
Departamentul american de Stat a confirmat sâmbătă seara informația că adjunctul secretarului de Stat pe probleme europene și eurasiatice, Wess Mitchell, va fi prezent luni la București, așa cum G4Media.ro a anunțat încă de pe 12 iunie.
Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă postat pe site-ul Departamentului de Stat:
”Adjunctul secretarului de stat pe probleme europene și eurasitice, Wess Mitchell, va fi în Europa din 17 până în 22 iunie. Pe 18 iunie el se va afla la București, în România, pentru a se întâlni cu demnitari de rang înalt și cu analiști independenți pentru a discuta despre cooperarea regională în materie economică și de securitate. El va fi șeful delegației americane la cea de-a șasea rundă a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București”.
Mitchell, care a preluat postul Victoriei Nuland, a declarat în urmă cu câteva zile într-un discurs că ”în Europa Centrală și de Est, SUA sunt interesate de întărirea eforturilor de luptă împotriva corupției și de combatere a dezinformării rusești, precum și de consolidare a societății civile în zonă”.
În același discurs susținut la Heritage Foundation, Wess Mitchell a avertizat că ”Rusia și China reprezintă modele alternative coerente – cu stabilitate politică, bazată pe autoritarism și forță brută, îngrădirea unor aspecte ale pieței libere care amenință baza funcționării civilizației noastre. În căi diferite, Rusia și China vor să distrugă modelul occidental. Rusia vrea să dezbine și să fărâmițeze vestul. China vrea să ia locul modelului occidental”.
Mitchell a mai subliniat în discursul său că ”o zona unde competiția geopolitică se intensifica este frontiera estica a Europei. Zona care pleacă din Caucaz, prin Blacani și bazinul Dunării – este o zona de atenție geopolitică nouă (“renewd geopolitical focus”) pentru Rusia si “playground” pentru China.”
Despre Rusia
- În ultimii ani, Rusia s-a implicat în refacerea granițelor din Est. A atacat și intimidat vecini, a lansat campanii de dezinformare și atacuri cibernetice împotriva Vestului.
- Atitudinea agresivă a Rusiei a fost favorizată de “years of soft policy” asumată de SUA. Deși vrem o relație mai buna cu Rusia, nu vom ajunge acolo prin sacrificarea principiilor noastre sau a prietenilor noștri. Și vom rămâne fermi pe poziție, pana când președintele Putin își schimbă abordarea. SUA au aplicat sancțiuni economice, s-au asumat poziții ferme de expulzare diplomați și ofițeri de informații, exista cooperare cu cu partenerii europeni pentru a contracara amenințările cibernetice și activitățile de dezinformare rusești
Wess Mitchell s-a întâlnit pe 17 mai la Washington cu consilierul prezidențial Bogdan Aurescu și ambasadorul României în SUA, George Maior.
Sursa Foto: Strategic Culture Foundation
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii