G4Media.ro

De ce vizitează președintele chinez Serbia și Ungaria?

Sursa foto: Kremlin.ru

De ce vizitează președintele chinez Serbia și Ungaria?

După o escală la Paris, vizita de stat a lui Xi Jinping în Serbia are loc la 25 de ani de la bombardarea ambasadei Chinei de către NATO în 1999. Marți, steaguri chinezești și sârbești au fost arborate în tot Belgradul pentru sosirea președintelui chinez Xi Jinping, scrie Euronews.

În urmă cu 25 de ani, Ambasada Chinei din Belgrad a fost lovită de un atac al aviației americane în timpul campaniei NATO din Kosovo în 1999.

Bombardamentul a fost recunoscut în cele din urmă de Washington ca fiind o greșeală, dar rămâne un punct sensibil în relațiile sino-americane.

„Într-o oarecare măsură, amintirea [bombardamentului] este menținută în mod artificial vie, astfel încât să poată fi invocată ori de câte ori se consideră necesar, pentru a pune presiune atunci când (chinezii) au nevoie de ea”, spune Sven Biscop, profesor de politică externă și securitate europeană la Universitatea din Ghent.

Dar vizita reprezintă mai mult decât o amintire istorică. În ultimii ani, Beijingul a investit masiv în Serbia; capitalul chinez deține fabrici și mine, construiește drumuri și finanțează construcția unei linii de cale ferată între Belgrad și Budapesta. Locomotivele chinezești vor înlocui în curând vechile trenuri din epoca socialistă care circulă în prezent acolo.

În timp ce continuă să investească în Serbia, China este acuzată pe scară largă de poluare și de degradarea mediului.

„În țări precum Serbia, ecologia trece pe locul doi după economie”, explică Mijat Lakićević, analist economic la revista economică sârbă Novi Magazin.

Între timp, o fabrică chineză de anvelope se confruntă, de asemenea, cu acuzații de trafic de persoane și de exploatare a muncitorilor vietnamezi și indieni.

Poarta Beijingului către Europa

Următoarea oprire a lui Xi este Ungaria, al cărei guvern a cultivat legături strânse cu Beijingul și Moscova, unde va efectua o vizită în perioada 8-10 mai.

Ungaria este primul membru al Uniunii Europene care s-a alăturat programului chinez de dezvoltare Noile Drumuri ale Mătăsii și este văzută de mulți, atât în Europa, cât și în China, ca fiind poarta de acces a Beijingului către continentul european.

„Pentru chinezi, acum este foarte important să își relocheze cel puțin o parte din uzinele de producție din China în Europa pentru a rămâne și a produce în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Tamas Matura, analist și fondator al Centrului de Studii Asiatice din Europa Centrală și de Est, „probabil din cauza creșterii nivelului de protecționism din Europa”.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul pledează pentru măsuri protecționiste pentru a limita ambițiile economice ale Chinei în Europa.

Recent, Comisia Europeană a deschis investigații privind subvențiile chinezești pentru vehiculele electrice și panourile solare, acuzându-le de denaturarea concurenței.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Apoi noa, dacă tata Putin nu poate să vină, vine unchieșu

  2. Cred că tot ce face China, ca arhetip al capitalismului de stat, țintește statut de hegemonie în puterea mondială. Ca atare, orice poate implanta disensiune în raportul de forțe existent în lume, este pus în practică. Prin vizita lui Xi în Europa statul chinez poate obține concomitent următoarele efecte :
    Scoaterea din ecuația Uniunii a celor două puteri ( prin abordarea personală a relației cu China din partea Franței, cel de al doilea membru ca putere în UE, primul, cancelarul german a făcut el însuși o vizită recentă în China ) – contând, poate pe o viitoare traiectorie a Uniunii dictată de Franța și Germania.
    Poziționarea Uniunii pe un loc ”secund” , aceasta constiduind un concurent economic redutabil în totalitatea ei.
    Ungaria și Serbia joacă rolul de cap de pod pentru ivestiții de infrastructură. În Cazul Ungariei nu numai, aceasta având ambiția de a fi un viitor hub pentru industria chineză de acumulatoare. Să nu uităm că, recent, Ungaria a permis, patrularea pe teritoriul ei a unităților de poliție chinezești ( pentru ”evitarea” problemelor cauzate de chinezii din Ungaria, și nu în ultimul rând pentru supravegherea operativă a acestora de către statul chinez ). Statutul de outsider al Ungariei în cadrul Uniunii convine de minune nu numai Rusiei, ci și Chinei.
    Prin cele de mai sus, poate influența și relațiile dintre Uniune și SUA, aceasta din urmă putând avea o abordare complet modificată, în sens negativ, în cazul în care Trump revine ca președinte.