De ce vor democrații să-l înlăture pe președintele Trump invocând cel de-al 25-lea amendament al Constituției SUA?
Democrații americani ar putea încerca să forțeze înlăturarea de la Casa Albă, pe cale legală, a președintelui Donald Trump, invocând starea de sănătate a acestuia în urma infectării cu coronavirus. Decizia a fost menționată joi de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a afirmat că intenționează să discute despre o măsură constituțională de îndepărtare a președintelui Trump din funcție, în contextul unor întrebări cu privire la sănătatea liderului de la Casa Albă.
Cel de-al 25-lea amendament la Constituția Statelor Unite, la care s-a referit democrata, permite vicepreședintelui să devină președinte interimar dacă se decide că președintele „nu poate îndeplini puterile și atribuțiile funcției sale.” Ce prevede însă acest amendament și ce șanse au democrații să îl folosească cu succes împotriva președintelui republican într-o moment electoral extrem de tensionat în SUA?
„Mâine, apropo, mâine, veniți aici mâine,” le-a spus Pelosi reporterilor în timpul conferinței sale de presă săptămânale. „Vom vorbi despre cel de-al 25-lea amendament.”
Cu câteva minute mai devreme, Pelosi pusese sub semnul întrebării starea de sănătate a lui Trump, precum și momentul exact în care acesta s-a infectat cu coronavirus.
Când a fost presată să explice dacă ea consideră că este timpul să invoce cel de-al 25-lea amendament, care definește succesiunea prezidențială, Pelosi a refuzat să ofere un răspuns explicit, dar a sugerat că afirmațiile ei sunt legate de ceea ce a spus că este o lipsă de transparență din partea Casei Albe privind sănătatea lui Trump.
„Cred că publicul trebuie să cunoască starea de sănătate a președintelui,” a afirmat Pelosi. „Există o întrebare la care a refuzat să răspundă … când a fost ultimul său test negativ?” Pelosi a precizat că aceste informații sunt necesare pentru a „lua o decizie cu privire la acțiunile care au fost întreprinse după aceea.”
„Să vedem o dată, un moment în care ați fost testat negativ ultima dată,” a adăugat ea.
Analiștii americani au remarcat că, în ultimele săptămâni, Pelosi s-a mai referit de câteva ori la posibila înlăturare din funcție a președintelui Trump. De exemplu, în timpul unui interviu recent acordat ABC News, democrata a vorbit despre nominalizarea judecătoarei Amy Conet Barrett la Curtea Supremă și a dat un răspuns criptic când a fost întrebat dacă ea și democrații din Cameră vor trece la acuzarea președintelui sau a procurorului general Bill Barr într-un efort de a împiedica Senatul să o confirme pe magistrata nominalizată de Trump.
„Avem opțiunile noastre. Avem săgeți în tolba noastră pe care nu vreau să le discut acum, dar adevărul este că avem o mare provocare în țara noastră,” a afirmat Pelosi.
Reamintim că nu este pentru prima dată când democrații ar încercarea înlăturarea lui Trump din funcția de președinte. În toamna trecută, democrații l-au pus sub acuzare pe liderul republican din cauză că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter.
Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea lui Viktor Șokin, procurorul ucrainean ce îl investiga pe fiul său, deși Biden a susținut că a cerut demiterea procurorului pe motivul slabelor rezultate în lupta împotriva corupţiei.
Dar Trump a afirmat constant că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui şi, într-o convorbire telefonică desfășurată la 25 iulie 2019, i-a sugerat actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.
Pus sub acuzare de către democrații din Camera Reprezentanților, Trump a ieșit victorios la începutul lunii februarie a acestui an, fiind achitat de Senatul american de acuzațiile de abuz de putere și obstrucție a Congresului. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului. De data acesta, infectarea cu coronavirus a președintelui și comportamentul său pre și post-internare ar putea fi folosite de democrați pentru a invoca cel de-al 25-lea amandament la Constituția SUA.
Contextul
Înainte să explicăm la ce se referă acest amendament, să descriem contextul problemei. Vinerea trecută, președintele Trump a anunțat, printr-un mesaj tweet, că este infectat cu coronavirus. De asemenea, și Melania, soția sa, a fost depistată pozitivă la testul pentru coronavirus. Liderul american a fost internat la spitalul militar Walter Reed din Bethesda, în apropiere de Washington.
Anunțul președintelui a fost urmat de o avalanșă de critici din partea democraților și activiștilor de stânga din America, care au criticat atitudinea „iresponsabilă” pe care, susțin ei, președintele Trump a avut-o în săptămânile premergătoare infectării cu coronavirus. De exemplu, Nancy Pelosi a afirmat că comportamentul președintelui Trump a fost „o invitație insolentă pentru ca așa ceva să se întâmple,” el întâlnindu-se cu oameni și organizând mitinguri electorale fără să se protejeze adecvat.
De asemnenea, democrații au criticat atitudinea confuză a consilierilor de la Casa Albă și a echipei medicale a liderului american de după internarea președintelui în spital. De altfel, președintele Trump a rămas internat în centrul militar patru zile, de vineri până luni, după ce medicii săi au oferit semnale contradictorii cu privire la modul în care el se confruntă cu boala imprevizibilă.
Iar criticile democraților nu s-au oprit la confuzia din sânul administrației legată de starea de sănătate a președintelui. Într-un gest care a fost la fel de controversat, Trump a părăsit duminică, pentru scurt timp, spitalul militar Walter Reed pentru a-şi saluta susţinătorii adunaţi în apropiere. Liderul de la Casa Albă purta mască pe față şi a fost filmat pe bancheta din spate a unui SUV negru, în care se mai aflau cel puţin alte două persoane.
Cel mai probabil, acestea erau agenți ai Serviciului Secret, ce aveau echipamente de protecție. Preşedintele şi-a salutat din maşină susţinătorii şi s-a întors la spital. Într-un clip video postat pe Twitter, înregistrat anterior, Trump a anunţat că urmează să facă o vizită surpriză, menţionându-i pe „mari patrioţi din stradă.”
Experții citați de BBC au afirmat însă că scurta călătorie cu mașina a președintelui a încălcat recomandările de sănătate publică care susțin că trebuie să stai în carantină atunci când ești tratat pentru coronavirus. În plus, doctorii afirmă că preșdintele Trump ar fi riscat să-i infecteze pe agenții Serviciului Secret care se aflau cu el în interiorul vehiculului.
Trump s-a întors luni la Casa Albă, dar s-a confruntat cu critici după ce a părăsit reședința marți pentru a lucra în Biroul Oval, interacționând cu alți angajați. Multe voci l-au acuzat pe președinte că este un risc de sănătate publică, el putând fi încă contagios.
Ce spune Team Trump
Team Trump și aliații președintelui au apărat însă comportamentul președintelui. Ei au afirmat că acesta s-a expus infectării cu noul coronavirus deoarece nu a vrut să rămână închis în Casa Albă, ci a dorit să conducă națiunea americană și să confrunte în mod direct această provocare fără precedent în istoria recentă a Statelor Unite. Argumentul susținătorilor săi a fost că Trump, în calitate de lider al lumii libere, nu a vrut să proiecteze imaginea unui președinte „ținut ostatic de frică și ignoranță.”
În ceea ce privește călătoria cu mașina făcută duminică de către președinte, Judd Deere, care este consilier la Casa Albă, a spus că „au fost luate măsuri de precauție adecvate în executarea acestei călătorii pentru a-l proteja pe președinte și pe toți cei care o susțin, inclusiv prin folosirea de PPE (echipament de protecție personală).”
Analiștii de peste ocean sunt convinși că, în ambele situații, Trump a încercat să transmită bazei sale electorale imaginea unui lider încrezător și stăpân pe situație, așa cum de altfel i-ar fi mărturisit avocatului său personal, Rudy Giuliani: „Sunt președintele Statelor Unite. Nu mă pot închide într-o cameră. A trebuit să mă confrunt cu virusul, astfel încât poporul american să nu se mai teamă de el, astfel încât să îi putem face față în mod responsabil… Dacă aș fi abordat-o în alt mod, aș fi creat mai multă panică, mai multă teamă în poporul american. . .… Marii generali nu conduc din spate. Ies în față și motivează trupele.”
Această strategie electorală a președintelui pare să fie dovedită și de comentariile făcute de Trump în ultimele zile. Dornic să-şi revitalizeze campania aflată în suferinţă, la două zile după externarea sa din spital, președintele a înregistrat miercuri un mesaj video în care a subliniat în mod repetat cât de bine se simte în timpul recuperării de pe urma COVID-19. „Cred că a fost o binecuvântare de la Dumnezeu că l-am luat (virusul). A fost o binecuvântare mascată,” a afirmat Trump, explicând faptul că a fost tratat cu medicaţie de la Regeneron Pharmaceuticals i-a permis să constate pe propria persoană cât de eficientă poate fi aceasta.
Joi, Trump a reluat același mesaj, afirmând în cadrul unui interviu acordat Fox Business că „se simte bine” și nu crede că este „deloc contagios.”
Amendamentul 25
Dar ce prevede amendamentul la care s-a referit Nancy Pelosi și ce șanse au democrații să îl folosească cu succes împotriva președintelui republican?
Al 25-lea amendament la Constituția SUA oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de la conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare. În timpul mandatului președintelui Trump, criticii săi au citat acest amendament de mai multe ori, referindu-se la ceea ce ei au considerat comportamentul său „straniu.” Acum, amendamentul este discutat din nou, de data aceasta după ce liderul republican a fost diagnosticat cu COVID-19.
Al 25-lea amendament a fost aprobat de Congres în 1965 și ratificat de numărul cerut de trei sferturi de state americane până în 1967, ca răspuns la asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963. În perioada confuză ce a urmat morții lui Kennedy, au existat dezbateri aprinse despre cine va conduce țara dacă președintele va supraviețui, dar numai într-o stare de semiconștiență sau rănit grav.
Amendamentul precizează faptul că vicepreședintele devine președinte interimar atunci când un președinte devine incapabil să-și îndeplinească atribuțiile – atunci când, de exemplu, președintele este supus unei intervenții chirurgicale majore. De asemenea, el prevede că un președinte poate fi înlăturat dacă vicepreședintele și majoritatea cabinetului determină că el este „incapabil să îndeplinească puterile și atribuțiile” funcției sale. Dacă președintele contestă acest lucru, iar vicepreședintele și cabinetul persistă, Congresul poate dispune demiterea președintelui printr-un vot de două treimi în ambele camere, Senat și Camera Reprezentanților.
Potrivit experților constituționali, acest amendament a fost introdus pentru a răspunde la câteva întrebări despre succesiunea prezidențială și vicepreședințială la care Constituția nu a răspuns în mod specific. De exemplu, când președintele William Harrison a murit în funcție în 1841, a existat o dezbatere dacă vicepreședintele John Tyler va deveni președinte interimar, președinte sau va rămâne oficial vicepreședinte. (Tyler a decis de unul singur ca un judecător să-i administreze jurământul prezidențial.)
Câțiva președinți americani au invocat amendamentul în mod voluntar pentru a ceda temporar controlul țării vicepreședinților lor. George W. Bush a făcut-o de două ori atunci când a fost supus unor proceduri medicale, iar Ronald Reagan o dată, pentru o operație de colon. Amendamentul nu a fost însă niciodată folosit pentru a înlătura în mod definitiv un președinte în funcție.
Amendamentul acoperă, de asemenea, cazurile în care funcția de vicepreședinte devine vacantă și a fost utilizat de două ori în acest scop. (Înainte ca amendamentul să intre în vigoare, SUA au cunoscut ocazional perioade lungi fără niciun vicepreședinte.)
În 1973, după ce Spiro Agnew a fost obligat să demisioneze din cauza acuzațiilor de evaziune fiscală, președintele Richard Nixon l-a desemnat pe Gerald Ford pentru a deveni vicepreședinte. Acesta a fost aprobat de Cameră și Senat. După ce Nixon și-a dat demisia în anul următor, Ford a devenit președinte și l-a desemnat ca vicepreședinte pe Nelson Rockefeller, fost guvernator al statului New York, care a fost confirmat de Congres.
În principiu, acest amendament necesită o declarație privind incapacitatea președintelui de a-și exercita funcția din partea vicepreședintelui și din partea fie a unei majorități a șefilor departamentelor din ramura executivă, „fie a oricărui alt organism pe care Congresul îl poate prevede prin lege.” Această declarație trebuie trimisă președintelui Camerei Reprezentanților – în acest caz, Pelosi – și președintelui pro tempore al Senatului – în prezent senatorul republican Chuck Grassley (Iowa).
În timp ce amendamentul permite Congresului să adopte o lege prin care să creeze un organism ce va semna o astfel de declarație, Pelosi ar trebui să-i convingă pe republicanii din Senat să o urmeze. În plus, vicepreședintele Mike Pence ar trebui să semneze și el declarația, ceea ce ar fi foarte puțin probabil.
În ceea ce îl privește pe Trump, nu este prima dată când se discută utilizarea acestui amendament pentru a fi îndepărtat din funcție. New York Times și ABC News au relatat în 2018 că, în anul precedent, procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, ar fi vorbit despre recrutarea unor membri ai cabinetului pentru a invoca amendamentul si a-l îndepărta pe Trump din funcție. (Rosenstein a negat relatarea și a declarat pentru NY Times că nu vede „nicio bază” pentru a invoca amendamentul.)
Cu doar câteva săptămâni înainte, ziarul New York Times a publicat un material de opinie al unei persoane identificată doar ca „un înalt funcționar în administrația Trump” care a scris: „Având în vedere instabilitatea pe care mulți au observat-o, au existat discuții timpurii în cadrul cabinetului de invocare a celui de-al 25-lea amendament, care ar începe un proces complex de îndepărtare a președintelui. Dar nimeni nu a vrut să precipite o criză constituțională. Așa că vom face tot ce putem pentru a direcționa administrația în direcția corectă până când – într-un fel sau altul – ea se termină.”
Amendamentul a revenit în discuție săptămâna trecută, după diagnosticul pozitiv al lui Trump și internarea sa în spitalul militar. Analiștii au afirmat atunci că, dacă Trump ar decide că nu poate să-și îndeplinească atribuțiile, el ar putea folosi voluntar amendamentul pentru a-l împuternici pe vicepreședintele Mike Pence să preia conducerea.
Într-un astfel de caz, predarea atribuțiilor ar dura până când președintele va declara din nou că este apt de muncă. Dacă starea lui de sănătate s-ar înrăutăți și ar trebui să fie sedat înainte de a putea invoca amendamentul – sau dacă el a rezistat eforturilor de a-l folosi – Pence și majoritatea cabinetului ar putea forța problema, provocând în mod potențial o obiecție din partea lui Trump și supunând chestiunea votului Congresului.
În sfârșit, nu trebuie uitat că Statele Unite se află în prezent în plină campanie electorală. Este o perioadă extrem de tensionată, cu cele două tabere angajate într-o confruntare dramatică pentru a câștiga voturile americanilor. De aceea o decizie de înlăturare din funcție a lui Trump, așa cum ar putea să încerce democrații, are toate șansele să amplifice și mai mult situația existentă.
Un președinte înlăturat de la putere cu câteva săptămâni înainte de alegeri este un pariu riscant pe care, cred analiștii, democrații vor trebui să îl cântărească cu atenție. Mai ales că șansele de reușită ale unei astfel de acțiuni sunt minime, iar consecințele electorale ar putea să fie cu mult mai serioase pentru Partidul Democrat decât anticipează în acest moment liderii formațiunii.
Surse: The Hill, FoxNews, ABCNews, New York Times, Bloomberg, BBC, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii