G4Media.ro

De ce vor președintele Iohannis și PPE să îngroape rezoluția Parlamentului European…

De ce vor președintele Iohannis și PPE să îngroape rezoluția Parlamentului European pe tema derapajelor democratice din România

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Strasbourg, că ar fi ”extrem de neobișnuit” ca Parlamentul European să voteze o rezoluție despre un stat membru care va prelua președinția rotativă a UE. Altfel spus, ar fi ciudat ca România să preia de la 1 ianuarie președinția UE, iar Parlamentul de la Bruxelles să sancționeze guvernul pentru derapaje democratice majore. La scurt timp după declarația președintelui, liberalul Siegfried Mureșan, care este și purtător de cuvânt la PPE, a declarat că ”ar fi de preferat să nu avem o rezoluție a Parlamentului European despre România”. Ce s-a întâmplat? Înainte de a încerca răspunsuri și posibile explicații, câteva precizări.

Grupul verzilor din PE a inițiat dezbaterea din Parlamentul European pe tema justiției din România, respectării statului de drept și violențelor jandarmilor din 10 august, considerate un grav derapaj democratic. Sprijinită inițial de PPE, dezbaterea a inclus audierea premierului Viorica Dăncilă în Parlamentul European în urmă cu trei săptămâni. Acest eveniment a plasat România și mai aproape de Polonia și Ungaria, grupul țărilor-problemă din UE.

Și acum, posibile explicații. De ce președintele Klaus Iohannis nu dorește o rezoluție?

  • Klaus Iohannis a încercat să evite acuzația că lucrează împotriva României. De notat că răspunsul a venit la o întrebare adresată de Antena 3. Reporterul a dorit să știe dacă șeful statului va face lobby și cum se va implica pentru ca România să evite această rezoluție. Or, retorica Antena 3 este binecunoscută. Oricine „pârăște” sau ”vorbește de rău” puterea de la București la Bruxelles devine automat dușmanul țării și este crucificat mediatic. Or, a susține o rezoluție care condamnă, atenție, nu țara, ci derapajele unui guvern, echivalează totuși la Antena 3 cu un act de trădare națională. Deja, Antena 3 laudă prestația președintelui, Mugur Ciuvică îl declară ”din ce în ce mai bun” și i-a acordat nota ”nouă cu felicitări”.
  • Președintele nu mai dorește complicații într-o perioadă în care România intră în agenda europeană. G4Media.ro a publicat programul de vizite pe care oficialii europeni vor începe să-l facă la București în pregătirea preluării președinției UE. Or, o eventuală rezoluție dură la adresa Românei, chiar fără activarea articolului 7, cum s-a întâmplat deja în cazul Poloniei și Ungariei, ar afecta grav imaginea României și ar diminua capacitatea de a gestiona președinția UE cu dosarele politice aferente. Adăugați la toate astea și îndemnul președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de a se ajunge la un consens pe tema luptei anticorupție până la sfârșitul anului.
  • Nimeni nu mai dorește la Bruxelles o a treia țară-problemă în interiorul UE, după Ungaria și Polonia. A condamna puterea de la București că a derapat grav de la democrație înseamnă a admite încă o criză în interiorul Uniunii. Apoi, orice problemă, odată recunoscută, mai trebuie și rezolvată. Or, Bruxelles-ul și-a dovedit deja neputința în alte două cazuri. Prin urmare, are toate motivele să fugă de un nou incendiu pe care știe că, odată aprins, nu-l va putea stinge ușor.
  • Pe lângă toate aceste probleme, intervine și aritmetica parlamentară. Textul unei eventuale rezoluții va rezulta dintr-o negociere între marile grupuri politice din Parlamentul European: popularii, socialiștii, ALDE. Popularii europeni nu dețin singuri majoritatea pentru a impune o variantă de text, iar liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a ridicat mereu și problema protocoalelor atunci când a vorbit despre derapajele din România. Prin urmare, textul s-ar putea întoarce în final chiar împotriva celor care azi îl susțin și nimeni nu are chef să riște.
  • Declarația președintelui Iohannis referitoarea la o eventuală rezoluție mai poate fi explicată și prin politica de a nu exporta la acest nivel problemele României în afara țării. Șeful statului a declarat la Strasbourg în câteva rânduri că despre problemele justiției sau ale statului de drept va vorbi în țară. Este posibil să fi acționat în virtutea convingerii că problemele trebuie rezolvate în țară, însă, dacă așa stau lucrurile, putea să se abțină pur și simplu de la orice declarație pe tema unei eventuale rezoluții, nu să spună că n-ar fi nevoie de ea.
  • În fine, atitudinea non-conflictuală a președintelui ar putea fi pusă pe seama faptului că n-a renunțat complet la ideea unei cariere la vârful UE după încheierea primului mandat, chiar dacă și-a anunțat de câteva luni intenția de a candida la al doilea.

Toate aceste explicații nu vor încălzi cu nimic pe toți cei care din ianuarie 2017 ies în stradă să apere independența justiției și statul de drept. Ce le vor spune președintele Klaus Iohannis și liberalii (PPE) sutelor de manifestanți pașnici bătuți măr de jandarmi în Piața Victoriei, de ce i-au abandonat în Parlamentul European? De ce nu s-au bătut pentru ca UE să condamne abuzurile comise de un guvern împotriva lor? Dar zecilor de mii de cetățeni care au ieșit în stradă? Până la urmă, aici vorbim de interesul cetățenilor pe care-i reprezintă. Restul e calcul politic sau socoteală personală.

Mă tem că nu vor putea răspunde prea ușor la toate întrebările de mai sus. Din acest motiv, pledoaria publică a președintelui Klaus Iohannis împotriva unei rezoluții pe tema derapajelor din România este o eroare politică de care vor profita din plin Liviu Dragnea și PSD. Dacă vor scăpa de această sancțiune politică, vor avea toate motivele să spună că toate discuțiile despre criza democrației din România sunt lipsite de sens din moment ce problema nu există la Bruxelles. Dragnea nu poate decât să-i mulțumească lui Klaus Iohannis pentru atitudinea de la Strasbourg, așa cum procedează deja cu mult entuziasm susținătorii mediatici ai PSD.

Apoi, să nu se mire oficialii UE că încrederea în instituțiile Uniunii s-a prăbușit în doar jumătate de an, potrivit ultimului eurobarometru, cu zece puncte procentuale. Astfel, încrederea cetățenilor români în UE a picat la 49%, la un punct distanță de minimul istoric înregistrat anul trecut.

Iar cei care se vor simți încă o dată abandonați vor fi cetățenii României.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

55 comentarii

  1. Foarte bine spus/scris.

    • Iohannis e terminat politic dupa aceasta interventie in PE. Sa vedem cati il vor mai vota la urmatoarele alegeri.

    • Europa nu s-a lamurit ca doar declaratiile privind ingrijorarea sefilor UE nu au niciun efect pentru infractorii din psd si alde ?
      UE trebuie sa faca mai mult pentru Romania.
      Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, trebuie sa procedeze la fel cum a procedat cu Polonia, trebuie sa dea în judecată Romania la Curtea Europeană de Justiție, reclamând încălcarea independenței judiciare si sa oblige Romania sa abroge toate legile adoptate in favoarea infractorilor, sa oblige Romania sa o repuna in functie pe fosta Sefa a DNA.

  2. Decat sa il votez a doua oara, mai bine ma abtin de la vot si ma mut in alta tara.

    • Mai bine te destepti si votezi Ciolos.

    • Eu nu ma mut din tara, votez Ciolos sau Dan Barna sau orice alta varianta credibila. Voi vota un presedinte care are coaie, si care tine cu Romanii si nu isi face calcule personale. Iohannis a dovedit ca nu poate mai mult decat sa fie primar al Sibiului.

  3. E vremea sa-l votam pe Ciolos presedinte, e clar ca Iohannis face blat cu PSD.

    Se vede la Iohannis „atitudinea neconflictuala” imprumutata de la Dancila.

    Din moment ce Iohannis a abdicat raspunderea de a pedepsi derapajele guvernului PSD, o sa incep si eu cu #muieiohannis.

    • Mmuie lu ficusul-blatist. „Decât” un dulap!

    • Într-adevăr, un blat vizibil de pe lună.
      Dacă Iohannis ar da vreodată interviuri, mi-ar plăcea să fie întrebat de ce a așteptat ȘAPTE LUNI să notifice Comisia de la Veneția privind modificarea legilor justiției. O întârziere catastrofală, concluziile comisiei au venit simultan cu intrarea în vigoare a legilor. Era (și este) prerogativa lui, fanii până la moarte ai lui Iohannis nu pot spune ”nu avea ce face”. Blat. Rușine Iohannis. Nu te mai votez nici mort. Muie PSD

    • Ciolos ala care l-a tinut pe Dancu la Dezvoltare pentru Dragnea si pe Carmen Dan prefect de Teleorman si care a refuzat tot la cererea lui Dragnea votul in doua tururi?

    • Daniel, adică după ce legea a fost votată cu entuziasm de PNL și PSD în parlament, să vină Cioloș și s-o modifice cu ordonanță de urgență? Îl confunzi pe Cioloș cu Tudorel Toader

    • Tu l-ai vota pe Dragnea. Dar probabil ca nu poti pentru ca te afli in Rusia.
      Restul gargarei tale se numeste ,,Maskarovka”, adica ,,mascarea intentiilor” in jargonul militar rusesc.
      Incerci sa creezi dezbinare intre cei din electoratul politicienilor anti-Dragnea.

    • Subscriu..
      Nu o sa pot, din nefericire, sa ma intorc vreodata in tara asta orientala de plina de hoti si idioti

  4. Vă dați seama ce-o să fie peste o săptămână, când in locul lui Toader vine Nicolicea? Am scăpat de dracu si-am dat de mă-sa.

    • eu zic sa asteptam aceste consultări de la Cotroceni pe Justitie, si sa vedem apoi decizia ref la viitorul Ministru al Justitiei
      nu cred ca-si va asuma nici măcar Dragnea un personaj gen Nicolicea – presiunile vor fi enorme pentru o persoana decentă in functia de Min al Justiției și mai ales pt cea de Prim-ministru
      UE nu poate fi condusă dpdv formal de o paiata ca Dancila, papusita de un condamnat la 8 ani pt corupție și spălare de bani

  5. A ajuns Mugur Ciuvica sa fie pol de opinie si factor de influenta mai mult decat un vierme in sant?
    incep deja sa simt mirosul de kkt, si Morjan inca n-a aparut cu aberatiile lui.
    Nu frate, lucrurile trebuie spuse pe nume indiferent de ce refuleaza din ghena numita A3 (ar trebui ca orice entitate vie mai inteligenta decat o planta sa simta o minima durere in c*r de ce se spune la A3) . Romania NU are ce sa caute la presedentia UE, Romania este un stat semi-esuat, Romania este un stat cu 21% din populatia cu drept de vot -> RETARZI, Romania este un stat problema, nu un stat exemplu

  6. Mai inteligentilor hai sa va explic ceva: e bine ca avem si alte discutii in afara de scaparea lui Dragnea de puscarie.
    Pentru ca daca o sa se miste atentia pe preluarea presedentiei europene orice miscare agresiva de aruncare in aer cu care ne-au obisnuit PSD-istii va fi cu atat mai vizibila si va genera deci reactii mult mai puternice .

    E bine ca VORBIM DE ALTCEVA DECAT de Dragnea nu vedeti? Nu vedeti.
    In spate se pot continua niste procese in justitie si poate iesim basma curata intelegeti baieti?

  7. Se pare ca atat dormeo cat si talpalata au inteles ca interesele Romaniei trebuie aparate in fata strainilor care ne vor raul…

  8. Sincer, eu alta solutie decat emigrarea nu vad. Sa incerci sa convingi si sa discuti cu dobitocii pro PSD si care se duc la biserica si dau bani grei pe apa chiaora, crezand ca e aghiazma, nu mai are rost. Trebuie sa fim constienti de faptul ca Romania nu va deveni niciodata un stat European si democratic in adevaratul sens. Cel mai probabil, intr-un viitor nu foarte indepartat, Transilvania va obtine, cel putin, o autonomie foarte mare, mai ales economica, cam cum e Tara Bascilor/Catalunia. Usor, Ardealul intra in organismul socio-economic Austro-Ungar, sudul tarii va fi calapod pentru bazele americane militare, in rest, tigani au fost, tigani au rmas. Moldova va avea un destin tragic si va ramane mereu o zona saraca, asta deoarece e nevoie de „zona tampon” intre rusi si UE. Sa nu avem mari iluzii, conducatorii de azi sunt gata sa dea foc intregii tari fara sa le pese de viitorul apropiat. Sincer, nu cred ca Romania isi va pastra granitele actuale in urmatorii ani. Fac pariu ca baietii din psd sunt gata sa cedeze si Transilvania, sau o parte din ea macar, doar sa-si pastreze functiile, furturile si smenurile caracteristice celor din sud.

    • Subscriu la ce ai comentat.

    • Este un scenariu extrem de pesimist. Trebuie sa luptam adica sa mergem la alegeri si sa scapam o data si pentru totdeauna de PSD, ALDE si UDMR.

    • Coincide aproape 100% cu teoria pe care o am de ceva vreme. Un amendament as avea: vizitele din ultima vreme ale CiupaCaprei pe la arabi imi desavarsesc convingerile in privinta directiei in care sudul se indreapta.

    • Update 29.10.2018 Ca sa-mi confirme ce am scris mai sus, stirea despre liniile austriece feroviare care vor lega Clug de Budapesta si Viena. Asa se face in ziua de azi o anexare calculata, 100% ca austriecii nici gand nu au sa se extinda pana in Iasi sau Bucuresti. Acum, este suficient sa ne aducem aminte ca se construiesc doua autostrazi paralele in Ardeal si se modernizeaza liniile ferate din aceeasi zona. Deci, cum am afirmat mai sus, Transilvania se va rupe de restul tarii in 10-15 ani.

  9. Poate a spus asta ca sa se spele pe maini ca el a incercat tot ce s-a putut dar aparent sunt prea mari magariile psd-ului. fingers crossed

  10. Adica vreti sa spuneti ca Iohannis „se da bine” pe langa UE ca sa castige un mandat la sefia PE in 2019 dupa ce nu va mai fi presedinte, sacrificand astfel Romania si facand blat cu PSD? Awww… a treia tara derapata nu da bine si creaza o imagine instabila pentru UE, n’est pas?
    Ca de obicei domnul Tapalaga are simtul fin si ne lumineaza si noua mintile. La asta chiar nu m-am gandit…. Si cu 10 august cum ramane? Dar cu Colectiv? Cu statul de drept? Cu justitia? Cand au iesit omenii in strada a „dat bine” la Bruxelles, nu-i asa? Cand au aprins telefoanele si au luminat steagul UE? Domnule Iohannis v-ati lins pe bot. ç’est foutu et ç’est fini!

    • Iohannis nu are nicio sansa ca presedinte al Consiliului, toata lumea a vazut ca a fost incapabil sa apere statul de drept in Romania.

  11. Votam pipiguru Cioloș zis si Buba!

  12. Lucrurile trebuie spuse pe bune și ferm, chiar feroce, dar a susține explicit sancționarea Ro din calitate de reprezentant înseamnă implicarea UE într-o luptă politica, oarecum. S-a comunicat, s-au susținut puncte de vedere, decizia aparține AP și Comunității ca întreg. S-au pornit și mecanisme instituționale, sunt și demersuri politice, dar pe partea politică ar fi fost absurd ca președintele sa fie vârf de lance. Pe de alta parte, ca cetățean și atât, pot spune ca este esențial pentru viitorul UE ca retarzii din actualul guvern sa fie ținuți cât mai la distanță de timonele comunității. La fel cum este esențial ca problema politica sa ne-o rezolvam singuri și în paralel cu mecanismele pe care ni le-am asumat ca stat UE deja de ceva vreme.

  13. Una peste alta, concluzia este că dragnea scapă din nou pentru că toată lumea a căzut de acord că cel mai bine băgăm murdăria sub preș. Că cam cu asta seamănă.

  14. Ciolannis daca nu era jigodie, nu ar fi fost premierul de la Grivco, atunci cind derbedeii ponta-antonescu au speriat vestul cu lovitura lor de stat.
    Ciolannis este dovada vie ca USL-amul traieste si este activ ca un limbric.

  15. Ska Keller, do not give up! Corner Johannis with your questions about Justice in Romania.
    Klaus, for Christmas, go to Finland to look for Santa. Being a real President is hard for you.

  16. Nu are dreptate Trump cand nu da doi bani pe Europa in ansamblul ei si pe UE in special?
    Nu are dreptate Trump cand spune ca UE actioneaza banditeste, impunand taxe marfurilor americane, dar pretinzand protectie militara americana?
    Nu are dreptate Trump cand spune ca Europa este subjugata politic, fiind dependenta de gazul Rusiei?
    Nu are dreptate Trump cand spune ca multiculturalismul european a permis migratia terorista, fanatismul religios si pierderea identitatii natiunilor europene?
    Nu are dreptate Trump cand spune ca pacea costa bani, iar natiunile care vor pace trebuie sa plateasca, nu sa stea cu mana intinsa ca SUA sa platesca pentru ele ?

    De fapt Trump spune cel mai simplu si evident lucru din lumea asta: SOCIALISMUL ESTE PUR SI SIMPLU O IDEOLOGIE ABERANTA, CARE IGNORA FAPTUL CA OAMENII NU SUNT NICI IDENTICI SI NICI EGALI.
    Oamenii sunt izestrati de natura cu diferite aptitudini sau nu … partea urata este ca cei mai multi nu sunt inzestrati cu ceva, insa traiesc din inertia unor politici statale marxiste, de redistribuire a avutiei natiunii. Nimeni nu spune insa adevarul, ca avutia natiunii este rezultatul celor inzestrati cu aptitudinea de a crea si de a inova, care nu sunt multi, ci foarte putini. Mintea si creatia acestor oameni a facut posibil ca restul sa aiba ce munci.

    Europa va ajunge in curand la revolte sociale si, nu m-ar mira, si la razboi. Cand asa zisa bunastare bazata pe ridistribuirea marxista a avutiei publice se va atenua din cauza ca unele natiuni europene nu vor mai suporta sa investeasca in deficitele altor natiuni europene se va ajunge inevitabil la urmatoarea pretentie: ori acceptati regulie noastre, ori plecati, ori desfacem orice am creat impreuna … iar in acest punct toti vor incerca sa-si negocieze interesele, insa neintelegerile vor crea toate premisele unor conflicte, inclusiv de natura militara.

    Iar cand natiunile europene ajung sa-si negocieze interesele, istoria arata ca sunt suficiente cateva scantei ca sa se nasca razboaie (asasinarea printului mostenitor al tronului imperiului austro-ungar; dorinta unei natiuni europene – Germania de a imparti celelate natiuni europene cu o natiune intinsa pe doua continente – Rusia).

    De ce vor președintele Iohannis și PPE să îngroape rezoluția Parlamentului European pe tema derapajelor democratice din România?
    Raspuns: pentru ca Iohannis incearca sa faca aceeasi nazbatie pe care o fac toti europenii: hai sa mai inghitim inca putin rahat, ca poate intr-o zi ne va fi totusi bine … insa s-ar putea ca intr-o zi sa explodeze totul pentru ca-si vor da seama ca totusi nu au inghitit altceva decat rahat.

    • asta e dorinta celor care stau in USA si cred ca EU va disparea. Vise draga vise. EU nu va disparea, va scapa de balastul numit Ro, Bg, HU si alti cativa.

  17. Unii ar zice ca „Premierul de la Grivco” si-a negociat cel de-al doilea mandat (mai pe romaneste, a facut blat cu Dragnea) : „Ne lasam in pace unul pe altul. Eu nu-ti fac probleme cu realegerea iar tu, nu mai faci valuri pe-afara cu coruptia si cu coruptii din Romania. Aici in tara ne descurcam noi ca si pana acum iar pulimea, de ce se cheama ca e pulime ? Ca sa o pacalim, nu !

    PS. Daca asta a fost dealul, apai atunci Iohannis e pe cale sa ia cea mai mare teapa din viata lui ! Si nui-o va trage doar Dragnea ! 😉

    • La comentariul ăsta trebuia să pui 3 ps-uri și șapte emoticoane, băiatule. Tino-nino….!!!

    • @Domino :
      Vezi ca am pe HN o varianta a comentariului acesta, care s-ar putea sa-ti satisfaca dorintele !

      PS. Do-mino-nino… !!! :)))

  18. E mult mai simplu decat se crede: daca se ridica dreptul de vot al Romaniei in Consiliul Europei inseamna ca i se ridica de fapt, lui Johannis si s-a terminat cu plimbarile !! A doua la mana, Merkel si Macron nu vor sa isi piarda un sclav la vot din cele 28 !!

  19. Nu cred ca declaratia lui Iohanis asta inseamna, din contra, cred ca se vroia un avertisment ptr. coalitia majoritara. Adica, a ocolit intrebarea de la antena 3, care l-a intrebat daca va face loby pentru a nu se da rezolutia. Raspunsul lui Iohanis a ocolit intrebarea, si a spus ca ar fi neobisnuit, asta inseamna clar ca nu va face loby impotriva rezolutiei si nici pro rezolutie. A spus f clar ca e strict problema PE daca o va da!!!
    Si trebuie inteles in intreg contextul declaratiilor de azi, ca el este pro rezolutie, dar nu o spune raspicat din motivele detaliate in articolul dvs.
    Sa nu uitam declaratia lui Junker, care a atentionat „nu pe Presedinte, ci guvernul si parlamentul Romaniei” in legatura cu respectarea statului de drept. Pe Iohanis l-a numit „prietenul meu”.
    Apoi Iohanis a spus f clar ca nu va face nicio concesie in legatura cu principiile statului de drept, chiar daca va colabora cu guvernul ptr presedentia Romaniei.
    Deci eu am inteles, din declaratiile de azi, ca Romania va avea parte de o rezolutie, daca nu modifica urgent cel putin punctele esentiale amintite in Comisia de la Venetia. Iohanis nu va face loby impotriva acesteia!!!!

  20. Jurnalistule,când vorbești de derapajele democratice din România te referi la protocoalele SRI-DNA bănuiesc….Și la faptul că 50000 de scelerați au vrut sa de-a jos un guvern legitim prin manifestații neautorizate… și sunt trași la răspundere jandarmii care au în fisa postului apărarea instituțiilor statului indiferent cine le conduce…Și faptul că Iohannis se plimba ca un imbecil prin multime in geaca roșie după Colectiv, când gloata #nazist urla ,,Puie Monta,evident,dovedindu-si in felul acesta rolul constitutional de mediator…Eu pe băiatul ăsta nici primar la Lehliu nu l-aș vota…Da nu el e de vina.L-a votat tot bazinul lui Băsescu …Ce să mă mire…

    • @Ephialtes
      postac „imbujorat” cu pretentii, caruia ii place sa-i anunte pe ceilalti ca este un nenorocit de tradator, (sau ca e un nenorocit care ii admira pe tradatori), voteaza mai pe cine vrei dar scuteste-ne de comentariile astea deja de mult fumate ! Le-au balmajit multi altii inaintea ta!

      PS. Povestestele lui Ponta si lui Constantin sau celor de la Demos, aici iti repet ne-am saturat de ele !

    • Erata : Se pune cratima la „povestestele” !

  21. Doamne, ce spital de nebuni e pe aceaasta pagina!!!!

  22. tot vorbiti de cei zeci de mii care au iesit in strada. Dar cele cateva milioane care nu au iesit?
    Pe ei cine ii reprezinta? Nu e acelasi presedinte?

    • iohannis este presedintele cu geaca rosie , care a participat la un protest ilegal alaturi #gi , eleste presedintele acestora /
      Si de fapt este un slugoi al celor din Germania ,Olanda si al altor cateva tari care ne trateaza ca pe sclavi .

    • A310, mai lasa-ne cu sloganurile astea cu sclavi tratai de sus.
      Ne comportam ca niste sclavi si avem mentalitate de sclavi pentru ca avem sclavia si obedienta in sange.
      UE ne-a dat bani, atentie, ne-a pus ca e la masa si ne-a tratat de la egal la egal. Si noi ne-am comportat ca niste betivi frustrati, care nu se pot abtine sa-si verse matele pe masa, dupa ce sa-u ospatat din toate. SI cand li se spune ca sunt niste porci betici si ar trebui sa tina cont si de cei din jur baga placa cu „dacii madri si noi nu suntem sclavii nimanui”.
      UE de fapt e atat de OK, incat vreo cateva milioane de romani perfect OK au ales sa traiasca in partea vestica a ei, pentru a fi tratati asa cum merita: corect, onest, servicii de top, etc.
      Asa ca lasa placa asta cu sclavii. Nici macar la niste betni fara speranta din Vaslui nu mai merge. Pana si aia au nevstele la munca undeva intro tara mai bogata si mai cinstita.

  23. O adunatura de tampiti cu interese personale incepand cu KWI, care le expune mai cu diplomatie decat neandertalii de la psd.

    „Nimeni nu mai dorește la Bruxelles o a treia țară-problemă în interiorul UE, după Ungaria și Polonia.” – Evident ca nu se doreste, dar asta nu inseamna ca problema nu exista, si da, in Romania exista o mare problema cu respectarea statului de drept,. in primul rand cu respectarea cetateanului de rand; de fiecare data cand interactionezi cu statul roman, fie el politie,jandarmerie, anaf, posta, etc, te simti ca un strain in coreea de nord care cere in engleza un hamburger de la mcdonald’s, raspunsul nu e doar ca nu inteleg limba, ci iti iei o flegma si o bata pe spinare, la propriu si la figurat.

    Astept varianta Ciolos la presedintie si USR la parlamentare/europene sau o combinatie intre. NU mai votez cu nicio fosila ramasa de pe vremea impuscatului, la nicio votare de acum incolo. Lumea trebuie sa inteleaga ca politica trebuie schimbata de la temelie, implicati-va in politica, inscrieti-va in partide noi, in RO+ in USR, daca aveti crezare in valorile lor.

    KWI trebuia sa fie dizidentul Romaniei la Bruxelles, sa denunte ce fac jigodiile astea cu orice pret. Da probabil pensia e mai importanta decat un intreg capitol in cartile viitoare de istorie.

    Asta nu arata decat un singur lucru, si o spun cu parere de rau: USL inca traieste

  24. Ce inseamna dle Presedinte azi ca Romania e ”stat democratic functional” ?!! Inseamna ca :
    -are niste institutii (pe care scrie :DNA, DIICOT, etc ) -de fapt cladiri-subordonate prin presiune psd ?
    -ati asistat la cum au facut din Institutia Prezidentiala , sperietoare de ciori ?
    -ati inghitit senin (sau senil) galusca cu ievaluarea LCK , iata ca vine si ievaluarea dlui.Lazar dupa care urmeaza altele, galeata ! Astfel Institutia Prezidentiala ramane ”libera” sub amenintarea suspendarii si functioneaza in acord cu vointa dvs sau ca maciuca a psdalge ?
    -priviti neputincios ca noi la golirea de continut a tuturor institutiilor, la subordonarea justitiei, la interzicerea protestelor, la aservirea presei , la hartuirea procurorilor/magistratilor, la premierea agresorilor din 10 august ?
    -macar de-a politica externa aveti impresia ca va mai lasa sa va jucati ?
    Si eu aveam nemultumniri privind activitatea DNA in sensul ca nu e destul de productiva ! Si eu cred ca trebuiau modificate aceste legi , dar in sensul favorabil anticoruptiei , adica in sens contrar celor executate si in folosul cetatenilor abuzati prin coruptie adica fix invers decat s-a procedat !!

  25. Politicieni = Curve ! , Indiferent de orientare sau doctrine …. Apropo , partidele de azi mai au doctrine in statutul lor ? Da au! : Cultul personalitatii, hotia, nesimtirea si tradarea .. si totate golaniile posibile.
    Tara asta mai are o sansa: ori plecam cu totii ori ii dam foc !

  26. Postaci, de toate culorile, faceti o pauza de masa, ca ati mancat deja prea mult rahat. Tampiti care postati fara a fi postaci: duceti-va sa va terminati cei sapte ani de-acasa. In rest, PSD este o mizerie, iar Iohannis, cel mai duplicitar neamt de tabla pe care l-a avut Romania.

    • Uau! Precis tu ai vreo 15 ani de stat acasa, de ne tratezi asa, traditional si nediscriminatoiu pe toti!
      Si la sfarsit ne luminezi cu un sfat aruncat in scarba!

  27. In Romania oamenii au trei feluri de pareri in privinta influentelor externe:
    -unii spun ca sintem o colonie si ne conduce, aaa, Bruxelles-ul, de exemplu;
    – altii vor sa fim o colonie si sa ne conduca, aaa, Bruxelles-ul, de exemplu;
    – si unii care cred ca noi sintem cei care trebuie si putem sa ne rezolvam treburile.
    Aia din urma sint cei mai putini de unde si starea mai putin buna (sic) a treburilor in Romania.