De ce vor să vândă Enel și CEZ: business pur în cazul italienilor, imixtiuni politice interne în cazul cehilor
Două știri venite aproape concomitent au transmis o undă de șoc în piața de energie: Enel (Italia) și CEZ (Cehia) ar putea vinde, parțial sau total, activele din România. Cele două anunțuri au picat într-un moment în care dialogul instituțional în piață e aproape blocat: nu există ministru al Energiei, iar arbitrul pieței – ANRE – e complet politizată. Dar cum s-a ajuns la posibila plecare a celor doi jucători majori?
Enel: decizie de business pur
Italienii de la Enel au demarat discuțiile cu fonduri de investiții din zona anglo-saxonă, potrivit informațiilor G4Media.ro, după ce aceste fonduri s-au arătat interesate de achiziția unui pachet, minoritar sau majoritar.
Așadar, în cazul Enel nu e vorba despre inițiativa companiei – mamă din Italia de a face un exit parțial sau total, ci de interesul de business al unui posibil investitor. Și asta în condițiile în care piața de energie din România nu este una extrem de atractivă pentru achiziții sau investiții, în parte din cauza unor condiții obiective legate de evoluția pieței, în parte din cauza haosului de la nivelul reglementării și fiscalității.
De remarcat că în 2014 Enel a avut o încercare de a ieși din România, decizia fiind atunci una strategică, luată în Italia cu scopul de a echilibra conturile companiei – mamă, dar operațiunea a fost în cele din urmă abandonată.
La nivel global, Enel se remarcă în ultimii ani prin investițiile în America de Sud, o piață cu potențial mare de creștere și riscuri ceva mai mari, dar și în tehnologii noi.
CEZ – imixtiunea politicului în economie
În cazul companiei CEZ, controlate de statul ceh, decizia de ieșire din România e una pur politică. Ea are la origine conflictul dintre miliardarul Andrej Babis și conducerea companiei de stat, pornit încă din 2016, când Babis era ministrul Finanțelor și a încercat zadarnic să-l schimbe din funcție pe CEO-ul companiei, Daniel Benes.
A urmat campania electorală din 2017, când Babis, candidat pe o platformă populistă, și-a făcut un cal de bătaie din gigantul energetic local. Motivul? Diferențele ireconciliabile între Babis și conducerea CEZ privind construcția a două noi reactoare nucleare: CEZ cere garanții guvernamentale pentru proiect, Babis le refuză complet.
Odată ajuns în fruntea guvernului, Babis a reluat presiunea pe CEZ pentru relansarea proiectului de construire a celor două reactoare, spunând că Cehia are nevoie de energie nucleară pentru a-și atinge ținta de reducere a emisiilor de carbon. Au urmat presiuni majore asupra conducerii CEZ în 2017 și 2018, fără a putea determina însă schimbarea conducerii companiei – protejată de președintele Milos Zeman, un aliat politic al premierului.
În 2019, premierul Andrej Babis a reușit însă să provoace o schimbare radicală a strategiei grupului CEZ: concentrarea resurselor financiare ale companiei în piața internă, pentru construirea noilor reactoare nucleare, cu prețul ieșirii din Bulgaria, Romania, Turcia și Polonia (parțial). O decizie ce nu convine deloc companiei, după cum a explicat Bloomberg într-o analiză detaliată care arată cum investitorii minoritari ai CEZ au fost speriați de presiunile premierului ceh.
De ce se ferește conducerea CEZ de proiectul pentru construirea noilor reactoare? Pentru că regulile europene de pe piața energiei nucleare sunt extrem de stricte și induc costuri uriașe, marja de manevră în ceea ce privește garanțiile de stat este foarte mică. În plus, proiectele sunt atât costisitoare, cât și riscante din punct de vedere al rezultatelor financiare și riscă să slăbească poziția companiei pe termen scurt și mediu.
Acesta este motivul pentru care conducerea CEZ a încercat ani la rând să întârzie proiectul, punând condiții imposibile – precum existența unor garanții guvernamentale. Chiar și anunțul oficial din această săptămână privind începerea discuțiilor pentru vânzarea activelor din estul Europei e unul extrem de prudent, vorbind despre ”o testare de piata”. Un pas preliminar important, dar care, potrivit unui consultant din piața energiei, ar putea mult și ar putea fi invalidat dacă boardul CEZ consideră că prețul obținut pentru active e nesatisfăcător.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii