G4Media.ro

De ce vrea Ministerul Apărării să plătească 150 de milioane de euro…

sursa foto: Airbus / Anthony Pecchi

De ce vrea Ministerul Apărării să plătească 150 de milioane de euro pentru două elicoptere militare: prețul include armament, rachete, instruire și suport logistic

Ministerul Apărării Naționale, care a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere militare Airbus H215M cu 150 de milioane de euro, a explicat pentru G4Media de ce valoarea achiziției este atât de ridicată, în comparație cu prețurile vehiculate pe piață.

Astfel, Ministerul Apărării susține într-un răspuns remis redacției că elicopterele trebuie să fie dotate cu capabilități de luptă anti-navă la suprafață (armament și tehnică de luptă) și vor intra în dotare Forțelor Navale Române.

Valoarea achiziției, estimată la 150 milioane euro (fără TVA) cuprinde, pe lângă cele două elicoptere propriu-zise, achiziția și instalarea la bordul aeronavelor a echipamentelor specifice capabilității de luptă anti-navă la suprafață, suportul logistic integrat pentru operarea elicopterelor și a sistemelor de armament, instruirea personalului navigant și asigurarea stocurilor de muniție pentru sistemele de luptă, arată MApN.

Valoarea finală a achiziției va fi stabilită după primirea aprobării Parlamentului, în urma derulării procedurii specifice, potrivit sursei citate.

Elicoptere ar urma să fie construite la uzina Airbus de la Ghimbav, de lângă Brașov, potrivit surselor G4Media. România nu a comandat până în prezent nici un elicopter produs la Ghimbav, în ciuda promisiunilor făcute de demnitari români în fața a doi președinți francezi, Francois Hollande și Emmanuel Macron. Oficialii companiei, dar și reprezentanți guvernamentali francezi au cerut în repetate rânduri României să își respecte promisiunea făcută atunci când Airbus a demarat construcția uzinei de la Ghimbav, prezentată de România ca un exemplu de atragere a investițiilor străine.

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, anunțase încă din luna iulie că planul de achiziţie al Armatei Române include submarine franceze Scorpène şi elicoptere franceze. Dîncu a anunţat că a fost semnată o scrisoare de intenţie cu ministrul francez al apărării în acest sens.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Inteleg ca instruirea si armamentul costa bani. Dar nici chiar de 3 ori mai mult decat elicopterul prpriu zis. Asta e un fel de tribut mascat dat francezilor. Hai sa o zicem direct.

    • Nu intelegi. Alea sunt cele mai scumpe.
      O corveta cu motoare si restul de echipament cat o nava „civila” nu ar costa mai mult de 10-15 milioane euro. Pana la 200 sau cat costa una, pune electronica si armamentul. Alea sunt cele mai scumpe.

  2. Deci arisl costa cat 3 elicoptere. Cine are responsabilitatea sa verifice aceste achizitii? Mie tot imi da ca e prea scump, dar poate nu ma pricep eu, de aceea intreb.

    • Cât e halatul! Cât e halatul! Dincolo era mai ieftin!

    • Iti dai seama ca asta e raspuns de dat ceata.
      Ce fel de a foloseste, ce tip de r si cate, practic nu avem cum sa calculam noi lucrurile astea ca nu avem toate datele, dar sa stam linistiti ca treaba e buna, de parca nu am sti ce tarife adauga romanul peste pretul producatorului cand chiar vrea sa faca profit.
      Am vrut sa comand ceva din Kiev, mi-a recomandat un comerciant local care avea produsul la pret dublu si am renuntat. Nu-mi mai trebuie.
      Nu va suparati, include si overtime-ul? Si oncall-urile noaptea? Asa ca sa ne facem o parere in lipsa desfasuratorului.

  3. Facem pariu că iese Drulă că a găsit el o parapantă mai ieftină? Că de ce cere Armata elicoptere cu elice care descalifica fabrica de trotinete?

  4. USR-iștii nu vor să cumpărăm nimic! Marionetele lui Putin!

  5. Romania este o tara condusa de niste talhari.

  6. Vor să facă o struțocămilă scumpă din niște elicoptere vechi, să mai rămână și de furat, nu?

  7. Japca pe prostii de romani ,airbus creste pretul de patru ori :))))))